Obiecałam przepis na mazurek jeszcze przed Wielkanocą i udało mi się obietnicy dotrzymać. Zapraszam więc na mazurek czekoladowo — orzechowy. Bezglutenowy i wegański.
Zapraszam do wypróbowania tego pysznego mazurka. Mazurek wegański i bezglutenowy. Kruchy spód i kremowa, pyszna masa orzechowo-czekoladowa i dekoracje z karmelu, orzechów i płatków migdałów.
Taki mazurek czekoladowo — orzechowy będzie ozdobą na świątecznym stole. Gwarantuję, że posmakuje nawet największym sceptykom dań bezglutenowo — wegańskich.
Czekoladowo — orzechowy ganache, którym jest wypełniony to niebo! Idealnie sprawdza się w takiej tarcie. Mam wiele pomysłów na jego zastosowanie w innych przepisach. Będą na pewno pojawiać się na blogu. Póki co, napełnijcie nim kruche ciasto, udekorujcie orzechami i podajcie na Wielkanoc. To będzie hit!
Mazurek jest słodzony daktylami. Jest dość słodki, ale czyż nie taki właśnie powinien być mazurek?
Słodycz przełamuje dodatek soli do kruchego spodu, więc całość świetnie się równoważy.
Zapraszam do wypróbowania!
Mazurek czekoladowo-orzechowy.
Składniki
Kruchy spód
- 1 szklanka mąki kasztanowej,migdałowej, orzechowej lub sorgo
- ½ szklanki mąki ryżowej
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub tapioki
- 100-125 g margaryny bezmlecznej lub oleju kokosowego
- ¼ szklanki cukru, cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżka łupin babki jajowatej
- ¼ szklanki ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
krem czekoladowo-orzechowy
- 100 g suszonych daktyli
- 1 duża łyżka masła orzechowego z migdałów, laskowych lub ziemnych
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 100 g czekolady gorzkiej
Solony karmel
- kilka łyżek solonego karmelu.
Wykonanie
- Łupiny babki jajowatej zamocz w 1/4 szklanki wody. Odstaw na 5 minut.
- Wszystkie pozostałe składniki na ciasto włóż do malaksera. Dodaj napęczniałe łupiny. Wyrób kruche ciasto, aż powstanie kula ciasta, zwarta i elastyczna. Jeśli ciasto się kruszy i nie chce trzymać formy, dodaj odrobinę więcej margaryny/oleju kokosowego.
- Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na około godzinę.
- Wyjmij z lodówki ciasto. Formę na tartę wysmaruj margaryną. Ciasto rozwałkuj na grubość ok,. 1 cm i wyłóż spód oraz boki formy.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 15 minut w temperaturze 180°C (grzanie góra, dół)
- Upieczony spód odstaw do wystudzenia.
- W tym czasie przygotuj masę. Daktyle zalej wrzątkiem tak by woda je przykryła i odstaw na 15 minut.
- Czekoladę pokrój w drobne kawałki. Włóż do metalowej lub szklanej misy. Miskę postaw na garnuszku z wodą, tak by jej dno nie dotykało wody. Postaw na ogniu i podgrzewaj. Czekoladę mieszaj co jakiś czas, do rozpuszczenia. Nie za długo, tak by się nie rozwarstwiła.
- Namoczone daktyle odcedź z wody i lekko odciśnij z jej nadmiaru. Włóż do miksera (najlepiej kielichowego)
- Do daktyli dodaj mleko roślinne oraz masło orzechowe.
- Zacznij miksować zwiększając stopniowo obroty. Jeśli masa jest za sucha i się nie chce miksować, dolej więcej mleka.
- Stopniowo wlewaj roztopioną czekoladę, miksując dalej. Masa jest gotowa.
- Wlej ją na wystudzony spód, rozłóż równomiernie. Wstaw do lodówki. Kiedy krem bardziej stężeje, udekoruj solonym karmelem, orzechami i płatkami migdałów.
- Podawaj po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.
Przepis na ciasto jest świetny, pierwszy raz wyszło mi kruche i nie twardnieje z czasem. Naprawdę polecam
Witam,
czy mogę prosić o wymiary formy do pieczenia?
Z góry dziękuję,
pozdrawiam!
Ta foremka ma ok 35×30 cm.
Czy mogę mogę ryżową zastąpić inną, np. kokosową, z ciecierzycy, owsianą?
tak, najlepiej owsiana, sorgo, kukurydziana lub jaglana.
Witam, zamiast łupin babki może być siemię lniane? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
Dziękuję, pozdrawiam i życzę wspaniałych Świąt 🙂
Tak, może być mielone siemię lniane, w tej samej ilości co lupiny. Dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego dobrego na Święta!
I 2. pytanie:) Łupiny babki mam zmielone. też je wcześniej moczyć czy wymieszać z mąką?
Witam:) Czy może być do kruchego ciasta taka gotowa mieszanka bezglutenowa?