Mazurek czekoladowo — orzechowy. Bezglutenowy i wegański

Obiecałam przepis na mazurek jeszcze przed Wielkanocą i udało mi się obietnicy dotrzymać. Zapraszam więc na mazurek czekoladowo — orzechowy. Bezglutenowy i wegański.

Mazurek czekoladowo-orzechowy bezglutenowy wegański

Zapraszam do wypróbowania tego pysznego mazurka. Mazurek wegański i bezglutenowy. Kruchy spód i kremowa, pyszna masa orzechowo-czekoladowa i dekoracje z karmelu, orzechów i płatków migdałów.

Taki mazurek czekoladowo — orzechowy będzie ozdobą na świątecznym stole. Gwarantuję, że posmakuje nawet największym sceptykom dań bezglutenowo — wegańskich.

Czekoladowo — orzechowy ganache, którym jest wypełniony to niebo! Idealnie sprawdza się w takiej tarcie. Mam wiele pomysłów na jego zastosowanie w innych przepisach. Będą na pewno pojawiać się na blogu. Póki co, napełnijcie nim kruche ciasto, udekorujcie orzechami i podajcie na Wielkanoc. To będzie hit!

Mazurek jest słodzony daktylami. Jest dość słodki, ale czyż nie taki właśnie powinien być mazurek?

Słodycz przełamuje dodatek soli do kruchego spodu, więc całość świetnie się równoważy.

Zapraszam do wypróbowania!

 

Mazurek czekoladowo-orzechowy bezglutenowy wegański

Mazurek czekoladowo-orzechowy.

Mazurek bezglutenowy i wegański.
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 forma na tartę o śr. ok 25cm
Drukuj Zapisz

Składniki

Kruchy spód

  • 1 szklanka mąki kasztanowej,migdałowej, orzechowej lub sorgo
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub tapioki
  • 100-125 g margaryny bezmlecznej lub oleju kokosowego
  • ¼ szklanki cukru, cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli

krem czekoladowo-orzechowy

  • 100 g suszonych daktyli
  • 1 duża łyżka masła orzechowego z migdałów, laskowych lub ziemnych
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 100 g czekolady gorzkiej

Solony karmel

Wykonanie

  • Łupiny babki jajowatej zamocz w 1/4 szklanki wody. Odstaw na 5 minut.
  • Wszystkie pozostałe składniki na ciasto włóż do malaksera. Dodaj napęczniałe łupiny. Wyrób kruche ciasto, aż powstanie kula ciasta, zwarta i elastyczna. Jeśli ciasto się kruszy i nie chce trzymać formy, dodaj odrobinę więcej margaryny/oleju kokosowego.
  • Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na około godzinę.
  • Wyjmij z lodówki ciasto. Formę na tartę wysmaruj margaryną. Ciasto rozwałkuj na grubość ok,. 1 cm i wyłóż spód oraz boki formy.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 15 minut w temperaturze 180°C (grzanie góra, dół)
  • Upieczony spód odstaw do wystudzenia.
  • W tym czasie przygotuj masę. Daktyle zalej wrzątkiem tak by woda je przykryła i odstaw na 15 minut.
  • Czekoladę pokrój w drobne kawałki. Włóż do metalowej lub szklanej misy. Miskę postaw na garnuszku z wodą, tak by jej dno nie dotykało wody. Postaw na ogniu i podgrzewaj. Czekoladę mieszaj co jakiś czas, do rozpuszczenia. Nie za długo, tak by się nie rozwarstwiła.
  • Namoczone daktyle odcedź z wody i lekko odciśnij z jej nadmiaru. Włóż do miksera (najlepiej kielichowego)
  • Do daktyli dodaj mleko roślinne oraz masło orzechowe.
  • Zacznij miksować zwiększając stopniowo obroty. Jeśli masa jest za sucha i się nie chce miksować, dolej więcej mleka.
  • Stopniowo wlewaj roztopioną czekoladę, miksując dalej. Masa jest gotowa.
  • Wlej ją na wystudzony spód, rozłóż równomiernie. Wstaw do lodówki. Kiedy krem bardziej stężeje, udekoruj solonym karmelem, orzechami i płatkami migdałów.
  • Podawaj po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.
Podoba się przepis?Wypróbuj i pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Mazurek czekoladowo-orzechowy bezglutenowy wegański

Mazurek czekoladowo-orzechowy bezglutenowy wegański

(Visited 3 567 times, 1 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Witam, zamiast łupin babki może być siemię lniane? Jeśli tak, to w jakiej ilości?

    Dziękuję, pozdrawiam i życzę wspaniałych Świąt 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating