You are currently viewing Curry z kurczakiem i pomidorami na mleku kokosowym
Curry z kurczakiem i pomidorami na mleku kokosowym

Curry z kurczakiemZa oknem mróz, a ja najchętniej otuliłabym się kocem i nie ruszała się spod niego do wiosny 🙂 Nic dziwnego, że mam ostatnio fazę na rozgrzewające dania kuchni azjatyckiej. Curry z kurczakiem to moje ulubione danie, jeśli chodzi o te klimaty.

Ostre, aromatyczne przyprawy: kolendra, kumin, czosnek, ostra papryczka, cynamon, imbir to połączenie od razu  sprawia, że robi się cieplej.

Curry z kurczakiem to danie, które nie wymaga wiele wysiłku i czasu. Jest to ciekawa propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację.

Dodatek pomidorków koktajlowych dodaje świeżości nie tylko ze względów kolorystycznych, ale także smakowych. Tutaj ukłony w stronę mojej kochanej siostry, która podsunęła mi ten pomysł 😉 Naprawdę robią różnicę 😀

Jeśli chcesz zrobić coś niebanalnego, czym zachwycisz domowników, a przy tym nie spędzić całego dnia w kuchni, to jest to propozycja dla Ciebie 🙂

 Spróbuj również wersji wegańskiej curry, czyli curry z ciecierzycy.

Curry z kurczakiem

Curry z kurczakiem i pomidorami na mleku kokosowym

Proste, rozgrzewające danie na każdą okazję
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia: indyjska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 15 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 35 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 250 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. papryka żółta
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki
  • limonka

Wykonanie

  • Mięso kroję w paski i przyprawiam solą, cebulę kroję w piórka, paprykę w paseczki.
  • Na łyżce oliwy podsmażam cebulę, dodaję mięso i smażę chwilę, nie za długo, tylko tak by nie było surowe. dodaję pastę curry i kurkumę.
  • Zalewam całość mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu duszę ok 15 minut aż sos zgęstnieje. Dodaję pomidorki przekrojone na pół i duszę jeszcze 5 minut. Doprawiam w razie potrzeby.
  • Podaję posypane świeżą kolendrą lub pietruszką z ryżem, pokropione odrobiną soku z limonki. Smacznego
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 1 490 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating