Curry z kurczakiem i pomidorami na mleku kokosowym

Curry z kurczakiemZa oknem mróz, a ja najchętniej otuliłabym się kocem i nie ruszała się spod niego do wiosny 🙂 Nic dziwnego, że mam ostatnio fazę na rozgrzewające dania kuchni azjatyckiej. Curry z kurczakiem to moje ulubione danie, jeśli chodzi o te klimaty.

Ostre, aromatyczne przyprawy: kolendra, kumin, czosnek, ostra papryczka, cynamon, imbir to połączenie od razu  sprawia, że robi się cieplej.

Curry z kurczakiem to danie, które nie wymaga wiele wysiłku i czasu. Jest to ciekawa propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację.

Dodatek pomidorków koktajlowych dodaje świeżości nie tylko ze względów kolorystycznych, ale także smakowych. Tutaj ukłony w stronę mojej kochanej siostry, która podsunęła mi ten pomysł 😉 Naprawdę robią różnicę 😀

Jeśli chcesz zrobić coś niebanalnego, czym zachwycisz domowników, a przy tym nie spędzić całego dnia w kuchni, to jest to propozycja dla Ciebie 🙂

 Spróbuj również wersji wegańskiej curry, czyli curry z ciecierzycy.

Curry z kurczakiem

Curry z kurczakiem i pomidorami na mleku kokosowym

Proste, rozgrzewające danie na każdą okazję
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia: indyjska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 15 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 35 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 250 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. papryka żółta
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki
  • limonka

Wykonanie

  • Mięso kroję w paski i przyprawiam solą, cebulę kroję w piórka, paprykę w paseczki.
  • Na łyżce oliwy podsmażam cebulę, dodaję mięso i smażę chwilę, nie za długo, tylko tak by nie było surowe. dodaję pastę curry i kurkumę.
  • Zalewam całość mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu duszę ok 15 minut aż sos zgęstnieje. Dodaję pomidorki przekrojone na pół i duszę jeszcze 5 minut. Doprawiam w razie potrzeby.
  • Podaję posypane świeżą kolendrą lub pietruszką z ryżem, pokropione odrobiną soku z limonki. Smacznego
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

(Visited 864 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating