Za oknem mróz, a ja najchętniej otuliłabym się kocem i nie ruszała się spod niego do wiosny 🙂 Nic dziwnego, że mam ostatnio fazę na rozgrzewające dania kuchni azjatyckiej. Curry z kurczakiem to moje ulubione danie, jeśli chodzi o te klimaty.
Ostre, aromatyczne przyprawy: kolendra, kumin, czosnek, ostra papryczka, cynamon, imbir to połączenie od razu sprawia, że robi się cieplej.
Curry z kurczakiem to danie, które nie wymaga wiele wysiłku i czasu. Jest to ciekawa propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację.
Dodatek pomidorków koktajlowych dodaje świeżości nie tylko ze względów kolorystycznych, ale także smakowych. Tutaj ukłony w stronę mojej kochanej siostry, która podsunęła mi ten pomysł 😉 Naprawdę robią różnicę 😀
Jeśli chcesz zrobić coś niebanalnego, czym zachwycisz domowników, a przy tym nie spędzić całego dnia w kuchni, to jest to propozycja dla Ciebie 🙂
Spróbuj również wersji wegańskiej curry, czyli curry z ciecierzycy.
Curry z kurczakiem i pomidorami na mleku kokosowym
Składniki
- 250 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
- 1 szt. cebula
- 1 szt. papryka żółta
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki
- limonka
Wykonanie
- Mięso kroję w paski i przyprawiam solą, cebulę kroję w piórka, paprykę w paseczki.
- Na łyżce oliwy podsmażam cebulę, dodaję mięso i smażę chwilę, nie za długo, tylko tak by nie było surowe. dodaję pastę curry i kurkumę.
- Zalewam całość mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu duszę ok 15 minut aż sos zgęstnieje. Dodaję pomidorki przekrojone na pół i duszę jeszcze 5 minut. Doprawiam w razie potrzeby.
- Podaję posypane świeżą kolendrą lub pietruszką z ryżem, pokropione odrobiną soku z limonki. Smacznego