Curry z kurczakiem i pomidorami na mleku kokosowym

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Curry z kurczakiemZa oknem mróz, a ja najchętniej otuliłabym się kocem i nie ruszała się spod niego do wiosny 🙂 Nic dziwnego, że mam ostatnio fazę na rozgrzewające dania kuchni azjatyckiej. Curry z kurczakiem to moje ulubione danie, jeśli chodzi o te klimaty.

Ostre, aromatyczne przyprawy: kolendra, kumin, czosnek, ostra papryczka, cynamon, imbir to połączenie od razu  sprawia, że robi się cieplej.

Curry z kurczakiem to danie, które nie wymaga wiele wysiłku i czasu. Jest to ciekawa propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację.

Dodatek pomidorków koktajlowych dodaje świeżości nie tylko ze względów kolorystycznych, ale także smakowych. Tutaj ukłony w stronę mojej kochanej siostry, która podsunęła mi ten pomysł 😉 Naprawdę robią różnicę 😀

Jeśli chcesz zrobić coś niebanalnego, czym zachwycisz domowników, a przy tym nie spędzić całego dnia w kuchni, to jest to propozycja dla Ciebie 🙂

 Spróbuj również wersji wegańskiej curry, czyli curry z ciecierzycy.

(Visited 147 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Curry z kurczakiem i pomidorami na mleku kokosowym
Proste, rozgrzewające danie na każdą okazję
Curry z kurczakiem
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. papryka żółta
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki
  • limonka
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. papryka żółta
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki
  • limonka
Curry z kurczakiem
Sposób przygotowania
  1. Mięso kroję w paski i przyprawiam solą, cebulę kroję w piórka, paprykę w paseczki.
  2. Na łyżce oliwy podsmażam cebulę, dodaję mięso i smażę chwilę, nie za długo, tylko tak by nie było surowe. dodaję pastę curry i kurkumę.
  3. Zalewam całość mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu duszę ok 15 minut aż sos zgęstnieje. Dodaję pomidorki przekrojone na pół i duszę jeszcze 5 minut. Doprawiam w razie potrzeby.
  4. Podaję posypane świeżą kolendrą lub pietruszką z ryżem, pokropione odrobiną soku z limonki. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *