Risotto z kalafiorem, suszonymi pomidorami i indykiem

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Muszę przyznać, że zdarza mi się sięgać po gotowe sosy czy to do makaronów, czy do ryżu. Staram się zawsze wybierać takie z naturalnych składników i bez różnych niepotrzebnych polepszaczy. Na rynku można znaleźć na prawdę wiele dobrej jakości. Czasem jednak mam ochotę na przygotowanie dania szybkiego, ale bez użycia gotowców i wtedy właśnie gotuję risotto z kalafiorem.

Dodaję do tego dania różne warzywa i mięso w zależności od tego, co mam w lodówce. Dziś dzielę się przepisem na takie z kalafiorem i suszonymi pomidorami i indykiem. Danie szybkie, lekkie, zdrowe a przede wszystkim naprawdę bardzo smaczne 🙂 Moja 1,5 roczna córeczka zajada się tym, aż jej się uszy trzęsą, pomimo tego, że jej porcja jest bez sera i masła.

Kocham dania, które robi się szybko, a składniki dorzuca się na bieżąco do jednego dużego gara. Takie właśnie jest to risotto z kalafiorem, suszonymi pomidorami i indykiem. Polecam Wam, bo na prawdę warto 🙂

Często jadacie risotto?

Polecam również risotto z grzybami lub kaszotto z dynią i indykiem jako szybkie propozycje na obiad.

 

(Visited 130 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Risotto z kalafiorem, suszonymi pomidorami i indykiem
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt cebula
  • 250 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
  • 400 g ryżu najlepiej arborio, ale zwykły też się sprawdzi
  • 4-5 szt suszonych pomidorów
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 szt mały kalafior lub paczka mrożonego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2-3 łyżki parmezanu
  • 1 łyżka masła
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt cebula
  • 250 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
  • 400 g ryżu najlepiej arborio, ale zwykły też się sprawdzi
  • 4-5 szt suszonych pomidorów
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 szt mały kalafior lub paczka mrożonego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2-3 łyżki parmezanu
  • 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
  1. Cebulę kroję w kosteczkę, mięso w kostkę grubości ok 1,5 cm. Mięso posypuję solą i pieprzem.
  2. Na oliwie z suszonych pomidorów w dużym garnku podsmażam cebulę. Po chwili dodaję mięso. Smażę całość kilka minut i wsypuję suchy, surowy ryż. Mieszam chwilę.
  3. Wlewam wino i mieszam. Po chwili dolewam troszkę bulionu. Kiedy ryż wchłonie bulion, dolewam kolejną jego porcję i tak do wykorzystania całego bulionu. Jeśli dalej ryż będzie twardy, można dolać trochę więcej bulionu. Całość dość często mieszam.
  4. W międzyczasie kiedy gotuje się ryż, dzielę kalafior na różyczki i obgotowuję w osolonym wrzątku ok 3 minuty. Ma być jeszcze chrupiący. Odcedzam i rozdrabniam nożem na mniejsze kawałki. Na 5 minut przed końcem gotowania ryżu, dosypuję do niego kalafior i posiekane pomidory.
  5. Parmezan trę na drobnej tarce i wsypuję do ugotowanego ryżu. Zdejmuję z ognia. Dodaję łyżkę masła, mieszam i od razu podaję 🙂 Smacznego!
Pozostałe informacje

Jeśli jesteś na diecie bezmlecznej możesz pominąć parmezan i masło i posypać danie płatkami drożdżowymi. Też będzie smacznie 🙂

  1. Kolejny przepis, wpisujący się w moje smaki 🙂
    Będzie wypróbowany na pewno. Dzięki, będę częściej wpadać bo niełatwo znaleźć smaczne i przede wszystkim proste dania bezglutenowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *