Risotto z kalafiorem, suszonymi pomidorami i indykiem

Muszę przyznać, że zdarza mi się sięgać po gotowe sosy czy to do makaronów, czy do ryżu. Staram się zawsze wybierać takie z naturalnych składników i bez różnych niepotrzebnych polepszaczy. Na rynku można znaleźć na prawdę wiele dobrej jakości. Czasem jednak mam ochotę na przygotowanie dania szybkiego, ale bez użycia gotowców i wtedy właśnie gotuję risotto z kalafiorem.

Dodaję do tego dania różne warzywa i mięso w zależności od tego, co mam w lodówce. Dziś dzielę się przepisem na takie z kalafiorem i suszonymi pomidorami i indykiem. Danie szybkie, lekkie, zdrowe a przede wszystkim naprawdę bardzo smaczne 🙂 Moja 1,5 roczna córeczka zajada się tym, aż jej się uszy trzęsą, pomimo tego, że jej porcja jest bez sera i masła.

Kocham dania, które robi się szybko, a składniki dorzuca się na bieżąco do jednego dużego gara. Takie właśnie jest to risotto z kalafiorem, suszonymi pomidorami i indykiem. Polecam Wam, bo na prawdę warto 🙂

Często jadacie risotto?

Polecam również risotto z grzybami lub kaszotto z dynią i indykiem jako szybkie propozycje na obiad.

Risotto z kalafiorem i suszonymi pomidorami

Risotto z kalafiorem, suszonymi pomidorami i indykiem

Kategoria: Dania główne
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 15 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 35 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szt cebula
  • 250 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
  • 400 g ryżu najlepiej arborio, ale zwykły też się sprawdzi
  • 4-5 szt suszonych pomidorów
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 szt mały kalafior lub paczka mrożonego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2-3 łyżki parmezanu
  • 1 łyżka masła

Wykonanie

  • Cebulę kroję w kosteczkę, mięso w kostkę grubości ok 1,5 cm. Mięso posypuję solą i pieprzem.
  • Na oliwie z suszonych pomidorów w dużym garnku podsmażam cebulę. Po chwili dodaję mięso. Smażę całość kilka minut i wsypuję suchy, surowy ryż. Mieszam chwilę.
  • Wlewam wino i mieszam. Po chwili dolewam troszkę bulionu. Kiedy ryż wchłonie bulion, dolewam kolejną jego porcję i tak do wykorzystania całego bulionu. Jeśli dalej ryż będzie twardy, można dolać trochę więcej bulionu. Całość dość często mieszam.
  • W międzyczasie kiedy gotuje się ryż, dzielę kalafior na różyczki i obgotowuję w osolonym wrzątku ok 3 minuty. Ma być jeszcze chrupiący. Odcedzam i rozdrabniam nożem na mniejsze kawałki. Na 5 minut przed końcem gotowania ryżu, dosypuję do niego kalafior i posiekane pomidory.
  • Parmezan trę na drobnej tarce i wsypuję do ugotowanego ryżu. Zdejmuję z ognia. Dodaję łyżkę masła, mieszam i od razu podaję 🙂 Smacznego!

Notes

Jeśli jesteś na diecie bezmlecznej możesz pominąć parmezan i masło i posypać danie płatkami drożdżowymi. Też będzie smacznie 🙂
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 576 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Kolejny przepis, wpisujący się w moje smaki 🙂
    Będzie wypróbowany na pewno. Dzięki, będę częściej wpadać bo niełatwo znaleźć smaczne i przede wszystkim proste dania bezglutenowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *