Muszę przyznać, że zdarza mi się sięgać po gotowe sosy czy to do makaronów, czy do ryżu. Staram się zawsze wybierać takie z naturalnych składników i bez różnych niepotrzebnych polepszaczy. Na rynku można znaleźć na prawdę wiele dobrej jakości. Czasem jednak mam ochotę na przygotowanie dania szybkiego, ale bez użycia gotowców i wtedy właśnie gotuję risotto z kalafiorem.
Dodaję do tego dania różne warzywa i mięso w zależności od tego, co mam w lodówce. Dziś dzielę się przepisem na takie z kalafiorem i suszonymi pomidorami i indykiem. Danie szybkie, lekkie, zdrowe a przede wszystkim naprawdę bardzo smaczne 🙂 Moja 1,5 roczna córeczka zajada się tym, aż jej się uszy trzęsą, pomimo tego, że jej porcja jest bez sera i masła.
Kocham dania, które robi się szybko, a składniki dorzuca się na bieżąco do jednego dużego gara. Takie właśnie jest to risotto z kalafiorem, suszonymi pomidorami i indykiem. Polecam Wam, bo na prawdę warto 🙂
Często jadacie risotto?
Polecam również risotto z grzybami lub kaszotto z dynią i indykiem jako szybkie propozycje na obiad.
Risotto z kalafiorem, suszonymi pomidorami i indykiem
Składniki
- 1 szt cebula
- 250 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
- 400 g ryżu najlepiej arborio, ale zwykły też się sprawdzi
- 4-5 szt suszonych pomidorów
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 1 szt mały kalafior lub paczka mrożonego
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2-3 łyżki parmezanu
- 1 łyżka masła
Wykonanie
- Cebulę kroję w kosteczkę, mięso w kostkę grubości ok 1,5 cm. Mięso posypuję solą i pieprzem.
- Na oliwie z suszonych pomidorów w dużym garnku podsmażam cebulę. Po chwili dodaję mięso. Smażę całość kilka minut i wsypuję suchy, surowy ryż. Mieszam chwilę.
- Wlewam wino i mieszam. Po chwili dolewam troszkę bulionu. Kiedy ryż wchłonie bulion, dolewam kolejną jego porcję i tak do wykorzystania całego bulionu. Jeśli dalej ryż będzie twardy, można dolać trochę więcej bulionu. Całość dość często mieszam.
- W międzyczasie kiedy gotuje się ryż, dzielę kalafior na różyczki i obgotowuję w osolonym wrzątku ok 3 minuty. Ma być jeszcze chrupiący. Odcedzam i rozdrabniam nożem na mniejsze kawałki. Na 5 minut przed końcem gotowania ryżu, dosypuję do niego kalafior i posiekane pomidory.
- Parmezan trę na drobnej tarce i wsypuję do ugotowanego ryżu. Zdejmuję z ognia. Dodaję łyżkę masła, mieszam i od razu podaję 🙂 Smacznego!
Uwielbiam kalafior i mogę go jeść pod każdą postacią. Risotto wygląda przepysznie, koniecznie muszę wypróbować przepis! 🙂
Ja też uwielbiam kalafior! 🙂 Zapraszam do wypróbowania!
Nigdy nie próbowałam takich połączeń jak risotto i kalafior, więc pora na mnie!
Bardzo polecam 🙂
Kolejny przepis, wpisujący się w moje smaki 🙂
Będzie wypróbowany na pewno. Dzięki, będę częściej wpadać bo niełatwo znaleźć smaczne i przede wszystkim proste dania bezglutenowe.
Super! Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!
Robię podobne zapiekanki kalafiorowo-ryżowe, z tą różnicą, że kalafior gotuję na parze.
Racja, na parze jeszcze zdrowiej 🙂 Pozdrawiam!