Bardzo dużo eksperymentuję w kuchni. Czasem wynikiem tych eksperymentów jest super danie, a czasem zdarza się, że wyjdzie totalna klapa. Tym razem wyszło coś, czego się nie spodziewałam.
Robiłam próby z aquafabą. Chciałam zobaczyć jak się zachowa, kiedy dodam galaretkę. Chciałam uzyskać efekt musu/pianki, którą mogłabym wykorzystać do ciast. To, co uzyskałam, widzicie właśnie na zdjęciu — truskawkowa galaretka z pianką, taka jak ta z reklamy galaretki z pianką produkcji znanej firmy. Sęk w tym, że ta kupna w składzie ma mleko i jego pochodne. Nasi mali alergicy więc nie będą mogli jej spróbować.
Kiedy moje dzieci zobaczyły taką truskawkową galaretkę z pianką, dosłownie oszaleli ze szczęścia. No mówię Wam, nie spodziewałam się takiej reakcji na coś, co w sumie wyszło przypadkiem 😀
Zjadły w mgnieniu oka taką piankową galaretkę. Najbardziej smakowała oczywiście sama pianka 😉
Używam galaretek bez cukru, dzięki czemu mogę je słodzić tym, co dla moich dzieci jest lepsze niż biały rafinowany cukier.
Myślicie, że Wasze pociechy ucieszyłyby się z takiej truskawkowej galaretki z pianką?
Tak jak pisałam w poście na Facebooku
już niedługo udostępnię Wam e-booka ze zdrowymi przepisami na dania zarówno słodkie, jak i wytrawne. Będzie je można ściągnąć z bloga. Zachęcam już teraz do zapisania się na listę mailingową. Jeśli to zrobisz teraz, otrzymasz go, jak tylko będzie gotowy, od razu na swoją skrzynkę mailową. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie zapomnisz o ściąganiu go z mojego bloga 🙂 Już mogę powiedzieć, że będzie warto 🙂
Tutaj możesz się zapisać:
Truskawkowa galaretka z pianką
Składniki
- 0,5 szklanka Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- 1 szt. truskawkowa galaretka bez cukru
- 0,5 l gorącej wody
- 3 płaskie łyżki cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła zmielonych na puder
Wykonanie
- Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie razem z łyżką cukru kokosowego, lub ksylitolu. Odstawiam do wystudzenia
- Aquafabę ubijam aż postanie gęsta piana i dosypuję 2 łyżki ksylitolu lub innego cukru.
- Do ubitej aquafaby wlewam wystudzoną, ale jeszcze całkiem płynną galaretkę cieńkim strumieniem i miksuję dalej na najsłabszych obrotach.
- Przelewam do pucharków i wkładam do lodówki
- Po pół godzinie truskawkowe galaretki z pianką powinny być już stężone i gotowe do pałaszowania 😀 Smacznego!
Zachęcam do odwiedzenia również innych przepisów na zdrowe i pyszne desery m.in. takie:
Mus czekoladowy, czyli zdrowy deser na upalne dni
Owocowy mus z jogurtu z domową granolą
ale taka galaretka to jakby nie patrzec no kości- mięso…itp.. no …eh