You are currently viewing Leczo z cukinią
Leczo z cukinią

Leczo z cukinią – danie, które w naszej rodzinie pojawia się dość często. Szczególnie wtedy, gdy składniki na straganach są w dobrej cenie, tak jak teraz. Przez lata udoskonalaliśmy ten przepis. Leczo wg Nicponiów to zdrowe danie pełne warzyw. Koniecznie z cukinią, świeżymi pomidorami, kolorową papryką i dodatkiem dobrej kiełbasy.

Kiedy już się zabieramy za leczo z cukinią, to planujemy taką ilość aby mieć obiad na dwa dni i dodatkowo zamykamy gorące w kilku słoikach aby cieszyć się jego smakiem dłużej 😉 Taki słoik może postać do dwóch tygodni w lodówce, choć u nas to tak maksymalnie tydzień 😉 Tak więc robię z podwójnej porcji w dwóch garnkach 🙂

Z podanych składników wychodzi ok 3-4 litrów gotowego dania.

Masz dużo cukinii? Może przygotujesz też sos do makaronu z cukinii lub ketchup z cukinii? Polecam!

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Składniki:

  • 1 kg papryki (czerwonej, żółtej, zielonej)
  • 1kg pomidorów
  • 1kg cukinii
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej
  • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru
  • szczypta pieprzu cayenne

Wykonanie:

  • Cebule kroję w piórka, czosnek siekam. Papryki i cukinie w cienkie paski, pomidory parzę i obieram ze skórek i kroję w grubszą kostkę, a kiełbasę w półplasterki.
  • Na oliwie podsmażam cebulę i czosnek aż się zeszklą. Dodaję kiełbasę i smażę chwilę.
  • Następnie dodaję pomidory, szczyptę cukru i przykrywam. Duszę ok 10 minut na małym ogniu
  • Po tym czasie dodaję cukinie znów przykrywam i duszę kolejne 15 minut.
  • Następnie pora na paprykę. Gdybym dodała ją wcześniej, za bardzo by zmiękła i  w daniu pływałaby sama skórka z papryki, a tego nie lubimy 😉
  • Przyprawiam ok łyżeczką soli, szczyptą pieprzu i odrobiną pieprzu cayenne. Przykrywam i na malutkim ogniu duszę ok 30 minut aż papryka będzie miękka.
  • Podaję z pieczywem, lub jako sos do ryżu lub makaronu 🙂
  • Smacznego!

 

Inne dania z cukinią, które mogą Cię zainteresować:

 

Zapisz

Zapisz

(Visited 4 443 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz