Od dawna za mną chodziły takie kluski na parze, buchty, parowańce, pampuchy, parowce, paruchy czy nawet pyzy, bo podobno i tak są przez niektórych nazywane. Takie puszyste, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Oczywiście kluski na parze bezglutenowe i wegańskie.
Dostałam ostatnio paczkę produktów firmy Schär. Pierwszą rzeczą, o której pomyślałam, chcąc wykorzystać tę mąkę, były właśnie kluski na parze. Nigdy wcześniej nie używałam gotowych mieszanek. Zazwyczaj sama mieszam mąki bezglutenowe. Wiadomo – wiem co w nich jest. Od czasu do czasu jednak myślę, że nie zaszkodzi ułatwić sobie życie i skorzystać z mieszanki, która idealnie się nadaje do ciast np. drożdżowych, chlebów czy pizzy.
Buchty wyszły idealnie. Zupełnie jak glutenowe. Sama jestem w szoku, jak dobrze poradziła sobie ta mąka. Choć myślę, że na pewno będę próbować zrobić podobne mieszając sama mąki bezglutenowe.
Zapraszam Was na przepis na te pyszne kluski na parze. Znacie jeszcze jakieś nazwy na to danie? Dajcie znać w komentarzu! 🙂
bezglutenowe i wegańskie kluski na parze
Składniki
- 250 g mąki bezglutenowej u mnie Shar Mix B
- 5 g drożdży suchych lub 15 g świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 280-300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju roślinnego można dać kokosowy w formie płynnej lub roztopione masło, margarynę
Wykonanie
- Jeśli masz drożdże świeże, przygotuj zaczyn: W połowie szklanki (odlewamy z ilości podanej w składnikach) ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 15 minut.
- Mąkę, sól, drożdże suche, cukier lub zaczyn wsypujemy do miski. Wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy drewnianą łyżką. Masa będzie gęsta, ale nie nadaje się do wyrabiania rękami. Wlewam olej. Mieszam, aż całość się połączy i ciasto będzie gładkie.
- Przykrywamy ściereczką miskę z ciastem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
- Po tym czasie blat lub stolnicę posypujemy mąką, oprószamy mąką ręce i odrywamy z ciasta kawałek, z którego formułujemy kulę. Odkładamy na stolnicę. Robimy tak z całym ciastem, pozostawiając kilka cm odstępu między kolejnymi kluseczkami. Przykrywamy je ściereczką jeszcze na 15 - 20 minut.
- Przygotowujemy garnek do gotowania na parze. U mnie jest to zwykły szeroki garnek z wodą, na którym rozkładam gazę, ściągam gumką i przykrywam dużą plastikową miską 😉
- Kluseczki gotuję na parze ok 5 minut. Delikatnie odkrywam pokrywkę, powoli by kluseczki nie opadły.
- Podaję z ulubionym sosem. Na słodko lub wytrawnie. Ja robię zazwyczaj sos ze zmiksowanych truskawek z bananem i śmietanką kokosową. Smacznego!
Może zainteresują Cię również te przepisy na drożdżowe ciasta?
Zdecydowanie mniej wody! Na250 g mąki dałam 250 ml wody i było idealnie
Ciasto wyszło lejące. Dodałam extra maki ( zwykła bezglutenowa ) jak tylko uformuje buchty rozlewają się. Po uparowaniu da zbite i wyraźnie czuć smak maki ( taki piaskowy)???
Ciasto sie rozplywa nawet po dodaniu wiec ej maki;( mam zwykla make bezglutenowa .
Witam, uwielbiam Twoje przepisy, jednak mam pytanie jeśli mamy zakaz drożdży? To co możemy zastąpić, aby wyszły nam takie piękne kluski?
Miło mi to słyszeć! Ostatnio eksperymentuje z zakwasem i myślę, że tutaj sprawdził by się super! Robię zaczyn jak do najnowszego przepisu na chlebek i dodaję zamiast zaczynu drożdżowego. Oczywiście konsystencja będzie inna, więc trzeba regulować i dostosować ilość płynu. Pozdrawiam!
Witam.Bardzo prosze o rade mam mąkę właśnie firmy schar ale uniwersalną(niestety w pośpiechu nie spojrzałam że jest cukier w składzie,a unikamy go) czy mogę już nie dodawać cukru do ciasta?
Nie jestem pewna czy w mące będzie wystarczająca ilość cukru, by drożdże mogły go przerobić i by ciasto urosło. Myślę, że możesz dać pół łyżeczki. Taką ilość cukru drożdże przerobią na co2 i w gotowych kluskach już go nie będzie.
Dziękuję za odpowiedź 🙂
A jak dorzucę do ciasta mrożonych jagód, to wyjdą czy lepiej nie kombinować?
Nie wiem, nie próbowałam. Może do małej części ciasta spróbuj i zobaczymy. Daj znać jak poszło 🙂
ktoś probowal zastapic drozdze proszkiem do pieczenia czy soda? czy szkoda zycia na probowanie? ;p
Zrobilam dzisiaj i wyszly boskie dalam troche wiecej drozdzy i mniej wody tak zeby dalo sie formowac.. Corka zachwycona ja tez dziekuje za super przepis
Jaka mąka bezglutenową będzie najlepsza?
Chodzi Pani o inną, niż ta użyta w przepisie? Z mąk bg jeszcze nie robiłam prób. Myślę, że ryżowa z ziemniaczaną lub tapioką powinna dać radę. Jeśli zrobię i się uda, to na pewno zaktualizuję ten wpis
Czekam na wlasny mix 🙂
U mnie masa wyszła rzadka dostałam mąki ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie
Ona ma być dość rzadka. Może nie lejąca. Po oproszeniu mąką rąk uda się formować bułeczki 🙂 na pewno się uda!
Jaki cudowny przepis! <3
Witam ile bułeczek wychodzi z tych proporcji?
Około 7-8 bułeczek