You are currently viewing Bezglutenowe i wegańskie kluski na parze
Bezglutenowe i wegańskie kluski na parze

Od dawna za mną chodziły takie kluski na parze, buchty, parowańce, pampuchy, parowce, paruchy czy nawet pyzy, bo podobno i tak są przez niektórych nazywane. Takie puszyste, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Oczywiście kluski na parze bezglutenowe i wegańskie.

Bezglutenowe i wegańskie kluski na parze

Dostałam ostatnio paczkę produktów firmy Schär. Pierwszą rzeczą, o której pomyślałam, chcąc wykorzystać tę mąkę, były właśnie kluski na parze. Nigdy wcześniej nie używałam gotowych mieszanek. Zazwyczaj sama mieszam mąki bezglutenowe. Wiadomo – wiem co w nich jest. Od czasu do czasu jednak myślę, że nie zaszkodzi ułatwić sobie życie i skorzystać z mieszanki, która idealnie się nadaje do ciast np. drożdżowych, chlebów czy pizzy.

Buchty wyszły idealnie. Zupełnie jak glutenowe. Sama jestem w szoku, jak dobrze poradziła sobie ta mąka. Choć myślę, że na pewno będę próbować zrobić podobne mieszając sama mąki bezglutenowe.

Zapraszam Was na przepis na te pyszne kluski na parze. Znacie jeszcze jakieś nazwy na to danie? Dajcie znać w komentarzu! 🙂

Bezglutenowe i wegańskie kluski na parze

bezglutenowe i wegańskie kluski na parze

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 7 sztuk
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 250 g mąki bezglutenowej u mnie Shar Mix B
  • 5 g drożdży suchych lub 15 g świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 280-300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego można dać kokosowy w formie płynnej lub roztopione masło, margarynę

Wykonanie

  • Jeśli masz drożdże świeże, przygotuj zaczyn: W połowie szklanki (odlewamy z ilości podanej w składnikach) ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 15 minut.
  • Mąkę, sól, drożdże suche, cukier lub zaczyn wsypujemy do miski. Wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy drewnianą łyżką. Masa będzie gęsta, ale nie nadaje się do wyrabiania rękami. Wlewam olej. Mieszam, aż całość się połączy i ciasto będzie gładkie.
  • Przykrywamy ściereczką miskę z ciastem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
  • Po tym czasie blat lub stolnicę posypujemy mąką, oprószamy mąką ręce i odrywamy z ciasta kawałek, z którego formułujemy kulę. Odkładamy na stolnicę. Robimy tak z całym ciastem, pozostawiając kilka cm odstępu między kolejnymi kluseczkami. Przykrywamy je ściereczką jeszcze na 15 - 20 minut.
  • Przygotowujemy garnek do gotowania na parze. U mnie jest to zwykły szeroki garnek z wodą, na którym rozkładam gazę, ściągam gumką i przykrywam dużą plastikową miską 😉
  • Kluseczki gotuję na parze ok 5 minut. Delikatnie odkrywam pokrywkę, powoli by kluseczki nie opadły.
  • Podaję z ulubionym sosem. Na słodko lub wytrawnie. Ja robię zazwyczaj sos ze zmiksowanych truskawek z bananem i śmietanką kokosową. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Może zainteresują Cię również te przepisy na drożdżowe ciasta?

 

(Visited 29 041 times, 11 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 20 komentarzy

  1. Sylwia

    Zdecydowanie mniej wody! Na250 g mąki dałam 250 ml wody i było idealnie

  2. Ewa

    Ciasto wyszło lejące. Dodałam extra maki ( zwykła bezglutenowa ) jak tylko uformuje buchty rozlewają się. Po uparowaniu da zbite i wyraźnie czuć smak maki ( taki piaskowy)???

  3. Ewa

    Ciasto sie rozplywa nawet po dodaniu wiec ej maki;( mam zwykla make bezglutenowa .

  4. Magda

    5 stars
    Witam, uwielbiam Twoje przepisy, jednak mam pytanie jeśli mamy zakaz drożdży? To co możemy zastąpić, aby wyszły nam takie piękne kluski?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Miło mi to słyszeć! Ostatnio eksperymentuje z zakwasem i myślę, że tutaj sprawdził by się super! Robię zaczyn jak do najnowszego przepisu na chlebek i dodaję zamiast zaczynu drożdżowego. Oczywiście konsystencja będzie inna, więc trzeba regulować i dostosować ilość płynu. Pozdrawiam!

  5. Marlena

    Witam.Bardzo prosze o rade mam mąkę właśnie firmy schar ale uniwersalną(niestety w pośpiechu nie spojrzałam że jest cukier w składzie,a unikamy go) czy mogę już nie dodawać cukru do ciasta?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Nie jestem pewna czy w mące będzie wystarczająca ilość cukru, by drożdże mogły go przerobić i by ciasto urosło. Myślę, że możesz dać pół łyżeczki. Taką ilość cukru drożdże przerobią na co2 i w gotowych kluskach już go nie będzie.

      1. Marlena

        Dziękuję za odpowiedź 🙂

  6. Klaudia

    A jak dorzucę do ciasta mrożonych jagód, to wyjdą czy lepiej nie kombinować?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Nie wiem, nie próbowałam. Może do małej części ciasta spróbuj i zobaczymy. Daj znać jak poszło 🙂

  7. Aska

    ktoś probowal zastapic drozdze proszkiem do pieczenia czy soda? czy szkoda zycia na probowanie? ;p

  8. Beata

    Zrobilam dzisiaj i wyszly boskie dalam troche wiecej drozdzy i mniej wody tak zeby dalo sie formowac.. Corka zachwycona ja tez dziekuje za super przepis

  9. Kasia

    Jaka mąka bezglutenową będzie najlepsza?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Chodzi Pani o inną, niż ta użyta w przepisie? Z mąk bg jeszcze nie robiłam prób. Myślę, że ryżowa z ziemniaczaną lub tapioką powinna dać radę. Jeśli zrobię i się uda, to na pewno zaktualizuję ten wpis

  10. Monika

    Czekam na wlasny mix 🙂

  11. Buchty

    U mnie masa wyszła rzadka dostałam mąki ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ona ma być dość rzadka. Może nie lejąca. Po oproszeniu mąką rąk uda się formować bułeczki 🙂 na pewno się uda!

  12. Magda

    Witam ile bułeczek wychodzi z tych proporcji?

Dodaj komentarz

Recipe Rating