fbpx

Bezglutenowe i wegańskie kluski na parze

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Bezglutenowe i wegańskie kluski na parze

Od dawna za mną chodziły takie kluski na parze, buchty, parowańce, pampuchy, parowce, paruchy czy nawet pyzy, bo podobno i tak są przez niektórych nazywane. Takie puszyste, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Oczywiście kluski na parze bezglutenowe i wegańskie.

Dostałam ostatnio paczkę produktów firmy Schär. Pierwszą rzeczą, o której pomyślałam, chcąc wykorzystać tę mąkę, były właśnie kluski na parze. Nigdy wcześniej nie używałam gotowych mieszanek. Zazwyczaj sama mieszam mąki bezglutenowe. Wiadomo – wiem co w nich jest. Od czasu do czasu jednak myślę, że nie zaszkodzi ułatwić sobie życie i skorzystać z mieszanki, która idealnie się nadaje do ciast np. drożdżowych, chlebów czy pizzy.

Buchty wyszły idealnie. Zupełnie jak glutenowe. Sama jestem w szoku, jak dobrze poradziła sobie ta mąka. Choć myślę, że na pewno będę próbować zrobić podobne mieszając sama mąki bezglutenowe.

Zapraszam Was na przepis na te pyszne kluski na parze. Znacie jeszcze jakieś nazwy na to danie? Dajcie znać w komentarzu! 🙂

Wydruk przepisu
bezglutenowe i wegańskie kluski na parze
Bezglutenowe i wegańskie kluski na parze
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 250 g mąki bezglutenowej u mnie Shar Mix B
  • 5 g drożdży suchych lub 15 g świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 280-300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego można dać kokosowy w formie płynnej lub roztopione masło, margarynę
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 250 g mąki bezglutenowej u mnie Shar Mix B
  • 5 g drożdży suchych lub 15 g świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 280-300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego można dać kokosowy w formie płynnej lub roztopione masło, margarynę
Bezglutenowe i wegańskie kluski na parze
Sposób przygotowania
  1. Jeśli masz drożdże świeże, przygotuj zaczyn: W połowie szklanki (odlewamy z ilości podanej w składnikach) ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 15 minut.
  2. Mąkę, sól, drożdże suche, cukier lub zaczyn wsypujemy do miski. Wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy drewnianą łyżką. Masa będzie gęsta, ale nie nadaje się do wyrabiania rękami. Wlewam olej. Mieszam, aż całość się połączy i ciasto będzie gładkie.
  3. Przykrywamy ściereczką miskę z ciastem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
  4. Po tym czasie blat lub stolnicę posypujemy mąką, oprószamy mąką ręce i odrywamy z ciasta kawałek, z którego formułujemy kulę. Odkładamy na stolnicę. Robimy tak z całym ciastem, pozostawiając kilka cm odstępu między kolejnymi kluseczkami. Przykrywamy je ściereczką jeszcze na 15 - 20 minut.
  5. Przygotowujemy garnek do gotowania na parze. U mnie jest to zwykły szeroki garnek z wodą, na którym rozkładam gazę, ściągam gumką i przykrywam dużą plastikową miską 😉
  6. Kluseczki gotuję na parze ok 5 minut. Delikatnie odkrywam pokrywkę, powoli by kluseczki nie opadły.
  7. Podaję z ulubionym sosem. Na słodko lub wytrawnie. Ja robię zazwyczaj sos ze zmiksowanych truskawek z bananem i śmietanką kokosową. Smacznego!

Może zainteresują Cię również te przepisy na drożdżowe ciasta?

Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie

Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe z makiem bez mleka i jajek

Bezglutenowe drożdżowe zawijańce z makiem

Ciasto drożdżowe wegańskie z jagodami

 

(Visited 3 535 times, 3 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. Zrobilam dzisiaj i wyszly boskie dalam troche wiecej drozdzy i mniej wody tak zeby dalo sie formowac.. Corka zachwycona ja tez dziekuje za super przepis

    1. Chodzi Pani o inną, niż ta użyta w przepisie? Z mąk bg jeszcze nie robiłam prób. Myślę, że ryżowa z ziemniaczaną lub tapioką powinna dać radę. Jeśli zrobię i się uda, to na pewno zaktualizuję ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *