Zimą mandarynki smakują najlepiej! Ostatnio udało mi się kupić w sklepie piękne klementynki z liśćmi. Urzekły mnie i postanowiłam wykorzystać je do jakiegoś fajnego przepisu na blogu i tym samym sfotografować. Zrobiłam więc bezglutenowe wegańskie ciasto odwracane z klementynkami.
W takim cieście klementynki prezentują się pięknie. Po odwróceniu ciasta ukazują się one w całej okazałości. Ciasto na stole robi wielkie wrażenie!
Najprostszy przepis na pyszne ciasto wegańskie i bezglutenowe
To ciasto z klementynkami jest wegańskie i bezglutenowe. Robi się bardzo szybko. Łączymy tylko mokre i suche składniki ze sobą i wylewamy na warstwę mandarynek. Ciasto z mandarynkami jest wilgotne, miękkie i pyszne. Połączenie smaku ciasta i pieczonych klementynek czy mandarynek jest bardzo udane.
Polecam Wam wypróbować ten przepis. Na pewno będzie wszystkim smakowało!
Wegańskie i bezglutenowe ciasto owracane z klementynkami
Składniki
- 3-4 klementynki lub mandarynki
- 1 szklanka mleka roślinnego u mnie kokosowo-ryżowe
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilli
- 1/3 szklanki oleju roślinnego u mnie rzepakowy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub bezmlecznej margaryny (do posmarowania tortownicy )
- 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej niepalonej
- 2/3 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub z tapioki
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego kokosowego lub 1/3 szklanki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowy
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki konfitury pomarańczowej lub brzoskwiniowej
- 1 łyżka gorącej wody
Wykonanie
- Piekarnik nagrzewam do 180st. C. z termoobiegiem
- Formę od spodu owijam folią aluminiową, by soki z mandarynek nie wypływały do piekarnika.
- Mandarynki obieram ze skórki. Kroję je w poprzek na 3 części i wyjmuję pestki jeśli są. Dno formy smaruje olejem kokosowym lub wegańskim masłem. Posypuję łyżką cukru trzcinowego, kokosowego lub ksylitolu. Na to układam plastry klementynek. Pomiędzy nimi układam kawałki, by było jak najmniej pustych przestrzeni.
- W jednej misce mieszam mleko roślinne, ocet, ekstrakt waniliowy i olej. W drugiej misce mąki, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
- Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dosyp więcej mąki owsianej.
- Ciasto wlewam ostrożnie na mandarynki. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 30 minut. Po tym czasie studzę i delikatnie wyjmuję z formy, układając na paterę do góry dnem.
- 2 łyżki konfitury pomarańczowej mieszam z łyżką gorącej wody. Taką mieszanką smaruję ciasto.
- Smacznego!
Notes
- Jeśli nie musisz używać mąk bezglutenowych, zamiast mąki owsianej i ziemniaczanej użyj 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej.
Może zainteresują Cię również te przepisy:
Jeśli szukasz zdrowych pomysłów na śniadania bezglutenowe i bez mleka i jajek, zachęcam do zakupu mojego e-booka. Klikając w obrazek poniżej, poznasz szczegóły i spis przepisów.
Ciasto niestety nie dopiekło się a właściwie jest surowe… :(((
Co może być przyczyną?
Mąż podpowiada, że mandarynki z lodówki są za to odpowiedzialne…
Na co zwrócić uwagę następnym razem?
Dzień dobry,Czy zamiast niepalonej gryczanej może być palona?
Tak,może być. Po prostu smak będzie bardziej intensywny.
Świetny przepis! Koniecznie muszę sprawdzić u siebie i go upiec!
Pozdrawiam!
Cieszę się, że się podoba 🙂