fbpx

Wegańskie i bezglutenowe ciasto z klementynkami

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

 

Wegańskie i bezglutenowe ciasto z klementynkamiZimą mandarynki smakują najlepiej! Ostatnio udało mi się kupić w sklepie piękne klementynki z liśćmi. Urzekły mnie i postanowiłam wykorzystać je do jakiegoś fajnego przepisu na blogu i tym samym sfotografować. Zrobiłam więc wegańskie i bezglutenowe ciasto odwracane z klementynkami.

W takim cieście klementynki prezentują się pięknie. Po odwróceniu ciasta ukazują się one w całej okazałości. Ciasto na stole robi wielkie wrażenie!

Wegańskie i bezglutenowe ciasto z klementynkami odwracane

To ciasto z klementynkami jest wegańskie i bezglutenowe. Robi się bardzo szybko. Łączymy tylko mokre i suche składniki ze sobą i wylewamy na warstwę mandarynek. Ciasto z mandarynkami jest wilgotne, miękkie i pyszne. Połączenie smaku ciasta i pieczonych klementynek czy mandarynek jest bardzo udane.

Polecam Wam wypróbować ten przepis. Na pewno będzie wszystkim smakowało!

Wydruk przepisu
Wegańskie i bezglutenowe ciasto owracane z klementynkami
Wegańskie i bezglutenowe ciasto z klementynkami
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut.
Porcje
tortownica o śr. ok 20 cm
Składniki
  • 3-4 klementynki lub mandarynki
  • 1 szklanka mleka roślinnego u mnie kokosowo-ryżowe
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilli
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego u mnie rzepakowy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub bezmlecznej margaryny (do posmarowania tortownicy )
  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej niepalonej
  • 2/3 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub z tapioki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego kokosowego lub 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowy
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej lub brzoskwiniowej
  • 1 łyżka gorącej wody
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut.
Porcje
tortownica o śr. ok 20 cm
Składniki
  • 3-4 klementynki lub mandarynki
  • 1 szklanka mleka roślinnego u mnie kokosowo-ryżowe
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilli
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego u mnie rzepakowy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub bezmlecznej margaryny (do posmarowania tortownicy )
  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej niepalonej
  • 2/3 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub z tapioki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego kokosowego lub 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowy
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej lub brzoskwiniowej
  • 1 łyżka gorącej wody
Wegańskie i bezglutenowe ciasto z klementynkami
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzewam do 180st. C. z termoobiegiem
  2. Formę od spodu owijam folią aluminiową, by soki z mandarynek nie wypływały do piekarnika.
  3. Mandarynki obieram ze skórki. Kroję je w poprzek na 3 części i wyjmuję pestki jeśli są. Dno formy smaruje olejem kokosowym lub wegańskim masłem. Posypuję łyżką cukru trzcinowego, kokosowego lub ksylitolu. Na to układam plastry klementynek. Pomiędzy nimi układam kawałki, by było jak najmniej pustych przestrzeni.
  4. W jednej misce mieszam mleko roślinne, ocet, ekstrakt waniliowy i olej. W drugiej misce mąki, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
  5. Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dosyp więcej mąki owsianej.
  6. Ciasto wlewam ostrożnie na mandarynki. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 30 minut. Po tym czasie studzę i delikatnie wyjmuję z formy, układając na paterę do góry dnem.
  7. 2 łyżki konfitury pomarańczowej mieszam z łyżką gorącej wody. Taką mieszanką smaruję ciasto.
  8. Smacznego!
Pozostałe informacje
  • Jeśli nie musisz używać mąk bezglutenowych, zamiast mąki owsianej i ziemniaczanej użyj 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej.

Może zainteresują Cię również te przepisy:

Tiramisu wegańskie i bezglutenowe

Czekoladowy budyń bez mleka

Dyniowe mini serniczki bez pieczenia. Wegańskie i bezglutenowe

 

Wegańska gorąca czekolada idealna

Jeśli szukasz zdrowych pomysłów na śniadania bezglutenowe i bez mleka i jajek, zachęcam do zakupu mojego e-booka. Klikając w obrazek poniżej, poznasz szczegóły i spis przepisów.

24 zdrowe śniadania bez nabiału glutenu i cukru

 

 

(Visited 1 067 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

2 Odpowiedzi do “Wegańskie i bezglutenowe ciasto z klementynkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *