Tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów. Na diecie bez jajek i mleka bardzo mi go brakowało. Od dawna zastanawiałam się jak zrobić wersję wegańską tego deseru, by przypominała oryginalną masę z mascarpone i jajek. W końcu odważyłam się zrobić kilka testów i udało mi się uzyskać zadowalający efekt. Mam tiramisu wegańskie!
Tiramisu, jakie udało mi się zrobić to cos wyjątkowego! Robi wrażenie nie tylko wizualnie, ale również smakowo. Pyszny, kremowy, mocno kawowy. Smakował wszystkim!
Masa jest wykonana z orzechów nerkowca i aquafaby. Z odpowiednimi dodatkami smakuje tak jak w tradycyjnej wersji tiramisu. Ma również zbliżoną konsystencję, co możesz zobaczyć na dodanym filmiku.
Jako biszkoptów użyłam biszkoptu upieczonego według tego przepisu. Zamiast upiec jeden biszkopt, zrobiłam tzw. “kocie języczki”, jednak tym sposobem wyszły mi zbyt cienkie biszkopciki i nie było ich zbyt mocno czuć w deserze. Polecam więc upiec jeden biszkopt w dużej tortownicy i pokroić na mniejsze kawałki. Wyjdzie wtedy grubszy i nie nasiąknie tak bardzo masą.
Jeśli tak jak ja, tęskniliście za tiramisu, będąc na diecie eliminacyjnej czy wegańskiej, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Mam nadzieje, że tez będziecie nim zachwyceni jak moja rodzina.
Tiramisu wegańskie i bezglutenowe
Składniki
- 2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez kilka godzin w wodzie
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 3 łyżki stałej części puszki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1/4 szklanki cukru pudru lub innego słodzidła (ksylitol, syrop roślinny)
- 25 ml likier amaretto opcjonalnie
- ok 3 łyżki kakao w proszku lub karob
- 1 kubek kawy lub kawy Inka (dla dzieci)
- biszkopt z aquafaby przepis *
Wykonanie
- Orzechy nerkowca wyjmuję z wody i wkładam do naczynia blendera. Dodaję 1/3 szklanki wody, sok z cytryny, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe (3 łyżki samej śmietanki). Miksuję na gładki krem. Jeśli deser będzie dla dorosłych, warto dodać w tym miejscu likier amaretto.
- Aquafabę z octem ubijam na sztywną pianę. Dodaję po 1 łyżeczce cukru i ubijam dalej.
- Ubitą aquafabę dodaję do masy z nerkowców i delikatnie mieszam.
- Biszkopt z aquafaby kroję na mniejsze biszkopty. Na dno naczynia układam biszkopty, delikatnie pokrapiam je zaparzoną i wystudzoną kawą, wykładam krem i sypię przez sito kakao w proszku. Na to ponownie układam warstwę biszkoptów, polewam odrobiną kawy, nakładam krem i sypię kakao.
- Deser schładzam w lodówce. Przed samym podaniem można jeszcze raz oprószyć kakao. Smacznego!
Notes
Jeśli szukasz zdrowych pomysłów na śniadania bezglutenowe i bez mleka i jajek, zachęcam do zakupu mojego e-booka. Klikając w obrazek poniżej, poznasz szczegóły i spis przepisów.
Ale ile się piecze, bo nie widzę informacji. Jest tylko, że biszkopt pokruszyć..
Czy mogłabym zastąpić czymś alkohol czy lepiej w ogóle pominąć?
Można pominąć 🙂
Nie ubijałam jeszcze aquafaby ale przeczytałam, że zachowuje konsystencję bitej śmietany tylko przez kilka godzin a później zamienia się w wodę. Czy w przypadku kremu jest inaczej? Jak długo może stać takie tiramisu? Czy jeżeli zrobię je 24h przed podaniem to będzie nadawało się do zjedzenia? Czy to tiramisu ma wystarczająco stałą konsystencję żeby zrobić w jednej większej formie dla kilku osób?
Te sloiczki tiramisu fotografowalam na drugi dzień po przygotowaniu. Krem pozostaje w takiej formie więc na pewno na drugi dzień. Nigdy jeszcze mi nie zostało na dłużej, żebym mogła na 100% potwierdzić, że później nic się z kremem nie stanie, ale raczej wydaje mi się, że nie powinno.
W dużej formie można zrobić, ale raczej trzeba będzie podawać na talerzyki łyżką, bo może nie zachować kształtu 🙂
2 szklanki juz namoczonych czy suchych nerkowcow? 😉 oblednie wyglada!
Suchych 🙂
Wizualnie robi bardzo dobre wrażenie! 🙂 Smakowo na pewno też
Jakimi orzechami zastąpić nerkowca? Córka ma uczulenie. nie
Migdały lub brazylijskie będą odpowiednie.