Tiramisu wegańskie i bezglutenowe

Tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów. Na diecie bez jajek i mleka bardzo mi go brakowało. Od dawna zastanawiałam się jak zrobić wersję wegańską tego deseru, by przypominała oryginalną masę z mascarpone i jajek. W końcu odważyłam się zrobić kilka testów i udało mi się uzyskać zadowalający efekt. Mam tiramisu wegańskie!

Tiramisu wegańskie i bezglutenoweTiramisu, jakie udało mi się zrobić to cos wyjątkowego! Robi wrażenie nie tylko wizualnie, ale również smakowo. Pyszny, kremowy, mocno kawowy. Smakował wszystkim!

Masa jest wykonana z orzechów nerkowca i aquafaby. Z odpowiednimi dodatkami smakuje tak jak w tradycyjnej wersji tiramisu. Ma również zbliżoną konsystencję, co możesz zobaczyć na dodanym filmiku.

Jako biszkoptów użyłam biszkoptu upieczonego według tego przepisu. Zamiast upiec jeden biszkopt, zrobiłam tzw. „kocie języczki”, jednak tym sposobem wyszły mi zbyt cienkie biszkopciki i nie było ich zbyt mocno czuć w deserze. Polecam więc upiec jeden biszkopt w dużej tortownicy i pokroić na mniejsze kawałki. Wyjdzie wtedy grubszy i nie nasiąknie tak bardzo masą.

Jeśli tak jak ja, tęskniliście za tiramisu, będąc na diecie eliminacyjnej czy wegańskiej, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Mam nadzieje,  że tez będziecie nim zachwyceni jak moja rodzina.

Tiramisu wegańskie i bezglutenowe

Tiramisu wegańskie i bezglutenowe

Kategoria: Desery
Keyword: tiramisu
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 6 osób
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez kilka godzin w wodzie
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki stałej części puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru lub innego słodzidła (ksylitol, syrop roślinny)
  • 25 ml likier amaretto opcjonalnie
  • ok 3 łyżki kakao w proszku lub karob
  • 1 kubek kawy lub kawy Inka (dla dzieci)
  • biszkopt z aquafaby przepis *

Wykonanie

  • Orzechy nerkowca wyjmuję z wody i wkładam do naczynia blendera. Dodaję 1/3 szklanki wody, sok z cytryny, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe (3 łyżki samej śmietanki). Miksuję na gładki krem. Jeśli deser będzie dla dorosłych, warto dodać w tym miejscu likier amaretto.
  • Aquafabę z octem ubijam na sztywną pianę. Dodaję po 1 łyżeczce cukru i ubijam dalej.
    Aquafaba ubita
  • Ubitą aquafabę dodaję do masy z nerkowców i delikatnie mieszam.
  • Biszkopt z aquafaby kroję na mniejsze biszkopty. Na dno naczynia układam biszkopty, delikatnie pokrapiam je zaparzoną i wystudzoną kawą, wykładam krem i sypię przez sito kakao w proszku. Na to ponownie układam warstwę biszkoptów, polewam odrobiną kawy, nakładam krem i sypię kakao.
  • Deser schładzam w lodówce. Przed samym podaniem można jeszcze raz oprószyć kakao. Smacznego!

Notes

*Przepis na biszkopt z aquafaby znajdziesz tutaj: Biszkopt bez jajek z aquafaby
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!


Jeśli szukasz zdrowych pomysłów na śniadania bezglutenowe i bez mleka i jajek, zachęcam do zakupu mojego e-booka. Klikając w obrazek poniżej, poznasz szczegóły i spis przepisów.

24 zdrowe śniadania bez nabiału glutenu i cukru

(Visited 4 703 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

  1. Nie ubijałam jeszcze aquafaby ale przeczytałam, że zachowuje konsystencję bitej śmietany tylko przez kilka godzin a później zamienia się w wodę. Czy w przypadku kremu jest inaczej? Jak długo może stać takie tiramisu? Czy jeżeli zrobię je 24h przed podaniem to będzie nadawało się do zjedzenia? Czy to tiramisu ma wystarczająco stałą konsystencję żeby zrobić w jednej większej formie dla kilku osób?

    1. Te sloiczki tiramisu fotografowalam na drugi dzień po przygotowaniu. Krem pozostaje w takiej formie więc na pewno na drugi dzień. Nigdy jeszcze mi nie zostało na dłużej, żebym mogła na 100% potwierdzić, że później nic się z kremem nie stanie, ale raczej wydaje mi się, że nie powinno.
      W dużej formie można zrobić, ale raczej trzeba będzie podawać na talerzyki łyżką, bo może nie zachować kształtu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *