2szklanki orzechów nerkowcanamoczonych przez kilka godzin w wodzie
1/3szklankiwody
2łyżkisoku z cytryny
szczyptasoli
3łyżkistałej części puszki mleka kokosowego
1łyżeczkanaturalnego ekstraktu waniliowego
1/4szklankiAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
1łyżeczkaoctu jabłkowego lub soku z cytryny
1/4szklankicukru pudrulub innego słodzidła (ksylitol, syrop roślinny)
25mllikier amarettoopcjonalnie
ok 3łyżkikakao w proszkulub karob
1kubekkawylub kawy Inka (dla dzieci)
biszkopt z aquafabyprzepis *
Wykonanie
Orzechy nerkowca wyjmuję z wody i wkładam do naczynia blendera. Dodaję 1/3 szklanki wody, sok z cytryny, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe (3 łyżki samej śmietanki). Miksuję na gładki krem. Jeśli deser będzie dla dorosłych, warto dodać w tym miejscu likier amaretto.
Aquafabę z octem ubijam na sztywną pianę. Dodaję po 1 łyżeczce cukru i ubijam dalej.
Ubitą aquafabę dodaję do masy z nerkowców i delikatnie mieszam.
Biszkopt z aquafaby kroję na mniejsze biszkopty. Na dno naczynia układam biszkopty, delikatnie pokrapiam je zaparzoną i wystudzoną kawą, wykładam krem i sypię przez sito kakao w proszku. Na to ponownie układam warstwę biszkoptów, polewam odrobiną kawy, nakładam krem i sypię kakao.
Deser schładzam w lodówce. Przed samym podaniem można jeszcze raz oprószyć kakao.
Smacznego!