Czekoladowy budyń bez mleka

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Czekoladowy budyń bez mleka dla alergika

Czekoladowy budyń to deser, który bardzo często jadłam, kiedy byłam mała. Teraz stosunkowo rzadko się u nas pojawia. Częściej robię wszelkie desery z kaszy jaglanej, a prawdziwy budyń  poszedł w odstawkę. Synek poprosił mnie o zrobienie budyniu czekoladowego takiego, jak jedzą inne dzieci w przedszkolu, ale w wersji dostosowanej do jego okrojonej diety. Zrobiłam więc dla synka budyń czekoladowy bez mleka.

Na szczęście zrobiłam więcej i załapaliśmy się też z mężem na spróbowanie tego pysznego czekoladowego budyniu. Muszę Wam powiedzieć, że przypomniał mi się smak dzieciństwa. Wyszedł mocno czekoladowy, gładki i bardzo smakowity deser. Czekoladowy budyń bez mleka na stałe zagości u nas w domu. Podejrzewam, że za każdym razem, kiedy w przedszkolu dzieci będą jadły budyń czekoladowy, synek mi nie odpuści i będzie się go znów domagał. Następnym razem jednak zrobię podwójną porcję, zdecydowanie!

Myślę, że ten prosty i szybki przepis na budyń czekoladowy dla alergika uda się każdemu. Smak jest mega pyszny i mocno czekoladowy, a konsystencja budyniu, mimo że na mleku roślinnym, idealnie gładka.

Moje dzieci zajadały się ze smakiem. Ten przepis na czekoladowy budyń bez mleka zawiera w składnikach żółtko, jeśli jednak macie też alergię na żółtko lub chcecie zrobić budyń wegański, możecie je całkowicie pominąć. Budyń będzie może mniej kremowy, ale równie pyszny.

Polecam serdecznie ten prosty i pyszny deser bez mleka każdemu alergikowi i nie tylko 🙂

Wydruk przepisu
Czekoladowy budyń bez mleka
Czekoladowy budyń bez mleka dla alergika
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szklanki mleka roślinnego u mnie owsiane
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła, jeśli dozwolone
  • 3 łyżki cukru syropu klonowego, z agawy czy innego ulubionego
  • 3 łyżki kakao lub karobu
  • 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub tapioki
  • 2 żółtka jaja jeśli dozwolone, jeśli nie - pomijamy
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szklanki mleka roślinnego u mnie owsiane
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła, jeśli dozwolone
  • 3 łyżki cukru syropu klonowego, z agawy czy innego ulubionego
  • 3 łyżki kakao lub karobu
  • 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub tapioki
  • 2 żółtka jaja jeśli dozwolone, jeśli nie - pomijamy
Czekoladowy budyń bez mleka dla alergika
Sposób przygotowania
  1. 1 szklankę mleka wraz z olejem kokosowym podgrzewam w garnuszku.
  2. W misce mieszam resztę składników - 1 szklankę mleka, cukier, kakao, żółtka - jeśli używam i skrobię. Mieszam trzepaczką dokładnie, by nie było grudek. Dla pewności można przesiać mąkę i kakao przez sito, ale nie jest to konieczne. Wszystko powinno się dobrze rozpuścić.
  3. Do gorącego mleka wlewam mieszankę z miski i mieszam trzepaczką, cały czas podgrzewając, aż się zagotuje i zacznie gęstnieć.
  4. Zdejmuję z ognia i wlewam do miseczek. Podaję z ulubionymi orzechami, posiekaną gorzką czekoladą lub malinami. Smacznego!

Nie masz pomysłu na śniadania dla alergika? Przyda Ci się ebook z 24 przepisami na śniadania bez mleka, jajek, glutenu i białego cukru? Jeśli tak, to kliknij baner i pobierz przepisy na pyszne śniadania 🙂

 

 

 

(Visited 492 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

2 Odpowiedzi do “Czekoladowy budyń bez mleka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *