Czekoladowy budyń to deser, który bardzo często jadłam, kiedy byłam mała. Teraz stosunkowo rzadko się u nas pojawia. Częściej robię wszelkie desery z kaszy jaglanej, a prawdziwy budyń poszedł w odstawkę. Synek poprosił mnie o zrobienie budyniu czekoladowego takiego, jak jedzą inne dzieci w przedszkolu, ale w wersji dostosowanej do jego okrojonej diety. Zrobiłam więc dla synka budyń czekoladowy bez mleka.
Na szczęście zrobiłam więcej i załapaliśmy się też z mężem na spróbowanie tego pysznego czekoladowego budyniu. Muszę Wam powiedzieć, że przypomniał mi się smak dzieciństwa. Wyszedł mocno czekoladowy, gładki i bardzo smakowity deser. Czekoladowy budyń bez mleka na stałe zagości u nas w domu. Podejrzewam, że za każdym razem, kiedy w przedszkolu dzieci będą jadły budyń czekoladowy, synek mi nie odpuści i będzie się go znów domagał. Następnym razem jednak zrobię podwójną porcję, zdecydowanie!
Myślę, że ten prosty i szybki przepis na budyń czekoladowy dla alergika uda się każdemu. Smak jest mega pyszny i mocno czekoladowy, a konsystencja budyniu, mimo że na mleku roślinnym, idealnie gładka.
Moje dzieci zajadały się ze smakiem. Ten przepis na czekoladowy budyń bez mleka zawiera w składnikach żółtko, jeśli jednak macie też alergię na żółtko lub chcecie zrobić budyń wegański, możecie je całkowicie pominąć. Budyń będzie może mniej kremowy, ale równie pyszny.
Polecam serdecznie ten prosty i pyszny deser bez mleka każdemu alergikowi i nie tylko 🙂
Czekoladowy budyń bez mleka
Składniki
- 2 szklanki mleka roślinnego u mnie owsiane
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła, jeśli dozwolone
- 3 łyżki cukru syropu klonowego, z agawy czy innego ulubionego
- 3 łyżki kakao lub karobu
- 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub tapioki
- 2 żółtka jaja jeśli dozwolone, jeśli nie - pomijamy
Wykonanie
- 1 szklankę mleka wraz z olejem kokosowym podgrzewam w garnuszku.
- W misce mieszam resztę składników - 1 szklankę mleka, cukier, kakao, żółtka - jeśli używam i skrobię. Mieszam trzepaczką dokładnie, by nie było grudek. Dla pewności można przesiać mąkę i kakao przez sito, ale nie jest to konieczne. Wszystko powinno się dobrze rozpuścić.
- Do gorącego mleka wlewam mieszankę z miski i mieszam trzepaczką, cały czas podgrzewając, aż się zagotuje i zacznie gęstnieć.
- Zdejmuję z ognia i wlewam do miseczek. Podaję z ulubionymi orzechami, posiekaną gorzką czekoladą lub malinami. Smacznego!
Nie masz pomysłu na śniadania dla alergika? Przyda Ci się ebook z 24 przepisami na śniadania bez mleka, jajek, glutenu i białego cukru? Jeśli tak, to kliknij baner i pobierz przepisy na pyszne śniadania 🙂
Czy mąkę ziemniaczaną można zamienić na kukurydzianą?? akurat taka mam w domu
jeśli to skrobia kukurydziana, to tak. Musi być jakaś skrobia. Pozdrawiam!
Budyń bez mleka? Wow! Muszę spróbować 🙂
Polecam! 🙂