fbpx

Jak uchronić małego alergika przed niedoborami żywieniowymi?

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Często pytacie mnie o to jak uchronić waszych małych alergików przed niedoborami żywieniowymi wynikającymi z diety eliminacyjnej. Sama nie mam wiedzy, która potrzebna jest do udzielenia Wam konkretnej odpowiedzi, w związku z tym poprosiłam o pomoc specjalistkę. Zanim przeczytacie treść artykułu, poznajcie autorkę:

Paulina Górska – dietetyk kliniczny, właścicielka poradni Dietetyk Na Walizkach.Specjalizuje się w żywieniu osób planujących dziecko (w tym chorujących na Hashimoto, PCOS, endometriozę) oraz kobiet w ciąży. Charakteryzuje ją zdrowe podejście do zdrowego żywienia! Oprócz indywidualnego poradnictwa żywieniowego zajmuje się prowadzeniem bloga eksperckiego (http://dietetyknawalizkach.pl) oraz grup na Facebooku dla osób planujących dziecko (Planujemy i zdrowo jemy pod okiem dietetyka) a także dla kobiet w ciąży (9 miesięcy pod okiem dietetyka).

Jak uchronić małego alergika przed niedoborami żywieniowymi?

radzi Dietetyk Kliniczny Paulina Górska z poradni Dietetyk na Walizkach.

 

Niestety z roku na rok przybywa małych alergików i szacuje się, że w ciągu najbliższych trzydziestu lat ich liczba znacznie wzrośnie. Obecnie na alergię pokarmową cierpi około 13% dzieci w wieku 6-7 lat oraz 11% w wieku 13-14 lat. Alergia pokarmowa niesie za sobą potrzebę zastosowania odpowiedniej diety. Eliminacja konkretnego produktu lub całej grupy produktów może spędzać rodzicom sen z powiek. Zastanawiają się czy ich pociecha na pewno otrzyma wszystkie potrzebne składniki jeśli w jej jadłospisie nie znajdzie się, np. mleko lub jajka? Oczywiście, że tak! Wystarczy tylko wiedzieć na co możemy je zamienić by uchronić nasze skarby przed niedoborami żywieniowymi.

Jak uchronić małego alergika przed niedoborami żywieniowymi?

CZYM ZASTĄPIĆ MLEKO I PRODUKTY MLECZNE?

 

Wiele dobrego mówi się o mleku i produktach mlecznych. Powstają nawet kampanie reklamowe, które promują picie mleka wśród dzieci i młodzieży. Widząc je możemy mieć wątpliwości czy jeśli produkty te znikną z jadłospisu naszej pociechy nadal będzie zdrowa. Jak najbardziej tak jeśli wprowadzimy produkty, które są źródłem składników odżywczych znajdujących się w mleku oraz produktach mlecznych. Spójrzmy jak to zrobić.

  1. Pełnowartościowe białko

W mleku znajduje się cenne białko – składnik niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju naszego dziecka. Jednak mleko oraz jego przetwory to nie jedyne źródło tego składnika. Znajdziemy je również w:

– mięsie (pamiętajmy aby wybierać chude gatunki)

– rybach

– jajkach

– nasionach roślin strączkowych

  1. Wapń

Wapń to pierwiastek niezbędny do prawidłowej budowy kości i zębów więc absolutnie nie może zabraknąć go w jadłospisie dzieci, które są w fazie intensywnego wzrostu. Oprócz mleka i produktów mlecznych źródłem wapnia są, np.:

– sezam

– sardynki

– mąka sojowa

– płatki z ziaren amarantusa

– migdały

– soja

– figi suszone

– natka pietruszki

– orzechy laskowe

– biała fasola

  1. Witamina D

Wykluczenie z jadłospisu dziecka mleka i produktów mlecznych wiąże się również z możliwością wystąpienia niedoborów witaminy D. Jest ona niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia co oznacza, że jest składnikiem niezwykle ważnym w fazie intensywnego wzrostu dziecka. Znaczna część witaminy D produkowana jest w skórze jednak tylko przy odpowiedniej ekspozycji na promienie słoneczne. Natomiast oprócz tego powinniśmy dbać by w jadłospisie naszych pociech pojawiły się jej pokarmowe źródła, np.:

– ryby (przede wszystkim węgorz, śledź, pstrąg tęczowy, łosoś, sardynki, makrela)

-jajka

  1. Witaminy z grupy B

Mleko i produkty mleczne dostarczają naszemu dziecku również witaminy z grupy B a konkretnie witaminy B2, B5 oraz B12. Pierwsza z nich jest składnikiem wielu enzymów dlatego odpowiada za prawidłowy przebieg różnych procesów zachodzących w organizmie dziecka (m.in. przemiany kwasów tłuszczowych). Druga z wymienionych witamin, czyli witamina B5 odpowiada za właściwy metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów oraz wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Natomiast witamina B12 jest niezbędna do produkcji elementów morfotycznych krwi oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jej niedobór może prowadzić do niedokrwistości. Dlatego wykluczając mleko i jego przetwory z jadłospisu dziecka musimy zadbać o inne źródła tych niezwykle ważnych witamin.

Witamina B2:

– mąka z amarantusa

– mąka migdałowa

– drożdże

– migdały

– jajka

Witamina B5:

– drożdże

– mięso

– warzywa liściaste

– ziemniaki

Witamina B12:

– jajka

– mięso z indyka

– mięso z kurczaka

– produkty wzbogacone w witaminę B12

Jak widać na powyższych przykładach jest wiele produktów, które możemy włączyć do jadłospisu naszych dzieci by uchronić je przed niedoborami żywieniowymi wynikającymi z diety pozbawionej mleka i jego przetworów. Jedną z alternatyw, o której wyżej nie wspomniałam są też mleka roślinne, które ostatnio zyskują na popularności. Warto jednak pamiętać aby kupować wyłącznie te wysokiej jakości. Najlepiej jeśli będzie to produkt o jak najkrótszym składzie, bez dodatku cukru a za to z dodatkiem wapnia i witamin.

niedobory w diecie alergika

CZYM ZASTĄPIĆ JAJKA?

Jajkom nie można odmówić tego, że są produktem bardzo wartościowym. Nie są jednak niezastąpione więc nie powinniśmy wpadać w panikę jeśli nasze dziecko nie może ich jeść. Tak jak w przypadku mleka i produktów mlecznych ważne by znaleźć godnych następców tego produktu. Sprawdźmy gdzie szukać utraconych składników.

  1. Pełnowartościowe białko

Podobnie jak w przypadku eliminacji mleka i produktów mlecznych tak i wyłączając z jadłospisu jajka tracimy pełnowartościowe białko. Jednak i w tym przypadku możemy znaleźć inne źródła tego składnika. Tak jak to już zostało wspomniane mogą być to chude gatunki mięsa, ryby, nasiona roślin strączkowych czy w tym przypadku mleko i jego przetwory.

  1. Żelazo

Jajka to dobre źródło żelaza, które jest bardzo ważne w jadłospisie naszych dzieci. Jego niedobór może doprowadzić do rozwoju anemii, która objawia się osłabieniem, większą męczliwością, bólami i zawrotami głowy, bladością skóry i błon śluzowych oraz problemami z koncentracją i pamięcią. Żeby do tego nie dopuścić powinniśmy wprowadzić do jadłospisu dziecka inne źródła tego pierwiastka, np.:

– pestki dyni

– otręby pszenne

– sezam

– mąka sojowa pełnotłusta

– zarodki pszenne

– komosa ryżowa

– amarantus

– orzechy pistacjowe

– natka pietruszki

– czerwone mięso (jednak należy spożywać je z umiarem)

Pamiętajmy o tym, że żelazo pochodzące z produktów roślinnych, czyli żelazo niehemowe lepiej przyswaja się w obecności witaminy C.

  1. Wapń

Wyeliminowanie z diety dziecka jajek niesie za sobą ryzyko niedoboru wapnia. Jeśli alergii na jajka nie towarzyszy alergia na białka mleka czy nietolerancja laktozy to dobrym źródłem tego pierwiastka może być mleko i jego przetwory. Natomiast inne źródła wapnia zostały wymienione już wcześniej, przy temacie dotyczącym mleka i jego przetworów.

  1. Witamina E

Jajka to także źródło witaminy E, która jako silny antyoksydant chroni organizm naszego dziecka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Uczestniczy również w procesach krzepnięcia krwi. Oprócz jajek znajdziemy ją w:

– oleju z zarodków pszennych

– orzechach laskowych

– oleju krokoszowym

– oleju rzepakowym tłoczonym na zimno

– oleju z pestek winogron

– nasionach słonecznika

– pestkach dyni

– migdałach

  1. Witamina D i witamina B2

Jajka to także źródło witaminy D oraz B2, które zostały już wcześniej opisane.

Na koniec warto wspomnieć, że jajka to nie tylko cenny produkt pod względem wartości odżywczej. To także produkt, który nadaje naszym potrawom określony smak i konsystencję. Jedną z przypraw, która świetnie imituje smak jajek jest kala namak, czyli czarna sól. Natomiast jeśli chodzi o kwestie techniczne to do zagęszczania potraw zamiast jajek możemy użyć mielone siemię lniane lub gumę guar. Z kolei do spulchniania potraw przyda się mąka ziemniaczana lub suszone drożdże.

 

Dziękuję Paulinie za tak przydatny artykuł, mam nadzieję że i dla Was będzie on pomocny i rozwieje wiele obaw.

Już w przyszłym tygodniu pojawi się artykuł o tym jakie niedobory mogą się pojawić na diecie bezglutenowej i jak je uzupełniać. Bądźcie czujni!

Jeśli szukacie zdrowych, pełnowartościowych posiłków bez nabiału, glutenu i cukru, to zapraszam do zapisów na listę oczekujących na mój nowy e-book „24 pomysłowe śniadania bez nabiału, glutenu i białego cukru”. Szczegóły wraz z listą przepisów pokarze się po kliknięciu na poniższy banner:

(Visited 592 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

3 Odpowiedzi do “Jak uchronić małego alergika przed niedoborami żywieniowymi?”

  1. Artykuł fajny, tylko trochę może wprowadzić w błąd rodziców małych dzieci. Dla mojego 3latka nadal mieszanka elementarna jest w dużej mierze podstawą żywieniową i napój roślinny absolutnie nie jest w stanie jej zastąpić. Oczywiście napoje roślinne używamy przy gotowaniu potraw i są bardzo przydatne, ale nie są w stanie zastąpić mm w diecie dziecka z ABMK.
    Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na e-booka ze zdrowymi śniadaniami, bo mi już się pomysły kończą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *