3łyżki cukrusyropu klonowego, z agawy czy innego ulubionego
3łyżki kakaolub karobu
2łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanejlub tapioki
2żółtka jajajeśli dozwolone, jeśli nie - pomijamy
Wykonanie
1 szklankę mleka wraz z olejem kokosowym podgrzewam w garnuszku.
W misce mieszam resztę składników - 1 szklankę mleka, cukier, kakao, żółtka - jeśli używam i skrobię. Mieszam trzepaczką dokładnie, by nie było grudek. Dla pewności można przesiać mąkę i kakao przez sito, ale nie jest to konieczne. Wszystko powinno się dobrze rozpuścić.
Do gorącego mleka wlewam mieszankę z miski i mieszam trzepaczką, cały czas podgrzewając, aż się zagotuje i zacznie gęstnieć.
Zdejmuję z ognia i wlewam do miseczek. Podaję z ulubionymi orzechami, posiekaną gorzką czekoladą lub malinami.
Smacznego!