Te bułeczki dyniowe to istne szaleństwo! Na moim Instagramie przepis zapisało sobie aż ok. 100 osób! Nie mogłam nie opublikować go również i tutaj. Zapraszam!Jak wykorzystać dynię w kuchni? Między innymi można upiec z niej pyszne bułeczki! Nadając im dodatkowo dyniowe kształty, zachwycimy nimi całą rodzinę!
Bułeczki są bardzo proste, a jeśli nie masz czasu, ani potrzeby tworzyć z nich małych dyń, możesz upiec je w zwykłej, okrągłej formie lub innym ulubionym kształcie.
Lista składników krótka i prosta, wszystko łatwo dostępne. Takie dyniowe cuda zrobisz bardzo szybko. Teraz kiedy ciasto może wyrastać koło kaloryfera, bułeczki mogą być już gotowe nawet w ciągu godziny.
Jak zrobić bułeczki dyniowe wegańskie?
Aby uzyskać taki dyniowy kształt bułeczek, jak na zdjęciu, potrzebny jest sznurek. Ja użyłam sznurka jutowego, ale szczerze mówiąc, raczej takiego nie polecam. Zostawia „włosy”, których ciężko się pozbyć po upieczeniu. Lepszy będzie bardziej zwarty sznur. Owijamy nim bułeczki dookoła 4 razy, zostawiając lekki luz, by miały miejsce, aby zwiększyć swoją objętość, ale nie zbyt dużo, by jednak powstały urocze zagłębienia.
Bułeczki są mięciutkie, delikatne i puchate. Pasują do słodkich, ale również słonych dodatków. Z samym masełkiem wegańskim już tworzą cudowne śniadanko.
Jeśli jednak szukasz przepisu bezglutenowego na te bułeczki z dyni, to już teraz zobaczysz go na moim Instagramie. W najbliższym czasie przepis ten trafi również tutaj, na bloga. A przy okazji zachęcam do kliknięcia follow na moim profilu i włączenie powiadomienia o postach. Ja na pewno odwdzięczę się za każdą aktywność, a dodatkowo możesz zobaczyć nowości, zanim trafią na bloga. 🙂
Na blogu zebrało się sporo przepisów z dyni. Znajdziesz je pod tagiem >> DYNIA. Warto tam kliknąć przy okazji i otworzyć sobie nowe okienko z kolejnymi inspiracjami na to jesienne warzywo. 🙂
Bułeczki dyniowe wegańskie
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1¼ szklanki wody lub mleka roślinnego
- 170 g pure dyniowego z pieczonej dyni (ok ¼ średniej dyni)
- 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 40 g margaryny bezmlecznej lub oleju
- 8 g suchych drożdży
Wykonanie
- Margarynę podgrzewam do rozpuszczenia w rondelku razem z mlekiem lub wodą. Jeśli używam oleju płynnego, dolewam go do mokrych składników
- Do miski wsypuję suche składniki: mąkę, cukier, sól, drożdże.
- Do ciepłego mleka z olejem dodaję pure dyniowe. Mieszam. Całość powinna być przyjemnie ciepła, nie gorąca.
- Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam, wyrabiając gładkie, miękkie ciasto ok 10 minut.
- W razie potrzeby dodaję więcej wody lub mąki jednak trzeba uważać by nie dodać mąki zbyt dużo. Ciasto ma być bardzo miękkie, ale nie klejące.
- Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Po tym czasie wyrabiam chwilę i formułuję wałek, który dzielę na 12 równych kawałków.
- Z każdego kawałka tworzę kulę. Jeśli chcę nadać kształt dyni, obwiązuję je luźno sznurkiem cztery razy naokoło.
- Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do ponownego podrośnięcia.
- W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180°C
- Bułeczki piekę ok. 20-25 minut (do suchego patyczka)
- Po upieczeniu uchylam na 5 minut drzwiczki piekarnika i przekładam bułeczki na kratkę do całkowitego wystudzenia.
- Smacznego!
Witam,
Karolinko, czy bułeczki wyjdą z innej mąki? Chodzi mi o bezglutenowe. Która będzie najlepsza?
Prezentują się niesamowicie! Nie mogłam uwierzyć, że to bułeczki. Co roku dynie daje mi moja mama, a ja nigdy nie miałam pomysłu jak ją wykorzystać. Dobrze, że trafiłam na Twój przepis, bo bułeczki w takim wydaniu smakują rewelacyjnie. Moja rodzina była zachwycona. Dodatkowy plus za to, że są bezglutenowe 🙂
Dziękuję bardzo za komentarz. Muszę jednak sprostować, bo ten przepis nie jest bezglutenowy. Bezglutenowa wersja tych bułeczek jest na moim profilu na Instagramie