Zupa pieczarkowa z tymiankiem

Zupa pieczarkowa

Mój syn bardzo lubi zupę pieczarkową. Ja nie robię jej zbyt często w domu, za to w przedszkolu zupa pieczarkowa gości dość często. I tak od kilku dni męczy  mnie, że chce na obiad zupę pieczarkową. Nie byłoby w tym nic trudnego, gdyby nie to, że zupa ma być taka sama, jaką w przedszkolu robi Pani Zosia. Pomijam fakt, że jedzenie przywozi catering do przedszkola, a Pani Zosia tylko nakłada i podaje dzieciom. Dzieci są jednak święcie przekonane, że to ona takie pyszne obiadki im gotuje 😉

Wracając do zupy pieczarkowej 😉 zrobiłam w sumie pierwszy raz, ale myślę, że mogę powiedzieć, że wyszła pysznie! Wszystkim bardzo smakowała, a syn tylko prosił o kolejne dokładki, rezygnując z drugiego dania 🙂

Mam taki mały sekret na to, żeby zupy były gęste bez zagęszczania ich mąką. Po ugotowaniu zupy wyławiam sitkiem ok połowy warzyw z zupy, a resztę miksuję na gładko. Potem wkładam warzywa z powrotem i mam pyszną gęstą zupkę, a nie jest to do końca zupa krem, więc nie trzeba do niej dodawać grzanek czy innych makaronów.

Robię tak z każdą warzywną zupą.

Oczywiście krem z pieczarek też jest niezły, więc jeśli wolisz taką wersję, zmiksuj całość.

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa z tymiankiem

z tymiankiem i ziemniakami
Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 15 minutes
Łącznie 35 minutes
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4-5 szt średniej wielkości ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 1 piertuszka korzeń
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka śmietany kokosowej, lub innej roślinnej jeśli możesz, użyj zwykłej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  • Warzywa (marchew, pietruszka, seler) trę na dużych oczkach. Ziemniaki kroję w kostkę, cebulę w małą kosteczkę a pieczarki w paski.
  • W dużym garnku rozgrzewam 2 łyżki oliwy, Dodaję cebulę. Smażę do zeszklenia i dodaję pieczarki. Solę i pieprzę. Kiedy pieczarki się zaczną rumienić dodaję resztę startych warzyw i zalewam ok 2-3 l wody. Dodaję białą część pora, lubczyk tymianek i ziemniaki. przykrywam. Gotuję na wolnym ogniu ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiam solą pieprzem i sosem sojowym. Wyjmuję z zupy pora i lubczyk nie będą już potrzebne.
  • Wyławiam na sito ok połowę warzyw z zupy i odkładam na bok. Resztę miksuję na gładki krem. Warzywa z sita wkładam z powrotem do zupy. Podaję ze śmietaną posypaną natką pietruszki

Notes

Ja używam śmietanki kokosowej z mleka kokosowego w puszce. Czyli część gęsta, która tworzy się w puszce trzymanej w lodówce.
Przepis wypróbowany?Zapraszam do oznaczania zdjęć @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni!
(Visited 549 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *