You are currently viewing Zupa pieczarkowa z tymiankiem
Zupa pieczarkowa z tymiankiem

Zupa pieczarkowa

Mój syn bardzo lubi zupę pieczarkową. Ja nie robię jej zbyt często w domu, za to w przedszkolu zupa pieczarkowa gości dość często. I tak od kilku dni męczy  mnie, że chce na obiad zupę pieczarkową. Nie byłoby w tym nic trudnego, gdyby nie to, że zupa ma być taka sama, jaką w przedszkolu robi Pani Zosia. Pomijam fakt, że jedzenie przywozi catering do przedszkola, a Pani Zosia tylko nakłada i podaje dzieciom. Dzieci są jednak święcie przekonane, że to ona takie pyszne obiadki im gotuje 😉

Wracając do zupy pieczarkowej 😉 zrobiłam w sumie pierwszy raz, ale myślę, że mogę powiedzieć, że wyszła pysznie! Wszystkim bardzo smakowała, a syn tylko prosił o kolejne dokładki, rezygnując z drugiego dania 🙂

Mam taki mały sekret na to, żeby zupy były gęste bez zagęszczania ich mąką. Po ugotowaniu zupy wyławiam sitkiem ok połowy warzyw z zupy, a resztę miksuję na gładko. Potem wkładam warzywa z powrotem i mam pyszną gęstą zupkę, a nie jest to do końca zupa krem, więc nie trzeba do niej dodawać grzanek czy innych makaronów.

Robię tak z każdą warzywną zupą.

Oczywiście krem z pieczarek też jest niezły, więc jeśli wolisz taką wersję, zmiksuj całość.

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa z tymiankiem

z tymiankiem i ziemniakami
Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 15 min.
Łącznie 35 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4-5 szt średniej wielkości ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 1 piertuszka korzeń
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka śmietany kokosowej, lub innej roślinnej jeśli możesz, użyj zwykłej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  • Warzywa (marchew, pietruszka, seler) trę na dużych oczkach. Ziemniaki kroję w kostkę, cebulę w małą kosteczkę a pieczarki w paski.
  • W dużym garnku rozgrzewam 2 łyżki oliwy, Dodaję cebulę. Smażę do zeszklenia i dodaję pieczarki. Solę i pieprzę. Kiedy pieczarki się zaczną rumienić dodaję resztę startych warzyw i zalewam ok 2-3 l wody. Dodaję białą część pora, lubczyk tymianek i ziemniaki. przykrywam. Gotuję na wolnym ogniu ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiam solą pieprzem i sosem sojowym. Wyjmuję z zupy pora i lubczyk nie będą już potrzebne.
  • Wyławiam na sito ok połowę warzyw z zupy i odkładam na bok. Resztę miksuję na gładki krem. Warzywa z sita wkładam z powrotem do zupy. Podaję ze śmietaną posypaną natką pietruszki

Notes

Ja używam śmietanki kokosowej z mleka kokosowego w puszce. Czyli część gęsta, która tworzy się w puszce trzymanej w lodówce.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 1 417 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating