Zupa pieczarkowa z tymiankiem

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Zupa pieczarkowa

Mój syn bardzo lubi zupę pieczarkową. Ja nie robię jej zbyt często w domu, za to w przedszkolu zupa pieczarkowa gości dość często. I tak od kilku dni męczy  mnie, że chce na obiad zupę pieczarkową. Nie byłoby w tym nic trudnego, gdyby nie to, że zupa ma być taka sama, jaką w przedszkolu robi Pani Zosia. Pomijam fakt, że jedzenie przywozi catering do przedszkola, a Pani Zosia tylko nakłada i podaje dzieciom. Dzieci są jednak święcie przekonane, że to ona takie pyszne obiadki im gotuje 😉

Wracając do zupy pieczarkowej 😉 zrobiłam w sumie pierwszy raz, ale myślę, że mogę powiedzieć, że wyszła pysznie! Wszystkim bardzo smakowała, a syn tylko prosił o kolejne dokładki, rezygnując z drugiego dania 🙂

Mam taki mały sekret na to, żeby zupy były gęste bez zagęszczania ich mąką. Po ugotowaniu zupy wyławiam sitkiem ok połowy warzyw z zupy, a resztę miksuję na gładko. Potem wkładam warzywa z powrotem i mam pyszną gęstą zupkę, a nie jest to do końca zupa krem, więc nie trzeba do niej dodawać grzanek czy innych makaronów.

Robię tak z każdą warzywną zupą.

Oczywiście krem z pieczarek też jest niezły, więc jeśli wolisz taką wersję, zmiksuj całość.

 

(Visited 130 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Zupa pieczarkowa z tymiankiem
z tymiankiem i ziemniakami
Zupa pieczarkowa
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4-5 szt średniej wielkości ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 1 piertuszka korzeń
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka śmietany kokosowej, lub innej roślinnej jeśli możesz, użyj zwykłej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4-5 szt średniej wielkości ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 1 piertuszka korzeń
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka śmietany kokosowej, lub innej roślinnej jeśli możesz, użyj zwykłej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
Zupa pieczarkowa
Sposób przygotowania
  1. Warzywa (marchew, pietruszka, seler) trę na dużych oczkach. Ziemniaki kroję w kostkę, cebulę w małą kosteczkę a pieczarki w paski.
  2. W dużym garnku rozgrzewam 2 łyżki oliwy, Dodaję cebulę. Smażę do zeszklenia i dodaję pieczarki. Solę i pieprzę. Kiedy pieczarki się zaczną rumienić dodaję resztę startych warzyw i zalewam ok 2-3 l wody. Dodaję białą część pora, lubczyk tymianek i ziemniaki. przykrywam. Gotuję na wolnym ogniu ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiam solą pieprzem i sosem sojowym. Wyjmuję z zupy pora i lubczyk nie będą już potrzebne.
  3. Wyławiam na sito ok połowę warzyw z zupy i odkładam na bok. Resztę miksuję na gładki krem. Warzywa z sita wkładam z powrotem do zupy. Podaję ze śmietaną posypaną natką pietruszki
Inne informacje

Ja używam śmietanki kokosowej z mleka kokosowego w puszce. Czyli część gęsta, która tworzy się w puszce trzymanej w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *