You are currently viewing Wegańskie masło z aquafaby – prosty przepis
Wegańskie masło z aquafaby – prosty przepis

Wegańskie masło robiłam swego czasu kilka razy. Przepisy zazwyczaj były bardzo skomplikowane i wymagały przeróżnych dodatków, które musiałam zamawiać najczęściej przez internet, bo w sklepach stacjonarnych nie było szans na ich zakup. Smak nie był jednak zadowalający i na dłuższy czas zrezygnowałam z prób. Aż do dziś. Wegańskie masło z aquafaby

Przepis na najlepsze wegańskie masło

Trafiłam na przepis, który jest banalnie prosty, zawiera tylko kilka składników i tak się złożyło, że wszystkie miałam pod ręką.

Spróbowałam i powiem Wam, że jestem pod takim wrażeniem, że ciężko to opisać. Wegańskie masło z aquafaby ma maślaną konsystencję, delikatny smak i piękny jasnożółty kolor. Smak kokosu nie jest aż tak dominujący, jak w tych przepisach, które do tej pory próbowałam. Jeśli użyjecie oleju kokosowego rafinowanego, to w ogóle nie będzie go czuć. Ja użyłam nierafinowanego. Olej rzepakowy tłoczony na zimno również świetnie się sprawdza. Ma pyszny, lekko maślany smak i nadaje wegańskiemu masłu koloru.

Wegańskie masło to kolejny cudowny przepis na bazie aquafaby. Więcej o aquafabie, wraz z filmikiem i pozostałymi przepisami znajdziesz w tym wpisie: Aquafaba- podstawowe informacje.

Wegańskie masło z aquafaby

Jak wspomniałam przepis na wegańskie masło z aquafaby nie jest mojego autorstwa. Trafiłam na niego na tym blogu. Jest tak dobry, że postanowiłam go wykonać, dostosować do mojego smaku i podzielić się nim z Wami.

Polecam z całego serca. 🙂

Wegańskie masło z aquafaby

Wegańskie masło z aquafaby prosty przepis

Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie
Keyword: Aquafaba
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 80 gram masła
Przygotowanie 10 min.
Łącznie 2 godz. 10 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) schłodzonej w lodówce
  • 70 g oleju kokosowego nieco ponad 1/3 szklanki
  • 20 ml oleju rzepakowego najlepiej tłoczonego na zimno (schłodzonego w lodówce)
  • 0,5 łyżeczki octu jabłkowego
  • ok. 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie

  • Olej kokosowy delikatnie podgrzewam, by doprowadzić go do płynnej konsystencji. Wlewam do niego olej rzepakowy i mieszam. Odstawiam do wystudzenia do temperatury pokojowej.
  • Aquafabę wlewam do wysokiego, wąskiego naczynia (może być słoik lub pojemnik dedykowany do blendera) Dodaję ocet i sól. Blenderem ręcznym miksuję ok 1 minuty. Cienkim strumieniem wlewam oleje, ciągle miksując. Jeśli w tym momencie nie gęstnieje, można włożyć naczynie do miski z bardzo zimną wodą. Ubijać aż się połączy i powstanie konsystencja majonezu.
  • Masło przekładam do naczynia i niczym nie przykrywając, wstawiam na minimum 2 godziny do lodówki. Kiedy się schłodzi, można już przykryć pokrywką lub folią.
  • Przed użyciem wyjąć masło z lodówki na ok 15 minut, by łatwo się rozprowadzało. Smacznego!

Notes

Olej rzepakowy zimnotłoczony ma maślany posmak i ładny, żółty kolor, dlatego nie zalecam go zamieniać na inny. Jeśli jednak użyjesz jaśniejszego kolorem oleju, dodaj szczyptę kurkumy do Aquafaby.
 
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Tutaj znajdziesz filmik z przygotowania wegańskiego masła. Mam nadzieję, że będzie pomocny pomimo tego, że jakość nie jest najlepsza. 😉

(Visited 12 212 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 24 komentarzy

  1. Daria

    Super przepis;) czy można pominąć olej rzepakowy i dać więcej kokosowego?

  2. Marta

    Czy dobrze zrozumialam zeby do cieplego oleju kokosowego dolac zimny olej rzepakowy? A moze poczekac az kokosowy sie ostudzi?

    1. Awatar użytkownika

      Chodzi tylko o to, by kokosowy był płynny. więc podgrzewamy tylko do momentu kiedy sie upłynni.

  3. Magda

    Masło nie zgęstniało niestety, nawet woda z lodem nie pomogła, wszystkie składniki w podanych proporcjach

  4. Delektujemy

    5 stars
    Masło idealne i takie proste w wykonaniu:) Najlepszy przepis! Ja stosuję tylko rafinowany olej kokosowy, bo nie odpowiada mi posmak kokosu na pieczywie:)

  5. K

    A jak długo można je przechowywać w lodówce?

  6. Pat

    A czy można zastapic czyms olej kokosowy?

    1. Kasia

      Też jestem ciekawa czy można zastąpić olej kokosowy.

      1. Awatar użytkownika
        Karolina Nicpoń

        Niestety w tym przepisie olej kokosowy jest podstawowym składnikiem. To on nadaje konsystencji, bo ścina się w niższej temperaturze. Raczej nie da się go zastąpić niestety.

  7. daria

    Banalnie proste do zrobienia i bardzo smaczne 🙂

  8. CookUp

    Uwielbiamy wszelkie eksperymenty – szczególnie z takimi składnikami, jak choćby Aquafaba, która nadal nie jest aż tak popularna, a stanowi świetną alternatywę dla jajek. I musimy przyznać, że Twój blog jest kopalnią inspiracji! 🙂

  9. Anna

    Czy olej rzepakowy mozna zastapic oliwa?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak, można. Smak oliwy jest dość intensywny, ale jeśli ją lubisz, to w masełku nie będzie Ci przeszkadzał 🙂

  10. Asia

    Czy ten ocet jest absolutnie konieczny?

    1. Krystyna

      mozesz uzyc sok z cytryny, ale cytryna zostawi posmak, a jak dasz ocet jablkowy ,to wbrew pozorom nie bedzie wyczuwalny w wyrobie gotowym,czyli maselku 🙂

  11. Beata

    olej kokosowy ma być nierafinowany?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak jak napisałam przed przepisem ja używam nierafinowanego, ale można użyć rafinowanego. Masło będzie całkowicie pozbawione posmaku kokosa

  12. Magdalena

    Czy takie masło będzie można użyć do ciasta zamiast zwykłego masła?

Dodaj komentarz

Recipe Rating