Wegańskie masło robiłam swego czasu kilka razy. Przepisy zazwyczaj były bardzo skomplikowane i wymagały przeróżnych dodatków, które musiałam zamawiać najczęściej przez internet, bo w sklepach stacjonarnych nie było szans na ich zakup. Smak nie był jednak zadowalający i na dłuższy czas zrezygnowałam z prób. Aż do dziś.
Przepis na najlepsze wegańskie masło
Trafiłam na przepis, który jest banalnie prosty, zawiera tylko kilka składników i tak się złożyło, że wszystkie miałam pod ręką.
Spróbowałam i powiem Wam, że jestem pod takim wrażeniem, że ciężko to opisać. Wegańskie masło z aquafaby ma maślaną konsystencję, delikatny smak i piękny jasnożółty kolor. Smak kokosu nie jest aż tak dominujący, jak w tych przepisach, które do tej pory próbowałam. Jeśli użyjecie oleju kokosowego rafinowanego, to w ogóle nie będzie go czuć. Ja użyłam nierafinowanego. Olej rzepakowy tłoczony na zimno również świetnie się sprawdza. Ma pyszny, lekko maślany smak i nadaje wegańskiemu masłu koloru.
Wegańskie masło to kolejny cudowny przepis na bazie aquafaby. Więcej o aquafabie, wraz z filmikiem i pozostałymi przepisami znajdziesz w tym wpisie: Aquafaba- podstawowe informacje.
Jak wspomniałam przepis na wegańskie masło z aquafaby nie jest mojego autorstwa. Trafiłam na niego na tym blogu. Jest tak dobry, że postanowiłam go wykonać, dostosować do mojego smaku i podzielić się nim z Wami.
Polecam z całego serca. 🙂
Wegańskie masło z aquafaby prosty przepis
Ingredients
- 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) schłodzonej w lodówce
- 70 g oleju kokosowego nieco ponad 1/3 szklanki
- 20 ml oleju rzepakowego najlepiej tłoczonego na zimno (schłodzonego w lodówce)
- 0,5 łyżeczki octu jabłkowego
- ok. 1/4 łyżeczki soli
Instructions
- Olej kokosowy delikatnie podgrzewam, by doprowadzić go do płynnej konsystencji. Wlewam do niego olej rzepakowy i mieszam. Odstawiam do wystudzenia do temperatury pokojowej.
- Aquafabę wlewam do wysokiego, wąskiego naczynia (może być słoik lub pojemnik dedykowany do blendera) Dodaję ocet i sól. Blenderem ręcznym miksuję ok 1 minuty. Cienkim strumieniem wlewam oleje, ciągle miksując. Jeśli w tym momencie nie gęstnieje, można włożyć naczynie do miski z bardzo zimną wodą. Ubijać aż się połączy i powstanie konsystencja majonezu.
- Masło przekładam do naczynia i niczym nie przykrywając, wstawiam na minimum 2 godziny do lodówki. Kiedy się schłodzi, można już przykryć pokrywką lub folią.
- Przed użyciem wyjąć masło z lodówki na ok 15 minut, by łatwo się rozprowadzało. Smacznego!
Notes
Tutaj znajdziesz filmik z przygotowania wegańskiego masła. Mam nadzieję, że będzie pomocny pomimo tego, że jakość nie jest najlepsza. 😉
Super przepis;) czy można pominąć olej rzepakowy i dać więcej kokosowego?
Tak,myślę że powinno się udać.
Czy dobrze zrozumialam zeby do cieplego oleju kokosowego dolac zimny olej rzepakowy? A moze poczekac az kokosowy sie ostudzi?
Chodzi tylko o to, by kokosowy był płynny. więc podgrzewamy tylko do momentu kiedy sie upłynni.
Masło nie zgęstniało niestety, nawet woda z lodem nie pomogła, wszystkie składniki w podanych proporcjach
Masło idealne i takie proste w wykonaniu:) Najlepszy przepis! Ja stosuję tylko rafinowany olej kokosowy, bo nie odpowiada mi posmak kokosu na pieczywie:)
Super! Dzięki za komentarz!
A jak długo można je przechowywać w lodówce?
Tydzień maksymalnie.
A czy można zastapic czyms olej kokosowy?
Też jestem ciekawa czy można zastąpić olej kokosowy.
Niestety w tym przepisie olej kokosowy jest podstawowym składnikiem. To on nadaje konsystencji, bo ścina się w niższej temperaturze. Raczej nie da się go zastąpić niestety.
Banalnie proste do zrobienia i bardzo smaczne 🙂
Uwielbiamy wszelkie eksperymenty – szczególnie z takimi składnikami, jak choćby Aquafaba, która nadal nie jest aż tak popularna, a stanowi świetną alternatywę dla jajek. I musimy przyznać, że Twój blog jest kopalnią inspiracji! 🙂
Serdecznie dziękuję za tak miłe słowa! Pozdrawiam!
Czy olej rzepakowy mozna zastapic oliwa?
Tak, można. Smak oliwy jest dość intensywny, ale jeśli ją lubisz, to w masełku nie będzie Ci przeszkadzał 🙂
Czy ten ocet jest absolutnie konieczny?
Raczej tak. Można spróbować z sokiem z cytryny
mozesz uzyc sok z cytryny, ale cytryna zostawi posmak, a jak dasz ocet jablkowy ,to wbrew pozorom nie bedzie wyczuwalny w wyrobie gotowym,czyli maselku 🙂
olej kokosowy ma być nierafinowany?
Tak jak napisałam przed przepisem ja używam nierafinowanego, ale można użyć rafinowanego. Masło będzie całkowicie pozbawione posmaku kokosa
Czy takie masło będzie można użyć do ciasta zamiast zwykłego masła?
Tak, sprawdzi się też w wypiekach 🙂