Wegańskie masło z aquafaby – prosty przepis

Wegańskie masło robiłam swego czasu kilka razy. Przepisy zazwyczaj były bardzo skomplikowane i wymagały przeróżnych dodatków, które musiałam zamawiać najczęściej przez internet, bo w sklepach stacjonarnych nie było szans na ich zakup. Smak nie był jednak zadowalający i na dłuższy czas zrezygnowałam z prób. Aż do dziś. Wegańskie masło z aquafaby

Przepis na najlepsze wegańskie masło

Trafiłam na przepis, który jest banalnie prosty, zawiera tylko kilka składników i tak się złożyło, że wszystkie miałam pod ręką.

Spróbowałam i powiem Wam, że jestem pod takim wrażeniem, że ciężko to opisać. Wegańskie masło z aquafaby ma maślaną konsystencję, delikatny smak i piękny jasnożółty kolor. Smak kokosu nie jest aż tak dominujący, jak w tych przepisach, które do tej pory próbowałam. Jeśli użyjecie oleju kokosowego rafinowanego, to w ogóle nie będzie go czuć. Ja użyłam nierafinowanego. Olej rzepakowy tłoczony na zimno również świetnie się sprawdza. Ma pyszny, lekko maślany smak i nadaje wegańskiemu masłu koloru.

Wegańskie masło to kolejny cudowny przepis na bazie aquafaby. Więcej o aquafabie, wraz z filmikiem i pozostałymi przepisami znajdziesz w tym wpisie: Aquafaba- podstawowe informacje.

Wegańskie masło z aquafaby

Jak wspomniałam przepis na wegańskie masło z aquafaby nie jest mojego autorstwa. Trafiłam na niego na tym blogu. Jest tak dobry, że postanowiłam go wykonać, dostosować do mojego smaku i podzielić się nim z Wami.

Polecam z całego serca. 🙂

Wegańskie masło z aquafaby

Wegańskie masło z aquafaby prosty przepis

Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie
Keyword: Aquafaba
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 80 gram masła
Przygotowanie 10 min.
Łącznie 2 godz. 10 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) schłodzonej w lodówce
  • 70 g oleju kokosowego nieco ponad 1/3 szklanki
  • 20 ml oleju rzepakowego najlepiej tłoczonego na zimno (schłodzonego w lodówce)
  • 0,5 łyżeczki octu jabłkowego
  • ok. 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie

  • Olej kokosowy delikatnie podgrzewam, by doprowadzić go do płynnej konsystencji. Wlewam do niego olej rzepakowy i mieszam. Odstawiam do wystudzenia do temperatury pokojowej.
  • Aquafabę wlewam do wysokiego, wąskiego naczynia (może być słoik lub pojemnik dedykowany do blendera) Dodaję ocet i sól. Blenderem ręcznym miksuję ok 1 minuty. Cienkim strumieniem wlewam oleje, ciągle miksując. Jeśli w tym momencie nie gęstnieje, można włożyć naczynie do miski z bardzo zimną wodą. Ubijać aż się połączy i powstanie konsystencja majonezu.
  • Masło przekładam do naczynia i niczym nie przykrywając, wstawiam na minimum 2 godziny do lodówki. Kiedy się schłodzi, można już przykryć pokrywką lub folią.
  • Przed użyciem wyjąć masło z lodówki na ok 15 minut, by łatwo się rozprowadzało. Smacznego!

Notes

Olej rzepakowy zimnotłoczony ma maślany posmak i ładny, żółty kolor, dlatego nie zalecam go zamieniać na inny. Jeśli jednak użyjesz jaśniejszego kolorem oleju, dodaj szczyptę kurkumy do Aquafaby.
 
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Tutaj znajdziesz filmik z przygotowania wegańskiego masła. Mam nadzieję, że będzie pomocny pomimo tego, że jakość nie jest najlepsza. 😉

(Visited 6 293 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. 5 stars
    Masło idealne i takie proste w wykonaniu:) Najlepszy przepis! Ja stosuję tylko rafinowany olej kokosowy, bo nie odpowiada mi posmak kokosu na pieczywie:)

  2. Uwielbiamy wszelkie eksperymenty – szczególnie z takimi składnikami, jak choćby Aquafaba, która nadal nie jest aż tak popularna, a stanowi świetną alternatywę dla jajek. I musimy przyznać, że Twój blog jest kopalnią inspiracji! 🙂

    1. mozesz uzyc sok z cytryny, ale cytryna zostawi posmak, a jak dasz ocet jablkowy ,to wbrew pozorom nie bedzie wyczuwalny w wyrobie gotowym,czyli maselku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *