You are currently viewing Wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej
Wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej

Zapraszam Was na kolejny przepis na tort na nicponiowym blogu. Wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej. Wegański i bezglutenowy, choć oczywiście wersja glutenowa jest również uwzględniona w przepisie.wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej

Mistrzynią dekorowania tortów to ja nie jestem, co widać na załączonym obrazku. Zamaskowałam to borówkami, ale mogę zapewnić, że wprawione osoby z tego kremu będą mogły wyczarować cuda.

Wegański krem do tortu

Jeśli lubisz kremy maślane, to ten jest wprost idealny. Wegański krem maślany na bezie włoskiej bardzo dobrze się rozsmarowuje, można z niego wyciskać różne formy, w lodówce zastyga i wszystko się ładnie trzyma. Poza tym jego niewątpliwym walorem jest smak. Po prostu pyszny!wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej

Biszkopt w wersji bezglutenowej wyszedł dość zwarty. Nie jest to może biszkopt leciutki jak piórko, jak ten tradycyjny, ale też bardzo smaczny.

Do tortów bezglutenowych możecie użyć właśnie tego przepisu na biszkopt lub dwóch pozostałych, które już na blogu są:

Biszkopt bez jajek z aquafaby — bardzo puszysty i miękki. Najbliżej mu do tradycyjnego biszkoptu,

Biszkopt z bananów — bardziej wilgotny.

Mój wegański tort z kremem maślanym udekorowałam borówkami. Myślę, że ten przepis można dowolnie modyfikować i traktować wegański krem maślany jako bazowy, nadając mu różne smaki. Kiedyś bardzo lubiłam kawowy krem maślany, może następny torcik będzie orzechowo-kawowy?

Tymczasem polecam Wam zrobienie tortu właśnie według tego przepisu. Zapraszam na wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej. Z wegańskim kremem maślanym.

wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej

wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej

Wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej

Kategoria: Desery, Wegańskie
Keyword: Aquafaba
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. ok. 24cm
Drukuj Zapisz

Składniki

Biszkopt

  • 2 szklanki mąki gryczanej jasnej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej jeśli używasz mąki pszennej zamiast gryczanej i skrobi użyj 3 szklanek pszennej i zmniejsz ilość mleka roślinnego do 1,25 szklanki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • szklanki oleju
  • 2 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego

Wegański krem do tortu na bezie włoskiej

  • 200 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 160 ml wody
  • 400 g cukru
  • 500 g margaryny bezmlecznej o temeraturze pokojowej ja używam Alsan BIO - musi być to margaryna z dużą ilością tłuszczu. Alsan BIO ma 80%
  • 3 łyżki naturalnego ekstraktu waniliowego

Dodatki

  • 500 g świeżych borówek lub innych owoców

Wykonanie

Wegański biszkopt do tortu

  • Nagrzewam piekarnik do 180st. C
  • Przygotowuję formę na tort. Dno wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję margaryną lub olejem.
  • Suche składniki ciasta mieszam w dużej misce ( mąki, sól, cukier, sodę oczyszczoną), mokre składniki w drugiej, mniejszej misce (mleko, olej, ocet, aquafabę)
  • Do suchych składników wlewam mokre i mieszam do połączenia składników. Nie zbyt długo.
  • Przelewam ciasto do przygotowanej wcześniej formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 50 minut do momentu, kiedy patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu.
  • Wystudzony biszkopt kroję na 3 części. Jeśli na środku zrobił się bardzo wypukły, odkrawam tę górkę.

Wegański krem do tortu na bezie włoskiej

  • Do rondelka wlewam wodę i wsypuję cukier. Podgrzewam, aż syrop cukrowy nagrzeje się do temperatury 116st.C Jeśli nie mam termometru, stosuję metodę tzw. testu pióra. Szczegóły testu znajdziesz pod przepisem
  • Aquafabę i ocet wlewam do suchej miski. Ubijam, aż zacznie się robić sztywna piana. W tym czasie syrop powinien osiągnąć odpowiednią temperaturę. Ciągle ubijając pianę, wlewam gorący syrop cukrowy cienkim strumieniem. Kiedy już wleję cały syrop, ubijam dalej cały czas aż beza wystudzi się do temperatury pokojowej.
  • Do ubitej bezy, powoli po małej porcji wkładam margarynę o temperaturze pokojowej (Jeśli margaryna będzie miała inną temperaturę niż beza, krem może się zważyć). Wlewam ekstrakt waniliowy i ucieram gładki krem.
  • Jeśli krem się jednak zważył, miskę z kremem można położyć na garnuszku z gorącą wodą i ubijać. Po kilku chwilach krem powinien znów się ładnie połączyć.
  • Kremem smaruję poszczególne warstwy tortu i obsypuję borówkami. Górę i boki również wykańczam kremem. Można zostawić trochę kremu i wykonać ozdoby na górze.
  • Gotowy tort wkładam do lodówki na co najmniej godzinę. Kiedy krem zastygnie dobrze jest przykryć tort folią spożywczą lub woreczkiem, lub przechowywać w zamkniętym pudełku.

Notes

Test pióra - Bierzemy cienki drucik i na końcu robimy małą pentelkę. Można użyć np. metalowych szpikulcy do szaszłyków zakończonych oczkiem. Syrop cukrowy osiąga odpowiednią temperaturę, kiedy przez zamoczoną w nim drucianą pentelkę, dmuchniemy i polecą bańki jak w dziecięcej zabawce.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 46 725 times, 4 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 40 komentarzy

  1. Kinga

    czy ten krem na aguafabie można przechowywać? jeśli tak to w jaki sposób. dziś zrobiłam go na próbę, wyszedł świetnya potrzebuje go dopiero za 3 dni

  2. Marlena

    Mam pytanie o krem, czy można schłodzić trochę syrop cukrowy, albo podać sam cukier jak do “normalnej” bezy?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Niestety nie. Beza włoska to właśnie taka na bazie syropu cukrowego. Można go trochę schłodzić.

  3. Mama alergika

    1 star
    Masakra. Sposób „ratowania” kremu gdy się zważy to żart. Otrzymałam słodką wodę z margaryną. Pół dnia zmarnowałam na Pani przepisy. Myślę, że jednak troszkę jest Pani oszustką bo nie da się zrobić tak białego kremu na bazie margaryny. Prawie na sto procent użyła Pani zwykłego masła lub tłuszczu kokosowego. W biszkopcie z innego Pani przepisu jest na sto procent za dużo mąki. Tort miał być dla mojego dziecka na pierwsze urodzinki i wie Pani co mam? Jedno wielkie…. Proszę zgadnąć, rymuje się z „równo”. Nie pozdrawiam.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Krem jest robiony na margarynie Alsan Bio, tak jak napisałam wcześniej. Już nie jeden krem uratowałam tym sposobem, poza tym jest to sposób znany od dawna, tylko trzeba być bardzo ostrożnym. Krem na bezie włoskiej nie jest prosty. Nawet ten niewegański. Ja mimo wszystko pozdrawiam.

      1. Marli

        No niestety zgadzam się z tym ze krem nie wychodzi do momentu dodania margaryny jest wszystko super ale po dodaniu margaryny wszystko się rozpuszcza. Próbowałam 3 razy i się poddaje. Coś jest nie tak z tym przepisem. Ale mam pytanie czy z tej ubitej aguafaby można zrobić bezy?

  4. Agnieszka

    Bardzo proszę o pomoc O jaką ilość oleju chodzi w przepisie? Jedna i trzy dziesiąte szklanki? Jedna trzecia szklanki? Czy może jeszcze inaczej?

      1. Agnieszka

        Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź:)

  5. Aneta

    Dzień dobry. Czy zamiast cukru można dać coś innego? Np syrop daktylowy?

  6. ANETA

    Czy zamiast cukru mogę dodać do kremu ksylitol?

  7. Paulina

    Kurczę dopóki nie dodałam masła, krem był puszysty , po dodaniu masła-masa zrobiła się mega płynna a nie kremowa: ( włożyłam do lodówki żeby zgęstniała zanim nałożę na biszkopt… Zastanawiam się co źle mogłam zrobić, druga rzecz, mój krem jest żółty jak masło a nie taki bielutki:( co tu mogłam źle zrobić? Może ktoś też jakiś taki błąd zrobił;)?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Z tego, co piszesz podejrzewam, że krem się po prostu zważył. Masło musiało być chłodniejsze niż beza. Można uratować taki krem albo podgrzewając go chwilę w misce z gorącą. Tak ubijać, po chwili zdjąć z miski i ubijać dalej aż się połączy.

      1. Sandra

        U mnie podobna sytuacja. Zważony krem powinien wyglądać tak, że część stała oddziela się od płynnej i tworzą się grudki. A tu jest gładka płynna okropnie słodka ciecz. Straciłam mnóstwo czasu.

  8. Monika

    Czy zamiast cukru można użyć ksylitol zarówno do biszkoptu jak i do kremu?

    1. ANETA

      Wypróbowała Pani przepis z ksylitolem?

  9. SmacznegoKolego

    A czy zamiast margaryny można użyć masła 82%?

  10. Marcela

    Bardzo fajny przepis, zastanawiam sie czy zamiast syropu z cukru mozna uzyc np. Cukru pudru do aquafaby? Czy krem wtedy sie nie uda?

  11. Marlon

    Dzięki. Właśnie zrobiłam biszkopt z bananów ale nie wyrósł. Udało się na dwie części. Czy w tych przepisach mogę zmienić mąkę na owsiana bg? A jeżeli krem wyszedł za rzadki (nie zważył się) to mogę do lodówki schować na chwilę?

  12. Marlon

    Tort super, ale niestety mojemu alergikowi nie spakuje biszkopt. Jednak czuć grykę. Jaki mogę zrobić inny biszkopt bez glutenu, jaj, mleka? Proszę o polecenie czegoś sprawdzonego i smacznego.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Przed przepisem w tekście podlinkowałam dwa super przepisy na biszkopt. Oba polecam 🙂

    2. Maua

      Hej, ja robilam bezglutenowy na jajkach, mące kukurydzianej i ziemniaczanej. Ubijalam bialka z cukrem, dodawalam zoltka, po ubiciu laczylam z mąkami. Nie dodawalam proszku do pieczenia. Wychodzi puszysty i lekki, choć kruszy sie.

  13. Aga

    Wiele razy korzystałam z Pani przepisów i byłam bardzo zadowolona, jednak ten tort to totalna klapa..ciasto tłuste, smak mąki gryczanej przeważał co nadawało ciastu smak chleba. Masa kompletnie nie wyszła, margaryna oddzieliła się od piany z aquafaby, a na koniec się zważyła. Przykro zrobić sobie raz do roku tort urodzinowy, który na koniec smakuje jak chleb z margaryną…

    1. Awatar użytkownika

      Przykro mi, że torcik się nie udał. Zważonego kremu nie udało się uratować tym sposobem, który podałam w przepisie?

  14. Justyna

    Czy zamiast ciecierzycy z puszki mogę użyć ze słoika?

  15. Katarzyna

    czyli mogę zmielic kaszę gryczaną

  16. Katarzyna

    mąka gryczana jasna to taka ze zmielonych ziaren kaszy gryczanej? mam mąkę gryczana, ale pelnoziarnista

      1. Monika

        Zrobiłam już raz tort z kremem z Pani przepisu i był pyszny, ale bardzo długo ubijałam… Czy można po prostu poczekać aż sam ostygnie do temperatury pokojowej przed dodaniem margaryny?

  17. Halinka

    A jeżeli można jeść jajka ale glutenu nie, to jaki biszkopt Pani poleca? Czym można zastąpić aquafabe w masie? Może mleczko lub śmietanka kokosową?

    1. Awatar użytkownika

      Można zrobić biszkopt na jajkach i mące ryżowej, jak zwykły tylko zamienić mąki a w masie wykorzystać białka zamiast aquafaby i zrobić zwykły krem maślany na bezie włoskiej ale z margaryną.

  18. Niki

    Czy zamiast margaryny może być masło klarowane?

  19. kamciss

    Wygląda obłędnie!! Z pewnością kiedyś wypróbuję, dzięki za inspirację 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating