Wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej

wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej

Zapraszam Was na kolejny przepis na tort na nicponiowym blogu. Wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej. Wegański i bezglutenowy, choć oczywiście wersja glutenowa jest również uwzględniona w przepisie.

Mistrzynią dekorowania tortów to ja nie jestem, co widać na załączonym obrazku. Zamaskowałam to borówkami, ale mogę zapewnić, że wprawione osoby z tego kremu będą mogły wyczarować cuda.

Jeśli lubisz kremy maślane, to ten jest wprost idealny. Wegański krem maślany na bezie włoskiej bardzo dobrze się rozsmarowuje, można z niego wyciskać różne formy, w lodówce zastyga i wszystko się ładnie trzyma. Poza tym jego niewątpliwym walorem jest smak. Po prostu pyszny!wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej

Biszkopt w wersji bezglutenowej wyszedł dość zwarty. Nie jest to może biszkopt leciutki jak piórko, jak ten tradycyjny, ale też bardzo smaczny.

Do tortów bezglutenowych możecie użyć właśnie tego przepisu na biszkopt lub dwóch pozostałych, które już na blogu są:

Biszkopt bez jajek z aquafaby — bardzo puszysty i miękki. Najbliżej mu do tradycyjnego biszkoptu,

Biszkopt z bananów — bardziej wilgotny.

Mój wegański tort z kremem maślanym udekorowałam borówkami. Myślę, że ten przepis można dowolnie modyfikować i traktować wegański krem maślany jako bazowy, nadając mu różne smaki. Kiedyś bardzo lubiłam kawowy krem maślany, może następny torcik będzie orzechowo-kawowy?

Tymczasem polecam Wam zrobienie tortu właśnie według tego przepisu. Zapraszam na wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej. Z wegańskim kremem maślanym.

wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej

Wydruk przepisu
Wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej
wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej
Keyword Aquafaba
Porcje
tortownica o śr. ok. 24cm
Składniki
Biszkopt
  • 2 szklanki mąki gryczanej jasnej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej jeśli używasz mąki pszennej zamiast gryczanej i skrobi użyj 3 szklanek pszennej i zmniejsz ilość mleka roślinnego do 1,25 szklanki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1,3 szklanki oleju
  • 2 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
Wegański krem do tortu na bezie włoskiej
  • 200 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 160 ml wody
  • 400 g cukru
  • 500 g margaryny bezmlecznej o temeraturze pokojowej ja używam Alsan BIO - musi być to margaryna z dużą ilością tłuszczu. Alsan BIO ma 80%
  • 3 łyżki naturalnego ekstraktu waniliowego
Dodatki
  • 500 g świeżych borówek lub innych owoców
Keyword Aquafaba
Porcje
tortownica o śr. ok. 24cm
Składniki
Biszkopt
  • 2 szklanki mąki gryczanej jasnej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej jeśli używasz mąki pszennej zamiast gryczanej i skrobi użyj 3 szklanek pszennej i zmniejsz ilość mleka roślinnego do 1,25 szklanki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1,3 szklanki oleju
  • 2 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
Wegański krem do tortu na bezie włoskiej
  • 200 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 160 ml wody
  • 400 g cukru
  • 500 g margaryny bezmlecznej o temeraturze pokojowej ja używam Alsan BIO - musi być to margaryna z dużą ilością tłuszczu. Alsan BIO ma 80%
  • 3 łyżki naturalnego ekstraktu waniliowego
Dodatki
  • 500 g świeżych borówek lub innych owoców
wegański tort z kremem maślanym na bezie włoskiej
Sposób przygotowania
Wegański biszkopt do tortu
  1. Nagrzewam piekarnik do 180st. C
  2. Przygotowuję formę na tort. Dno wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję margaryną lub olejem.
  3. Suche składniki ciasta mieszam w dużej misce ( mąki, sól, cukier, sodę oczyszczoną), mokre składniki w drugiej, mniejszej misce (mleko, olej, ocet, aquafabę)
  4. Do suchych składników wlewam mokre i mieszam do połączenia składników. Nie zbyt długo.
  5. Przelewam ciasto do przygotowanej wcześniej formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 50 minut do momentu, kiedy patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu.
  6. Wystudzony biszkopt kroję na 3 części. Jeśli na środku zrobił się bardzo wypukły, odkrawam tę górkę.
Wegański krem do tortu na bezie włoskiej
  1. Do rondelka wlewam wodę i wsypuję cukier. Podgrzewam, aż syrop cukrowy nagrzeje się do temperatury 116st.C Jeśli nie mam termometru, stosuję metodę tzw. testu pióra. Szczegóły testu znajdziesz pod przepisem
  2. Aquafabę i ocet wlewam do suchej miski. Ubijam, aż zacznie się robić sztywna piana. W tym czasie syrop powinien osiągnąć odpowiednią temperaturę. Ciągle ubijając pianę, wlewam gorący syrop cukrowy cienkim strumieniem. Kiedy już wleję cały syrop, ubijam dalej cały czas aż beza wystudzi się do temperatury pokojowej.
  3. Do ubitej bezy, powoli po małej porcji wkładam margarynę o temperaturze pokojowej (Jeśli margaryna będzie miała inną temperaturę niż beza, krem może się zważyć). Wlewam ekstrakt waniliowy i ucieram gładki krem.
  4. Jeśli krem się jednak zważył, miskę z kremem można położyć na garnuszku z gorącą wodą i ubijać. Po kilku chwilach krem powinien znów się ładnie połączyć.
  5. Kremem smaruję poszczególne warstwy tortu i obsypuję borówkami. Górę i boki również wykańczam kremem. Można zostawić trochę kremu i wykonać ozdoby na górze.
  6. Gotowy tort wkładam do lodówki na co najmniej godzinę. Kiedy krem zastygnie dobrze jest przykryć tort folią spożywczą lub woreczkiem, lub przechowywać w zamkniętym pudełku.
Pozostałe informacje

Test pióra - Bierzemy cienki drucik i na końcu robimy małą pentelkę. Można użyć np. metalowych szpikulcy do szaszłyków zakończonych oczkiem. Syrop cukrowy osiąga odpowiednią temperaturę, kiedy przez zamoczoną w nim drucianą pentelkę, dmuchniemy i polecą bańki jak w dziecięcej zabawce.


(Visited 6 237 times, 3 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – darmowy ebook z przepisami bez glutenu, nabiału i cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam e-booka z przepisami na śniadania jak również moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

  1. Dzięki. Właśnie zrobiłam biszkopt z bananów ale nie wyrósł. Udało się na dwie części. Czy w tych przepisach mogę zmienić mąkę na owsiana bg? A jeżeli krem wyszedł za rzadki (nie zważył się) to mogę do lodówki schować na chwilę?

  2. Tort super, ale niestety mojemu alergikowi nie spakuje biszkopt. Jednak czuć grykę. Jaki mogę zrobić inny biszkopt bez glutenu, jaj, mleka? Proszę o polecenie czegoś sprawdzonego i smacznego.

  3. Wiele razy korzystałam z Pani przepisów i byłam bardzo zadowolona, jednak ten tort to totalna klapa..ciasto tłuste, smak mąki gryczanej przeważał co nadawało ciastu smak chleba. Masa kompletnie nie wyszła, margaryna oddzieliła się od piany z aquafaby, a na koniec się zważyła. Przykro zrobić sobie raz do roku tort urodzinowy, który na koniec smakuje jak chleb z margaryną…

  4. mąka gryczana jasna to taka ze zmielonych ziaren kaszy gryczanej? mam mąkę gryczana, ale pelnoziarnista

  5. A jeżeli można jeść jajka ale glutenu nie, to jaki biszkopt Pani poleca? Czym można zastąpić aquafabe w masie? Może mleczko lub śmietanka kokosową?

    1. Można zrobić biszkopt na jajkach i mące ryżowej, jak zwykły tylko zamienić mąki a w masie wykorzystać białka zamiast aquafaby i zrobić zwykły krem maślany na bezie włoskiej ale z margaryną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *