You are currently viewing Ciasto dyniowe z kremem kawowym. Bezglutenowe i wegańskie
Ciasto dyniowe z kremem kawowym. Bezglutenowe i wegańskie

Ciasto dyniowe z kremem kawowym to moja propozycja na chłodne jesienne wieczory z kubkiem kawy czy herbaty lub na rodzinne przyjęcie. Sprawdzi się zarówno jako ciasto na co dzień, jak i odświętny tort.

Ciasto dyniowe z kremem kawowym. bezglutenowe

Bezglutenowe ciasto dyniowe z kremem kawowym i orzechami.

Ciasto dyniowe zazwyczaj robi się z pure dyniowego. Na moim blogu możecie znaleźć już taki przepis na szybkie ciasto z dyni. Tym razem jednak chciałam jeszcze bardziej uprościć przepis i stworzyłam ciasto dyniowe z surowej dyni startej na tarce, zupełnie jak w cieście marchewkowym. Smak tego ciasta trochę przypomina właśnie ciasto marchewkowe. Jeśli zamiast dyni użyjecie marchewki, też będzie super.

Nie musimy więc wcześniej przygotowywać dyniowego pure, a wystarczy surową dynię hokkaido zetrzeć na tarce. Można też użyć dyni piżmowej czy zwykłej, ale hokkaido sprawdzi się najlepiej.

Jeśli masz już przygotowane dyniowe pure, również możesz je wykorzystać w tym przepisie. Wystarczy, że dodasz ok. 1/4 szklanki pure do mokrych składników. Wtedy już pomijasz surową dynię.

Ciasto z dyni tartej surowej

Krem do tego torcika dyniowego zrobiłam z mleka kokosowego, gdyż jest to jeden z prostszych sposobów na pyszny krem tortowy bez mleka. Dodałam do niego kawę Inkę i dosłodziłam kokosowym cukrem. Wyszedł pyszny, kawowy krem, który z korzennym, dyniowo-orzechowym biszkoptem cudownie się komponuję.

Zdecydowanie polecam Wam przygotowanie ciasta dyniowego z kremem kawowym z tego przepisu. Mam nadzieję, że będzie Wam smakował równie dobrze, jak nam.

Ciasto dyniowe z orzechami

Ciasto dyniowe z kremem kawowym i orzechami

Pyszne ciasto dyniowe bezglutenowe i wegańskie
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Keyword: dynia
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. ok 20 cm.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • szklanki tartego miąższu dyni hokkaido ok. 170g
  • 1 szklanka mąki orzechowej lub mielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mąki jaglanej (lub ryżowej, gryczanej)
  • 1 szklanka mąki ryżowej (lub gryczanej, owsianej)
  • 2 łyżeczki łupin babki jajowatej
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki cukru kokosowego lub innego słodzika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonych gożdzików, imbiru, kardamonu lub łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szklanki mleka roślinnego lub wody

Krem kawowy

  • 2 puszki mleka kokosowego schłodzonego 24 h w lodówce
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub innego słodzika
  • 2 łyżki kawy Inka bezglutenowej lub innej zbożowej / rozpuszczalnej
  • 1 opakowanie śmietanfix opcjonalnie

Wykonanie

  • Nagrzewam piekarnik do 180 st. C
    Mąki, sodę, proszek, sól i przyprawy mieszam w misce.
  • W drugiej misce mieszam olej, mleko i ocet.
  • Dodaję mokre składniki do suchych i mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
  • Dodaję tartą dynię i mieszam ponownie.
  • Wylewam po połowie ciasta na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia lub do jednej całość (wtedy przekroimy upieczony placek na dwa, ale trzeba to robić bardzo delikatnie)
  • Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekę do suchego patyczka - ok. 30 minut lub ok. 40 minut jeśli pieczemy w jednej blaszce całość.
  • Gotowe ciasto studzę na kratce. Kroję delikatnie na dwa placki, jeśli piekłam calość w jednej formie.
  • Z puszek mleka kokosowego wyjmuję stałą, twardą białą część. Dodaję pozostałe składniki i ubijam mikserem, kilka chwil, aż powstanie gładki krem.
  • W razie potrzeby dodaję cukru i kawy.
  • Na pierwszy blat ciasta nakładam połowę kremu.
  • Przykrywam drugim blatem i nakładam resztę kremu na górę.
  • Dekoruję orzechami.
    Najlepiej schłodzić w lodówce kilka godzin przed podaniem.
    Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Ciasto dyniowe z orzechami

Bezglutenowe ciasto z dyni

(Visited 5 869 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma jeden komentarz

  1. Matylda

    Wyglada super, chciałabym spróbować, ile jajek zastąpi babkę w tym przepisie? I czy zwykła mąka też będzie ok?

Dodaj komentarz

Recipe Rating