Ciasto dyniowe z kremem kawowym. Bezglutenowe i wegańskie

Ciasto dyniowe z kremem kawowym to moja propozycja na chłodne jesienne wieczory z kubkiem kawy czy herbaty lub na rodzinne przyjęcie. Sprawdzi się zarówno jako ciasto na co dzień, jak i odświętny tort.

Ciasto dyniowe z kremem kawowym. bezglutenowe

Bezglutenowe ciasto dyniowe z kremem kawowym i orzechami.

Ciasto dyniowe zazwyczaj robi się z pure dyniowego. Na moim blogu możecie znaleźć już taki przepis na szybkie ciasto z dyni. Tym razem jednak chciałam jeszcze bardziej uprościć przepis i stworzyłam ciasto dyniowe z surowej dyni startej na tarce, zupełnie jak w cieście marchewkowym. Smak tego ciasta trochę przypomina właśnie ciasto marchewkowe. Jeśli zamiast dyni użyjecie marchewki, też będzie super.

Nie musimy więc wcześniej przygotowywać dyniowego pure, a wystarczy surową dynię hokkaido zetrzeć na tarce. Można też użyć dyni piżmowej czy zwykłej, ale hokkaido sprawdzi się najlepiej.

Jeśli masz już przygotowane dyniowe pure, również możesz je wykorzystać w tym przepisie. Wystarczy, że dodasz ok. 1/4 szklanki pure do mokrych składników. Wtedy już pomijasz surową dynię.

Ciasto z dyni tartej surowej

Krem do tego torcika dyniowego zrobiłam z mleka kokosowego, gdyż jest to jeden z prostszych sposobów na pyszny krem tortowy bez mleka. Dodałam do niego kawę Inkę i dosłodziłam kokosowym cukrem. Wyszedł pyszny, kawowy krem, który z korzennym, dyniowo-orzechowym biszkoptem cudownie się komponuję.

Zdecydowanie polecam Wam przygotowanie ciasta dyniowego z kremem kawowym z tego przepisu. Mam nadzieję, że będzie Wam smakował równie dobrze, jak nam.

Ciasto dyniowe z orzechami

Ciasto dyniowe z kremem kawowym i orzechami

Pyszne ciasto dyniowe bezglutenowe i wegańskie
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Keyword: dynia
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. ok 20 cm.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • szklanki tartego miąższu dyni hokkaido ok. 170g
  • 1 szklanka mąki orzechowej lub mielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mąki jaglanej (lub ryżowej, gryczanej)
  • 1 szklanka mąki ryżowej (lub gryczanej, owsianej)
  • 2 łyżeczki łupin babki jajowatej
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki cukru kokosowego lub innego słodzika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonych gożdzików, imbiru, kardamonu lub łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szklanki mleka roślinnego lub wody

Krem kawowy

  • 2 puszki mleka kokosowego schłodzonego 24 h w lodówce
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub innego słodzika
  • 2 łyżki kawy Inka bezglutenowej lub innej zbożowej / rozpuszczalnej
  • 1 opakowanie śmietanfix opcjonalnie

Wykonanie

  • Nagrzewam piekarnik do 180 st. C
    Mąki, sodę, proszek, sól i przyprawy mieszam w misce.
  • W drugiej misce mieszam olej, mleko i ocet.
  • Dodaję mokre składniki do suchych i mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
  • Dodaję tartą dynię i mieszam ponownie.
  • Wylewam po połowie ciasta na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia lub do jednej całość (wtedy przekroimy upieczony placek na dwa, ale trzeba to robić bardzo delikatnie)
  • Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekę do suchego patyczka - ok. 30 minut lub ok. 40 minut jeśli pieczemy w jednej blaszce całość.
  • Gotowe ciasto studzę na kratce. Kroję delikatnie na dwa placki, jeśli piekłam calość w jednej formie.
  • Z puszek mleka kokosowego wyjmuję stałą, twardą białą część. Dodaję pozostałe składniki i ubijam mikserem, kilka chwil, aż powstanie gładki krem.
  • W razie potrzeby dodaję cukru i kawy.
  • Na pierwszy blat ciasta nakładam połowę kremu.
  • Przykrywam drugim blatem i nakładam resztę kremu na górę.
  • Dekoruję orzechami.
    Najlepiej schłodzić w lodówce kilka godzin przed podaniem.
    Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Ciasto dyniowe z orzechami

Bezglutenowe ciasto z dyni

(Visited 1 989 times, 3 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating