Ciasto dyniowe z kremem kawowym to moja propozycja na chłodne jesienne wieczory z kubkiem kawy czy herbaty lub na rodzinne przyjęcie. Sprawdzi się zarówno jako ciasto na co dzień, jak i odświętny tort.
Bezglutenowe ciasto dyniowe z kremem kawowym i orzechami.
Ciasto dyniowe zazwyczaj robi się z pure dyniowego. Na moim blogu możecie znaleźć już taki przepis na szybkie ciasto z dyni. Tym razem jednak chciałam jeszcze bardziej uprościć przepis i stworzyłam ciasto dyniowe z surowej dyni startej na tarce, zupełnie jak w cieście marchewkowym. Smak tego ciasta trochę przypomina właśnie ciasto marchewkowe. Jeśli zamiast dyni użyjecie marchewki, też będzie super.
Nie musimy więc wcześniej przygotowywać dyniowego pure, a wystarczy surową dynię hokkaido zetrzeć na tarce. Można też użyć dyni piżmowej czy zwykłej, ale hokkaido sprawdzi się najlepiej.
Jeśli masz już przygotowane dyniowe pure, również możesz je wykorzystać w tym przepisie. Wystarczy, że dodasz ok. 1/4 szklanki pure do mokrych składników. Wtedy już pomijasz surową dynię.
Krem do tego torcika dyniowego zrobiłam z mleka kokosowego, gdyż jest to jeden z prostszych sposobów na pyszny krem tortowy bez mleka. Dodałam do niego kawę Inkę i dosłodziłam kokosowym cukrem. Wyszedł pyszny, kawowy krem, który z korzennym, dyniowo-orzechowym biszkoptem cudownie się komponuję.
Zdecydowanie polecam Wam przygotowanie ciasta dyniowego z kremem kawowym z tego przepisu. Mam nadzieję, że będzie Wam smakował równie dobrze, jak nam.
Ciasto dyniowe z kremem kawowym i orzechami
Składniki
- 1½ szklanki tartego miąższu dyni hokkaido ok. 170g
- 1 szklanka mąki orzechowej lub mielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka mąki jaglanej (lub ryżowej, gryczanej)
- 1 szklanka mąki ryżowej (lub gryczanej, owsianej)
- 2 łyżeczki łupin babki jajowatej
- szczypta soli
- ¼ szklanki cukru kokosowego lub innego słodzika
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonych gożdzików, imbiru, kardamonu lub łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1¼ szklanki mleka roślinnego lub wody
Krem kawowy
- 2 puszki mleka kokosowego schłodzonego 24 h w lodówce
- 1 łyżka cukru kokosowego lub innego słodzika
- 2 łyżki kawy Inka bezglutenowej lub innej zbożowej / rozpuszczalnej
- 1 opakowanie śmietanfix opcjonalnie
Wykonanie
- Nagrzewam piekarnik do 180 st. C Mąki, sodę, proszek, sól i przyprawy mieszam w misce.
- W drugiej misce mieszam olej, mleko i ocet.
- Dodaję mokre składniki do suchych i mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
- Dodaję tartą dynię i mieszam ponownie.
- Wylewam po połowie ciasta na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia lub do jednej całość (wtedy przekroimy upieczony placek na dwa, ale trzeba to robić bardzo delikatnie)
- Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekę do suchego patyczka - ok. 30 minut lub ok. 40 minut jeśli pieczemy w jednej blaszce całość.
- Gotowe ciasto studzę na kratce. Kroję delikatnie na dwa placki, jeśli piekłam calość w jednej formie.
- Z puszek mleka kokosowego wyjmuję stałą, twardą białą część. Dodaję pozostałe składniki i ubijam mikserem, kilka chwil, aż powstanie gładki krem.
- W razie potrzeby dodaję cukru i kawy.
- Na pierwszy blat ciasta nakładam połowę kremu.
- Przykrywam drugim blatem i nakładam resztę kremu na górę.
- Dekoruję orzechami. Najlepiej schłodzić w lodówce kilka godzin przed podaniem.Smacznego!
Wyglada super, chciałabym spróbować, ile jajek zastąpi babkę w tym przepisie? I czy zwykła mąka też będzie ok?