Szybki obiad rodzinny – test garnków i sprzętu Valdinox Prime

Dziś wpis z pomysłem na szybki rodzinny obiad składający się dwóch dań, który zrobisz w pół godziny, a także test sprzętu kuchennego – garnków i patelni marki Valdinox z kolekcji Valdinox Prime.

Test garnków Valdinox Prime

Często pojawiają się pytania, jakie garnki kupić, jaki sprzęt kuchenny sprawdzi się najlepiej? Wybór odpowiednich garnków to zawsze spory dylemat. Dlatego, kiedy otrzymuję możliwość przetestowania sprzętu kuchennego, zawsze chętnie to robię. Może akurat właśnie stoisz przed takim wyborem i ten wpis, a także prezent, o którym poczytasz niżej, pomoże Ci podjąć decyzję.

Garnki Valdinox serii Prime testuję już jakiś czas i w tym wpisie przedstawię ich cechy, ale także pokażę jak sprawdzają się w praktyce, przy okazji dając Wam świetny i szybki pomysł na rodzinny obiad w 30 minut i to dwudaniowy!

test garnków Valdinox Prime

Jako mama trójki dzieci, wiem, że takie szybkie obiady są często na wagę złota. Kocham gotować, ale jeśli mogę to zrobić szybko i sprawnie, to z tej możliwości korzystam. Cały ten obiad przygotowałam w garnkach Valdinox.

Do przygotowania szybkiego dwudaniowego obiadu w ramach testu użyłam następujących sprzętów:

W kolekcji są jeszcze inne rozmiary i sprzęty, które pozwolą skompletować cały zestaw i dostosować go pod swoje potrzeby. Piękne i praktyczne łopatki, chochle i łyżki idealnie go dopełniają, tworząc spójny komplet kuchennych naczyń dla każdego.

Szybki obiad rodzinny test garnków Valdinox

Naczynia Valdinox Prime są bardzo porządnie wykonane. Garnki i patelnie mają grube ścianki, dzięki czemu dobrze i równomiernie się nagrzewają i rozprowadzają ciepło. Wewnętrzna powłoka nieprzywierająca (non-stick), zapobiega przywieraniu i przypalaniu potraw.

Naczynia Valdinox Prime wykonane są przy wykorzystaniu technologii forged (zaawansowanej technologii kształtowanie aluminium w bardzo wysokich temperaturach, przy użyciu potężnych sił nacisku), dzięki czemu są niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Naczynia można używać na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnych.

Nie bez znaczenia jest też ich ładny wygląd, ciekawa faktura i efektowne uchwyty o wyglądzie egzotycznego drewna. Garnki i patelnie z takim drewnianym akcentem prezentują się pięknie.

Miałam pewne obawy czy uchwyty nie będą się nagrzewać, ale obawy te były zupełnie niepotrzebnie. Uchwyty są tak wykonane, że część, którą się dotyka, nie jest bezpośrednio połączona ze ścianką garnka. Dzięki temu bez żadnego problemu można ich dotykać gołymi rękoma podczas gotowania.

Trzeba jednak pilnować, by odpowiednio dobrać wielkość palnika do rozmiaru naczynia.

Pokrywki są zrobione solidnie. Idealnie pasują i sprawnie odprowadzają parę.

Rzeczywiście garnki i patelnie mają grube dno, ale nie są bardzo ciężkie. Są dobrze wyważone i pewnie trzymają się w dłoni. Rondel z długim uchwytem nie przewraca się, co dla mnie było ważne, Niby drobiazg, ale jednak ułatwia użytkowanie. W innym rondlu, który posiadam, jest ciężki uchwyt i strasznie mnie denerwuje, że się przewraca, kiedy nie ma pokrywki.

Jaki obiad przygotowałam z użyciem naczyń kuchennych Valdinox Prime?

  • Zupa z dyni i pomidorów
  • Pierś kurczaka duszona ze szpinakiem i pomidorami.

Poniżej przepisy na szybki obiad rodzinny:

Zupa z dyni i pomidorów

Szybki obiad rodzinny zupa krem z dyni i pomidorów

Zupa z dyni i pomidorów

Pyszna zupa krem.
Kategoria: Wegetariańskie, Zupy
Keyword: dynia
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 6 osób
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 500 ml passata pomidorowa
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 1 litr wody lub bulionu
  • pestki dyni

Wykonanie

  • Marchewkę i pietruszkę kroję w paski. Dynię obieram i kroję w kostkę, cebulę i czosnek siekam drobno.
  • Do garnka wlewam odrobinę oliwy. Podsmażam cebulę.
  • Kiedy cebula się zeszkli, dodaję pokrojone warzywa, Po chwili smażenia, dodaję czosnek i smażę krótko, by wydobyć jego zapach.
  • Dodaję pokrojoną dynię i zalewam całość wodą lub bulionem. Przykrywam i gotuję do miękkości warzyw. Następnie wlewam passatę pomidorową i gotuję jeszcze 5 minut.
  • Gotową zupę blenduję i doprawiam do smaku.
  • Na suchej, rozgrzanej patelni prażę pestki dyni.
  • Zupę wlewam na talerze i posypuję prażonymi pestkami dyni.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Pierś kurczaka duszona ze szpinakiem i pomidorami

Pierś kurczaka duszona ze szpinakiem i pomidorami

Szybki obiad rodzinny dla każdego
Kategoria: Dania główne
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 5 min.
Gotowanie 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 2 filety piersi kurczaka
  • 100 g liści szpinaku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 suszone pomidory
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy

Wykonanie

  • Piersi kurczaka kroję na mniejsze, ale nie za cienkie kawałki. (na 3 plastry), posypuję solą i pieprzem ziołowym lub inną, ulubioną przyprawą.
  • Czosnek siekam, szpinak i pomidorki myję.
  • Szeroki rondel wstawiam na gaz. Rozgrzewam dość mocno. Wlewam 2 łyżki oliwy. Układam plastry mięsa i podsmażam na dość dużym ogniu na złoto z każdej strony.
  • Dodaję czosnek i szpinak i pokrojone suszone pomidory. Smażę minutę, aż szpinak zmniejszy objętość.
  • Wlewam mleko kokosowe i dodaję pomidorki koktajlowe.
  • Przykrywam i duszę ok 10 minut. Doprawiam solą.
  • Podaję z porcją ryżu, ugotowanego na sypko lub z pieczywem.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Marka Valdinox przekazała dla moich czytelników prezent w postaci kodu promocyjnego. Na hasło: Prime45 wszyscy czytelnicy będą mogli zakupić produkty z kolekcji Valdinox Prime z 45% rabatem! Zachęcam do skorzystania, bo 45% to całkiem pokaźna obniżka, a z naczyń jestem bardzo zadowolona.

Z dobrą organizacją i przy pomocy zestawu garnków i patelni ten dwudaniowy obiad zrobisz w 30 minut. Zupka praktycznie gotuje się sama, a przygotowanie kurczaka duszonego zajmie tyle czasu ile ugotowanie ryżu. W sumie całość nie powinna zabrać więcej niż 30, no może 40 minut. Ja użyłam już pokrojonej dyni, którą miałam zamrożoną.

Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisów. Jeśli przyda Wam się nowy zestaw garnków, patelnie czy akcesoria, to bardzo polecam naczynia marki Valdinox z serii Prime.

Wszystkie kolekcje marki Valdinox może znaleźć na stronie producenta www.valdinox.pl

Wpis powstał we współpracy z marką Valdinox.
(Visited 2 111 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating