Dziś wpis z pomysłem na szybki rodzinny obiad składający się dwóch dań, który zrobisz w pół godziny, a także test sprzętu kuchennego – garnków i patelni marki Valdinox z kolekcji Valdinox Prime.
Często pojawiają się pytania, jakie garnki kupić, jaki sprzęt kuchenny sprawdzi się najlepiej? Wybór odpowiednich garnków to zawsze spory dylemat. Dlatego, kiedy otrzymuję możliwość przetestowania sprzętu kuchennego, zawsze chętnie to robię. Może akurat właśnie stoisz przed takim wyborem i ten wpis, a także prezent, o którym poczytasz niżej, pomoże Ci podjąć decyzję.
Garnki Valdinox serii Prime testuję już jakiś czas i w tym wpisie przedstawię ich cechy, ale także pokażę jak sprawdzają się w praktyce, przy okazji dając Wam świetny i szybki pomysł na rodzinny obiad w 30 minut i to dwudaniowy!
Jako mama trójki dzieci, wiem, że takie szybkie obiady są często na wagę złota. Kocham gotować, ale jeśli mogę to zrobić szybko i sprawnie, to z tej możliwości korzystam. Cały ten obiad przygotowałam w garnkach Valdinox.
Do przygotowania szybkiego dwudaniowego obiadu w ramach testu użyłam następujących sprzętów:
- Patelnia Valdinox Prime 24 cm
- Garnek aluminiowy Valdinox Prime z powłoką nieprzywierającą 24 cm.
- Rondel aluminiowy Valdinox Prime z powłoką nieprzywierającą 28 cm.
- Rodnel aluminiowy Valdinox Prime z powłoką nieprzywierającą 16 cm
W kolekcji są jeszcze inne rozmiary i sprzęty, które pozwolą skompletować cały zestaw i dostosować go pod swoje potrzeby. Piękne i praktyczne łopatki, chochle i łyżki idealnie go dopełniają, tworząc spójny komplet kuchennych naczyń dla każdego.
Naczynia Valdinox Prime są bardzo porządnie wykonane. Garnki i patelnie mają grube ścianki, dzięki czemu dobrze i równomiernie się nagrzewają i rozprowadzają ciepło. Wewnętrzna powłoka nieprzywierająca (non-stick), zapobiega przywieraniu i przypalaniu potraw.
Naczynia Valdinox Prime wykonane są przy wykorzystaniu technologii forged (zaawansowanej technologii kształtowanie aluminium w bardzo wysokich temperaturach, przy użyciu potężnych sił nacisku), dzięki czemu są niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Naczynia można używać na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnych.
Nie bez znaczenia jest też ich ładny wygląd, ciekawa faktura i efektowne uchwyty o wyglądzie egzotycznego drewna. Garnki i patelnie z takim drewnianym akcentem prezentują się pięknie.
Miałam pewne obawy czy uchwyty nie będą się nagrzewać, ale obawy te były zupełnie niepotrzebnie. Uchwyty są tak wykonane, że część, którą się dotyka, nie jest bezpośrednio połączona ze ścianką garnka. Dzięki temu bez żadnego problemu można ich dotykać gołymi rękoma podczas gotowania.
Trzeba jednak pilnować, by odpowiednio dobrać wielkość palnika do rozmiaru naczynia.
Pokrywki są zrobione solidnie. Idealnie pasują i sprawnie odprowadzają parę.
Rzeczywiście garnki i patelnie mają grube dno, ale nie są bardzo ciężkie. Są dobrze wyważone i pewnie trzymają się w dłoni. Rondel z długim uchwytem nie przewraca się, co dla mnie było ważne, Niby drobiazg, ale jednak ułatwia użytkowanie. W innym rondlu, który posiadam, jest ciężki uchwyt i strasznie mnie denerwuje, że się przewraca, kiedy nie ma pokrywki.
Jaki obiad przygotowałam z użyciem naczyń kuchennych Valdinox Prime?
- Zupa z dyni i pomidorów
- Pierś kurczaka duszona ze szpinakiem i pomidorami.
Poniżej przepisy na szybki obiad rodzinny:
Zupa z dyni i pomidorów
Zupa z dyni i pomidorów
Składniki
- 1 mała dynia hokkaido
- 500 ml passata pomidorowa
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 1 litr wody lub bulionu
- pestki dyni
Wykonanie
- Marchewkę i pietruszkę kroję w paski. Dynię obieram i kroję w kostkę, cebulę i czosnek siekam drobno.
- Do garnka wlewam odrobinę oliwy. Podsmażam cebulę.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaję pokrojone warzywa, Po chwili smażenia, dodaję czosnek i smażę krótko, by wydobyć jego zapach.
- Dodaję pokrojoną dynię i zalewam całość wodą lub bulionem. Przykrywam i gotuję do miękkości warzyw. Następnie wlewam passatę pomidorową i gotuję jeszcze 5 minut.
- Gotową zupę blenduję i doprawiam do smaku.
- Na suchej, rozgrzanej patelni prażę pestki dyni.
- Zupę wlewam na talerze i posypuję prażonymi pestkami dyni.
Pierś kurczaka duszona ze szpinakiem i pomidorami
Pierś kurczaka duszona ze szpinakiem i pomidorami
Składniki
- 2 filety piersi kurczaka
- 100 g liści szpinaku
- garść pomidorków koktajlowych
- 3 suszone pomidory
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
Wykonanie
- Piersi kurczaka kroję na mniejsze, ale nie za cienkie kawałki. (na 3 plastry), posypuję solą i pieprzem ziołowym lub inną, ulubioną przyprawą.
- Czosnek siekam, szpinak i pomidorki myję.
- Szeroki rondel wstawiam na gaz. Rozgrzewam dość mocno. Wlewam 2 łyżki oliwy. Układam plastry mięsa i podsmażam na dość dużym ogniu na złoto z każdej strony.
- Dodaję czosnek i szpinak i pokrojone suszone pomidory. Smażę minutę, aż szpinak zmniejszy objętość.
- Wlewam mleko kokosowe i dodaję pomidorki koktajlowe.
- Przykrywam i duszę ok 10 minut. Doprawiam solą.
- Podaję z porcją ryżu, ugotowanego na sypko lub z pieczywem.
- Smacznego!
Marka Valdinox przekazała dla moich czytelników prezent w postaci kodu promocyjnego. Na hasło: Prime45 wszyscy czytelnicy będą mogli zakupić produkty z kolekcji Valdinox Prime z 45% rabatem! Zachęcam do skorzystania, bo 45% to całkiem pokaźna obniżka, a z naczyń jestem bardzo zadowolona.
Z dobrą organizacją i przy pomocy zestawu garnków i patelni ten dwudaniowy obiad zrobisz w 30 minut. Zupka praktycznie gotuje się sama, a przygotowanie kurczaka duszonego zajmie tyle czasu ile ugotowanie ryżu. W sumie całość nie powinna zabrać więcej niż 30, no może 40 minut. Ja użyłam już pokrojonej dyni, którą miałam zamrożoną.
Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisów. Jeśli przyda Wam się nowy zestaw garnków, patelnie czy akcesoria, to bardzo polecam naczynia marki Valdinox z serii Prime.
Wszystkie kolekcje marki Valdinox może znaleźć na stronie producenta www.valdinox.pl