Wegańska gorąca czekolada idealna

Co najbardziej poprawia nastrój w zimowy, chłodny, leniwy wieczór? Oczywiście gorąca czekolada!

Myślisz, że jedynie tradycyjna, gorąca czekolada z mlekiem i śmietaną może być smaczna? Otóż nie! Nawet na diecie bez nabiału możesz sobie pozwolić na taką przyjemność. Wegańska gorąca czekoladaTa wegańska gorąca czekolada jest niesamowicie smaczna! Kremowa, gładka, delikatna. Od razu się człowiekowi robi przyjemnie. Endorfiny szaleją!

Czekolada na gorąco, którą ja przygotowuje dla rodziny jest słodzona daktylami i podana z kokosową śmietanką. Taki gorący napój zachwyci każdego.

Jest niezastąpiona w chłodne zimowe wieczory.

Poziom słodkości możecie modyfikować zgodnie ze swoimi preferencjami. Ja mam daktyle świeże, które są bardzo słodkie i duże. Daje 2 sztuki i jest idealnie. Jeśli masz suszone daktyle, namocz je wcześniej w gorącej wodzie, by zmiękły.

Jeśli któregoś składnika nie możesz używać, sprawdź dodatkowe informacje podane pod przepisem.

Gdyby ktoś się zastanawiał, to ciasteczka ze zdjęcia, to pomarańczowe pierniczki, którymi zajadaliśmy się w Święta. Pasują do takiego gorącego napoju idealnie.

Wegańska gorąca czekolada

Wegańska gorąca czekolada

Kategoria: Napoje
Keyword: czekolada
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 1 szklanka mleka roślinnego migdałowe, ryżowo-kokosowe, owsiane lub inne
  • 3 łyżki kakao w proszku można użyć karobu
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 daktyle jeśli masz suszone namocz je wcześniej w gorącej wodzie na ok 20 minut
  • szczypta soli
  • cynamon, skórka pomarańczowa, chilli lub inne ulubione dodatki
  • 0,5 łyżeczki cukru lub syropu roślinnego do posłodzenia śmietanki kokosowej

Wykonanie

  • Z puszki schłodzonej uprzednio przez min 6 godzin w lodówce wyjmuję 2-3 łyżki gęstej, stałej części i wkładam do miski. Miskę umieszczam w chłodnym miejscu na czas przygotowania gorącej czekolady.
  • Do rondelka przelewam pozostałą zawartość puszki mleka kokosowego, szklankę mleka roślinnego, kakao, odsączone daktyle i przyprawy. Doprowadzam do zagotowania często mieszając.
  • Wyłączam gaz i wkładam kostki czekolady. Mieszam aż się rozpuszczą. Miksuję blenderem by zmiksować całość z daktylami. Przelewam do kubków.
  • Stałą część mleka kokosowego ubijam z połową łyżeczki słodzidła na masę podobną do bitej śmietany. Po łyżce śmietanki kokosowej nakładam do kubków gorącej czekolady. Posypuję tartą czekoladą.
  • Smacznego!

Notes

  • Jeśli nie używasz kokosu, daj 2 szklanki dowolnego mleka kokosowego i 2 łyżki śmietanki roślinnej do rondelka, i udekoruj wegańską śmietanką w sprayu (dostępne w dużych sieciach sklepów lub w sklepach internetowych np. tutaj )
  • Jeśli nie używasz kakao i czekolady możesz dać karob i pominąć kostki czekolady.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Wegańska gorąca czekolada

(Visited 2 348 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating