Co najbardziej poprawia nastrój w zimowy, chłodny, leniwy wieczór? Oczywiście gorąca czekolada!
Myślisz, że jedynie tradycyjna, gorąca czekolada z mlekiem i śmietaną może być smaczna? Otóż nie! Nawet na diecie bez nabiału możesz sobie pozwolić na taką przyjemność. Ta wegańska gorąca czekolada jest niesamowicie smaczna! Kremowa, gładka, delikatna. Od razu się człowiekowi robi przyjemnie. Endorfiny szaleją!
Czekolada na gorąco, którą ja przygotowuje dla rodziny jest słodzona daktylami i podana z kokosową śmietanką. Taki gorący napój zachwyci każdego.
Jest niezastąpiona w chłodne zimowe wieczory.
Poziom słodkości możecie modyfikować zgodnie ze swoimi preferencjami. Ja mam daktyle świeże, które są bardzo słodkie i duże. Daje 2 sztuki i jest idealnie. Jeśli masz suszone daktyle, namocz je wcześniej w gorącej wodzie, by zmiękły.
Jeśli któregoś składnika nie możesz używać, sprawdź dodatkowe informacje podane pod przepisem.
Gdyby ktoś się zastanawiał, to ciasteczka ze zdjęcia, to pomarańczowe pierniczki, którymi zajadaliśmy się w Święta. Pasują do takiego gorącego napoju idealnie.
Wegańska gorąca czekolada
Składniki
- 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
- 1 szklanka mleka roślinnego migdałowe, ryżowo-kokosowe, owsiane lub inne
- 3 łyżki kakao w proszku można użyć karobu
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 2 daktyle jeśli masz suszone namocz je wcześniej w gorącej wodzie na ok 20 minut
- szczypta soli
- cynamon, skórka pomarańczowa, chilli lub inne ulubione dodatki
- 0,5 łyżeczki cukru lub syropu roślinnego do posłodzenia śmietanki kokosowej
Wykonanie
- Z puszki schłodzonej uprzednio przez min 6 godzin w lodówce wyjmuję 2-3 łyżki gęstej, stałej części i wkładam do miski. Miskę umieszczam w chłodnym miejscu na czas przygotowania gorącej czekolady.
- Do rondelka przelewam pozostałą zawartość puszki mleka kokosowego, szklankę mleka roślinnego, kakao, odsączone daktyle i przyprawy. Doprowadzam do zagotowania często mieszając.
- Wyłączam gaz i wkładam kostki czekolady. Mieszam aż się rozpuszczą. Miksuję blenderem by zmiksować całość z daktylami. Przelewam do kubków.
- Stałą część mleka kokosowego ubijam z połową łyżeczki słodzidła na masę podobną do bitej śmietany. Po łyżce śmietanki kokosowej nakładam do kubków gorącej czekolady. Posypuję tartą czekoladą.
- Smacznego!
Notes
- Jeśli nie używasz kokosu, daj 2 szklanki dowolnego mleka kokosowego i 2 łyżki śmietanki roślinnej do rondelka, i udekoruj wegańską śmietanką w sprayu (dostępne w dużych sieciach sklepów lub w sklepach internetowych np. tutaj )
- Jeśli nie używasz kakao i czekolady możesz dać karob i pominąć kostki czekolady.