Zachęcona bardzo udaną próbą z wegańskimi i drożdżowymi racuchami bezglutenowymi, postanowiłam takiej samej mieszanki mąki użyć w wersji pieczonej. Jako że miałam przygotowaną większą ilość masy makowej do innego ciasta, wpadłam na pomysł na ten oto przepis. Wegańskie i bezglutenowe drożdżowe zawijańce z makiem.
Wyszło całkiem nieźle 🙂 Próby na moich domowych testerach wykazały, że takie bezglutenowe drożdżowe ciasto z makiem jest bardzo dobre, mnie również smakowało, więc przepis wstawiam 🙂 Masa makowa z tego przepisu jest uniwersalna i nadaje się do innych wypieków. Nie jest skomplikowana, a pyszna, wilgotna i zwarta, mimo że nie zawiera w sobie jajek, ani glutenu.
Nie jest to jeszcze idealne puchate drożdżowe ciasto jak na mące pszennej, ale będę nad nim pracować. Jednak w takich zawijańcach sprawdziło się świetnie i myślę, że i Wam posmakuje 🙂
Drożdżowe ślimaczki w wersji bezglutenowej zaraz po upieczeniu szybko znikają, ale przechowywane w woreczku czy zamkniętym pudełku zachowują świeżość na drugi, a nawet i trzeci dzień. Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc jeśli lubicie, możecie polać gotowe zawijańce lukrem lub zmielonym na puder erytrolem, ksylitolem czy innym cukrem 🙂
Zapraszam na przepis na bezglutenowe drożdżowe zawijańce z makiem. Bezglutenowe i wegańskie!
Bezglutenowe drożdżowe zawijańce z makiem
Składniki
bezglutenowe ciasto drożdżowe
- 240 g mąki owsianej bezglutenowej
- 240 g mąki ziemniaczanej lub tapioki
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej opcjonalnie
- 30 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru do wypiekow lub erytrolu, lub innego słodzidła
- ok. 1 szklanka mleka roślinnego u mnie kokosowo-ryżowe
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- szczypta soli
masa makowa bezglutenowa
- 250 g maku mielonego ja kupuję gotowy mielony mak
- ok. 2 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka ekstraktu migdałowego lub kilka kropli olejku migdałowego, lub 2 łyżki likieru amaretto
- 1/2 szklanki dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
- 2 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) opcjonalnie
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki migdałów
Wykonanie
- Mleko podgrzewam lekko. Drożdże rozkruszam i wsypuję do 1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego. Wsypuję łyżeczkę cukru i mieszam.
- W osobnej misce mieszam mąki. 2 łyżki mieszanki mąki wsypuję do drożdżowego zaczynu i mieszam. Zaczyn odstawiam na 10-15 minut w ciepłe miejsce
- Do mieszanki mąk dosypuję resztę cukru, gumę ksantanową, jeśli używam i sól. Mieszam. Wlewam zaczyn i resztę mleka roślinnego. Wyrabiam ręką chwilę i dodaję olej, wyrabiam dalej. Jeśli ciasto jest za twarde dolewam mleko, jeśli za rzadkie, mąkę. Powinno być miękkie, ale nie za bardzo, tak by dało się wałkować.
- Wyrobione ciasto przykrywam folią aluminiową, w której robię kilka otworów wykałaczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części. Będzie łatwiej rozwałkować mniejsze kawałki ciasta. Każdą część rozwałkowuję na prostokąt i smaruję masą makową. Zawijam w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroję na plastry o grubości ok 4 cm. Każdego ślimaczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam i odstawiam na ok 20 minut, aż trochę urośnie, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180st. C. Wstawiam do piekarnika i piekę ok 30-40 minut. Po upieczeniu studzę na kratce. Można polać lukrem lub posypać słodzidłem 🙂 Smacznego!
masa makowa
- Mielony mak zalewam gorącym mlekiem, tak aby cały był przykryty i odstawiam na ok 20 minut. Jeśli masz mak niemielony, trzeba go gotować ok 30 minut, odcedzić i wystudzony przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy.
- Rodzynki i migdały zalewam wrzątkiem na ok 20 minut. Migdały obieram ze skórki, po namoczeniu powinna ładnie odchodzić. Siekam drobno. Rodzynki wyjmuję z wody.
- Mak łączę z pozostałymi składnikami masy. Aquafaby nie ubijam, dolewam po prostu w wersji płynnej. Mieszam i próbuję, ewentualnie dosładzam.
Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów na Święta?
Pobierz e-book „Słodkie Święta” w wydaniu klasycznym, wege, fit i dla dzieci i nie martw się o świąteczne słodkie menu! 🙂 Kliknij w okładkę, by się zapisać i pobrać plik 🙂
A czy można pominąć ta gumę ? Czy ciasto bez niej nie wyjedzie ?
tak, można pominąć 🙂 Mogą po prostu być bardziej kruche 🙂