Bezglutenowe chlebki pita

Obiecałam na moim profilu na Instagramie przepis na bezglutenowe chlebki pita, które podałam do ragout z dyni z szarpaną wieprzowiną. Wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i pięknie wyrosły. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Składniki też każdy bezglutenowiec powinien mieć w domu.Bezglutenowe chlebki naan i pita

A właśnie…zastanawiam się, czy taki post lub checklista do pobrania, składników, które przydadzą się w każdym domu bezglutenowca byłaby dla Was interesująca? Dajcie znać w komentarzu. Możecie też napisać, jakie są wasze „must have” jeśli chodzi o składniki do codziennego gotowania czy pieczenia bez glutenu.

Przepis na bezglutenowe chlebki pita.

Wracając do chlebków, chlebki Pita pochodzą prawdopodobnie z Grecji. Jada się je również w krajach Bliskiego Wschodu. Podczas wypiekania, tworzą się kieszonki, które aż proszą się, by je czymś nadziać.

Podobne są chlebki naan, które pochodzą z Indii i są popularne w krajach azjatyckich. Oryginalnie są wypiekane w specjalnych piecach, ale w warunkach domowych również można je zrobić. Ciasto na bezglutenowe chlebki naan będzie takie samo jak w tym przepisie, jedyna różnica będzie w grubości placków. Jeśli rozwałkujemy ciasto cieniej, nie utworzą się poduszeczki jak w chlebkach pita, a uzyskamy właśnie wypiek podobny do oryginalnych chlebków naan.

Zapraszam do testowania przepisu i pieczenia bezglutenowych chlebków czy to pita czy naan.

Bezglutenowe chlebki naan i pita

Bezglutenowy chlebek pita

Kategoria: Dania bezglutenowe, Pieczywo, Wegańskie
Kuchnia: śródziemnomorska
Keyword: bezglutenowe drożdżowe, ciasto bezglutenowe
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 6 sztuk
Przygotowanie 1 godz. 30 min.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej niepalonej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej białej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej można zastąpić siemieniem lnianym zalanym wrzątkiem
  • 7 gram drożdży suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki ciepłej wody

Wykonanie

  • Do miski przesiewam wszystkie mąki, łupiny babki jajowatej, drożdże, sól i cukier. Zalewam ciepłą wodą i mieszam łyżką. Po chwili mieszania, dodaję oliwę. Mieszam dalej. Teraz już będzie można ciasto zagniatać dłońmi.
  • Ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinę.
  • W międzyczasie nastawiam piekarnik na najwyższą możliwą temperaturę. U mnie jest to 280 st.C. grzanie góra dół, bez termoobiegu.
  • Z ciasta odrywam kawałek wielkości moreli. Rozwałkowuję na podłużny placek o grubości ok 1 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika na ok 5 minut. Po tym czasie chlebki pita są gotowe.
  • Podaję z gulaszem lub nadziewam mięsem albo warzywami.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

 

 

 

(Visited 2 268 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

  1. Zrobilam z babka plesznik i wyszło, chrupiące i ogolnie w porzadku, chociaz ta babka niezbyt mi w smaku odpowiada. Czy jak uzywamy siemienia lnianego to zmielonego czy w całości?

  2. Super prosty przepis , dziś będziemy próbować:)
    A taka lista z pewnością się przyda. Dziękujemy za inspiracje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *