You are currently viewing Bezglutenowe chlebki pita
Bezglutenowe chlebki pita

Obiecałam na moim profilu na Instagramie przepis na bezglutenowe chlebki pita, które podałam do ragout z dyni z szarpaną wieprzowiną. Wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i pięknie wyrosły. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Składniki też każdy bezglutenowiec powinien mieć w domu.Bezglutenowe chlebki naan i pita

A właśnie…zastanawiam się, czy taki post lub checklista do pobrania, składników, które przydadzą się w każdym domu bezglutenowca byłaby dla Was interesująca? Dajcie znać w komentarzu. Możecie też napisać, jakie są wasze „must have” jeśli chodzi o składniki do codziennego gotowania czy pieczenia bez glutenu.

Przepis na bezglutenowe chlebki pita.

Wracając do chlebków, chlebki Pita pochodzą prawdopodobnie z Grecji. Jada się je również w krajach Bliskiego Wschodu. Podczas wypiekania, tworzą się kieszonki, które aż proszą się, by je czymś nadziać.

Podobne są chlebki naan, które pochodzą z Indii i są popularne w krajach azjatyckich. Oryginalnie są wypiekane w specjalnych piecach, ale w warunkach domowych również można je zrobić. Ciasto na bezglutenowe chlebki naan będzie takie samo jak w tym przepisie, jedyna różnica będzie w grubości placków. Jeśli rozwałkujemy ciasto cieniej, nie utworzą się poduszeczki jak w chlebkach pita, a uzyskamy właśnie wypiek podobny do oryginalnych chlebków naan.

Zapraszam do testowania przepisu i pieczenia bezglutenowych chlebków czy to pita czy naan.

Bezglutenowe chlebki naan i pita

Bezglutenowy chlebek pita

Kategoria: Dania bezglutenowe, Pieczywo, Wegańskie
Kuchnia: śródziemnomorska
Keyword: bezglutenowe drożdżowe, ciasto bezglutenowe
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 6 sztuk
Przygotowanie 1 godz. 30 min.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej niepalonej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej białej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej można zastąpić siemieniem lnianym zalanym wrzątkiem
  • 7 gram drożdży suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki ciepłej wody

Wykonanie

  • Do miski przesiewam wszystkie mąki, łupiny babki jajowatej, drożdże, sól i cukier. Zalewam ciepłą wodą i mieszam łyżką. Po chwili mieszania, dodaję oliwę. Mieszam dalej. Teraz już będzie można ciasto zagniatać dłońmi.
  • Ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinę.
  • W międzyczasie nastawiam piekarnik na najwyższą możliwą temperaturę. U mnie jest to 280 st.C. grzanie góra dół, bez termoobiegu.
  • Z ciasta odrywam kawałek wielkości moreli. Rozwałkowuję na podłużny placek o grubości ok 1 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika na ok 5 minut. Po tym czasie chlebki pita są gotowe.
  • Podaję z gulaszem lub nadziewam mięsem albo warzywami.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

 

 

 

(Visited 15 270 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 22 komentarzy

  1. Katarzyna

    Jaki papier można używać w 380 stopniach ? Pozdrawiam

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      W 280 stopniach. Nie wiem, ja używam zwykłgo papieru do pieczenia. Przez 5 minut w 280 stopniach nic się z nim nie dzieje.

  2. Ania B

    5 stars
    Pyszne te chlebki. Wczoraj robiłam pierwszy raz

  3. Ania B

    5 stars
    Chlebki wyszły świetne. Wczoraj robiłam je pierwszy raz

  4. Anna

    Czy można użyć świeżych drożdży ? W jakiej proporcji ?

      1. Gość 100000

        Czy można zamienić mąkę ryżową białą na pełnoziarnistą?

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          Tak, ale będzie trzeba dać więcej płynu, bo mocniej chłonie wodę taką pełnoziarnista mąka. Powodzenia!

          1. Gość 100000

            Potrafiłaby Pani doprecyzować o ile więcej tej wody miałoby być? Próbowała Pani takiej wersji?

        2. Aga

          A czy konieczna jest mąka ryżowa? Czy można że nic z samej gryczanej?

  5. Laura

    Zrobilam z babka plesznik i wyszło, chrupiące i ogolnie w porzadku, chociaz ta babka niezbyt mi w smaku odpowiada. Czy jak uzywamy siemienia lnianego to zmielonego czy w całości?

      1. Magda

        Jakiej mąki można użyć zamiar gryczanej?

  6. Mamka_zuza

    Można czymś zamienić make ryżowa i drożdże?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Mąkę ryżową można zastąpić np sorgo albo kukurydzianą. Zamiast drożdży można dodać proszek do pieczenia, ale wtedy raczej nie wyjdą pity tylko bardziej płaskie chlebki.

  7. Jadwiga

    Można zamienić cukier kokosowy na ksylitol?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Myślę, że można. Powinny wyrosnąć. Można też dac zwykły cukier bo i tak zostanie przerobiony przez drożdże i w finalnym wypieku już go nie będzie. 🙂

  8. Ania

    Czy zamiast babki jajowatej można dodać babkę plesznik?

  9. Karolina

    Super prosty przepis , dziś będziemy próbować:)
    A taka lista z pewnością się przyda. Dziękujemy za inspiracje 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję za komentarz! Cieszę się, że wykorzystasz ten przepis. Daj proszę znać jak wyszły 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating