You are currently viewing Chleb bezglutenowy jasny najlepszy
Chleb bezglutenowy jasny najlepszy

W tym tygodniu postanowiłam dopracować przepis na chleb bezglutenowy jasny, tak, by móc się z Wami podzielić. Chciałam, żeby chleb bezglutenowy był możliwie jak najprostszy i jak najsmaczniejszy. Po kilku próbach udało się i mogę się z Wami nim podzielić. Tytuł postu z przepisem nie jest, według mnie, na wyrost.Chleb bezglutenowy jasny najlepszy

Na nicponiowym blogu jest już kilka receptur na pieczywo. Mamy chleb z kaszy gryczanej niepalonej, który do tej pory najbardziej nam smakował, bułki bezglutenowe idealne i bułeczki owsiane. Jeśli chodzi o pieczywo zdrowe, ale  glutenem, to ten chlebek orkiszowo-żytni jest wart polecenia.

Chleb bezglutenowy jasny najlepszy

Chleb bezglutenowy jasny

Ciężko jest upiec chleb bezglutenowy, który będzie smakował i będzie zjadliwy na 2,3 dzień. Do tej pory najbardziej lubiliśmy ten z kaszy gryczanej. Od teraz pierwszeństwo będzie miał ten, ryżowo-ziemniaczany bezglutenowy jasny chleb. Jest naprawdę pyszny! Kiedy dorwała się do świeżej kromeczki moja córeczka, nie mogłam jej od niej oderwać 😀 Dodam, że córeczka na co dzień jada zwykłe, orkiszowe pieczywo. Zazwyczaj bezglutenowe chleby niespecjalnie ją interesowały.

Co do struktury i smaku tego bezglutenowego chleba, to nie skłamię, jeśli powiem, że jest bardzo zbliżona do zwykłego pieczywa. Nie sypie się, nie kruszy, nie jest suchy. Skórka jest cudownie chrupiąca. Po prostu musicie tego wypróbować!

A jeśli wypróbujecie, to dajcie koniecznie znać, czy Wam też tak bardzo smakował 🙂

Nie przedłużam więc, bo jak widać na moim profilu na Facebooku zainteresowanie pieczywem bezglutenowym jest wciąż wysokie 🙂

Zapraszam Was do pieczenia i próbowania tego przepisu na chleb bezglutenowy jasny, najlepszy!

Chleb bezglutenowy ryżowy

Chleb bezglutenowy biały

Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 foremka o wym. ok. 26x11cm
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 2 szklanki mąki ryżowej białej
  • 1 szklanka skrobii ziemniaczanej lub tapioki
  • 9 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonych nasion chia można użyć siemienia lnianego
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody

Wykonanie

  • Łyżkę nasion chia łączę z 3 łyżkami wody i ostawiam na 10 minut.
  • Do dużej miski wsypuję resztę suchych składników. Mieszam dokładnie używając miksera.
  • Do drugiej miski wlewam 1 i 3/4 szklanki wody oraz ocet jabłkowy. Łączę z suchymi składnikami, dolewam mieszaninę chia i mieszam. Przykrywam folią aluminiową, robię dziury wykałaczką i odstawiam w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Często wstawiam chleb do piekarnika na 45 stopni, wtedy wyrastanie trwa dużo krócej.
  • Po wyrośnięciu przekładam masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia.
  • Nagrzewam piekarnik do 190 st.C , ustawiam grzanie góra dół, bez termoobiegu i wstawiam do niego blaszkę z wyrośniętym chlebkiem.
  • Piekę 30 minut, po czym na dół piekarnika wstawiam dużą blachę wypełnioną wrzątkiem. Szybko zamykam piekarnik i piekę jeszcze 20-25 minut.
  • Upieczony chlebek wyjmuję razem z papierem i przekładam na kratkę do wystudzenia.
  • Kroję wystudzony, jeśli mam cierpliwość 😉
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Chleb bezglutenowy jasny najlepszy

 

(Visited 50 029 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 86 komentarzy

  1. Asia

    Czy można skrobię ziemniaczaną/z tapioki zastąpić skrobią kukurydzianą?

  2. Małgorzata

    Czy można zamiast siemienia użyć łuski babki jajowatej ,jeżeli tak to w jakiej ilości?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Można,oczywiście. Też 1 łyżka, ale ciasto zabierze więcej wody,więc trzeba będzie zwiększyć jej ilość.

  3. Kasia

    Proszę o rozpisanie dokładnie ile g mąki ryżowej i tapioki użyto do tego przepisu. Proszę również o informację ile wody potrzebujemy. Dziękuję i pozdrawiam

  4. Ewa

    4 stars
    Zrobiłam. Niestety wyszedł zbity 🙁 Może będzie Pani znać przyczynę?

    1. Ewa

      5 stars
      Podejście numer 2: udało się. Ładnie pachnie, jest chrupiący i smaczny. Tym razem pozwoliłam mu wyrastać aż do samych brzegów keksówki. Polecam.

  5. Natalia

    5 stars
    Pyszny chlebek. Robiłam już kilka razy i za każdym razem jest tak samo super. Bardzo dziękuję za przepis <3

    1. Anka

      2 stars
      Porażka ten chleb. Ciężki, glina. Nigdy wiecej.

  6. Doris

    Witam, zrobiłam Pani chleb z tego przepisu. Ale po upieczeniu pojawiła się dziura, która ciągnęła się przez cały chleb. Co mogło być tego powodem? Chleb w smaku bardzo dobry, choć trochę za mało słony ale to zawsze mozna dodać więcej. Bardzo podobny do pszennego.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Cieszę się że smakował. Tak się czasem dzieje, kiedy chleb za długo wyrasta.

  7. Karolina

    Dzień dobry. Mam alergię na siemie i podejrzewam też na chia. Czy mogę zamiast tego dać babkę jajowata? Ktoś wcześniej pisał, że dał plesznik i chlebek wyszedł.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      ojej, nie widziałam tego konmentarza wcześniej. Tak, można dać babkę płesznik, a najlepiej same łuski. Możliwe, że trzeba będzie wtedy więcej płynu wlać do ciasta. 🙂

  8. Aleksandra

    Przepis to strzał w dziesiątkę! Zapach tego chleba po upieczeniu przypomina klasyczny biały chleb. Chlebek sam w sobie przepyszny. Przez to, że robiłam wersję z siemieniem lnianym wyszedł piękny kolor. Będę odtwarzać na pewno często!

  9. Kasia

    Czy można zamienić mąkę ryżową na inna? córka ma na nią nietolerancję :/ nie może też jeść kukurydzianej i owsianej..

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Myślę, że spokojnie nada się mąka gryczana lub jaglana. Możliwe, że będzie inaczej chłonęła płyn, więc trzeba będzie dostosować jego ilość. W razie czego dolać więcej lub dosypać więcej mąki.

  10. Justyna

    Cześć, mam pytanie ponieważ w ebook w tym przepisie jest napisane, ze jest to przepis 24m+. Dlaczego? Chciałam podać ten chlebek mojemu rocznemu dziecku.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Te zalecenia są skonsultowane z dietetykiem. Myślę, że to przez nasiona chia, które są w składzie.

  11. Agnieszka Dębicka

    Mam pytanie czy część mąki ryżowej można zastąpić jaglaną np. pół na pół ryżowej i jaglanej?

      1. Agnieszka Dębicka

        Dziękuję za szybką odpowiedz. A mam jeszcze jedną wątpliwość- czy przy użyciu ryzowej i jaglanej zmodyfikować ilość wody? Czy ciasto ma być gęste czy trochę luźniejsze?

        1. Awatar użytkownika

          Możliwe, że trzeba będzie dostosować tę ilość do zmiany mąki. Konsystencja taką raczej luźna, ale nie lejąca.

  12. SMAKOWITA

    Witam ja zrobiłam chlebek dzisiaj ! Ale na świeżych drożdzach i dodalam zamiast chia siemie lniane ! Wyglada wysmienicie… pięknie wypieczony, ale zatsanawia mnie to, ze jak odkroiłam kawalek…. chleb jest ciemny w środku!!! Jakbym użyła ciemnej mąki….To ma tak być hehehe

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      No właśnie niektórym taki wychodzi. Nie wiem, za bardzo od czego to zależy. 🙂

      1. SMAKOWITA

        Może jest to kwestia siemienia lnianego ? :)a zapomnialam że dodalam jeszcze cytryny zamiast octu i to moze też miec wpływ… ale jest pyszny!!!!! UWIELBIAM !!! odrazu jak ostygł wlozylam go do woreczka i do chlebaka na drugi dzien mięciutki !!!!! Wspaniały !!!!! I ta chrupiąca skorka ….Jak na chleb bezglutenowy !!! Wiecej niż super!!!!!!! Nie wyobazalam sobie ze można upiec tak pyszny i wilgotny chleb bezglutenowy, a napiekłam ich sporo ! I była nie jadalna sucha!
        POLECAMMMMM!!! <333

        1. Lidka

          To zasługa siemienia lnianego;)

      2. Gosia

        Pewnie od tego czy użyje się siemienia złocistego czy brązowego.

  13. Sylwia

    Właśnie kończy mi się ten chlebek 🙂 – PYCHA!!!! (a zrobiłam go wczoraj :D) Bardzo przypomina taki normalny chlebek.
    Mam pytanko czy można innej mąki użyć niż ryżowa jasna ? ( właśnie wyszła mi a nie mam sklepu pod nosem aby dokupić 🙁 )
    i żeby to nie była gryczana bo niestety posmak gryki pozostaje i mam już jej dość. Czy może być ryżowa pełnoziarnista? Jeśli może to czy taką samą ilość co tej jasnej? ( bo jak zrobiłam inny chlebek z tą mąką to mi wyszedł zakalec)

    1. Awatar użytkownika

      Myśle, że może być ryżowa pełnoziarnista. Ważne by dostosować jej ilość. Myślę, że będzie trzeba jej dać mniej niż białej, bo wchłonie więcej płynu. Obserwuj konsystencję. 🙂 Powodzenia!

  14. Ewa

    Wczoraj upiekłam chleb i wyszedł. Już miałam odpuścić, bo nie miałam wszystkich składników. Zamiast drożdży suchych dałam 25 g świeżych (rozczynilam w ciepłej wodzie z łyżką syropu daktylowego i mąki ryżowej), zamiast nasion chia wrzuciłam babkę plesznik ok 2-3 łyżki (nie moczyłam ich wcześniej). Rozłożyłam całość na 2 mniejsze keksówki
    Poza tym reszta jak w przepisie. Wyszło genialne, rano zjedliśmy cały jeden mały bochenek. Najmniejszy krytyk, 3-letnia, zachwycona!

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Super! Bardzo się cieszę że smakował i zw się nie podałaś, tylko dostosowałaś przepis pod siebie. Dziękuję za komentarz!

  15. Mix

    Czy do chlebka bezglutenowego mozna dodac jajka?

  16. mama

    Pierwszy raz w życiu piekłam chleb bezglutenowy.
    Jak ostygł zrobił się jak cegła?
    To jest normalne czy coś źle zrobiłam?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Chleby bezglutenowe szybko wysychają, więc zaraz po wystudzeniu, trzeba je włożyć do woreczka.

      1. mama

        tak też zrobiłam, a mimo to dzisiaj nie dało się tego zjeść 🙁 w smaku pyszny, dla dorosłych, którzy są w stanie lepiej pogodzić się z chorobą, ale dla dziecka 7-letniego do szkoły.. raczej nie…

  17. Marta

    Czy mogę zrezygnować z proszku i sody bo nie toleruje tego i czy wtedy zwiększyć drożdże?

  18. Ania

    Czy można pominąć nasiona chia?

  19. Marla82

    Czy testowałaś może ze świeżymi drożdżami, mam uraz do suchych, bo za każdym razem kiedy ich używam wychodzi mi zakalec? Jeśli tak to ile dać?

    1. Awatar użytkownika

      Myślę, że spokojnie sprawdzą się świeże. Dałabym 30g i oczywiście trzeba będzie zrobić rozczyn 🙂

      1. Ewelina

        Witam.Ile mniej więcej czasu wyrasta ciasto w misce?

        1. Awatar użytkownika

          To zależy od temperatury. U mnie w kuchni ok godzinę, a w piekarniku ok pół godziny.

  20. Ewa

    Witam.Chleb między jednym, a drugim wyrośnięciem opadł. Wyszedł mega zakalec,skórka chrupiąca. Wydaje mi się ,że chyba jednak 190°C to za duzo- każdy piekarnik inny jest i trzeba u siebie wyczuć. Skorka zaczyna sie robić twarda,a w środku pod nią się chlebek niestety nie dopieka .

    1. Awatar użytkownika

      Możliwe, że u mnie taka temperatura jest ok, a u kogoś innego za dużo. Mam nadzieję, że obniżenie jej pomoże i następnym razem wyjdzie jak u mnie 🙂

  21. Ania

    Gratuluję przepisu 🙂
    Zrobiłam, wyszedł ok 🙂 moje marzenie to tylko to by wyrósł jeszcze większy. Muszę nad tym popracować 😉
    Ze względu na podwyższony poziom przeciwciał Igg na ryż, nie mogę jeść mąki ryżowej 🙁 więc wprowadziłam jej zamiennik: 170g mąki gryczanej i 30g mąki jaglanej.
    Po wystydzeniu kroje na kawałki i przechowuje w lodówce, spokojnie nawet tydzień 🙂
    Po wyjęciu z lodówki, wkładam do opiekacza, kromka staje się miękka, chleb nie jest tak twardy.

  22. Ania

    Witaj 🙂 poszłam za Twoją radą i też chleb rośnie w piekarniku w 50 stopniach, najpierw w misce pod przykryciem folią, a następnie w blaszce, pięknie wyrósł,… i w związku z tym mam pytanie…, bo następny krok to wyjęcie blaszki z piekarnika i nagrzanie go do temp 190 stopni. Czy nie boisz się, że Ci opadnie jak wyjmiesz go na zewnątrz piekarnika na czas grzania piekarnika?
    A może w misce ciasto rośnie w piekarniku, a już w blaszce na zewnątrz? Bo tak też można zrozumieć przepis ;-)?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Wyjmuje i nagrzewam piekarnik, ale jeśli boisz się że może opaść, to możesz go zostawić w piekarniku i ustawić temp na 190st.piekarnik się będzie nagrzewał z chlebem w środku i też będzie dobrze. Czas pieczenia licz od momentu nagrzania ☺️ powodzenia!

      1. Ania

        Dziękuje 🙂 tak właśnie zrobiłam 🙂

        1. Mim

          Hmmm. Mało wyrósł i jakby się rozwarstwił na czesc biała i kruszącą się i szarą, ciastowatą… Nie wiem gdzie popełniłam błąd :/

  23. Abcd

    Hej.
    Juz 3 raz eksperymentuje z Twoim chlebkiem niestety pierwszy to totalny zakalec zabiłam chlebek, ale oczywiscie caly zjedzony. Drugi lepiej, lepiej, ale nie wyrósł jak Twoj :(. I teraz robie trzeci na świeżych drożdżach. Jaka powinna byc konsystencja masy? Wychodzi mi drugi raz lejąca czy taka powinna być?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Całkiem lejąca niestety nie powinna być…dodaj troszkę więcej którejś z mąk

      1. enka

        Niestety mój też lejący, zupełnie się nie udał 🙁 Próbowała Pani drugi raz, wyszedł?

  24. Lidia Rzezińska

    Czy w maszynie do pieczenia chleba można by go upiec?

  25. Magda

    Można go zrobić używając płatków drożdżowych?? Jeśli tak to ile??

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Hej 🙂 niestety jedyne płatki drożdżowe, których używam to nieaktywne płatki drożdżowe, a na nich nic nie urośnie. Innych nie używałam, więc nie wiem.

  26. Tynka

    A czy można jakoś zastąpić drożdże i cukier? Niestety mam alergię na drożdże 🙁

  27. Asia

    Jak długo wyrasta chleb?
    czekałam godzinę, wsadziłam do piekarnika i chyba nadal nic się nie dzieje:(((
    Ale zamiast siemienia lnianego, dałam len mielony bo tylko to miałam a chia nie mogę, czy to może mieć wpływ?

    1. Awatar użytkownika

      len nie powinien mieć wpływu. Chleb po godzinie powinien być już wyrośnięty, myślę, że problemem mogły być np drożdże. Może za ciepła woda je “zabiła”?

  28. Aga

    Witam panią robiłam pani chleb i jest naprawdę dobry ale na drugi dzień był twardy niewiem co nie tak zrobiłam urusł Dwa razy a jak do pieca dałam to opadniety jòż tak został

  29. Maria

    Tylko przestrzegam przed skrobią, jest rakotworcza więc ten chleb okazjonalnie.

      1. zosia

        ja też dziwna teoria

  30. Iwona

    Chleb cudowny to moje pierwsze podejście do tego przepisu i udał się rewelacyjnie. A testowałam chyba ze 6 przepisów i już miałam się poddać. Super prosty skład. Dziękuję

    1. Ewelina

      witam,
      czy można prosić i podanie gramatur?
      boję się że może mi chlebek nie wyjść ponieważ nie mam w domu typowych szklanek.

  31. Gosia

    Robię próbę w maszynie do chleba – zobaczymy czy wyjdziee…

    1. Awatar użytkownika

      To trzymam kciuki 🙂 Daj znać jak w maszynie wychodzi, bo ja takowej nie posiadam 🙂

      1. Agnieszka

        W maszynie do chleba nie wyszedł mi.

    2. Agnieszka

      Zrobiłam w maszynie do chleba. Nie wychodzi. Nie wyrósł i jest zakalec.

  32. Agnieszka Kabała

    Można robić na normalnych drożdzach? Ile ich?

  33. Anita

    A czy cukier mozna wyrzucic lub zastapic ksylitolem? Dziecko na diecie 3 razy bez

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Cukier będzie przerobiony przez drożdże, więc finalnie w chlebie go nie ma.

  34. Marze

    Normalne składniki i szybko dostępne to mi się podoba:)

  35. Agnieszka

    Najbardziej mi się podoba że składniki nie trzeba ważyć. :-).

      1. Monia

        A szklanka to ile ml? 🙂

  36. Aleksandra

    Czy można ten przepis zastosować w maszynie do pieczenia chleba?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Niestety nigdy nie używałam maszyny do pieczenia chleba więc nie mam pojęcia 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating