Chleb bezglutenowy jasny najlepszy

W tym tygodniu postanowiłam dopracować przepis na chleb bezglutenowy jasny, tak, by móc się z Wami podzielić. Chciałam, żeby chleb bezglutenowy był możliwie jak najprostszy i jak najsmaczniejszy. Po kilku próbach udało się i mogę się z Wami nim podzielić. Tytuł postu z przepisem nie jest, według mnie, na wyrost.Chleb bezglutenowy jasny najlepszy

Na nicponiowym blogu jest już kilka receptur na pieczywo. Mamy chleb z kaszy gryczanej niepalonej, który do tej pory najbardziej nam smakował, bułki bezglutenowe idealne i bułeczki owsiane. Jeśli chodzi o pieczywo zdrowe, ale  glutenem, to ten chlebek orkiszowo-żytni jest wart polecenia.

Chleb bezglutenowy jasny najlepszy

Chleb bezglutenowy jasny

Ciężko jest upiec chleb bezglutenowy, który będzie smakował i będzie zjadliwy na 2,3 dzień. Do tej pory najbardziej lubiliśmy ten z kaszy gryczanej. Od teraz pierwszeństwo będzie miał ten, ryżowo-ziemniaczany bezglutenowy jasny chleb. Jest naprawdę pyszny! Kiedy dorwała się do świeżej kromeczki moja córeczka, nie mogłam jej od niej oderwać 😀 Dodam, że córeczka na co dzień jada zwykłe, orkiszowe pieczywo. Zazwyczaj bezglutenowe chleby niespecjalnie ją interesowały.

Co do struktury i smaku tego bezglutenowego chleba, to nie skłamię, jeśli powiem, że jest bardzo zbliżona do zwykłego pieczywa. Nie sypie się, nie kruszy, nie jest suchy. Skórka jest cudownie chrupiąca. Po prostu musicie tego wypróbować!

A jeśli wypróbujecie, to dajcie koniecznie znać, czy Wam też tak bardzo smakował 🙂

Nie przedłużam więc, bo jak widać na moim profilu na Facebooku zainteresowanie pieczywem bezglutenowym jest wciąż wysokie 🙂

Zapraszam Was do pieczenia i próbowania tego przepisu na chleb bezglutenowy jasny, najlepszy!

Chleb bezglutenowy ryżowy

Chleb bezglutenowy biały

Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 foremka o wym. ok. 26x11cm
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 2 szklanki mąki ryżowej białej
  • 1 szklanka skrobii ziemniaczanej lub tapioki
  • 9 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonych nasion chia można użyć siemienia lnianego
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody

Wykonanie

  • Łyżkę nasion chia łączę z 3 łyżkami wody i ostawiam na 10 minut.
  • Do dużej miski wsypuję resztę suchych składników. Mieszam dokładnie używając miksera.
  • Do drugiej miski wlewam 1 i 3/4 szklanki wody oraz ocet jabłkowy. Łączę z suchymi składnikami, dolewam mieszaninę chia i mieszam. Przykrywam folią aluminiową, robię dziury wykałaczką i odstawiam w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Często wstawiam chleb do piekarnika na 45 stopni, wtedy wyrastanie trwa dużo krócej.
  • Po wyrośnięciu przekładam masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia.
  • Nagrzewam piekarnik do 190 st.C , ustawiam grzanie góra dół, bez termoobiegu i wstawiam do niego blaszkę z wyrośniętym chlebkiem.
  • Piekę 30 minut, po czym na dół piekarnika wstawiam dużą blachę wypełnioną wrzątkiem. Szybko zamykam piekarnik i piekę jeszcze 20-25 minut.
  • Upieczony chlebek wyjmuję razem z papierem i przekładam na kratkę do wystudzenia.
  • Kroję wystudzony, jeśli mam cierpliwość 😉
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Chleb bezglutenowy jasny najlepszy

 

(Visited 12 211 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

63 Odpowiedzi do “Chleb bezglutenowy jasny najlepszy”

  1. Mam pytanie czy część mąki ryżowej można zastąpić jaglaną np. pół na pół ryżowej i jaglanej?

      1. Dziękuję za szybką odpowiedz. A mam jeszcze jedną wątpliwość- czy przy użyciu ryzowej i jaglanej zmodyfikować ilość wody? Czy ciasto ma być gęste czy trochę luźniejsze?

  2. Witam ja zrobiłam chlebek dzisiaj ! Ale na świeżych drożdzach i dodalam zamiast chia siemie lniane ! Wyglada wysmienicie… pięknie wypieczony, ale zatsanawia mnie to, ze jak odkroiłam kawalek…. chleb jest ciemny w środku!!! Jakbym użyła ciemnej mąki….To ma tak być hehehe

      1. Może jest to kwestia siemienia lnianego ? :)a zapomnialam że dodalam jeszcze cytryny zamiast octu i to moze też miec wpływ… ale jest pyszny!!!!! UWIELBIAM !!! odrazu jak ostygł wlozylam go do woreczka i do chlebaka na drugi dzien mięciutki !!!!! Wspaniały !!!!! I ta chrupiąca skorka ….Jak na chleb bezglutenowy !!! Wiecej niż super!!!!!!! Nie wyobazalam sobie ze można upiec tak pyszny i wilgotny chleb bezglutenowy, a napiekłam ich sporo ! I była nie jadalna sucha!
        POLECAMMMMM!!! <333

  3. Właśnie kończy mi się ten chlebek 🙂 – PYCHA!!!! (a zrobiłam go wczoraj :D) Bardzo przypomina taki normalny chlebek.
    Mam pytanko czy można innej mąki użyć niż ryżowa jasna ? ( właśnie wyszła mi a nie mam sklepu pod nosem aby dokupić 🙁 )
    i żeby to nie była gryczana bo niestety posmak gryki pozostaje i mam już jej dość. Czy może być ryżowa pełnoziarnista? Jeśli może to czy taką samą ilość co tej jasnej? ( bo jak zrobiłam inny chlebek z tą mąką to mi wyszedł zakalec)

    1. Myśle, że może być ryżowa pełnoziarnista. Ważne by dostosować jej ilość. Myślę, że będzie trzeba jej dać mniej niż białej, bo wchłonie więcej płynu. Obserwuj konsystencję. 🙂 Powodzenia!

  4. Wczoraj upiekłam chleb i wyszedł. Już miałam odpuścić, bo nie miałam wszystkich składników. Zamiast drożdży suchych dałam 25 g świeżych (rozczynilam w ciepłej wodzie z łyżką syropu daktylowego i mąki ryżowej), zamiast nasion chia wrzuciłam babkę plesznik ok 2-3 łyżki (nie moczyłam ich wcześniej). Rozłożyłam całość na 2 mniejsze keksówki
    Poza tym reszta jak w przepisie. Wyszło genialne, rano zjedliśmy cały jeden mały bochenek. Najmniejszy krytyk, 3-letnia, zachwycona!

      1. tak też zrobiłam, a mimo to dzisiaj nie dało się tego zjeść 🙁 w smaku pyszny, dla dorosłych, którzy są w stanie lepiej pogodzić się z chorobą, ale dla dziecka 7-letniego do szkoły.. raczej nie…

  5. Czy testowałaś może ze świeżymi drożdżami, mam uraz do suchych, bo za każdym razem kiedy ich używam wychodzi mi zakalec? Jeśli tak to ile dać?

  6. Witam.Chleb między jednym, a drugim wyrośnięciem opadł. Wyszedł mega zakalec,skórka chrupiąca. Wydaje mi się ,że chyba jednak 190°C to za duzo- każdy piekarnik inny jest i trzeba u siebie wyczuć. Skorka zaczyna sie robić twarda,a w środku pod nią się chlebek niestety nie dopieka .

  7. Gratuluję przepisu 🙂
    Zrobiłam, wyszedł ok 🙂 moje marzenie to tylko to by wyrósł jeszcze większy. Muszę nad tym popracować 😉
    Ze względu na podwyższony poziom przeciwciał Igg na ryż, nie mogę jeść mąki ryżowej 🙁 więc wprowadziłam jej zamiennik: 170g mąki gryczanej i 30g mąki jaglanej.
    Po wystydzeniu kroje na kawałki i przechowuje w lodówce, spokojnie nawet tydzień 🙂
    Po wyjęciu z lodówki, wkładam do opiekacza, kromka staje się miękka, chleb nie jest tak twardy.

  8. Witaj 🙂 poszłam za Twoją radą i też chleb rośnie w piekarniku w 50 stopniach, najpierw w misce pod przykryciem folią, a następnie w blaszce, pięknie wyrósł,… i w związku z tym mam pytanie…, bo następny krok to wyjęcie blaszki z piekarnika i nagrzanie go do temp 190 stopni. Czy nie boisz się, że Ci opadnie jak wyjmiesz go na zewnątrz piekarnika na czas grzania piekarnika?
    A może w misce ciasto rośnie w piekarniku, a już w blaszce na zewnątrz? Bo tak też można zrozumieć przepis ;-)?

    1. Wyjmuje i nagrzewam piekarnik, ale jeśli boisz się że może opaść, to możesz go zostawić w piekarniku i ustawić temp na 190st.piekarnik się będzie nagrzewał z chlebem w środku i też będzie dobrze. Czas pieczenia licz od momentu nagrzania ☺️ powodzenia!

  9. Hej.
    Juz 3 raz eksperymentuje z Twoim chlebkiem niestety pierwszy to totalny zakalec zabiłam chlebek, ale oczywiscie caly zjedzony. Drugi lepiej, lepiej, ale nie wyrósł jak Twoj :(. I teraz robie trzeci na świeżych drożdżach. Jaka powinna byc konsystencja masy? Wychodzi mi drugi raz lejąca czy taka powinna być?

  10. Jak długo wyrasta chleb?
    czekałam godzinę, wsadziłam do piekarnika i chyba nadal nic się nie dzieje:(((
    Ale zamiast siemienia lnianego, dałam len mielony bo tylko to miałam a chia nie mogę, czy to może mieć wpływ?

  11. Witam panią robiłam pani chleb i jest naprawdę dobry ale na drugi dzień był twardy niewiem co nie tak zrobiłam urusł Dwa razy a jak do pieca dałam to opadniety jòż tak został

  12. Chleb cudowny to moje pierwsze podejście do tego przepisu i udał się rewelacyjnie. A testowałam chyba ze 6 przepisów i już miałam się poddać. Super prosty skład. Dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *