fbpx

Chleb bezglutenowy jasny najlepszy

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Chleb bezglutenowy jasny najlepszyW tym tygodniu postanowiłam dopracować przepis na chleb bezglutenowy jasny, tak, by móc się z Wami podzielić. Chciałam, żeby chleb bezglutenowy był możliwie jak najprostszy i jak najsmaczniejszy. Po kilku próbach udało się i mogę się z Wami nim podzielić. Tytuł postu z przepisem nie jest, według mnie, na wyrost.

Na nicponiowym blogu jest już kilka receptur na pieczywo. Mamy chleb z kaszy gryczanej niepalonej, który do tej pory najbardziej nam smakował i bułeczki owsiane. Jeśli chodzi o pieczywo zdrowe, ale  glutenem, to ten chlebek orkiszowo-żytni jest wart polecenia.

Chleb bezglutenowy jasny najlepszy

Ciężko jest upiec chleb bezglutenowy, który będzie smakował i będzie zjadliwy na 2,3 dzień. Do tej pory najbardziej lubiliśmy ten z kaszy gryczanej. Od teraz pierwszeństwo będzie miał ten, ryżowo-ziemniaczany bezglutenowy jasny chleb. Jest naprawdę pyszny! Kiedy dorwała się do świeżej kromeczki moja córeczka, nie mogłam jej od niej oderwać 😀 Dodam, że córeczka na co dzień jada zwykłe, orkiszowe pieczywo. Zazwyczaj bezglutenowe chleby niespecjalnie ją interesowały.

Co do struktury i smaku tego bezglutenowego chleba, to nie skłamię, jeśli powiem, że jest bardzo zbliżona do zwykłego pieczywa. Nie sypie się, nie kruszy, nie jest suchy. Skórka jest cudownie chrupiąca. Po prostu musicie tego wypróbować!

A jeśli wypróbujecie, to dajcie koniecznie znać, czy Wam też tak bardzo smakował 🙂

Nie przedłużam więc, bo jak widać na moim profilu na Facebooku zainteresowanie pieczywem bezglutenowym jest wciąż wysokie 🙂

Zapraszam Was do pieczenia i próbowania tego przepisu na chleb bezglutenowy jasny, najlepszy!

Wydruk przepisu
Chleb bezglutenowy biały
Chleb bezglutenowy jasny najlepszy
Porcje
foremka o wym. ok. 26x11cm
Składniki
  • 2 szklanki mąki ryżowej białej
  • 1 szklanka skrobii ziemniaczanej lub tapioki
  • 9 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonych nasion chia można użyć siemienia lnianego
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
Porcje
foremka o wym. ok. 26x11cm
Składniki
  • 2 szklanki mąki ryżowej białej
  • 1 szklanka skrobii ziemniaczanej lub tapioki
  • 9 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonych nasion chia można użyć siemienia lnianego
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
Chleb bezglutenowy jasny najlepszy
Sposób przygotowania
  1. Łyżkę nasion chia łączę z 3 łyżkami wody i ostawiam na 10 minut.
  2. Do dużej miski wsypuję resztę suchych składników. Mieszam dokładnie używając miksera.
  3. Do drugiej miski wlewam 1 i 3/4 szklanki wody oraz ocet jabłkowy. Łączę z suchymi składnikami, dolewam mieszaninę chia i mieszam. Przykrywam folią aluminiową, robię dziury wykałaczką i odstawiam w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Często wstawiam chleb do piekarnika na 45 stopni, wtedy wyrastanie trwa dużo krócej.
  4. Po wyrośnięciu przekładam masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia.
  5. Nagrzewam piekarnik do 190 st.C , ustawiam grzanie góra dół, bez termoobiegu i wstawiam do niego blaszkę z wyrośniętym chlebkiem.
  6. Piekę 30 minut, po czym na dół piekarnika wstawiam dużą blachę wypełnioną wrzątkiem. Szybko zamykam piekarnik i piekę jeszcze 20-25 minut.
  7. Upieczony chlebek wyjmuję razem z papierem i przekładam na kratkę do wystudzenia.
  8. Kroję wystudzony, jeśli mam cierpliwość 😉

Chleb bezglutenowy jasny najlepszy

 

(Visited 3 102 times, 9 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

23 Odpowiedzi do “Chleb bezglutenowy jasny najlepszy”

  1. Jak długo wyrasta chleb?
    czekałam godzinę, wsadziłam do piekarnika i chyba nadal nic się nie dzieje:(((
    Ale zamiast siemienia lnianego, dałam len mielony bo tylko to miałam a chia nie mogę, czy to może mieć wpływ?

  2. Witam panią robiłam pani chleb i jest naprawdę dobry ale na drugi dzień był twardy niewiem co nie tak zrobiłam urusł Dwa razy a jak do pieca dałam to opadniety jòż tak został

  3. Chleb cudowny to moje pierwsze podejście do tego przepisu i udał się rewelacyjnie. A testowałam chyba ze 6 przepisów i już miałam się poddać. Super prosty skład. Dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *