Łyżkę nasion chia łączę z 3 łyżkami wody i ostawiam na 10 minut.
Do dużej miski wsypuję resztę suchych składników. Mieszam dokładnie używając miksera.
Do drugiej miski wlewam 1 i 3/4 szklanki wody oraz ocet jabłkowy. Łączę z suchymi składnikami, dolewam mieszaninę chia i mieszam. Przykrywam folią aluminiową, robię dziury wykałaczką i odstawiam w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Często wstawiam chleb do piekarnika na 45 stopni, wtedy wyrastanie trwa dużo krócej.
Po wyrośnięciu przekładam masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia.
Nagrzewam piekarnik do 190 st.C , ustawiam grzanie góra dół, bez termoobiegu i wstawiam do niego blaszkę z wyrośniętym chlebkiem.
Piekę 30 minut, po czym na dół piekarnika wstawiam dużą blachę wypełnioną wrzątkiem. Szybko zamykam piekarnik i piekę jeszcze 20-25 minut.
Upieczony chlebek wyjmuję razem z papierem i przekładam na kratkę do wystudzenia.