Wegańska rolada szpinakowa bez glutenu

Nad tym przepisem spędziłam mnóstwo czasu. Prób było chyba ze cztery. Pierwsza wegańska rolada szpinakowa została przerobiona na pastę do kanapek. Kolejne nie chciały się odkleić od papieru do pieczenia i rozpadały się podczas zwijania, aż w końcu udało mi się uzyskać efekt, z którego jestem zadowolona i nie mogłam się doczekać, kiedy się nim z Wami podzielę.Wegańska rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa bezglutenowa i wegańska

Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje 🙂 Rolada szpinakowa jest ostatnio bardzo popularnym daniem na wszelkich imprezach. Idealnie pasuje również na wielkanocny stół, w związku z tym bardzo chciałam ten przepis opracować przed Świętami. Zazwyczaj w taką roladę szpinakową zawija się wędzonego łososia i kremowy twarożek. Moja rolada szpinakowa jest wegańska, więc dodałam suszone pomidory i twarożek ze słonecznika.

Oczywiście, jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej, możesz użyć wędzonego łososia. Rolada w wersji z suszonymi pomidorami jest według mnie bardzo dobra i warto ją wypróbować.

Zapraszam Was na przepis na to danie. Dajcie oczywiście znać,  jak Wam się podoba. Wysyłajcie zdjęcia w wiadomości na Facebooku czy oznaczajcie mnie na Instagramie, jeśli przygotujecie moją wegańską roladę szpinakową lub inne moje przepisy 🙂

Wegańska rolada szpinakowa

Wegańska rolada szpinakowa bez glutenu

Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 rolada o długości ok 30cm
Przygotowanie 40 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

biszkopt szpinakowy

  • 120 g świeżych liści szpinaku
  • 0,75 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 0,5 łyżeczki soli, lub lepiej czarnej soli kala namak, która daje jajeczny posmak
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 0,25 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)

dodatki

  • 1 szklanka twarożku ze słonecznika*
  • łyżka posiekanego koperku
  • ok. 10 sztuk suszonych pomidorów

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C
  • Do malaksera wrzucam szpinak i miksuję na drobno. Dosypuję resztę składników poza aquafabą i miksuję. Aquafabę ubijam na sztywną pianę. Delikatnie przekładam do masy szpinakowej i mieszam łyżką.
  • Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzam na kształt prostokąta o grubości ok 1 cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 15-20 minut. czekam aż wystygnie.
  • Przygotowuję kawałek folii spożywczej i rozkładam na blat. Biszkopt obracam do góry nogami i delikatnie zdejmuję papier. Kładę biszkopt delikatnie na folię spożywczą.
  • Na biszkopcie rozsmarowuję twarożek. Posypuję koperkiem. Układam posiekane w drobniejsze kawałki pomidory suszone. Delikatnie zwijam całość w roladę dłuższym brzegiem pomagając sobie folią. Gotową roladę zawijam w tę folię i wkładam do lodówki.
  • Przed podaniem roladę kroję w ok 1 cm plastry. Smacznego!

Notes

*twarożek ze słonecznika:
Składniki:
  • 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 0,25 lub więcej mleka roślinnego lub wody do uzyskania kremowej konsystencji serka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Słonecznik zalewam wodą, tak by wystawała ponad ziarna ok 1 cm. Zostawiam na noc
  2. Następnego dnia odcedzam ziarna i wkładam do blendera. Miksuję. Dodaję mleko roślinne lub wodę i sok z cytryny i płatki drożdżowe. Miksuję. Doprawiam solą pieprzem.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Wegańska rolada szpinakowa

(Visited 4 448 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

23 Odpowiedzi do “Wegańska rolada szpinakowa bez glutenu”

  1. Weganizm to nie jest dieta
    Więc takie teksty: jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej… To jakaś porażka.
    GoVegan

  2. Jest tylko napisane jak przygotowac twarozek ale nie widac proporcji skladnikow. Czy mogla bym prosuc o podanie? Sam twarozek brzmi swietnie.

      1. Dziękuję za odpowiedź 🙂 Chciałabym jeszcze zapytać o to, jak długo można przechowywać roladę? Chodzi mi głównie o twarożek. Mam w domu małego (1,5 roku) alergika i nie chciałabym mu w żaden sposób zaszkodzić. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. dzięki piękne za przepis , od pewnego czasu też ja przygotowuję , nie mam problemu z łososiem i jajkami , natomiast używam maki gryczanej bo est bezglutenowa , natomiast opcją zamiast twarożku jest u mnie w domu hummus – smakuje wspaniale . Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *