Wegańska rolada szpinakowa bez glutenu

Nad tym przepisem spędziłam mnóstwo czasu. Prób było chyba ze cztery. Pierwsza wegańska rolada szpinakowa została przerobiona na pastę do kanapek. Kolejne nie chciały się odkleić od papieru do pieczenia i rozpadały się podczas zwijania, aż w końcu udało mi się uzyskać efekt, z którego jestem zadowolona i nie mogłam się doczekać, kiedy się nim z Wami podzielę.Wegańska rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa bezglutenowa i wegańska

Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje 🙂 Rolada szpinakowa jest ostatnio bardzo popularnym daniem na wszelkich imprezach. Idealnie pasuje również na wielkanocny stół, w związku z tym bardzo chciałam ten przepis opracować przed Świętami. Zazwyczaj w taką roladę szpinakową zawija się wędzonego łososia i kremowy twarożek. Moja rolada szpinakowa jest wegańska, więc dodałam suszone pomidory i twarożek ze słonecznika.

Oczywiście, jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej, możesz użyć wędzonego łososia. Rolada w wersji z suszonymi pomidorami jest według mnie bardzo dobra i warto ją wypróbować.

Zapraszam Was na przepis na to danie. Dajcie oczywiście znać,  jak Wam się podoba. Wysyłajcie zdjęcia w wiadomości na Facebooku czy oznaczajcie mnie na Instagramie, jeśli przygotujecie moją wegańską roladę szpinakową lub inne moje przepisy 🙂

Wegańska rolada szpinakowa

Wegańska rolada szpinakowa bez glutenu

Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 rolada o długości ok 30cm
Przygotowanie 40 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

biszkopt szpinakowy

  • 120 g świeżych liści szpinaku
  • 0,75 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 0,5 łyżeczki soli, lub lepiej czarnej soli kala namak, która daje jajeczny posmak
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 0,25 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)

dodatki

  • 1 szklanka twarożku ze słonecznika*
  • łyżka posiekanego koperku
  • ok. 10 sztuk suszonych pomidorów

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C
  • Do malaksera wrzucam szpinak i miksuję na drobno. Dosypuję resztę składników poza aquafabą i miksuję. Aquafabę ubijam na sztywną pianę. Delikatnie przekładam do masy szpinakowej i mieszam łyżką.
  • Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzam na kształt prostokąta o grubości ok 1 cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 15-20 minut. czekam aż wystygnie.
  • Przygotowuję kawałek folii spożywczej i rozkładam na blat. Biszkopt obracam do góry nogami i delikatnie zdejmuję papier. Kładę biszkopt delikatnie na folię spożywczą.
  • Na biszkopcie rozsmarowuję twarożek. Posypuję koperkiem. Układam posiekane w drobniejsze kawałki pomidory suszone. Delikatnie zwijam całość w roladę dłuższym brzegiem pomagając sobie folią. Gotową roladę zawijam w tę folię i wkładam do lodówki.
  • Przed podaniem roladę kroję w ok 1 cm plastry. Smacznego!

Notes

*twarożek ze słonecznika:
Składniki:
  • 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 0,25 lub więcej mleka roślinnego lub wody do uzyskania kremowej konsystencji serka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Słonecznik zalewam wodą, tak by wystawała ponad ziarna ok 1 cm. Zostawiam na noc
  2. Następnego dnia odcedzam ziarna i wkładam do blendera. Miksuję. Dodaję mleko roślinne lub wodę i sok z cytryny i płatki drożdżowe. Miksuję. Doprawiam solą pieprzem.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Wegańska rolada szpinakowa

(Visited 10 035 times, 2 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 23 komentarzy

  1. Joanna

    A gdyby tak pokusić się o roladę na słodko? Jak by to było, np taka rolada-ciasto-mech? Albo czekoladowa?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      o, jaki świetny pomysł! Zapisuję jako inspirację na kolejne eksperymenty. Czekoladowa z kremem, albo właśnie coś jak leśny mech. Super!

  2. Paulina

    Weganizm to nie jest dieta
    Więc takie teksty: jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej… To jakaś porażka.
    GoVegan

    1. Awatar użytkownika

      Cytując Wikipedie “Weganizm – styl życia, którego jedną z cech jest stosowanie diety wegańskiej, czyli rezygnacja ze spożywania produktów zwierzęcych.”

  3. Paula

    I jeszcze jedno pytanie z ilu puszek ciecierzycy wyjdzie 250 ml?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Z inną mąką nie próbowałam niestety, ale myślę że najlepsza jest w tym przypadku właśnie ta z ciecierzycy. 250ml aquafaby wyjdzie z 2 puszek. Pozdrawiam

  4. Paula

    Musi być pyszne Czy można użyć innej bezglutenowej mąki?

  5. Żaneta

    Jest tylko napisane jak przygotowac twarozek ale nie widac proporcji skladnikow. Czy mogla bym prosuc o podanie? Sam twarozek brzmi swietnie.

  6. Asqa

    Brakuje proporcji skladnikow
    skladnikow na twarozek…a zrobilabym…

  7. Agnieszka

    Czy zamiast szpinaku świeżego można uzyć mrożonego? Jeśli tak to poproszę o jakieś wskazówki 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Mrożonego dałabym ok 250 g. Trzeba go rozmrozić i dobrze odcisnąć z nadmiaru wody 🙂

      1. Agnieszka

        Dziękuję za odpowiedź 🙂 Chciałabym jeszcze zapytać o to, jak długo można przechowywać roladę? Chodzi mi głównie o twarożek. Mam w domu małego (1,5 roku) alergika i nie chciałabym mu w żaden sposób zaszkodzić. Pozdrawiam serdecznie 🙂

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          Ja przechowywałam tak do 3 dni i był jeszcze dobry 🙂 Dłużej się nie uchował 😀

  8. Aneta

    Czy w przepisie można powinąć płatki drożdżowe? Niestety jestem na nie uczulona 🙁

  9. Ala

    Zrobię na Wielkanoc 🙂 Tylko chyba do środka oprócz tych pomidorów dorzucę ,,łososiową” marchewkę 😀

  10. Hanna

    dzięki piękne za przepis , od pewnego czasu też ja przygotowuję , nie mam problemu z łososiem i jajkami , natomiast używam maki gryczanej bo est bezglutenowa , natomiast opcją zamiast twarożku jest u mnie w domu hummus – smakuje wspaniale . Pozdrawiam serdecznie

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Super, z hummusem też musi być pyszna 🙂 Dzięki za podzielenie się swoją wersją 🙂 Pozdrawiam!