Nad tym przepisem spędziłam mnóstwo czasu. Prób było chyba ze cztery. Pierwsza wegańska rolada szpinakowa została przerobiona na pastę do kanapek. Kolejne nie chciały się odkleić od papieru do pieczenia i rozpadały się podczas zwijania, aż w końcu udało mi się uzyskać efekt, z którego jestem zadowolona i nie mogłam się doczekać, kiedy się nim z Wami podzielę.
Rolada szpinakowa bezglutenowa i wegańska
Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje 🙂 Rolada szpinakowa jest ostatnio bardzo popularnym daniem na wszelkich imprezach. Idealnie pasuje również na wielkanocny stół, w związku z tym bardzo chciałam ten przepis opracować przed Świętami. Zazwyczaj w taką roladę szpinakową zawija się wędzonego łososia i kremowy twarożek. Moja rolada szpinakowa jest wegańska, więc dodałam suszone pomidory i twarożek ze słonecznika.
Oczywiście, jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej, możesz użyć wędzonego łososia. Rolada w wersji z suszonymi pomidorami jest według mnie bardzo dobra i warto ją wypróbować.
Zapraszam Was na przepis na to danie. Dajcie oczywiście znać, jak Wam się podoba. Wysyłajcie zdjęcia w wiadomości na Facebooku czy oznaczajcie mnie na Instagramie, jeśli przygotujecie moją wegańską roladę szpinakową lub inne moje przepisy 🙂
Wegańska rolada szpinakowa bez glutenu
Składniki
biszkopt szpinakowy
- 120 g świeżych liści szpinaku
- 0,75 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 0,5 łyżeczki soli, lub lepiej czarnej soli kala namak, która daje jajeczny posmak
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 0,5 szklanki wody
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli i pieprzu
- 0,25 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
dodatki
- 1 szklanka twarożku ze słonecznika*
- łyżka posiekanego koperku
- ok. 10 sztuk suszonych pomidorów
Wykonanie
- Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C
- Do malaksera wrzucam szpinak i miksuję na drobno. Dosypuję resztę składników poza aquafabą i miksuję. Aquafabę ubijam na sztywną pianę. Delikatnie przekładam do masy szpinakowej i mieszam łyżką.
- Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzam na kształt prostokąta o grubości ok 1 cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 15-20 minut. czekam aż wystygnie.
- Przygotowuję kawałek folii spożywczej i rozkładam na blat. Biszkopt obracam do góry nogami i delikatnie zdejmuję papier. Kładę biszkopt delikatnie na folię spożywczą.
- Na biszkopcie rozsmarowuję twarożek. Posypuję koperkiem. Układam posiekane w drobniejsze kawałki pomidory suszone. Delikatnie zwijam całość w roladę dłuższym brzegiem pomagając sobie folią. Gotową roladę zawijam w tę folię i wkładam do lodówki.
- Przed podaniem roladę kroję w ok 1 cm plastry. Smacznego!
Notes
- 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 0,25 lub więcej mleka roślinnego lub wody do uzyskania kremowej konsystencji serka
-
Słonecznik zalewam wodą, tak by wystawała ponad ziarna ok 1 cm. Zostawiam na noc
-
Następnego dnia odcedzam ziarna i wkładam do blendera. Miksuję. Dodaję mleko roślinne lub wodę i sok z cytryny i płatki drożdżowe. Miksuję. Doprawiam solą pieprzem.
A gdyby tak pokusić się o roladę na słodko? Jak by to było, np taka rolada-ciasto-mech? Albo czekoladowa?
o, jaki świetny pomysł! Zapisuję jako inspirację na kolejne eksperymenty. Czekoladowa z kremem, albo właśnie coś jak leśny mech. Super!
Weganizm to nie jest dieta
Więc takie teksty: jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej… To jakaś porażka.
GoVegan
Cytując Wikipedie “Weganizm – styl życia, którego jedną z cech jest stosowanie diety wegańskiej, czyli rezygnacja ze spożywania produktów zwierzęcych.”
I jeszcze jedno pytanie z ilu puszek ciecierzycy wyjdzie 250 ml?
Z inną mąką nie próbowałam niestety, ale myślę że najlepsza jest w tym przypadku właśnie ta z ciecierzycy. 250ml aquafaby wyjdzie z 2 puszek. Pozdrawiam
Musi być pyszne Czy można użyć innej bezglutenowej mąki?
Jest tylko napisane jak przygotowac twarozek ale nie widac proporcji skladnikow. Czy mogla bym prosuc o podanie? Sam twarozek brzmi swietnie.
Pod przepisem na rolade jest dokładny przepis na ten twarożek
Brakuje proporcji skladnikow
skladnikow na twarozek…a zrobilabym…
Jest niżej 🙂 pod przepisem na roladę
Czy zamiast szpinaku świeżego można uzyć mrożonego? Jeśli tak to poproszę o jakieś wskazówki 🙂
Mrożonego dałabym ok 250 g. Trzeba go rozmrozić i dobrze odcisnąć z nadmiaru wody 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Chciałabym jeszcze zapytać o to, jak długo można przechowywać roladę? Chodzi mi głównie o twarożek. Mam w domu małego (1,5 roku) alergika i nie chciałabym mu w żaden sposób zaszkodzić. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ja przechowywałam tak do 3 dni i był jeszcze dobry 🙂 Dłużej się nie uchował 😀
Bardzo mi się podoba ten pomysł z suszonymi pomidorami 😉
Bardzo się cieszę 🙂
Czy w przepisie można powinąć płatki drożdżowe? Niestety jestem na nie uczulona 🙁
Tak, można pominąć 🙂
Zrobię na Wielkanoc 🙂 Tylko chyba do środka oprócz tych pomidorów dorzucę ,,łososiową” marchewkę 😀
mmm będzie pysznie! 🙂
dzięki piękne za przepis , od pewnego czasu też ja przygotowuję , nie mam problemu z łososiem i jajkami , natomiast używam maki gryczanej bo est bezglutenowa , natomiast opcją zamiast twarożku jest u mnie w domu hummus – smakuje wspaniale . Pozdrawiam serdecznie
Super, z hummusem też musi być pyszna 🙂 Dzięki za podzielenie się swoją wersją 🙂 Pozdrawiam!