Czekoladowa owsianka to istne śniadanie mistrzów! Ostatnio dzieciaki jadłyby ją najchętniej codziennie. Mama przygotowuje jednak e-book z propozycjami na śniadania, więc nie możemy jeść na śniadanie cały czas tego samego.
Przynajmniej dopóki e-book nie będzie gotowy co, mam nadzieję, już niedługo się stanie 🙂 Jeśli nie chcesz, by wydanie tego e-booka Cię nie ominęło, zapisz się na mój newsletter. Osoby, które są zapisane otrzymają powiadomienie o nim na swój adres e-mail 🙂 Zapisać możesz się tutaj:
E-book ze śniadaniami powstaje, ale to nie zmienia faktu, że na blogu propozycje na śniadanie bez jajek, mleka i glutenu też czasem się pojawiają. I dziś właśnie chciałam się z Wami podzielić tym pysznym przepisem. Czekoladowa owsianka polana sosem malinowym jest przepyszna! Cudownie pasują do siebie maliny i czekolada. Para idealna. Do tego zdrowe płatki owsiane i pożywne i zdrowe śniadanie gotowe!
Wegańska czekoladowa owsianka z malinami
Polecam Wam bardzo ten przepis. U mnie w domu jest rzeczywiście hitem. Sos malinowy mam zawsze w słoiczku w lodówce. Rano wstawiam płatki i idę się ogarnąć. Po chwili mogę już nakładać do miseczek i podawać na stół. Szybkie, zdrowe i przepyszne śniadanie mistrzów to właśnie ta czekoladowa owsianka. Nie muszę się martwić, że się spóźnimy rano do przedszkola, bo znika w ekspresowym tempie.
Czekoladowa owsianka z sosem malinowym
Składniki
czekoladowa owsianka
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 2,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru, ksylitolu, miodu lub innego słodzidła
- 1 łyżeczka masła orzechowego lub oleju kokosowego
sos malinowy
- 250 g malin mogą być mrożone +kilka malin do przybrania
- 70 g cukru, ksylitolu, miodu lub innego słodzidła
Wykonanie
- Przygotowuję sos malinowy: Maliny i cukier wkładam do rondelka i zagotowuję. Gotuję kilka minut na małym ogniu często mieszając. Zdejmuję z ognia i odstawiam do wystudzenia.
- W międzyczasie w innym garnku gotuję płatki owsiane w 2,5 szklankach wody kilka minut, aż płatki zmiękną. Dodaję cukier, masło orzechowe, posiekaną czekoladę i mieszam, aż czekolada się rozpuści. Dodaję mleko roślinne do uzyskania ulubionej konsystencji.
- Owsiankę nakładam do miseczki, polewam sosem malinowym i układam na górze świeże maliny. Pozostały sos malinowy przelewam do słoiczka i wykorzystuję do kolejnych porcji 😉 Smacznego!
_______________________________________________________________________________
Ebook, o którym wspominam we wpisie, jest już dostępny. Kliknij w okładkę:
Jeśli szukacie innych pomysłów na śniadania to mogę polecić:
Widzę, że owsianka nie zawsze musi być bez smaku. Muszę spróbować i zmienić o niej zdanie.
Tak, zdecydowanie! Polecam wypróbować
dodatek cymanonu, kawy inki, gałki lub kardamonu nie zaszkodzi!
wiem co mówię! 😉
O, super! Dzięki za komentarz, będziemy próbować!