Wegański Dutch baby pieczony naleśnik

Zamarzył mi się prawdziwy Dutch baby, czyli pieczony naleśnik. Oryginalny przepis na Dutch baby opiera się głównie na jajkach, ja chciałam zrobić taki mój, wegański Dutch baby. Myślę, że mi się udało. Nie wiem, czy zdjęcia to obrazują, ale wyszedł przepyszny, puszysty, mięciutki. Z borówkami i truskawkami smakował obłędnie, więc postanowiłam z Wami podzielić się tym przepisem. Wegański dutch baby pieczony naleśnik

Wegański Dutch baby

Przepis na wegański Dutch baby jest bardzo prosty. Robi się szybko i nie brudzi zbyt wielu naczyń. Jest to niewątpliwie dużą zaletą, przynajmniej dla mnie i moich wołających o pomoc, popękanych dłoni od zmywania 😀

W tym przepisie użyłam mąki pszennej orkiszowej, więc jest to przepis z glutenem. Kolejne próby będą na pewno z mąką bezglutenową. Myślę, że użyję wtedy mąki ryżowej lub gryczanej albo migdałowej. Podejrzewam, że też będzie super, ale te próby jeszcze przede mną. Ze względu na to, że jajka są podstawą w tym przepisie w wersji oryginalnej, to je chciałam najpierw zastąpić.

Wegański dutch baby pieczony naleśnik

Taki wegański Duch baby pieczony naleśnik jest idealny na przekąskę, deser czy na drugie śniadanie. Polecam zrobić od razu większą porcję, tylko wtedy musimy zorganizować więcej naczyń do zapiekania 🙂

Zapraszam na przepis 🙂 Dajcie znać, jak Wam się podoba i czy słyszeliście wcześniej o pieczonym naleśniku?

Wegański dutch baby pieczony naleśnik

Wegański dutch baby pieczony naleśnik

Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 6 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego u mnie migdałowe*
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta kurkumy opcjonalnie, dla lepszego koloru

Wykonanie

  • Rozgrzewam piekarnik do 200 st.C z patelnią żeliwną lub naczyniami do zapiekania w środku. Ja użyłam dwóch mniejszych naczyń do zapiekania. Czekam, aż będą dobrze nagrzane, dopiero wtedy zabieram się za robienie ciasta. Wymieszane ciasto trzeba od razu wlewać na gorące naczynia.
  • Aquafabę wlewam do suchej miski, dodaję ocet jabłkowy lub sok z cytryny i ubijam na sztywną pianę. Powoli wsypuję cukier i miksuję dalej chwilę.
  • Do drugiej miski wsypuję pozostałe suche składniki , mieszam. Wlewam mleko roślinne i miksuję, by nie było grudek.
  • Do ubitej aquafaby wlewam powoli mieszankę naleśnikową i na małych obrotach miksera mieszam do połączenia składników.
  • Nagrzane naczynia wyjmuję z piekarnika. Obficie smaruję olejem kokosowym spód i brzegi naczynia. Wlewam masę naleśnikową i od razu wstawiam do piekarnika.
  • Piekę naleśnik ok 15-20 minut, aż zacznie się rumienić. Wyjmuję i na środku układam ulubione owoce, posypuję cukrem pudrem lub polewam syropem roślinnym.
  • Smacznego!

Notes

*jak zrobić domowe mleko migdałowe przeczytasz tutaj
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Znałaś już aquafabę i możliwości jakie daje w bezjajecznym pieczeniu i gotowaniu? Założyłam grupę, w której wspieramy się w przygotowywaniu pyszności z wykorzystaniem tej magicznej wody z ciecierzycy. Zachęcam do dołączenia do nas, grupa jest pod tym linkiem 🙂 Zapraszam!

 

A jeśli szukasz już przepisów na Święta Wielkanocne, to zachęcam do pobrania e-booka z 12 przepisami. Kilka jest niesamowicie ciekawych, wegańskich i bezglutenowych. Możesz go pobrać zapisując się poniżej. Polecam 🙂

 

 

 

 

 

(Visited 3 711 times, 1 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating