Zamarzył mi się prawdziwy Dutch baby, czyli pieczony naleśnik. Oryginalny przepis na Dutch baby opiera się głównie na jajkach, ja chciałam zrobić taki mój, wegański Dutch baby. Myślę, że mi się udało. Nie wiem, czy zdjęcia to obrazują, ale wyszedł przepyszny, puszysty, mięciutki. Z borówkami i truskawkami smakował obłędnie, więc postanowiłam z Wami podzielić się tym przepisem.
Wegański Dutch baby
Przepis na wegański Dutch baby jest bardzo prosty. Robi się szybko i nie brudzi zbyt wielu naczyń. Jest to niewątpliwie dużą zaletą, przynajmniej dla mnie i moich wołających o pomoc, popękanych dłoni od zmywania 😀
W tym przepisie użyłam mąki pszennej orkiszowej, więc jest to przepis z glutenem. Kolejne próby będą na pewno z mąką bezglutenową. Myślę, że użyję wtedy mąki ryżowej lub gryczanej albo migdałowej. Podejrzewam, że też będzie super, ale te próby jeszcze przede mną. Ze względu na to, że jajka są podstawą w tym przepisie w wersji oryginalnej, to je chciałam najpierw zastąpić.
Taki wegański Duch baby pieczony naleśnik jest idealny na przekąskę, deser czy na drugie śniadanie. Polecam zrobić od razu większą porcję, tylko wtedy musimy zorganizować więcej naczyń do zapiekania 🙂
Zapraszam na przepis 🙂 Dajcie znać, jak Wam się podoba i czy słyszeliście wcześniej o pieczonym naleśniku?
Wegański dutch baby pieczony naleśnik
Ingredients
- 6 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 0,5 szklanki mleka roślinnego u mnie migdałowe*
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta kurkumy opcjonalnie, dla lepszego koloru
Instructions
- Rozgrzewam piekarnik do 200 st.C z patelnią żeliwną lub naczyniami do zapiekania w środku. Ja użyłam dwóch mniejszych naczyń do zapiekania. Czekam, aż będą dobrze nagrzane, dopiero wtedy zabieram się za robienie ciasta. Wymieszane ciasto trzeba od razu wlewać na gorące naczynia.
- Aquafabę wlewam do suchej miski, dodaję ocet jabłkowy lub sok z cytryny i ubijam na sztywną pianę. Powoli wsypuję cukier i miksuję dalej chwilę.
- Do drugiej miski wsypuję pozostałe suche składniki , mieszam. Wlewam mleko roślinne i miksuję, by nie było grudek.
- Do ubitej aquafaby wlewam powoli mieszankę naleśnikową i na małych obrotach miksera mieszam do połączenia składników.
- Nagrzane naczynia wyjmuję z piekarnika. Obficie smaruję olejem kokosowym spód i brzegi naczynia. Wlewam masę naleśnikową i od razu wstawiam do piekarnika.
- Piekę naleśnik ok 15-20 minut, aż zacznie się rumienić. Wyjmuję i na środku układam ulubione owoce, posypuję cukrem pudrem lub polewam syropem roślinnym.
- Smacznego!
Notes
Znałaś już aquafabę i możliwości jakie daje w bezjajecznym pieczeniu i gotowaniu? Założyłam grupę, w której wspieramy się w przygotowywaniu pyszności z wykorzystaniem tej magicznej wody z ciecierzycy. Zachęcam do dołączenia do nas, grupa jest pod tym linkiem 🙂 Zapraszam!
A jeśli szukasz już przepisów na Święta Wielkanocne, to zachęcam do pobrania e-booka z 12 przepisami. Kilka jest niesamowicie ciekawych, wegańskich i bezglutenowych. Możesz go pobrać zapisując się poniżej. Polecam 🙂
Kochany nicponwkuchni ,;) a co zamiast jajek i aquafaby?? Wyjdzie bez tych składników? Marzę o tym nakesniku juz jakiś czas ale zawsze coś nie pasuje…
Serdecznosci 😉