You are currently viewing Surówka z brokuła z papryką i słonecznikiem
Surówka z brokuła z papryką i słonecznikiem

Nie wiem jak Wy, ale ja mam swoje ulubione surówki do obiadu i robię w kółko te same. Ostatnio zaciekawiła mnie jednak surówka z brokuła na blogu Joanny z  Thermomania.com.pl  i postanowiłam ją wypróbować. Surówka z brokuła z papryką i słonecznikiem

Trafiłam na ten przepis dzięki akcji, do której Joasia mnie zaprosiła. Akcji, w której wybieramy ze swoich blogów przepisy stare, z mało atrakcyjnymi zdjęciami i odświeżamy je. Ja wybrałam przepis na tę surówkę z brokuła, a Joasie wybrała jeden z najstarszych przepisów z mojego bloga, czyli kotleciki ziemniaczane z paprykowym quacamole. Już niebawem pojawi się on z pięknymi zdjęciami Joasi na jej blogu. Dam Wam znać, byście mogli zobaczyć, jak ona je przedstawiła na zdjęciach. Jeśli cofniecie się do najstarszych przepisów na blogu, zobaczycie, jakie wtedy robiłam zdjęcia. Masakra! 🙂

Dzięki takiej wymianie możemy zdać sobie sprawę jak w ciągu kilku lat nasze umiejętności fotografii się zmieniały. Obie zrobiłyśmy niesamowite postępy. To pokazuje, że jeśli bardzo czegoś chcemy, to możemy to osiągnąć. Nabycie nowych umiejętności to kwestia uporu, poświęcenia czasu na kształcenie się i ćwiczenia, dużo ćwiczeń.

Jeśli nie znaliście jeszcze bloga thermomania.com.pl, to bardzo Was zachęcam.

Joasia, podobnie jak ja, stawia na zdrowe przepisy bez cukru i chemii. Używa naturalnych i ekologicznych produktów. Znajdziecie u niej przepisy na dania przyrządzane za pomocą urządzeń wielofunkcyjnych typu thermomix, jak również przygotowane tradycyjnie. Do przepisów dołącza często filmiki z poszczególnych etapów przygotowania.

Surówka z brokuła z papryką i słonecznikiem

Wracając do surówki, muszę powiedzieć, że już pewnie na stałe u nas zagości.

Przepisów na sałatki i surówki mam na blogu jak na lekarstwo. Pewnie jest to spowodowane tym, że nie bardzo lubię je robić. Kiedy organizujemy grupowo jakąś imprezę, to jeśli chodzi o przyniesienie sałatki, ja się na ochotnika nigdy nie zgłaszam. 😉 Moją domeną są raczej ciasta, mięsa czy inne przekąski.

Surowy brokuł jest niezwykle zdrowy, a więc surówka z niego to bomba witamin. Polecam Wam wypróbować, bo taka surówka z brokuła jest pyszna i pięknie prezentuje się na stole! Nie tylko pasuje do obiadu czy do grilla, ale jest idealna po prostu solo. Jako lekka propozycja do pracy czy zdrową kolację.

Brokuł zdjęcie

U Joasi na blogu możecie przeczytać jak surówkę z brokuła wykonać w urządzeniu wielofuncyjnym oraz zobaczyć filmik z przygotowania. Ja do rozdrobnienia brokuła użyłam zwykłego malaksera i ugniotłam go trochę, by zmiękł, zanim połączyłam z resztą składników. Myślę, że to dobre posunięcie. Warto również surówkę zrobić co najmniej godzinę przed podaniem i odstawić, by się przegryzła. Świeża jest pyszna, ale po godzinie czy dwóch, jeszcze lepsza.

Surówka z brokuła z papryką i słonecznikiem

To co? Przekonałam Was do surowego brokuła? A może nie musiałam, bo już od dawna znacie i lubicie surówki z brokuła? Dajcie znać, jak to u Was wygląda w komentarzu!

Surówka z brokuła z papryką i słonecznikiem

Surówka z brokuła z papryką i słonecznikiem

Kategoria: Dania bezglutenowe, Sałatki i surówki, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 6 osób
Przygotowanie 20 min.
Łącznie 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 300 g brokuła
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 1 jabłko
  • 30 g słonecznika lub orzeszków piniowych
  • 2 łyżki dobrej jakości nierafinowanego oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu daktylowego czy innego płynnego słodzidła
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie

  • Brokuła dzielę na różyczki, myję i miksuję w blenderze na drobniejsze kawałki. Posypuję szczyptą soli i odstawiam na kilka minut. Po tym czasie ugniatam ręką, by trochę zmiękł.
  • Paprykę oraz jabłko kroję w drobną kostkę.
  • Słonecznik prażę chwilę na rozgrzanej, suchej patelni, aż zacznie pachnieć i lekko się rumienić.
  • Do małej miseczki lub słoiczka wlewam sok z cytryny, wsypuję szczyptę soli i mieszam aż sól sie rozpuści. Dodaję resztę składników dressingu czyli oliwę, musztardę, miód, pieprz i mieszam. Jeśli używam słoiczka, to najlepiej jest go zakręcić i mocno potrząsać, by składniki wymieszały się dokładnie.
  • Do brokuła dodaję paprykę i jabłko, polewam dressingiem i wszystko razem mieszam. Przed podaniem posypuję uprażonym słonecznikiem. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Warte wypróbowania przepisy na sałatki:

 

(Visited 15 182 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Jerzy

    Dziękuję za wpis! całkiem smaczne

  2. Martyna

    ja ostatnio bardzo gustuje się w brokułach więc z chęcią zapisze ten przepis:)

  3. Wiki

    Sałatka świetna! Będę próbowała ! A zdjęcia ze starych przepisów… no cóż… faktycznie ŚREDNIE 😀 Ogromny postęp w fotografii!

  4. Beata

    Pyszna surówka, uwielbiam warzywa i owoce pod każdą postacią.

Dodaj komentarz

Recipe Rating