You are currently viewing Sos BBQ z rabarbaru. Idealny sos do grilla
Sos BBQ z rabarbaru. Idealny sos do grilla

Przy okazji poprzedniego przepisu na stek z konfiturą z rabarbaru wspomniałam, że jeszcze mam jeden super przepis na rabarbar w wersji wytrawnej. Przedstawiam więc sos BBQ z rabarbaru. Idealny sos do grilla.Sos BBQ z rabarbaru do grilla

Dziś pogoda sprzyja imprezom na świeżym powietrzu. Mam nadzieję, że już sezon grillowy rozkręcił się na dobre. Zachęcam Was do wykorzystania rabarbaru, póki jest i przygotowanie z niego sosu bbq na ten i następne sezony grillowe. Zamknięty na gorąco w słoiku i dodatkowo pasteryzowany powinien spokojnie przetrwać.

Sos barbecue z rabarbaru

Sos BBQ z rabarbaru nie jest przesadnie pikantny. Dla nas jest w sam raz. Jeśli lubicie mocno ostre marynaty, możecie dodać więcej pikantnej papryki wędzonej lub dodatkowo dodać pieprzu cayenne lub papryczki chilli. Dostosujcie poziom pikantności do siebie.

Sosem barbecue z rabarbaru możemy posmarować mięso kilka minut przed końcem grillowania, by otulił je pyszną słodko-pikantną glazurą. Możemy go również po prostu podać obok gotowych dań z grilla. Idealnie zgrywa się z drobiem czy wieprzowiną.

Taki sos barbecue z rabarbaru dodaję również do zwykłej marynaty, kiedy przygotowuję mięso w domu. Polecam Wam zrobić go odpowiednio więcej i spasteryzować.

Sos BBQ z rabarbaru do grilla

Sos BBQ z rabarbaru. Idealny sos do grilla

Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 słoik poj. ok 300ml
Przygotowanie 20 min.
Łącznie 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki ketchupu lub pasaty pomidorowej
  • 0,25 szklanki cukru trzcinowego lub erytrolu
  • 2 łyżki sosu worcestershire ja nie zawsze dodaję
  • 2 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Wykonanie

  • Rabarbar kroję na ok 1 cm paski. Cebulę i czosnek siekam drobno.
  • W rondelku rozgrzewam 1 łyżkę oleju. Wsypuję cebulę i smażę na małym ogniu, aż do zeszklenia. Dodaję czosnek i smażę chwilę, aż poczuję jego zapach.
  • Wsypuję rabarbar, wodę i wszystkie pozostałe składniki. Duszę sos do momentu kiedy rabarbar będzie mięciutki.
  • Miksuję na gładki sos. Zamykam na gorąco w słoiku i przechowuję w lodówce. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Sos BBQ z rabarbaru do grilla

 

(Visited 1 960 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating