Sos BBQ z rabarbaru. Idealny sos do grilla

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

Sos BBQ z rabarbaru do grilla

Przy okazji poprzedniego przepisu na stek z konfiturą z rabarbaru wspomniałam, że jeszcze mam jeden super przepis na rabarbar w wersji wytrawnej. Przedstawiam więc sos BBQ z rabarbaru. Idealny sos do grilla.

Dziś pogoda sprzyja imprezom na świeżym powietrzu. Mam nadzieję, że już sezon grillowy rozkręcił się na dobre. Zachęcam Was do wykorzystania rabarbaru, póki jest i przygotowanie z niego sosu bbq na ten i następne sezony grillowe. Zamknięty na gorąco w słoiku i dodatkowo pasteryzowany powinien spokojnie przetrwać.

 

Sos BBQ z rabarbaru nie jest przesadnie pikantny. Dla nas jest w sam raz. Jeśli lubicie mocno ostre marynaty, możecie dodać więcej pikantnej papryki wędzonej lub dodatkowo dodać pieprzu cayenne lub papryczki chilli. Dostosujcie poziom pikantności do siebie.

Sosem barbecue z rabarbaru możemy posmarować mięso kilka minut przed końcem grillowania, by otulił je pyszną słodko-pikantną glazurą. Możemy go również po prostu podać obok gotowych dań z grilla. Idealnie zgrywa się z drobiem czy wieprzowiną.

Taki sos barbecue z rabarbaru dodaję również do zwykłej marynaty, kiedy przygotowuję mięso w domu. Polecam Wam zrobić go odpowiednio więcej i spasteryzować.

Wydruk przepisu
Sos BBQ z rabarbaru. Idealny sos do grilla
Sos BBQ z rabarbaru do grilla
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
słoik poj. ok 300ml
Składniki
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki ketchupu lub pasaty pomidorowej
  • 0,25 szklanki cukru trzcinowego lub erytrolu
  • 2 łyżki sosu worcestershire ja nie zawsze dodaję
  • 2 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
słoik poj. ok 300ml
Składniki
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki ketchupu lub pasaty pomidorowej
  • 0,25 szklanki cukru trzcinowego lub erytrolu
  • 2 łyżki sosu worcestershire ja nie zawsze dodaję
  • 2 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Sos BBQ z rabarbaru do grilla
Sposób przygotowania
  1. Rabarbar kroję na ok 1 cm paski. Cebulę i czosnek siekam drobno.
  2. W rondelku rozgrzewam 1 łyżkę oleju. Wsypuję cebulę i smażę na małym ogniu, aż do zeszklenia. Dodaję czosnek i smażę chwilę, aż poczuję jego zapach.
  3. Wsypuję rabarbar, wodę i wszystkie pozostałe składniki. Duszę sos do momentu kiedy rabarbar będzie mięciutki.
  4. Miksuję na gładki sos. Zamykam na gorąco w słoiku i przechowuję w lodówce. Smacznego!

Sos BBQ z rabarbaru do grillaPrzy okazji polecam Wam najnowszy numer magazynu Durszlak, w którym znajdziecie ogrom przepisów na dania z grilla w tym kilka moich. Zapraszam do kiosków!

 

(Visited 688 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *