Sos BBQ z rabarbaru. Idealny sos do grilla

Przy okazji poprzedniego przepisu na stek z konfiturą z rabarbaru wspomniałam, że jeszcze mam jeden super przepis na rabarbar w wersji wytrawnej. Przedstawiam więc sos BBQ z rabarbaru. Idealny sos do grilla.Sos BBQ z rabarbaru do grilla

Dziś pogoda sprzyja imprezom na świeżym powietrzu. Mam nadzieję, że już sezon grillowy rozkręcił się na dobre. Zachęcam Was do wykorzystania rabarbaru, póki jest i przygotowanie z niego sosu bbq na ten i następne sezony grillowe. Zamknięty na gorąco w słoiku i dodatkowo pasteryzowany powinien spokojnie przetrwać.

Sos barbecue z rabarbaru

Sos BBQ z rabarbaru nie jest przesadnie pikantny. Dla nas jest w sam raz. Jeśli lubicie mocno ostre marynaty, możecie dodać więcej pikantnej papryki wędzonej lub dodatkowo dodać pieprzu cayenne lub papryczki chilli. Dostosujcie poziom pikantności do siebie.

Sosem barbecue z rabarbaru możemy posmarować mięso kilka minut przed końcem grillowania, by otulił je pyszną słodko-pikantną glazurą. Możemy go również po prostu podać obok gotowych dań z grilla. Idealnie zgrywa się z drobiem czy wieprzowiną.

Taki sos barbecue z rabarbaru dodaję również do zwykłej marynaty, kiedy przygotowuję mięso w domu. Polecam Wam zrobić go odpowiednio więcej i spasteryzować.

Sos BBQ z rabarbaru do grilla

Sos BBQ z rabarbaru. Idealny sos do grilla

Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 słoik poj. ok 300ml
Przygotowanie 20 min.
Łącznie 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki ketchupu lub pasaty pomidorowej
  • 0,25 szklanki cukru trzcinowego lub erytrolu
  • 2 łyżki sosu worcestershire ja nie zawsze dodaję
  • 2 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Wykonanie

  • Rabarbar kroję na ok 1 cm paski. Cebulę i czosnek siekam drobno.
  • W rondelku rozgrzewam 1 łyżkę oleju. Wsypuję cebulę i smażę na małym ogniu, aż do zeszklenia. Dodaję czosnek i smażę chwilę, aż poczuję jego zapach.
  • Wsypuję rabarbar, wodę i wszystkie pozostałe składniki. Duszę sos do momentu kiedy rabarbar będzie mięciutki.
  • Miksuję na gładki sos. Zamykam na gorąco w słoiku i przechowuję w lodówce. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Sos BBQ z rabarbaru do grillaPrzy okazji polecam Wam najnowszy numer magazynu Durszlak, w którym znajdziecie ogrom przepisów na dania z grilla w tym kilka moich. Zapraszam do kiosków!

 

(Visited 919 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating