Przy okazji poprzedniego przepisu na stek z konfiturą z rabarbaru wspomniałam, że jeszcze mam jeden super przepis na rabarbar w wersji wytrawnej. Przedstawiam więc sos BBQ z rabarbaru. Idealny sos do grilla.
Dziś pogoda sprzyja imprezom na świeżym powietrzu. Mam nadzieję, że już sezon grillowy rozkręcił się na dobre. Zachęcam Was do wykorzystania rabarbaru, póki jest i przygotowanie z niego sosu bbq na ten i następne sezony grillowe. Zamknięty na gorąco w słoiku i dodatkowo pasteryzowany powinien spokojnie przetrwać.
Sos barbecue z rabarbaru
Sos BBQ z rabarbaru nie jest przesadnie pikantny. Dla nas jest w sam raz. Jeśli lubicie mocno ostre marynaty, możecie dodać więcej pikantnej papryki wędzonej lub dodatkowo dodać pieprzu cayenne lub papryczki chilli. Dostosujcie poziom pikantności do siebie.
Sosem barbecue z rabarbaru możemy posmarować mięso kilka minut przed końcem grillowania, by otulił je pyszną słodko-pikantną glazurą. Możemy go również po prostu podać obok gotowych dań z grilla. Idealnie zgrywa się z drobiem czy wieprzowiną.
Taki sos barbecue z rabarbaru dodaję również do zwykłej marynaty, kiedy przygotowuję mięso w domu. Polecam Wam zrobić go odpowiednio więcej i spasteryzować.
Sos BBQ z rabarbaru. Idealny sos do grilla
Składniki
- 3 łodygi rabarbaru
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki ketchupu lub pasaty pomidorowej
- 0,25 szklanki cukru trzcinowego lub erytrolu
- 2 łyżki sosu worcestershire ja nie zawsze dodaję
- 2 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie
- Rabarbar kroję na ok 1 cm paski. Cebulę i czosnek siekam drobno.
- W rondelku rozgrzewam 1 łyżkę oleju. Wsypuję cebulę i smażę na małym ogniu, aż do zeszklenia. Dodaję czosnek i smażę chwilę, aż poczuję jego zapach.
- Wsypuję rabarbar, wodę i wszystkie pozostałe składniki. Duszę sos do momentu kiedy rabarbar będzie mięciutki.
- Miksuję na gładki sos. Zamykam na gorąco w słoiku i przechowuję w lodówce. Smacznego!