Polędwica wołowa z konfiturą z rabarbaru

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

Polędwica wołowa z konfiturą z rabarbaru

Rabarbar na obiad? W sumie, dlaczego nie? Zapraszam na przepis z rabarbarem w wersji bardziej wytrawnej. Polędwica wołowa z konfiturą z rabarbaru, a dokładniej steki z polędwicy wołowej z konfiturą z rabarbaru.

Kupiłam ostatnio piękne łodygi rabarbaru. Pomyślałam, że część przygotuję w formie na słodko, w ciastach, a część w wersji wytrawnej. Do tej pory używałam rabarbaru tylko w formie słodkiej. Wydawało mi się jednak, że w wersji wytrawnej rabarbar sprawdzi się równie dobrze. Nie zawiodłam się. Poza tym przepisem na stek z polędwicy wołowej z konfiturą z rabarbaru, w zanadrzu mam jeszcze jeden super przepis na rabarbar w wersji na wytrawnie. Polecam być na bieżąco, szczególnie jeśli planujecie w tym roku dużo grillować. 😉

Taka konfitura z rabarbaru sprawdzi się nie tylko do steków z polędwicy wołowej, ale także do innych rodzajów mięs, pasztetów czy wędlin, a nawet i do serów.

Można ją zakręcić na gorąco do słoików i przechowywać dłuższy czas. Ze względu na zawartość cebuli, radziłabym jednak trzymać w lodówce i zużyć w ciągu kilku tygodni.

W przepisie dokładnie opisuje również jak zrobić idealne steki z polędwicy wołowej. Ten rodzaj mięsa nie należy do najtańszych, jednak warto od czasu do czasu sobie na niego pozwolić. Czasem można dostać polędwicę wołową w bardzo dobrej cenie, także warto poszukać.

Poniżej wypisałam jeszcze spis zasad, których przestrzeganie sprawi, że Wasze steki będą idealne. Warto je zapamiętać:

Jak zrobić idealne steki z polędwicy wołowej:

  • Wybieramy dobrej jakości, świeże mięso,
  • Usuwamy wszystkie włókna, dokładnie oczyszczamy z błonek, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Kroimy polędwicę w poprzek włókien na ok 3 cm plastry,
  • Mięso powinno mieć temperaturę pokojową,
  • Używamy dobrej patelni (grillowa, żeliwna, ze stali nierdzewnej o grubym dnie)
  • Do smażenia używamy tłuszczu, który nie pali się w wysokiej temperaturze, czyli np olej rzepakowy czy słonecznikowy, masło klarowane
  • Patelnia musi być dobrze rozgrzana
  • Pieprzem doprawiamy już usmażone mięso
  • Podczas smażenia nie ruszamy mięsa na patelni ani nie nakłuwamy,
  • Usmażone steki zdejmujemy szczypcami z patelni i pozostawiamy na kilka minut, by odpoczęło. Dopiero po tym czasie przekrawamy.

Mam nadzieję, że te zasady Wam się przydadzą. Jeśli macie jakieś pytania, piszcie w komentarzach.

A tymczasem polędwica wołowa z konfiturą z rabarbaru poleca się na obiad. Zapraszam do wykorzystania przepisu.

Wydruk przepisu
Polędwica wołowa z konfiturą z rabarbaru
Polędwica wołowa z konfiturą z rabarbaru
Keyword mięso
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Steki z polędwicy wołowej
  • 4 steki z polędwicy wołowej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia lub masło klarowane
Konfitura z rabarbaru do mięs
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub erytrolu
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
Keyword mięso
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Steki z polędwicy wołowej
  • 4 steki z polędwicy wołowej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia lub masło klarowane
Konfitura z rabarbaru do mięs
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub erytrolu
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
Polędwica wołowa z konfiturą z rabarbaru
Sposób przygotowania
Konfitura z rababrbaru do mięsa
  1. Cebulę kroję w kostkę, rabarbar na 1 cm kawałki. W rondelku rozgrzewam olej, dodaję cebulę i smażę, aż cebula zacznie się szklić. Dodaję rabarbar, cukier i duszę chwilę, aż rabarbar puści sok. Podlewam winem, dodaję przyprawy i gotuję na wolnym ogniu, aż do miękkości.
Steki z polędwicy wołowej
  1. Mięso wyjmuje z lodówki ok 20 minut przed przyrządzeniem.
  2. Patelnię z grubym dnem mocno rozgrzewam. Steki doprawiam solą z obu stron.
  3. Na patelnię dodaję łyżkę oleju lub klarowanego masła. Układam steki i smażę (w zależności od grubości i waszych gustów co do stopnia wysmażenia mięsa). Ja plastry grubości 2-3 cm smażę po 2 minuty z każdej strony. W czasie smażenia nie ruszam mięsa, by ładnie się przyrumieniło. Po usmażeniu doprawiam świeżo mielonym pieprzem i odstawiam na kilka minut, by mięso odpoczęło.
  4. Gotowe steki podaję z przygotowaną wcześniej konfiturą z rabarbaru. Smacznego!

Polędwica wołowa z konfiturą z rabarbaru

Sprawdź pozostałe przepisy na pyszne dania mięsne:

Karkówka w plastrach pieczona z papryką

Udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami i żurawiną

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Golonka z indyka pieczona z tymiankiem


(Visited 220 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *