Rabarbar na obiad? W sumie, dlaczego nie? Zapraszam na przepis z rabarbarem w wersji bardziej wytrawnej. Polędwica wołowa z konfiturą z rabarbaru, a dokładniej steki z polędwicy wołowej z konfiturą z rabarbaru.
Polędwica wołowa z konfiturą z rabarbaru
Kupiłam ostatnio piękne łodygi rabarbaru. Pomyślałam, że część przygotuję w formie na słodko, w ciastach, a część w wersji wytrawnej. Do tej pory używałam rabarbaru tylko w formie słodkiej. Wydawało mi się jednak, że w wersji wytrawnej rabarbar sprawdzi się równie dobrze. Nie zawiodłam się. Poza tym przepisem na stek z polędwicy wołowej z konfiturą z rabarbaru, w zanadrzu mam jeszcze jeden super przepis na rabarbar w wersji na wytrawnie. Polecam być na bieżąco, szczególnie jeśli planujecie w tym roku dużo grillować. 😉
Taka konfitura z rabarbaru sprawdzi się nie tylko do steków z polędwicy wołowej, ale także do innych rodzajów mięs, pasztetów czy wędlin, a nawet i do serów.
Można ją zakręcić na gorąco do słoików i przechowywać dłuższy czas. Ze względu na zawartość cebuli, radziłabym jednak trzymać w lodówce i zużyć w ciągu kilku tygodni.
W przepisie dokładnie opisuje również jak zrobić idealne steki z polędwicy wołowej. Ten rodzaj mięsa nie należy do najtańszych, jednak warto od czasu do czasu sobie na niego pozwolić. Czasem można dostać polędwicę wołową w bardzo dobrej cenie, także warto poszukać.
Poniżej wypisałam jeszcze spis zasad, których przestrzeganie sprawi, że Wasze steki będą idealne. Warto je zapamiętać:
Jak zrobić idealne steki z polędwicy wołowej:
- Wybieramy dobrej jakości, świeże mięso,
- Usuwamy wszystkie włókna, dokładnie oczyszczamy z błonek, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
- Kroimy polędwicę w poprzek włókien na ok 3 cm plastry,
- Mięso powinno mieć temperaturę pokojową,
- Używamy dobrej patelni (grillowa, żeliwna, ze stali nierdzewnej o grubym dnie)
- Do smażenia używamy tłuszczu, który nie pali się w wysokiej temperaturze, czyli np olej rzepakowy czy słonecznikowy, masło klarowane
- Patelnia musi być dobrze rozgrzana
- Pieprzem doprawiamy już usmażone mięso
- Podczas smażenia nie ruszamy mięsa na patelni ani nie nakłuwamy,
- Usmażone steki zdejmujemy szczypcami z patelni i pozostawiamy na kilka minut, by odpoczęło. Dopiero po tym czasie przekrawamy.
Mam nadzieję, że te zasady Wam się przydadzą. Jeśli macie jakieś pytania, piszcie w komentarzach.
A tymczasem polędwica wołowa z konfiturą z rabarbaru poleca się na obiad. Zapraszam do wykorzystania przepisu.
Polędwica wołowa z konfiturą z rabarbaru
Składniki
Steki z polędwicy wołowej
- 4 steki z polędwicy wołowej
- sól i świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia lub masło klarowane
Konfitura z rabarbaru do mięs
- 3 łodygi rabarbaru
- 1 cebula
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub erytrolu
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
Konfitura z rababrbaru do mięsa
- Cebulę kroję w kostkę, rabarbar na 1 cm kawałki. W rondelku rozgrzewam olej, dodaję cebulę i smażę, aż cebula zacznie się szklić. Dodaję rabarbar, cukier i duszę chwilę, aż rabarbar puści sok. Podlewam winem, dodaję przyprawy i gotuję na wolnym ogniu, aż do miękkości.
Steki z polędwicy wołowej
- Mięso wyjmuje z lodówki ok 20 minut przed przyrządzeniem.
- Patelnię z grubym dnem mocno rozgrzewam. Steki doprawiam solą z obu stron.
- Na patelnię dodaję łyżkę oleju lub klarowanego masła. Układam steki i smażę (w zależności od grubości i waszych gustów co do stopnia wysmażenia mięsa). Ja plastry grubości 2-3 cm smażę po 2 minuty z każdej strony. W czasie smażenia nie ruszam mięsa, by ładnie się przyrumieniło. Po usmażeniu doprawiam świeżo mielonym pieprzem i odstawiam na kilka minut, by mięso odpoczęło.
- Gotowe steki podaję z przygotowaną wcześniej konfiturą z rabarbaru. Smacznego!