Żeberka pieczone w piwie – pyszne i soczyste

Zapraszam wszystkich amatorów mięcha, bo nadciągają żeberka pieczone w piwie. Żeberka pieczone bardzo lubi mój mąż i syn. Ja też od czasu do czasu nie pogardzę. Takie pieczone w pysznej marynacie, podlane piwem podczas pieczenia pięknie się prezentują i rozpływają w ustach.

żeberka-pieczone w piwie

Na żeberka pieczone trzeba zawsze trochę poczekać. W marynacie kąpią się całą noc, a czas pieczenia też nie należy do tych najkrótszych. W związku z tym, że moja głodna rodzinka nie pozwoliła mi wykonać sesji zdjęciowej gorących żeberek, udało mi się im pstryknąć jedynie to jedno zdjęcie na szybko, zanim zostały pochłonięte przez duże i małe brzuszki.

Żeberka zniknęły szybko. Podałam je z gotowanymi ziemniakami i kapustą zasmażaną. No powiem Wam, że te 1 kg żeberek ledwo starczyło nam na jeden obiad. Przypominam, że Nicponiowa rodzinka składa się z 2 osób dorosłych, 7 latka i 3,5 latki. Chociaż ja jem teraz za dwoje, więc to może dlatego. 😉

W każdym razie, jeśli lubisz mięso, wypróbuj ten przepis na pyszne żeberka pieczone w piwie. Daj później znać, jak Ci smakowały. A jeśli wyślesz mi zdjęcie, będę mogła je umieścić w albumie Czytelników na fanpage bloga na Facebooku. Zapraszam!

 

żeberka-pieczone w piwie

Pyszne żeberka pieczone

Kategoria: Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: Żeberka
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 23 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych

Marynata do żeberek pieczonych

  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 250-500 ml piwa

Wykonanie

  • Mięso myję, osuszam papierowym recznikiem i dziele na części po ok 1, 2 żebra.
  • Do miski wlewam sos sojowy, dodaje sól i mieszam. Dolewam olej, musztardę, miód i resztę przypraw oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam trzepaczką. W marynacie obtaczam kawałki mięsa i wcieram chwilę.
  • Przykrywam folią i wkładam do lodówki na całą noc (minimum 3 godziny).
  • Do brytfanki wkładam kawałki mięsa. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok 30 minut. W tym czasie kilka razy obracam żeberka na drugą stronę i smaruję pozostałą w misce marynatą.
  • Po tym czasie do brytfanki wlewam piwo (250ml), przykrywam pokrywką i piekę ok 2 godziny do czasu aż mięso będzie miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości. Jeśli płyn w brytfance wyparuje za szybko, dolewam więcej piwa.
  • Pod koniec pieczenia odkryć na kilka minut, by mięso się bardziej przyrumieniło.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 20 702 times, 1 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

    1. W marynacie jest tylko to, co wypisałam w pkt 2. Piwo wlewam potem. Jeśli już jest za późno i masz żeberka namoczone w tym wszystkim, to myślę że nie szkodzi. Całość możesz wstawić tak jak jest do pieczenia.

  1. 5 stars
    Bardzo podobają mi się Twoje przepisy i te bez i te z mięsem, a ten “Zeberkowy” baaaardzo. Wszystko wydaje się jasne, ale mam pytanie, czy cały czas żeberka pieczemy w 180 stopniach?
    Pozdrawiam. Surmasia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating