You are currently viewing Żeberka pieczone w piwie – pyszne i soczyste
Żeberka pieczone w piwie – pyszne i soczyste

Zapraszam wszystkich amatorów mięcha, bo nadciągają żeberka pieczone w piwie. Żeberka pieczone bardzo lubi mój mąż i syn. Ja też od czasu do czasu nie pogardzę. Takie pieczone w pysznej marynacie, podlane piwem podczas pieczenia pięknie się prezentują i rozpływają w ustach.

żeberka-pieczone w piwie

Na żeberka pieczone trzeba zawsze trochę poczekać. W marynacie kąpią się całą noc, a czas pieczenia też nie należy do tych najkrótszych. W związku z tym, że moja głodna rodzinka nie pozwoliła mi wykonać sesji zdjęciowej gorących żeberek, udało mi się im pstryknąć jedynie to jedno zdjęcie na szybko, zanim zostały pochłonięte przez duże i małe brzuszki.

Żeberka zniknęły szybko. Podałam je z gotowanymi ziemniakami i kapustą zasmażaną. No powiem Wam, że te 1 kg żeberek ledwo starczyło nam na jeden obiad. Przypominam, że Nicponiowa rodzinka składa się z 2 osób dorosłych, 7 latka i 3,5 latki. Chociaż ja jem teraz za dwoje, więc to może dlatego. 😉

W każdym razie, jeśli lubisz mięso, wypróbuj ten przepis na pyszne żeberka pieczone w piwie. Daj później znać, jak Ci smakowały.

żeberka-pieczone w piwie

Pyszne żeberka pieczone

Kategoria: Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: Żeberka
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 23 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych

Marynata do żeberek pieczonych

  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 250-500 ml piwa

Wykonanie

  • Mięso myję, osuszam papierowym recznikiem i dziele na części po ok 1, 2 żebra.
  • Do miski wlewam sos sojowy, dodaje sól i mieszam. Dolewam olej, musztardę, miód i resztę przypraw oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam trzepaczką. W marynacie obtaczam kawałki mięsa i wcieram chwilę.
  • Przykrywam folią i wkładam do lodówki na całą noc (minimum 3 godziny).
  • Do brytfanki wkładam kawałki mięsa. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok 30 minut. W tym czasie kilka razy obracam żeberka na drugą stronę i smaruję pozostałą w misce marynatą.
  • Po tym czasie do brytfanki wlewam piwo (250ml), przykrywam pokrywką i piekę ok 2 godziny do czasu aż mięso będzie miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości. Jeśli płyn w brytfance wyparuje za szybko, dolewam więcej piwa.
  • Pod koniec pieczenia odkryć na kilka minut, by mięso się bardziej przyrumieniło.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 50 779 times, 39 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 6 komentarzy

  1. Beata

    5 stars
    Przepis super, ja troszkę go zmieniłam i smażę chwilkę żeberka na rumiano przed pieczeniem.

  2. Portal

    Wspaniałe pomysły kosztują grosze. Bezcenni są ludzie, którzy je urzeczywistniają. Twj blog jest tego wspaniałym przykładem…

  3. mielena

    Mam pytanie co do 5 punktu 🙂 czy wlewam nowe ‘swieze’ piwo czy moze to z przyprawami z marynaty?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      W marynacie jest tylko to, co wypisałam w pkt 2. Piwo wlewam potem. Jeśli już jest za późno i masz żeberka namoczone w tym wszystkim, to myślę że nie szkodzi. Całość możesz wstawić tak jak jest do pieczenia.

  4. Surmasia

    5 stars
    Bardzo podobają mi się Twoje przepisy i te bez i te z mięsem, a ten “Zeberkowy” baaaardzo. Wszystko wydaje się jasne, ale mam pytanie, czy cały czas żeberka pieczemy w 180 stopniach?
    Pozdrawiam. Surmasia

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję serdecznie! Bardzo się cieszę, że przepisy się podobają. Tak, te żeberka pieczemy w 180st. cały czas. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Recipe Rating