Zapraszam wszystkich amatorów mięcha, bo nadciągają żeberka pieczone w piwie. Żeberka pieczone bardzo lubi mój mąż i syn. Ja też od czasu do czasu nie pogardzę. Takie pieczone w pysznej marynacie, podlane piwem podczas pieczenia pięknie się prezentują i rozpływają w ustach.
Na żeberka pieczone trzeba zawsze trochę poczekać. W marynacie kąpią się całą noc, a czas pieczenia też nie należy do tych najkrótszych. W związku z tym, że moja głodna rodzinka nie pozwoliła mi wykonać sesji zdjęciowej gorących żeberek, udało mi się im pstryknąć jedynie to jedno zdjęcie na szybko, zanim zostały pochłonięte przez duże i małe brzuszki.
Żeberka zniknęły szybko. Podałam je z gotowanymi ziemniakami i kapustą zasmażaną. No powiem Wam, że te 1 kg żeberek ledwo starczyło nam na jeden obiad. Przypominam, że Nicponiowa rodzinka składa się z 2 osób dorosłych, 7 latka i 3,5 latki. Chociaż ja jem teraz za dwoje, więc to może dlatego. 😉
W każdym razie, jeśli lubisz mięso, wypróbuj ten przepis na pyszne żeberka pieczone w piwie. Daj później znać, jak Ci smakowały.
Pyszne żeberka pieczone
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
Marynata do żeberek pieczonych
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 250-500 ml piwa
Wykonanie
- Mięso myję, osuszam papierowym recznikiem i dziele na części po ok 1, 2 żebra.
- Do miski wlewam sos sojowy, dodaje sól i mieszam. Dolewam olej, musztardę, miód i resztę przypraw oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam trzepaczką. W marynacie obtaczam kawałki mięsa i wcieram chwilę.
- Przykrywam folią i wkładam do lodówki na całą noc (minimum 3 godziny).
- Do brytfanki wkładam kawałki mięsa. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok 30 minut. W tym czasie kilka razy obracam żeberka na drugą stronę i smaruję pozostałą w misce marynatą.
- Po tym czasie do brytfanki wlewam piwo (250ml), przykrywam pokrywką i piekę ok 2 godziny do czasu aż mięso będzie miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości. Jeśli płyn w brytfance wyparuje za szybko, dolewam więcej piwa.
- Pod koniec pieczenia odkryć na kilka minut, by mięso się bardziej przyrumieniło.
Przepis super, ja troszkę go zmieniłam i smażę chwilkę żeberka na rumiano przed pieczeniem.
Wspaniałe pomysły kosztują grosze. Bezcenni są ludzie, którzy je urzeczywistniają. Twj blog jest tego wspaniałym przykładem…
Mam pytanie co do 5 punktu 🙂 czy wlewam nowe ‘swieze’ piwo czy moze to z przyprawami z marynaty?
W marynacie jest tylko to, co wypisałam w pkt 2. Piwo wlewam potem. Jeśli już jest za późno i masz żeberka namoczone w tym wszystkim, to myślę że nie szkodzi. Całość możesz wstawić tak jak jest do pieczenia.
Bardzo podobają mi się Twoje przepisy i te bez i te z mięsem, a ten “Zeberkowy” baaaardzo. Wszystko wydaje się jasne, ale mam pytanie, czy cały czas żeberka pieczemy w 180 stopniach?
Pozdrawiam. Surmasia
Dziękuję serdecznie! Bardzo się cieszę, że przepisy się podobają. Tak, te żeberka pieczemy w 180st. cały czas. Pozdrawiam!