fbpx

Żeberka pieczone w piwie – pyszne i soczyste

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

żeberka-pieczone w piwie

Zapraszam wszystkich amatorów mięcha, bo nadciągają żeberka pieczone w piwie. Żeberka pieczone bardzo lubi mój mąż i syn. Ja też od czasu do czasu nie pogardzę. Takie pieczone w pysznej marynacie, podlane piwem podczas pieczenia pięknie się prezentują i rozpływają w ustach.

Na żeberka pieczone trzeba zawsze trochę poczekać. W marynacie kąpią się całą noc, a czas pieczenia też nie należy do tych najkrótszych. W związku z tym, że moja głodna rodzinka nie pozwoliła mi wykonać sesji zdjęciowej gorących żeberek, udało mi się im pstryknąć jedynie to jedno zdjęcie na szybko, zanim zostały pochłonięte przez duże i małe brzuszki.

Żeberka zniknęły szybko. Podałam je z gotowanymi ziemniakami i kapustą zasmażaną. No powiem Wam, że te 1 kg żeberek ledwo starczyło nam na jeden obiad. Przypominam, że Nicponiowa rodzinka składa się z 2 osób dorosłych, 7 latka i 3,5 latki. Chociaż ja jem teraz za dwoje, więc to może dlatego. 😉

W każdym razie, jeśli lubisz mięso, wypróbuj ten przepis na pyszne żeberka pieczone w piwie. Daj później znać, jak Ci smakowały. A jeśli wyślesz mi zdjęcie, będę mogła je umieścić w albumie Czytelników na fanpage bloga na Facebooku. Zapraszam!

 

(Visited 612 times, 3 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Pyszne żeberka pieczone
żeberka-pieczone w piwie
Kuchnia Kuchnia polska
Keyword Żeberka
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania pieczenia 2-2,5 godziny
Czas oczekiwania 8 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 kg żeberek wieprzowych
Marynata do żeberek pieczonych
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 250-500 ml piwa
Kuchnia Kuchnia polska
Keyword Żeberka
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania pieczenia 2-2,5 godziny
Czas oczekiwania 8 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 kg żeberek wieprzowych
Marynata do żeberek pieczonych
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 250-500 ml piwa
żeberka-pieczone w piwie
Sposób przygotowania
  1. Mięso myję, osuszam papierowym recznikiem i dziele na części po ok 1, 2 żebra.
  2. Do miski wlewam sos sojowy, dodaje sól i mieszam. Dolewam olej, musztardę, miód i resztę przypraw oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam trzepaczką. W marynacie obtaczam kawałki mięsa i wcieram chwilę.
  3. Przykrywam folią i wkładam do lodówki na całą noc (minimum 3 godziny).
  4. Do brytfanki wkładam kawałki mięsa. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok 30 minut. W tym czasie kilka razy obracam żeberka na drugą stronę i smaruję pozostałą w misce marynatą.
  5. Po tym czasie do brytfanki wlewam piwo (250ml), przykrywam pokrywką i piekę ok 2 godziny do czasu aż mięso będzie miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości. Jeśli płyn w brytfance wyparuje za szybko, dolewam więcej piwa.
  6. Pod koniec pieczenia odkryć na kilka minut, by mięso się bardziej przyrumieniło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *