fbpx

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem

Przepis na ten pyszny dodatek do obiadu — czyli młoda kapusta zasmażana, miała się pojawić na blogu dawno temu. Myślałam wtedy, że to chyba za proste, że wszyscy przecież wiedzą jak ją przygotować. Dziś na moim profilu zapytałam fanów, czy taki przepis jest potrzebny (kliknij i polub, jeśli tego nie zrobiłaś 😀 )  Jak widać, był, bo właśnie pojawia się na blogu. Kochani, oto młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem.

Przepis oczywiście nie jest dedykowany tylko i wyłącznie młodej kapustce, lecz i tej dostępnej cały rok, białej kapuście. Bardzo często przygotowuję ją do obiadu, bo po prostu wszyscy za nią przepadamy. Taka zasmażana kapusta pasuje do ziemniaków, klusek, mięsa pieczonego, a ja najbardziej lubię młodą kapustę zasmażaną z koperkiem w towarzystwie młodych ziemniaków i kotleta z polędwiczki wieprzowej. To mój ulubiony zestaw obiadowy 🙂

Okazało się, że młoda kapusta zasmażana ma wiele obliczy. Każdy ją przygotowuje inaczej, każdy ma swój na nią sposób. Jedni smażą kapustę partiami z cebulą i boczkiem, inni nie dodają boczku, wersji jest dużo. Ten przepis znam od dziecka i tak właśnie, z tego, co pamiętam,  kapustę zasmażaną przygotowywała moja mama. Siostro kochana, jeśli to czytasz, to daj znać, czy dobrze pamiętam 🙂

Mój syn nie lubi surówek, poza marchewką z jabłkiem. Ciężko mu dogodzić. Jednak, kiedy na stół wjeżdża kapusta zasmażana, od razu wszystkich informuje, że będzie chciał dokładkę 😉 Bardzo lubi ten dodatek do obiadu. Chyba jedynie w takiej postaci zjada kapustę. Innej wersji nie tknie. Ja też ją bardzo lubię, mówiłam już to? 😉

A Ty, lubisz kapustę zasmażaną? Jaki jest Twój sposób, by młoda kapusta zasmażana była najsmaczniejsza? Podziel się w komentarzu!

Zapraszam do wypróbowania tej wersji, my za nią przepadamy, całą rodziną! 😉

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem

Wydruk przepisu
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osób
Składniki
  • 1 główka kapusty białej młodej lub nie
  • 2 cebule
  • 150 gram boczku wędzonego
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki mąki pszennej w wersji bezglutenowej 1-2 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • ok 1 łyżeczka soli lub więcej, do smaku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu lub więcej, do smaku
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osób
Składniki
  • 1 główka kapusty białej młodej lub nie
  • 2 cebule
  • 150 gram boczku wędzonego
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki mąki pszennej w wersji bezglutenowej 1-2 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • ok 1 łyżeczka soli lub więcej, do smaku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu lub więcej, do smaku
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem
Sposób przygotowania
  1. Kapustę kroję w ćwiartki i siekam każdą ćwiartkę w drobne paski, pozostawiając głąby. Na zdjęciu możecie zobaczyć w jaki sposób ja to robię, by było szybko i sprawnie. Tak siekała kapustę moja mama 😉
    Młoda kapusta - jak siekać kapustę
  2. Kapustę przekładam do garnka, sypię płaską łyżeczkę soli, wlewam ok 1 szklanki wody, przykrywam i gotuję ok 20 minut. Kapusta musi być miękka, ale nie może też być przegotowana.
  3. Boczek kroję w kosteczkę, cebule siekam w drobną kostkę. Podsmażam boczek i cebulę. W razie potrzeby dolewam trochę oleju, jeśli mam wyjątkowo chudy boczek 😉
  4. Na patelnię z boczkiem i cebulą wsypuję ok 1-2 łyżki mąki, ale uwaga! Jeśli używamy mąki ziemniaczanej, to nie wsypujemy jej na patelnię, tylko rozpuszczamy w małej ilości wody i wlewamy do kapusty wymieszanej z boczkiem i cebulą. Jeśli używamy mąki pszennej, to wsypujemy ją na patelnię i podsmażamy z boczkiem chwilę. Ciągle mieszając, dolewam ok, pół szklanki wody, która zebrała się na dnie garnka z kapustą. Mieszam energicznie i przelewam całość do garnka z kapustą. Mieszamy dokładnie i chwilę razem podsmażam.
  5. Doprawiam pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Dodaję posiekany koperek.
  6. Smacznego!

Zapraszam do wypróbowania takiej pysznej kapusty zasmażanej w towarzystwie takich potraw:

Karkówka w plastrach pieczona z papryką

Udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami i żurawiną

Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem

Gulasz z cielęciny


(Visited 2 065 times, 9 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

2 Odpowiedzi do “Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem”

  1. Boże, uwielbiam! Choć jadłam tylko w wersji z koperkiem. Boczek? To już dla mnie będzie bajka. Mam przepis na swoim blogu na kapustę wg przepisu teściowej, ale muszę go odkurzyć i zmienić zdjęcia. Czyli zasmakować na nowo. Dobrze, że mi uswiadomilas, że to już ten czas!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *