Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem

Przepis na ten pyszny dodatek do obiadu — czyli młoda kapusta zasmażana, miała się pojawić na blogu dawno temu. Myślałam wtedy, że to chyba za proste, że wszyscy przecież wiedzą jak ją przygotować. Dziś na moim profilu zapytałam fanów, czy taki przepis jest potrzebny (kliknij i polub, jeśli tego nie zrobiłaś 😀 )  Jak widać, był, bo właśnie pojawia się na blogu. Kochani, oto młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem.

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem

Przepis na kapustę zasmażaną z koperkiem i boczkiem

Przepis oczywiście nie jest dedykowany tylko i wyłącznie młodej kapustce, lecz i tej dostępnej cały rok, białej kapuście. Bardzo często przygotowuję ją do obiadu, bo po prostu wszyscy za nią przepadamy. Taka zasmażana kapusta pasuje do ziemniaków, klusek, mięsa pieczonego, a ja najbardziej lubię młodą kapustę zasmażaną z koperkiem w towarzystwie młodych ziemniaków i kotleta z polędwiczki wieprzowej. To mój ulubiony zestaw obiadowy 🙂

Okazało się, że młoda kapusta zasmażana ma wiele obliczy. Każdy ją przygotowuje inaczej, każdy ma swój na nią sposób. Jedni smażą kapustę partiami z cebulą i boczkiem, inni nie dodają boczku, wersji jest dużo. Ten przepis znam od dziecka i tak właśnie, z tego, co pamiętam,  kapustę zasmażaną przygotowywała moja mama. Siostro kochana, jeśli to czytasz, to daj znać, czy dobrze pamiętam 🙂

Mój syn nie lubi surówek, poza marchewką z jabłkiem. Ciężko mu dogodzić. Jednak, kiedy na stół wjeżdża kapusta zasmażana, od razu wszystkich informuje, że będzie chciał dokładkę 😉 Bardzo lubi ten dodatek do obiadu. Chyba jedynie w takiej postaci zjada kapustę. Innej wersji nie tknie. Ja też ją bardzo lubię, mówiłam już to? 😉

A Ty, lubisz kapustę zasmażaną? Jaki jest Twój sposób, by młoda kapusta zasmażana była najsmaczniejsza? Podziel się w komentarzu!

Zapraszam do wypróbowania tej wersji, my za nią przepadamy, całą rodziną! 😉

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem

Kategoria: Dania bezglutenowe, Main Dish
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 6 osób
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 główka kapusty białej młodej lub nie
  • 2 cebule
  • 150 gram boczku wędzonego
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki mąki pszennej w wersji bezglutenowej 1-2 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • ok 1 łyżeczka soli lub więcej, do smaku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu lub więcej, do smaku

Wykonanie

  • Kapustę kroję w ćwiartki i siekam każdą ćwiartkę w drobne paski, pozostawiając głąby. Na zdjęciu możecie zobaczyć w jaki sposób ja to robię, by było szybko i sprawnie. Tak siekała kapustę moja mama 😉
    Młoda kapusta - jak siekać kapustę
  • Kapustę przekładam do garnka, sypię płaską łyżeczkę soli, wlewam ok 1 szklanki wody, przykrywam i gotuję ok 20 minut. Kapusta musi być miękka, ale nie może też być przegotowana.
  • Boczek kroję w kosteczkę, cebule siekam w drobną kostkę. Podsmażam boczek i cebulę. W razie potrzeby dolewam trochę oleju, jeśli mam wyjątkowo chudy boczek 😉
  • Na patelnię z boczkiem i cebulą wsypuję ok 1-2 łyżki mąki, ale uwaga! Jeśli używamy mąki ziemniaczanej, to nie wsypujemy jej na patelnię, tylko rozpuszczamy w małej ilości wody i wlewamy do kapusty wymieszanej z boczkiem i cebulą. Jeśli używamy mąki pszennej, to wsypujemy ją na patelnię i podsmażamy z boczkiem chwilę. Ciągle mieszając, dolewam ok, pół szklanki wody, która zebrała się na dnie garnka z kapustą. Mieszam energicznie i przelewam całość do garnka z kapustą. Mieszamy dokładnie i chwilę razem podsmażam.
  • Doprawiam pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Dodaję posiekany koperek.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Zapraszam do wypróbowania takiej pysznej kapusty zasmażanej w towarzystwie takich potraw:

Karkówka w plastrach pieczona z papryką

Udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami i żurawiną

Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem

Gulasz z cielęciny

(Visited 16 337 times, 2 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

    1. Tak jak napisałam w przepisie. Około 20 minut. Ma być miękka ale nie rozgotowana. Gotuję taką kapustę w sezonie średnio raz w tygodniu i zazwyczaj te 20 minut potrzebuje. 🙂

  1. Ja dodaję łyżeczkę majeranku, trochę kminku, kilka kulek ziela angielskiego i listek laurowy, a na koniec doprawiam octem winnym i odrobiną cukru. Ale jak mówisz ile kucharek tyle smaków. Każda będzie pyszna.

  2. Boże, uwielbiam! Choć jadłam tylko w wersji z koperkiem. Boczek? To już dla mnie będzie bajka. Mam przepis na swoim blogu na kapustę wg przepisu teściowej, ale muszę go odkurzyć i zmienić zdjęcia. Czyli zasmakować na nowo. Dobrze, że mi uswiadomilas, że to już ten czas!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating