Zupa krem z zielonego groszku i ziemniaków

Nadchodzi czas, kiedy zupy są u nas na porządku dziennym. Za oknem coraz zimniej. W sumie to od kiedy synek został pierwszoklasistą i zamiast o 15 jak za czasów przedszkola, jest w domu przed godziną 12, dostaje wtedy zupkę. Tą, która niedawno zrobiłam, postanowiłam podzielić się z Wami. Zupa krem z groszku i ziemniaków wyszła przepyszna i smakowała dzieciom.Zupa krem z zielonego groszku i ziemniaków

Zupa krem z zielonego groszku

Jeśli więc szukasz pomysłu na zupy dla dzieci, pożywne, pyszne i zdrowe, to zachęcam do ugotowania tej, o pięknym zielonym kolorze. Zupa krem z zielonego groszku i ziemniaków jest gęsta, delikatna w smaku. Można do niej podać groszek ptysiowy, chipsy z boczku lub wędzonego łososia. My jemy ją klasycznie, z grzankami.

Jak zrobić zupę krem jeśli nie mam bulionu?

Nie zawsze mam przygotowany bulion warzywny, by dodać go do zupy. Często jest też tak, że zupę muszę mieć gotową w pół godziny. Można dodać samą wodę i też będzie ok.

Jeśli nie mam bulionu, to zupę przygotowuję w ten sposób:

Cebulę smażę, dodaję czosnek i smażę chwile razem. Dodaję wodę w ilości jak bulionu w przepisie, 1 marchewkę, 2 pietruszki, kawałek selera i pora. Warzywa wcześniej kroję na 2, 3 kawałki lub w poprzek na pół. Gotuję 20 minut, dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę i kiedy ziemniaki są miękkie, wyjmuję warzywa. Używam ich później najczęściej do sałatki jarzynowej. Dodaję groszek, gotuję do miękkości i blenduję.

Takie przygotowanie zajmie tylko odrobinę więcej czasu, a smak jest zupełnie taki sam jak na bulionie gotowanym co najmniej godzinę. Warzywa z takiego bulionu nie są rozgotowane, więc są idealne do sałatki.

A jaki Ty masz sposób na szybkie i zdrowe zupy? Nie ukrywam, że moje pomysły są ograniczone więc każdy nowy przepis chętnie przygarnę.

Polecam serdecznie tę zieloną zupkę. Jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu.

Zupa krem z zielonego groszku i ziemniaków

Zupa krem z zielonego groszku i ziemniaków

Keyword: zupa krem
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 3 litry zupy
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 400 g zielonego groszku może być mrożony
  • 4 dość duże ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2,5 litry gorącego bulionu warzywnego
  • śmietanka do podania np wegańska
  • sól i pieprz
  • grzanki opcjonalnie

Wykonanie

  • Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
  • Do dużego garnka wlewam 2 łyżki oliwy. Dodaję cebule i smażę aż się zeszkli. Dodaję czosnek i pokrojone ziemniaki. Smażę całość kilka minut ciągle mieszając. Wlewam gorący bulion i gotuję ok 15 minut.
  • Dodaję zielony groszek (jeśli jest mrożony, wcześniej go rozmrażam) łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu i gotuję ok 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, miksuję zupę na gładki krem. Ja używam blendera kielichowego, dzięki temu uzyskuję idealnie gładką konsystencję. Można zupę przetrzeć przez sito.
  • Doprawiam do smaku i podaję z dodatkiem śmietany oraz świeżej natki pietruszki. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Jeśli szukasz innych, fajnych pomysłów na zupy krem, sprawdź te przepisy:

Zupa krem jarzynowa, czyli żółta zupa krem

Zupa krem z pora i ziemniaków z tymiankiem

Zupa z soczewicy czerwonej, rozgrzewająca zupa krem

Zupa krem z pieczonych warzyw – marchewki, papryki i pomidorów

Wegańska zupa krem z brokuła z awokado

(Visited 1 860 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

1 Komentarz do

  1. Wygląda pięknie i pysznie 🙂 Lubię prostotę i kilka składników podczas gotowania. Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia, dziękuję za inspirację na blog. Zrobiłam sorgottg z groszkiem, ale chętnie przygotuję i zupę. Dobrego 2020 roku!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating