Nadchodzi czas, kiedy zupy są u nas na porządku dziennym. Za oknem coraz zimniej. W sumie to od kiedy synek został pierwszoklasistą i zamiast o 15 jak za czasów przedszkola, jest w domu przed godziną 12, dostaje wtedy zupkę. Tą, która niedawno zrobiłam, postanowiłam podzielić się z Wami. Zupa krem z groszku i ziemniaków wyszła przepyszna i smakowała dzieciom.
Zupa krem z zielonego groszku
Jeśli więc szukasz pomysłu na zupy dla dzieci, pożywne, pyszne i zdrowe, to zachęcam do ugotowania tej, o pięknym zielonym kolorze. Zupa krem z zielonego groszku i ziemniaków jest gęsta, delikatna w smaku. Można do niej podać groszek ptysiowy, chipsy z boczku lub wędzonego łososia. My jemy ją klasycznie, z grzankami.
Jak zrobić zupę krem jeśli nie mam bulionu?
Nie zawsze mam przygotowany bulion warzywny, by dodać go do zupy. Często jest też tak, że zupę muszę mieć gotową w pół godziny. Można dodać samą wodę i też będzie ok.
Jeśli nie mam bulionu, to zupę przygotowuję w ten sposób:
Cebulę smażę, dodaję czosnek i smażę chwile razem. Dodaję wodę w ilości jak bulionu w przepisie, 1 marchewkę, 2 pietruszki, kawałek selera i pora. Warzywa wcześniej kroję na 2, 3 kawałki lub w poprzek na pół. Gotuję 20 minut, dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę i kiedy ziemniaki są miękkie, wyjmuję warzywa. Używam ich później najczęściej do sałatki jarzynowej. Dodaję groszek, gotuję do miękkości i blenduję.
Takie przygotowanie zajmie tylko odrobinę więcej czasu, a smak jest zupełnie taki sam jak na bulionie gotowanym co najmniej godzinę. Warzywa z takiego bulionu nie są rozgotowane, więc są idealne do sałatki.
A jaki Ty masz sposób na szybkie i zdrowe zupy? Nie ukrywam, że moje pomysły są ograniczone więc każdy nowy przepis chętnie przygarnę.
Polecam serdecznie tę zieloną zupkę. Jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu.
Zupa krem z zielonego groszku i ziemniaków
Składniki
- 400 g zielonego groszku może być mrożony
- 4 dość duże ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2,5 litry gorącego bulionu warzywnego
- śmietanka do podania np wegańska
- sól i pieprz
- grzanki opcjonalnie
Wykonanie
- Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
- Do dużego garnka wlewam 2 łyżki oliwy. Dodaję cebule i smażę aż się zeszkli. Dodaję czosnek i pokrojone ziemniaki. Smażę całość kilka minut ciągle mieszając. Wlewam gorący bulion i gotuję ok 15 minut.
- Dodaję zielony groszek (jeśli jest mrożony, wcześniej go rozmrażam) łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu i gotuję ok 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, miksuję zupę na gładki krem. Ja używam blendera kielichowego, dzięki temu uzyskuję idealnie gładką konsystencję. Można zupę przetrzeć przez sito.
- Doprawiam do smaku i podaję z dodatkiem śmietany oraz świeżej natki pietruszki. Smacznego!
Jeśli szukasz innych, fajnych pomysłów na zupy krem, sprawdź te przepisy:
Wygląda pięknie i pysznie 🙂 Lubię prostotę i kilka składników podczas gotowania. Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia, dziękuję za inspirację na blog. Zrobiłam sorgottg z groszkiem, ale chętnie przygotuję i zupę. Dobrego 2020 roku!