Zupa krem z gruszki i pietruszki

Ostatnio często pojawiają się u nas zupy. Jesień i zima sprawiają, że jest na nie większa ochota. Nie ma to jak talerz ciepłej zupki w porze lunchu, prawda?  Dziś mam dla Was przepis na bardzo ciekawą zupę – krem z gruszki i pietruszki z dodatkiem pora i selera. Zupa z gruszki i pietruszki

Zupa krem z gruszki i pietruszki

O zupie z gruszki i pietruszki słyszałam już kilka razy, ale jakoś nie było okazji, by ją przetestować. Pewnego dnia, kiedy zabierałam się za kolejną zupę, w lodówce nie znalazłam marchewki. Miałam za to dużo pietruszki, selera i por. Na blacie w kuchni czekała dojrzała gruszka i tak oto do głowy wpadła myśl: To jest ten dzień!

Zupa w smaku jest dość specyficzna i dzieciom nie przypadła do gustu. Mnie natomiast smakowała bardzo! Szczególnie z dodatkiem prażonego słonecznika i czerwonego pieprzu. Jest bardzo prosta do wykonania i szybka.

Zupa krem z gruszki i pietruszki jest sama w sobie łagodna, lekko słodka i kwaśna za sprawą jogurtu. Ja użyłam kokosowego. Dorosłym bardzo smakowała, dzieci marudziły, bo to jednak dla nich nowy smak. Ciekawa jestem, jak u Was się sprawdzi. Dajcie koniecznie znać w komentarzu!

Zupa z gruszki i pietruszki

Zupa z gruszki i pietruszki z selerem i porem.

Kategoria: Zupy
Keyword: zupa krem
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 6 osób
Przygotowanie 30 minutes
Łącznie 30 minutes
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 4 korzenie pietruszki
  • 1/4 selera
  • Biała część dużego pora
  • 1 duża gruszka najlepiej konferencja
  • 1 litr wody lub bulionu
  • 1 mały jogurt naturalny lub kokosowy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • szczypta pieprzu czerwonego

Wykonanie

  • Por kroję w plasterki. Pietruszkę, seler i gruszkę obieram i kroję na małe kawałki.
  • W garnku rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję por i smażę kilka minut, aż zmięknie. Dodaję pietruszkę i seler. Smażę, ciągle mieszając. Dodaję gruszkę, zioła, gałkę i sól. Mieszam w garnku i duszę chwilę razem.
  • Wlewam bulion lub wodę. Przykrywam i gotuję do miękkości warzyw.
  • Zupę miksuję na gładko. Dodaję jogurt i ewentualnie doprawiam do smaku solą.
  • Słonecznik prażę na suchej patelni, pieprz tłuczę w moździerzu.
  • Zupę podaję posypaną słonecznikiem i szczyptą czerwonego pieprzu. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Zapraszam do oznaczania zdjęć @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni!

Zupa z gruszki i pietruszki

Poznaj inne przepisy na zupy krem:

Zupa krem jarzynowa, czyli żółta zupa krem

Zupa cebulowa krem

Zupa krem z zielonego groszku i ziemniaków

 

(Visited 178 times, 8 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *