Ostatnio często pojawiają się u nas zupy. Jesień i zima sprawiają, że jest na nie większa ochota. Nie ma to jak talerz ciepłej zupki w porze lunchu, prawda? Dziś mam dla Was przepis na bardzo ciekawą zupę – krem z gruszki i pietruszki z dodatkiem pora i selera.
Zupa krem z gruszki i pietruszki
O zupie z gruszki i pietruszki słyszałam już kilka razy, ale jakoś nie było okazji, by ją przetestować. Pewnego dnia, kiedy zabierałam się za kolejną zupę, w lodówce nie znalazłam marchewki. Miałam za to dużo pietruszki, selera i por. Na blacie w kuchni czekała dojrzała gruszka i tak oto do głowy wpadła myśl: To jest ten dzień!
Zupa w smaku jest dość specyficzna i dzieciom nie przypadła do gustu. Mnie natomiast smakowała bardzo! Szczególnie z dodatkiem prażonego słonecznika i czerwonego pieprzu. Jest bardzo prosta do wykonania i szybka.
Zupa krem z gruszki i pietruszki jest sama w sobie łagodna, lekko słodka i kwaśna za sprawą jogurtu. Ja użyłam kokosowego. Dorosłym bardzo smakowała, dzieci marudziły, bo to jednak dla nich nowy smak. Ciekawa jestem, jak u Was się sprawdzi. Dajcie koniecznie znać w komentarzu!
Zupa z gruszki i pietruszki z selerem i porem.
Składniki
- 4 korzenie pietruszki
- 1/4 selera
- Biała część dużego pora
- 1 duża gruszka najlepiej konferencja
- 1 litr wody lub bulionu
- 1 mały jogurt naturalny lub kokosowy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki nasion słonecznika
- szczypta pieprzu czerwonego
Wykonanie
- Por kroję w plasterki. Pietruszkę, seler i gruszkę obieram i kroję na małe kawałki.
- W garnku rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję por i smażę kilka minut, aż zmięknie. Dodaję pietruszkę i seler. Smażę, ciągle mieszając. Dodaję gruszkę, zioła, gałkę i sól. Mieszam w garnku i duszę chwilę razem.
- Wlewam bulion lub wodę. Przykrywam i gotuję do miękkości warzyw.
- Zupę miksuję na gładko. Dodaję jogurt i ewentualnie doprawiam do smaku solą.
- Słonecznik prażę na suchej patelni, pieprz tłuczę w moździerzu.
- Zupę podaję posypaną słonecznikiem i szczyptą czerwonego pieprzu. Smacznego!
Poznaj inne przepisy na zupy krem:
Muszę przetestować, jedyna zupa jaką jadłam z owocami to regionalna kisielica i zdecydowanie był to mój największy koszmar z dzieciństwa. Tutaj podejrzewam, że gruszka raczej będzie tylko delikatnie wyczuwalna. Zobaczymy 🙂
Ja uwielbiam zupy i to nie tylko jesienią. Często wykorzystuje nowe przepisy, czasem coś też sama modyfikuje. Jednak zupa z gruszki i pietruszki jest dla mnie czymś nowym i chętnie wypróbuję to połączenie. Ciekawie wygląda i z pewnością równie dobrze smakuje. Szkoda tylko, że to jeszcze nie jest sezon na gruszki 🙂
Pierwszy raz robiłam zupę krem z gruszki i pietruszki. Wyszła trochę ciemniejsza niż na zdjęciach, ale pyszna.
Dziękuje za przepis.
Cieszę się, że smakuje! 🙂
Zupa jest super i polubiły ją bardzo dzieci a to już osiągnięcie dziękuję za przepis!
Cieszę się! 🙂 Dziekuję za komentarz!
jest obłędna <3