Zapraszam Was dziś na przepis na kolejną zupę krem na moim blogu. Nie da się ukryć, że wyjątkowo lubię zupy krem. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na zupę cebulową krem. Zupa cebulowa krem z dodatkiem wina, podana z tartym serem i grzankami to idealne danie na obiad.
Tradycyjna zupa cebulowa nie jest zmiksowana, jednak mi zdecydowanie bardziej pasuje wersja zupy cebulowej krem. Gładka konsystencja sprawia, że smak duszonej cebuli jest ciut bardziej intensywny i całość nabiera niesamowitego smaku i aromatu. W wersji tradycyjnej grzanki posypane serem zalewa się zupą, na to znów dodaje się żółty ser. Moja wersja jest nieco mniej kaloryczna.
Jeśli nie lubicie, możecie pominąć wino, jednak według mnie będzie to wtedy zupełnie inna zupa cebulowa. Nie trzeba się obawiać alkoholu, gdyż po obróbce termicznej alkohol zupełnie wyparuje. Jeśli więc, wasze pociechy będą chciały spróbować, można im spokojnie pozwolić. Moje dzieci w pierwszej chwili nie były zachwycone smakiem takiej zupy, jednak kiedy spróbowały jej po raz drugi, zajadały się ze smakiem. Czasem tak to z nimi jest, że muszą się do pewnych smaków przyzwyczaić i z nimi oswoić.
Polecam Wam wypróbować tę wersję zupy cebulowej. Dajcie znać jak Wam smakowała 🙂
Zupa cebulowa krem
Składniki
- 1,5 kg cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła, lub oliwy
- 2 litry wywaru warzywnego lub rosołu
- 200 ml białego wytrawnego wina
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 100 g żółtego twardego sera zwykłego lub wegańskiego
- kilka kromek chleba lub bagietki
Wykonanie
- Cebulę kroję w półplasterki. W szerokim garnku z grubym dnem lub głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz. Dodaję pokrojoną cebulę i posiekany czosnek i na małym ogniu duszę aż cebula zmięknie i uzyska brązowy kolor. Smażenie zajmuje ok 20-30 minut.
- Do cebuli wlewam wino i duszę, aż płyn wyparuje.
- Wlewam wywar i gotuję całość ok 10 minut. Po tym czasie zupę blenduję na gładki krem. Doprawiam gałką, solą i pieprzem i wlewam gorącą na miseczki. Posypuję tartym żółtym serem i podaję z grzankami. Smacznego!
- Grzanki: Chleb kroję w kostkę i na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu podsmażam go na chrupko aż lekko zbrązowieje.
Jeśli jesteś na etapie urządzania kuchni, sprawdź wpis porównujący zlewozmywaki stalowe i granitowe.
Zachęcam do wypróbowania pozostałych przepisów na zupy krem:
Zrobiłam, tyle że cebulę rozdrobniłam w szatkownicy ariete – była drobniejsza i szybciej była gotowa. Całość – pycha!