Zupa cebulowa krem

Zapraszam Was dziś na przepis na kolejną zupę krem na moim blogu. Nie da się ukryć, że wyjątkowo lubię zupy krem. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na zupę cebulową krem. Zupa cebulowa krem z dodatkiem wina, podana z tartym serem i grzankami to idealne danie na obiad.

Zupa cebulowa kremTradycyjna zupa cebulowa nie jest zmiksowana, jednak mi zdecydowanie bardziej pasuje wersja zupy cebulowej krem.  Gładka konsystencja sprawia, że smak duszonej cebuli jest ciut bardziej intensywny i całość nabiera niesamowitego smaku i aromatu. W wersji tradycyjnej grzanki posypane serem zalewa się zupą, na to znów dodaje się żółty ser. Moja wersja jest nieco mniej kaloryczna.

Jeśli nie lubicie, możecie pominąć wino, jednak według mnie będzie to wtedy zupełnie inna zupa cebulowa. Nie trzeba się obawiać alkoholu, gdyż po obróbce termicznej alkohol zupełnie wyparuje. Jeśli więc, wasze pociechy będą chciały spróbować, można im spokojnie pozwolić. Moje dzieci w pierwszej chwili nie były zachwycone smakiem takiej zupy, jednak kiedy spróbowały jej po raz drugi, zajadały się ze smakiem. Czasem tak to z nimi jest, że muszą się do pewnych smaków przyzwyczaić i z nimi oswoić.

Polecam Wam wypróbować tę wersję zupy cebulowej. Dajcie znać jak Wam smakowała 🙂

Zupa cebulowa krem

Zupa cebulowa krem

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegetariańskie, Zupy
Keyword: zupa krem
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 litra
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 30 min.
Łącznie 50 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1,5 kg cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła, lub oliwy
  • 2 litry wywaru warzywnego lub rosołu
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g żółtego twardego sera zwykłego lub wegańskiego
  • kilka kromek chleba lub bagietki

Wykonanie

  • Cebulę kroję w półplasterki. W szerokim garnku z grubym dnem lub głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz. Dodaję pokrojoną cebulę i posiekany czosnek i na małym ogniu duszę aż cebula zmięknie i uzyska brązowy kolor. Smażenie zajmuje ok 20-30 minut.
  • Do cebuli wlewam wino i duszę, aż płyn wyparuje.
  • Wlewam wywar i gotuję całość ok 10 minut. Po tym czasie zupę blenduję na gładki krem. Doprawiam gałką, solą i pieprzem i wlewam gorącą na miseczki. Posypuję tartym żółtym serem i podaję z grzankami. Smacznego!
  • Grzanki: Chleb kroję w kostkę i na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu podsmażam go na chrupko aż lekko zbrązowieje.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Zachęcam do wypróbowania pozostałych przepisów na zupy krem:

Zupa z soczewicy czerwonej, rozgrzewająca zupa krem

Krem z pieczarek – pyszna i prosta zupa pieczarkowa

Zupa z dyni z soczewicą

Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku

Zupa krem z papryki i soczewicy z pieczonym kalafiorem

Zupa krem jarzynowa, czyli żółta zupa krem

 

(Visited 4 459 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zostań Patronem bloga i pomóż w jego rozwoju. Sprawdź jak to zrobić tutaj: PATRONITE

Zapraszam Cię również do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent:

Checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook zdrowe Śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *