You are currently viewing Zupa krem z papryki i soczewicy z pieczonym kalafiorem
Zupa krem z papryki i soczewicy z pieczonym kalafiorem

W Mikołajki Firma Amica zrobiła mi wielką niespodziankę. Otrzymałam paczkę, pięknie zapakowaną i owiniętą czerwoną wstążką. Jeśli śledzisz moje relacje Stories na Instagramie to pewnie pamiętasz jak razem z dziećmi ją rozpakowywaliśmy. Zupa krem z papryki i soczewicyW paczce znalazłam blender kielichowy Amica ze szklanym kielichem HotSafe+, w którym można blendowac na gorąco, chochlę, list z przepisem i wszystkie składniki, które są potrzebne do przygotowania zupy. Synek najbardziej ucieszył się z kalafiora…to żart oczywiście, ale mina dzieci kiedy w paczce zobaczyli cebulę, czosnek, paprykę i kalafior – bezcenna! Ja oczywiście byłam zachwycona prezentem i pomysłem firmy. Dziękuję bardzo za tak miłą niespodziankę!

Zupka wyszła tak smaczna, że przepisem postanowiłam się z Wami podzielić.

Zupa z papryki i soczewicy czerwonej pachnie niesamowicie. Jest bardzo kremowa, wyrazista w smaku, sycąca i rozgrzewająca. Zupa idealna na chłodne jesienno-zimowe popołudnia.

Dzieci obserwowały przygotowania zupy z zaciekawieniem, ale też rezerwą. Nie były przekonane czy im taka zupa zasmakuje. Na szczęście kiedy spróbowali, przekonali się do niej i zjedli całą porcję. My z mężem byliśmy zachwyceni smakiem i kremową konsystencją. Zdjęcia niestety nie wyszły tak jak chciałam. Było już późno i nie miałam na nie dużo czasu, a zupka bardzo szybko została zjedzona. 😀 Może niedługo powtórzę i zupkę i sesję. Musicie mi uwierzyć na słowo, że smak jest bardzo ciekawy i warty wypróbowania. 🙂

Polecam!

Zupa krem z papryki i soczewicy

Zupa krem z papryki i soczewicy czerwonej z pieczonym kalafiorem

Kategoria: Zupy
Keyword: zupa krem
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 3 czerwone papryki
  • 1 mały kalafior
  • 5 łyżek oleju
  • 2 białe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr wywaru warzywnego lub wody
  • 200 gram czerwonej soczewicy
  • 1 puszka mleka kokosowego 500ml
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 1 limonka
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • sól do smaku

Wykonanie

  • Papryki opalam nad ogniem lub wkładam do maksymalnie rozgrzanego piekarnika z funkcją grill tuż pod rusztem. Obracam je co kilka minut aż skórka będzie spalona a papryka miękka. Ja to robiłam nad palnikiem w kuchence gazowej.
  • Gorące papryki przekładam do miski i szczelnie przykrywam pokrywką lub folią spożywczą. Po 20 minutach obieram papryki ze spalonej skórki i usuwam pestki. Połowę jednej papryki kroję w cienkie paseczki, resztę zostawiam.
  • Różyczki kalafiora obtaczam w 3 łyżkach oleju, lekko solę i wkładam do nagrzanego do 230st.C piekarnika na ok 15-20 minut aż się zarumienią. Wyjmuje z piekarnika i odstawiam w cieple miejsce.
  • Posiekaną cebulę i czosnek przesmażam na złoty kolor na oleju. Dodaję rozgniecione nasiona kolendry i chwilę smażę razem. Dodaję wywar warzywny lub wodę i soczewicę. Gotuję do miękkości soczewicy. Całość przekładam do blendera razem z papryką, mlekiem kokosowym, sosem sojowym i masłem orzechowym. Blenduję na gładki krem.
  • Zupę ponownie podgrzewam i doprawiam sokiem z limonki i solą.
  • Wlewam porcję do misek, układam różyczki kalafiora i paski papryki. Można udekorować świeżą kolendrą lub pietruszką. Skrapiamy dobrej jakości olejem.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Zupa krem z papryki i soczewicy


Polecam też inne przepisy na zupy krem, które znajdziesz na blogu:

(Visited 2 814 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Agnieszka

    5 stars
    Ta zupka jest GENIALNA! Co prawda trochę zmieniłam, bo mój maluszek ma uczulenie na orzeszki, więc dodałam pastę z ziaren słonecznika. Zajadał aż musiałam mu dokładkę dać, co rzadko się zdarza cieszę się że trafiłam na Twój blog, są to świetne przepisy i takie proste,a zarazem niecodzienne, uwielbiam! I mój roczniak też ❤️

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Wow, bardzo mi miło czytać takie komentarze. Cieszę się, że samkowała 🙂

  2. Delektujemy

    I jak jesteś zadowolona ze sprzętu? ; ) Wygląda na profesjonalny.

Dodaj komentarz

Recipe Rating