W Mikołajki Firma Amica zrobiła mi wielką niespodziankę. Otrzymałam paczkę, pięknie zapakowaną i owiniętą czerwoną wstążką. Jeśli śledzisz moje relacje Stories na Instagramie to pewnie pamiętasz jak razem z dziećmi ją rozpakowywaliśmy. W paczce znalazłam blender kielichowy Amica ze szklanym kielichem HotSafe+, w którym można blendowac na gorąco, chochlę, list z przepisem i wszystkie składniki, które są potrzebne do przygotowania zupy. Synek najbardziej ucieszył się z kalafiora…to żart oczywiście, ale mina dzieci kiedy w paczce zobaczyli cebulę, czosnek, paprykę i kalafior – bezcenna! Ja oczywiście byłam zachwycona prezentem i pomysłem firmy. Dziękuję bardzo za tak miłą niespodziankę!
Zupka wyszła tak smaczna, że przepisem postanowiłam się z Wami podzielić.
Zupa z papryki i soczewicy czerwonej pachnie niesamowicie. Jest bardzo kremowa, wyrazista w smaku, sycąca i rozgrzewająca. Zupa idealna na chłodne jesienno-zimowe popołudnia.
Dzieci obserwowały przygotowania zupy z zaciekawieniem, ale też rezerwą. Nie były przekonane czy im taka zupa zasmakuje. Na szczęście kiedy spróbowali, przekonali się do niej i zjedli całą porcję. My z mężem byliśmy zachwyceni smakiem i kremową konsystencją. Zdjęcia niestety nie wyszły tak jak chciałam. Było już późno i nie miałam na nie dużo czasu, a zupka bardzo szybko została zjedzona. 😀 Może niedługo powtórzę i zupkę i sesję. Musicie mi uwierzyć na słowo, że smak jest bardzo ciekawy i warty wypróbowania. 🙂
Polecam!
Zupa krem z papryki i soczewicy czerwonej z pieczonym kalafiorem
Składniki
- 3 czerwone papryki
- 1 mały kalafior
- 5 łyżek oleju
- 2 białe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr wywaru warzywnego lub wody
- 200 gram czerwonej soczewicy
- 1 puszka mleka kokosowego 500ml
- 4 łyżki masła orzechowego
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 1 limonka
- 1 łyżka nasion kolendry
- sól do smaku
Wykonanie
- Papryki opalam nad ogniem lub wkładam do maksymalnie rozgrzanego piekarnika z funkcją grill tuż pod rusztem. Obracam je co kilka minut aż skórka będzie spalona a papryka miękka. Ja to robiłam nad palnikiem w kuchence gazowej.
- Gorące papryki przekładam do miski i szczelnie przykrywam pokrywką lub folią spożywczą. Po 20 minutach obieram papryki ze spalonej skórki i usuwam pestki. Połowę jednej papryki kroję w cienkie paseczki, resztę zostawiam.
- Różyczki kalafiora obtaczam w 3 łyżkach oleju, lekko solę i wkładam do nagrzanego do 230st.C piekarnika na ok 15-20 minut aż się zarumienią. Wyjmuje z piekarnika i odstawiam w cieple miejsce.
- Posiekaną cebulę i czosnek przesmażam na złoty kolor na oleju. Dodaję rozgniecione nasiona kolendry i chwilę smażę razem. Dodaję wywar warzywny lub wodę i soczewicę. Gotuję do miękkości soczewicy. Całość przekładam do blendera razem z papryką, mlekiem kokosowym, sosem sojowym i masłem orzechowym. Blenduję na gładki krem.
- Zupę ponownie podgrzewam i doprawiam sokiem z limonki i solą.
- Wlewam porcję do misek, układam różyczki kalafiora i paski papryki. Można udekorować świeżą kolendrą lub pietruszką. Skrapiamy dobrej jakości olejem.
- Smacznego!
Ta zupka jest GENIALNA! Co prawda trochę zmieniłam, bo mój maluszek ma uczulenie na orzeszki, więc dodałam pastę z ziaren słonecznika. Zajadał aż musiałam mu dokładkę dać, co rzadko się zdarza cieszę się że trafiłam na Twój blog, są to świetne przepisy i takie proste,a zarazem niecodzienne, uwielbiam! I mój roczniak też ❤️
Wow, bardzo mi miło czytać takie komentarze. Cieszę się, że samkowała 🙂
I jak jesteś zadowolona ze sprzętu? ; ) Wygląda na profesjonalny.
Bardzo! Używam go praktycznie codziennie 🙂