You are currently viewing Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie
Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie

Dziś chciałam Wam uchylić rąbka tajemnicy i ujawnić jeden przepis z ebooka “24 zdrowe śniadania bez nabiału, glutenu i cukru”. Przepis, który postanowiłam Wam pokazać jest jednym z moich ulubionych przepisów na śniadanie. Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie. Wytrawne babeczki z cukiniąWytrawne babeczki z dodatkiem suszonych pomidorów pachnące ziołami to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia.

Te wytrawne babeczki z cukinią zazwyczaj przygotowuję wieczorem. Rano można je lekko podgrzać przed podaniem lub zjeść na zimno. Świetnie nadają się również na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Jak wszystkie przepisy z ebooka, wytrawne babeczki z cukinią są bezglutenowe i bez nabiału, w tym bez jajek. Dodatki możesz komponować dowolnie. Dodaj do nich szpinak, oliwki, paprykę, wegański ser czy inne produkty, które masz pod ręką. Ja wybrałam suszone pomidory i zioła prowansalskie.

Zanim poznasz przepis poczytaj trochę o samym ebooku:

24 zdrowe śniadania bez nabiału glutenu i cukru
Ebook “24 zdrowe śniadania bez glutnu, nabiału i cukru” 

Wszystkie przepisy są napisane w taki sposób, jak ten na babeczki. Zawierają listę zamienników i informację skonsultowaną z dietetykiem o tym, od jakiego wieku można danie podać dzieciom.

Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i do zakupu całego ebooka z innymi pysznymi i zdrowymi przepisami na śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru. Zakupu możesz dokonać pod tym linkiem https://nicponwkuchni.pl/sklep

Skorzystaj z kodu rabatowego na jego zakup, by cena obniżyła się o 15%! Kod kuponu: SUPERŚNIADANIA

 

Spis przepisów z ebooka “24 Zdrowe śniadania” gdzie znajdziesz również przepis na te wytrawne babeczki z cukinią:

A oto kilka zdjęć śniadań z ebooka:

 

Jeśli masz już ebooka, daj znać co o nim myślisz i który przepis już u Ciebie zagościł. Jeśli wykorzystasz któryś z przepisów, wstaw zdjęcie potrawy na Instragram czy Facebook i oznacz hashtagiem #śniadanieznicponiem i #nicponwkuchni tak, żebym mogła je zobaczyć.

Tymczasem obiecany przepis na wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie.

Wytrawne babeczki z cukinią można podać dzieciom powyżej 12 miesiąca życia.

Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wgańskie

Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wgańskie

Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie

Danie dla dzieci od 12 miesiąca życia
Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 babeczek
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 0,5 cukinii ok 220 g
  • 1 mała cebula opcjonalnie
  • 100 g pieczarek
  • kilka szt. suszonych pomidorów w oleju ok 50 g
  • 1 szklanka wody
  • 30 ml oleju roślinnego można użyć tego z pomidorów
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
  • 1/3 szklanki skrobii ziemniaczanej lub z tapioki
  • 3 łyżki aquafaby
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta pieprzu

Wykonanie

  • Cukinię trę na tarce, posypuję solą, przekładam na sitko i odstawiam na kilka minut.
  • Pieczarki kroję bardzo drobno, cebulę siekam. Na patelni podsmażam cebulę, dodaję pieczarki i smażę aż wyparuje woda.
  • Suszone pomidory kroję drobno. Cukinię odciskam na sitku z nadmiaru wody, przekładam do miski.
  • Mąki, wodę, aquafabę i olej miksuję. Dodaję pozostałe składniki i mieszam.
  • Przekładam masę do foremek na muffinki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180st. C na 30 minut.

Notes

Zamienniki:
  • Suszone pomidory: pomidory świeże, oliwki, papryka, szpinak, dowolne ulubione warzywa.
  • Mąka owsiana: mąka gryczana, ryżowa, jaglana, pszenna jeśli dozwolona
  • Skrobia ziemniaczana: skrobia z tapioki
  • Aquafaba: 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego lub chia w połączeniu z 3 łyżkami gorącej wody.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

 

(Visited 16 524 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 5 komentarzy

  1. Natalia

    5 stars
    Są bardzo smaczne. Kolejny udany przepis. Są wilgotne, nawet lekko płynne w środku, ale z sosem czosnkowym ze świeżym koperkiem bardzo dobre <3

  2. Żaneta

    Witam! Czy babeczki powinny urosnac i zwiększyć swoją i objetosc?
    Moje w ogóle nie urosły. Na górze nie są też takie ladnejak te na zdjęciu, pofaldowane ale całkiem płaskie ☹️

  3. Aneta

    Wypróbowałam przepis i mam pytanie jak babeczki powinny wyglądać w środku? Czy jak typowe upieczone babeczki , czy raczej wilgotne i nieco lepkie?

  4. Barbara

    O, przepis dla mnie! Babeczki wyglądają naprawdę pożywnie, będą idealne na drugie śniadanie do pracy 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating