fbpx

Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Wytrawne babeczki z cukiniąDziś chciałam Wam uchylić rąbka tajemnicy i ujawnić jeden przepis z ebooka „24 zdrowe śniadania bez nabiału, glutenu i cukru”. Przepis, który postanowiłam Wam pokazać jest jednym z moich ulubionych przepisów na śniadanie. Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie. Wytrawne babeczki z dodatkiem suszonych pomidorów pachnące ziołami to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia.

Te wytrawne babeczki z cukinią zazwyczaj przygotowuję wieczorem. Rano można je lekko podgrzać przed podaniem lub zjeść na zimno. Świetnie nadają się również na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Jak wszystkie przepisy z ebooka, wytrawne babeczki z cukinią są bezglutenowe i bez nabiału, w tym bez jajek. Dodatki możesz komponować dowolnie. Dodaj do nich szpinak, oliwki, paprykę, wegański ser czy inne produkty, które masz pod ręką. Ja wybrałam suszone pomidory i zioła prowansalskie.

Zanim poznasz przepis poczytaj trochę o samym ebooku:

24 zdrowe śniadania bez nabiału glutenu i cukru
Ebook „24 zdrowe śniadania bez glutnu, nabiału i cukru” Cena – 14,90 zł

Wszystkie przepisy są napisane w taki sposób, jak ten na babeczki. Zawierają listę zamienników i informację skonsultowaną z dietetykiem o tym, od jakiego wieku można danie podać dzieciom.

Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i do zakupu całego ebooka z innymi pysznymi i zdrowymi przepisami na śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru. Zakupu możesz dokonać pod tym linkiem za jedynie 14,90 zł: https://nicponwkuchni.pl/sklep

 

 

Spis przepisów z ebooka „24 Zdrowe śniadania” gdzie znajdziesz również przepis na te wytrawne babeczki z cukinią:

A oto kilka zdjęć śniadań z ebooka:

 

Jeśli masz już ebooka, daj znać co o nim myślisz i który przepis już u Ciebie zagościł. Jeśli wykorzystasz któryś z przepisów, wstaw zdjęcie potrawy na Instragram czy Facebook i oznacz hashtagiem #śniadanieznicponiem i #nicponwkuchni tak, żebym mogła je zobaczyć.

Tymczasem obiecany przepis na wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie.

Wytrawne babeczki z cukinią można podać dzieciom powyżej 12 miesiąca życia.

Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wgańskie

Wydruk przepisu
Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie
Danie dla dzieci od 12 miesiąca życia
Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wgańskie
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut
Porcje
babeczek
Składniki
  • 0,5 cukinii ok 220 g
  • 1 mała cebula opcjonalnie
  • 100 g pieczarek
  • kilka szt. suszonych pomidorów w oleju ok 50 g
  • 1 szklanka wody
  • 30 ml oleju roślinnego można użyć tego z pomidorów
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
  • 1/3 szklanki skrobii ziemniaczanej lub z tapioki
  • 3 łyżki aquafaby
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta pieprzu
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut
Porcje
babeczek
Składniki
  • 0,5 cukinii ok 220 g
  • 1 mała cebula opcjonalnie
  • 100 g pieczarek
  • kilka szt. suszonych pomidorów w oleju ok 50 g
  • 1 szklanka wody
  • 30 ml oleju roślinnego można użyć tego z pomidorów
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
  • 1/3 szklanki skrobii ziemniaczanej lub z tapioki
  • 3 łyżki aquafaby
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta pieprzu
Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wgańskie
Sposób przygotowania
  1. Cukinię trę na tarce, posypuję solą, przekładam na sitko i odstawiam na kilka minut.
  2. Pieczarki kroję bardzo drobno, cebulę siekam. Na patelni podsmażam cebulę, dodaję pieczarki i smażę aż wyparuje woda.
  3. Suszone pomidory kroję drobno. Cukinię odciskam na sitku z nadmiaru wody, przekładam do miski.
  4. Mąki, wodę, aquafabę i olej miksuję. Dodaję pozostałe składniki i mieszam.
  5. Przekładam masę do foremek na muffinki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180st. C na 30 minut.
Pozostałe informacje

Zamienniki:

  • Suszone pomidory: pomidory świeże, oliwki, papryka, szpinak, dowolne ulubione warzywa.
  • Mąka owsiana: mąka gryczana, ryżowa, jaglana, pszenna jeśli dozwolona
  • Skrobia ziemniaczana: skrobia z tapioki
  • Aquafaba: 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego lub chia w połączeniu z 3 łyżkami gorącej wody.

 

(Visited 569 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

1 Komentarz do

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *