Dziś chciałam Wam uchylić rąbka tajemnicy i ujawnić jeden przepis z ebooka “24 zdrowe śniadania bez nabiału, glutenu i cukru”. Przepis, który postanowiłam Wam pokazać jest jednym z moich ulubionych przepisów na śniadanie. Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie. Wytrawne babeczki z dodatkiem suszonych pomidorów pachnące ziołami to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia.
Te wytrawne babeczki z cukinią zazwyczaj przygotowuję wieczorem. Rano można je lekko podgrzać przed podaniem lub zjeść na zimno. Świetnie nadają się również na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
Jak wszystkie przepisy z ebooka, wytrawne babeczki z cukinią są bezglutenowe i bez nabiału, w tym bez jajek. Dodatki możesz komponować dowolnie. Dodaj do nich szpinak, oliwki, paprykę, wegański ser czy inne produkty, które masz pod ręką. Ja wybrałam suszone pomidory i zioła prowansalskie.
Zanim poznasz przepis poczytaj trochę o samym ebooku:
Wszystkie przepisy są napisane w taki sposób, jak ten na babeczki. Zawierają listę zamienników i informację skonsultowaną z dietetykiem o tym, od jakiego wieku można danie podać dzieciom.
Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i do zakupu całego ebooka z innymi pysznymi i zdrowymi przepisami na śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru. Zakupu możesz dokonać pod tym linkiem https://nicponwkuchni.pl/sklep
Skorzystaj z kodu rabatowego na jego zakup, by cena obniżyła się o 15%! Kod kuponu: SUPERŚNIADANIA
Spis przepisów z ebooka “24 Zdrowe śniadania” gdzie znajdziesz również przepis na te wytrawne babeczki z cukinią:
A oto kilka zdjęć śniadań z ebooka:
Jeśli masz już ebooka, daj znać co o nim myślisz i który przepis już u Ciebie zagościł. Jeśli wykorzystasz któryś z przepisów, wstaw zdjęcie potrawy na Instragram czy Facebook i oznacz hashtagiem #śniadanieznicponiem i #nicponwkuchni tak, żebym mogła je zobaczyć.
Tymczasem obiecany przepis na wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie.
Wytrawne babeczki z cukinią można podać dzieciom powyżej 12 miesiąca życia.
Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie
Składniki
- 0,5 cukinii ok 220 g
- 1 mała cebula opcjonalnie
- 100 g pieczarek
- kilka szt. suszonych pomidorów w oleju ok 50 g
- 1 szklanka wody
- 30 ml oleju roślinnego można użyć tego z pomidorów
- 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
- 1/3 szklanki skrobii ziemniaczanej lub z tapioki
- 3 łyżki aquafaby
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- szczypta pieprzu
Wykonanie
- Cukinię trę na tarce, posypuję solą, przekładam na sitko i odstawiam na kilka minut.
- Pieczarki kroję bardzo drobno, cebulę siekam. Na patelni podsmażam cebulę, dodaję pieczarki i smażę aż wyparuje woda.
- Suszone pomidory kroję drobno. Cukinię odciskam na sitku z nadmiaru wody, przekładam do miski.
- Mąki, wodę, aquafabę i olej miksuję. Dodaję pozostałe składniki i mieszam.
- Przekładam masę do foremek na muffinki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180st. C na 30 minut.
Notes
- Suszone pomidory: pomidory świeże, oliwki, papryka, szpinak, dowolne ulubione warzywa.
- Mąka owsiana: mąka gryczana, ryżowa, jaglana, pszenna jeśli dozwolona
- Skrobia ziemniaczana: skrobia z tapioki
- Aquafaba: 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego lub chia w połączeniu z 3 łyżkami gorącej wody.
Są bardzo smaczne. Kolejny udany przepis. Są wilgotne, nawet lekko płynne w środku, ale z sosem czosnkowym ze świeżym koperkiem bardzo dobre <3
Witam! Czy babeczki powinny urosnac i zwiększyć swoją i objetosc?
Moje w ogóle nie urosły. Na górze nie są też takie ladnejak te na zdjęciu, pofaldowane ale całkiem płaskie ☹️
Wypróbowałam przepis i mam pytanie jak babeczki powinny wyglądać w środku? Czy jak typowe upieczone babeczki , czy raczej wilgotne i nieco lepkie?
Te babeczki są w środku dość wilgotne od soków z warzyw 🙂
O, przepis dla mnie! Babeczki wyglądają naprawdę pożywnie, będą idealne na drugie śniadanie do pracy 🙂