Ciasto dyniowo — pomarańczowe z jabłkami – wegańskie

Obłędne wyszło to połączenie dyni i pomarańczy! Do tego jabłka, orzechy i mamy jesień w pełnej krasie. Zapraszam na ciasto dyniowo — pomarańczowe z jabłkami w wersji wegańskiej oraz bezglutenowej i wegańskiej!

Ciasto dyniowe z pomarańczą i jabłkamiTo wegańskie ciasto dyniowo — pomarańczowe jest przepyszne! Miękkie, puszyste, pachnące pomarańczą i cynamonem Do kubka ciepłej herbatki sączonej spod kocyka z książką w ręku będzie idealnym dopełnieniem.

Inspiracją do połączenia dyni z pomarańczą w cieście natchnął mnie przepis Diany (mientablog.pl) Jej marchewkowe ciasto z dynią i pomarańczą  zabrzmiało wspaniale i zainspirowało do własnych eksperymentów z tymi smakami.

Kiedy następnym razem będę robiła owsiankę z dynią, też dodam do niej pomarańczę. To będzie wspaniałe śniadanie.

Tymczasem zachęcam Was do wypróbowania przepisu na ciasto dyniowo — pomarańczowe z jabłkiem i orzechami w wersji wegańskiej. Polecam z całego serducha!

Ciasto dyniowo-pomarańczowe

Ciasto dyniowo — pomarańczowe z jabłkami

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1/3 szklanki cukru, erytrolu, ksylitolu itp
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka pure z dyni hokkaido *patrz opis przygotowania
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 0,3 szklanki oleju
  • garść orzechów włoskich

WERSJA BEZGLUTENOWA:

Bezglutenowe-ciasto-dyniowo-pomarańczowe

  • 1 szkl. mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru, erytrolu, ksylitolu itp
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pure z dyni z sokiem z pomarańczy 
  • 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 0,3 szklanki oleju
  • garść orzechów włoskich
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko

Wykonanie ciasta dyniowo — pomarańczowego

  1. Najpierw przygotowuję pure z dyni, jeśli nie mam gotowego:
    Dynię hokkaido kroję na pół, wydrążam pestki i kroję w kawałki razem ze skórką. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C piekąc ją przez ok 20 minut do miękkości. Miksuję na pure razem z sokiem z połówki pomarańczy (łatwiej ją wtedy zmiksować, a już nabierze pomarańczowego smaku idealnego do tego ciasta). Sok z pomarańczy zadziała też konserwująco i pozwoli na dłuższe przechowanie w lodówce, aby wykorzystać pure do kolejnych wypieków czy owsianek)
  2. Do ciasta potrzebujemy 1 szklanke takiego pure, resztę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
  3. Jabłko obieram i kroję w kostkę.
  4. Z pozostałej połówki pomarańczy wykrawam miąższ bez błonek.
  5. Do pure z dyni wlewam olej i mleko roślinne. Mieszam razem.
  6. Dodaję cukier, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz cynamon. ( W wersji bezglutenowej, dodajemy przesiane mąki i dodaję łupiny babki jajowatej)
  7. Miksuję gęste ciasto. Jeśli dynia miała w sobie więcej wody, ciasto może wymagać odrobinę więcej mąki. Dodaję miąższ pomarańczy, jabłko i posiekane orzechy włoskie.
  8. Przekładam ciasto do formy wysmarowanej masłem roślinnym i posypanej bułką tartą lub bułką tartą bezglutenową czy mąką owsianą.
  9. Piekę w 180 °C z termoobiegiem przez ok 35-40 minut. Do momentu kiedy wbity w ciasto patyczek, pozostanie suchy.
  10. Smacznego!

Ciasto-dyniowo-pomarańczowe

Ciasto dyniowo pomarańczowe i jabłkami

Ciasto dyniowo — pomarańczowe z jabłkiem

z dodatkiem orzechów w wersji wegańskiej
Kategoria: Desery, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 30 min.
Czas pieczenia 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • szklanki cukru, erytrolu, cukru kokosowego lub innego dowolnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka pure z dyni hokkaido dynia pokrojona w kawałki upieczona przez ok 20 minuy w piekarniku i zmiksowana na pure (inny rodzaj dyni trzeba obrać po upieczeniu ze skórki)
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • szklanki oleju
  • 1 garść orzechów włoskich

Wykonanie

  • Najpierw przygotowuję pure z dyni, jeśli nie mam gotowego:
    Dynię hokkaido kroję na pół, wydrążam pestki i kroję w kawałki razem ze skórką. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C piekąc ją przez ok 20 minut do miękkości.
    Miksuję na pure razem z sokiem z połówki pomarańczy.
    Do ciasta potrzebujemy 1 szklanke takiego pure, resztę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
  • Jabłko obieram i kroję w kostkę.
  • Z pozostałej połówki pomarańczy wykrawam miąższ bez błonek.
  • Do pure z dyni wlewam olej i mleko roślinne. Mieszam razem.
  • Dodaję cukier, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz cynamon.
  • Miksuję gęste ciasto. Dodaję miąższ pomarańczy, jabłko i posiekane orzechy włoskie.
  • Przekładam ciasto do formy wysmarowanej masłem roślinnym i posypanej bułką tartą.
  • Piekę w 180 °C z termoobiegiem przez ok 35-40 minut. Do momentu kiedy wbity w ciasto patyczek, pozostanie suchy.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 1 025 times, 1 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Wygląda smakowicie. Jestem ciekawy, czy da się urozmaicić przepis poprzez np. bio surowce. Nie wiem, na ile to dobre połączenie, ale na pewno zdrowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating