Obłędne wyszło to połączenie dyni i pomarańczy! Do tego jabłka, orzechy i mamy jesień w pełnej krasie. Zapraszam na ciasto dyniowo — pomarańczowe z jabłkami w wersji wegańskiej oraz bezglutenowej i wegańskiej!
To wegańskie ciasto dyniowo — pomarańczowe jest przepyszne! Miękkie, puszyste, pachnące pomarańczą i cynamonem Do kubka ciepłej herbatki sączonej spod kocyka z książką w ręku będzie idealnym dopełnieniem.
Inspiracją do połączenia dyni z pomarańczą w cieście natchnął mnie przepis Diany (mientablog.pl) Jej marchewkowe ciasto z dynią i pomarańczą zabrzmiało wspaniale i zainspirowało do własnych eksperymentów z tymi smakami.
Kiedy następnym razem będę robiła owsiankę z dynią, też dodam do niej pomarańczę. To będzie wspaniałe śniadanie.
Tymczasem zachęcam Was do wypróbowania przepisu na ciasto dyniowo — pomarańczowe z jabłkiem i orzechami w wersji wegańskiej. Polecam z całego serducha!
Ciasto dyniowo — pomarańczowe z jabłkami
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1/3 szklanki cukru, erytrolu, ksylitolu itp
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka pure z dyni hokkaido *patrz opis przygotowania
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 0,3 szklanki oleju
- garść orzechów włoskich
WERSJA BEZGLUTENOWA:
- 1 szkl. mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru, erytrolu, ksylitolu itp
- 1 łyżka łupin babki jajowatej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pure z dyni z sokiem z pomarańczy
- 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 0,3 szklanki oleju
- garść orzechów włoskich
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
Wykonanie ciasta dyniowo — pomarańczowego
- Najpierw przygotowuję pure z dyni, jeśli nie mam gotowego:
Dynię hokkaido kroję na pół, wydrążam pestki i kroję w kawałki razem ze skórką. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C piekąc ją przez ok 20 minut do miękkości. Miksuję na pure razem z sokiem z połówki pomarańczy (łatwiej ją wtedy zmiksować, a już nabierze pomarańczowego smaku idealnego do tego ciasta). Sok z pomarańczy zadziała też konserwująco i pozwoli na dłuższe przechowanie w lodówce, aby wykorzystać pure do kolejnych wypieków czy owsianek) - Do ciasta potrzebujemy 1 szklanke takiego pure, resztę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
- Jabłko obieram i kroję w kostkę.
- Z pozostałej połówki pomarańczy wykrawam miąższ bez błonek.
- Do pure z dyni wlewam olej i mleko roślinne. Mieszam razem.
- Dodaję cukier, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz cynamon. ( W wersji bezglutenowej, dodajemy przesiane mąki i dodaję łupiny babki jajowatej)
- Miksuję gęste ciasto. Jeśli dynia miała w sobie więcej wody, ciasto może wymagać odrobinę więcej mąki. Dodaję miąższ pomarańczy, jabłko i posiekane orzechy włoskie.
- Przekładam ciasto do formy wysmarowanej masłem roślinnym i posypanej bułką tartą lub bułką tartą bezglutenową czy mąką owsianą.
- Piekę w 180 °C z termoobiegiem przez ok 35-40 minut. Do momentu kiedy wbity w ciasto patyczek, pozostanie suchy.
- Smacznego!
Ciasto dyniowo — pomarańczowe z jabłkiem
Składniki
- 2½ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- ⅓ szklanki cukru, erytrolu, cukru kokosowego lub innego dowolnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka pure z dyni hokkaido dynia pokrojona w kawałki upieczona przez ok 20 minuy w piekarniku i zmiksowana na pure (inny rodzaj dyni trzeba obrać po upieczeniu ze skórki)
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- 1 szklanka mleka roślinnego
- ⅓ szklanki oleju
- 1 garść orzechów włoskich
Wykonanie
- Najpierw przygotowuję pure z dyni, jeśli nie mam gotowego:Dynię hokkaido kroję na pół, wydrążam pestki i kroję w kawałki razem ze skórką. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C piekąc ją przez ok 20 minut do miękkości. Miksuję na pure razem z sokiem z połówki pomarańczy.Do ciasta potrzebujemy 1 szklanke takiego pure, resztę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
- Jabłko obieram i kroję w kostkę.
- Z pozostałej połówki pomarańczy wykrawam miąższ bez błonek.
- Do pure z dyni wlewam olej i mleko roślinne. Mieszam razem.
- Dodaję cukier, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz cynamon.
- Miksuję gęste ciasto. Dodaję miąższ pomarańczy, jabłko i posiekane orzechy włoskie.
- Przekładam ciasto do formy wysmarowanej masłem roślinnym i posypanej bułką tartą.
- Piekę w 180 °C z termoobiegiem przez ok 35-40 minut. Do momentu kiedy wbity w ciasto patyczek, pozostanie suchy.
Wegańskie ciasta to fajne rozwiązanie dla każdego kto dba o zdrowie, nie tylko weganów. Moja córka ostatnio eksperymentuje i coraz chętniej sięga po takie przepisy, zaczęła nawet sama używać mojego thermomixa. W ubiegły weekend w kuchni powstały aż trzy przepisy z supergarnek.pl, a młoda, dumna jak paw, częstowała wszystkich domowników. Nawet mój mąż łaskawym okiem spojrzał na wegańskie ciasto 🙂
cisto dyniowe- jedno z moich ulubionych 🙂 chętnie skorzystam z tego przepisu.
Wygląda smakowicie. Jestem ciekawy, czy da się urozmaicić przepis poprzez np. bio surowce. Nie wiem, na ile to dobre połączenie, ale na pewno zdrowe.
Czy Pani podała rozmiar formy? bo czytam i czytam i nie widzę…
a wersji bezglutenowej?
Tak jak napisałam w treści, pracuje nad wersją bezglutenową i niedługo się taka pojawi.:)
Przepis już zaktualizowałam o wersję bezglutenową. 🙂