You are currently viewing Ciasto dyniowo — pomarańczowe z jabłkami – wegańskie
Ciasto dyniowo — pomarańczowe z jabłkami – wegańskie

Obłędne wyszło to połączenie dyni i pomarańczy! Do tego jabłka, orzechy i mamy jesień w pełnej krasie. Zapraszam na ciasto dyniowo — pomarańczowe z jabłkami w wersji wegańskiej oraz bezglutenowej i wegańskiej!

Ciasto dyniowe z pomarańczą i jabłkamiTo wegańskie ciasto dyniowo — pomarańczowe jest przepyszne! Miękkie, puszyste, pachnące pomarańczą i cynamonem Do kubka ciepłej herbatki sączonej spod kocyka z książką w ręku będzie idealnym dopełnieniem.

Inspiracją do połączenia dyni z pomarańczą w cieście natchnął mnie przepis Diany (mientablog.pl) Jej marchewkowe ciasto z dynią i pomarańczą  zabrzmiało wspaniale i zainspirowało do własnych eksperymentów z tymi smakami.

Kiedy następnym razem będę robiła owsiankę z dynią, też dodam do niej pomarańczę. To będzie wspaniałe śniadanie.

Tymczasem zachęcam Was do wypróbowania przepisu na ciasto dyniowo — pomarańczowe z jabłkiem i orzechami w wersji wegańskiej. Polecam z całego serducha!

Ciasto dyniowo-pomarańczowe

Ciasto dyniowo — pomarańczowe z jabłkami

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1/3 szklanki cukru, erytrolu, ksylitolu itp
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka pure z dyni hokkaido *patrz opis przygotowania
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 0,3 szklanki oleju
  • garść orzechów włoskich

WERSJA BEZGLUTENOWA:

Bezglutenowe-ciasto-dyniowo-pomarańczowe

  • 1 szkl. mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru, erytrolu, ksylitolu itp
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pure z dyni z sokiem z pomarańczy 
  • 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 0,3 szklanki oleju
  • garść orzechów włoskich
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko

Wykonanie ciasta dyniowo — pomarańczowego

  1. Najpierw przygotowuję pure z dyni, jeśli nie mam gotowego:
    Dynię hokkaido kroję na pół, wydrążam pestki i kroję w kawałki razem ze skórką. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C piekąc ją przez ok 20 minut do miękkości. Miksuję na pure razem z sokiem z połówki pomarańczy (łatwiej ją wtedy zmiksować, a już nabierze pomarańczowego smaku idealnego do tego ciasta). Sok z pomarańczy zadziała też konserwująco i pozwoli na dłuższe przechowanie w lodówce, aby wykorzystać pure do kolejnych wypieków czy owsianek)
  2. Do ciasta potrzebujemy 1 szklanke takiego pure, resztę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
  3. Jabłko obieram i kroję w kostkę.
  4. Z pozostałej połówki pomarańczy wykrawam miąższ bez błonek.
  5. Do pure z dyni wlewam olej i mleko roślinne. Mieszam razem.
  6. Dodaję cukier, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz cynamon. ( W wersji bezglutenowej, dodajemy przesiane mąki i dodaję łupiny babki jajowatej)
  7. Miksuję gęste ciasto. Jeśli dynia miała w sobie więcej wody, ciasto może wymagać odrobinę więcej mąki. Dodaję miąższ pomarańczy, jabłko i posiekane orzechy włoskie.
  8. Przekładam ciasto do formy wysmarowanej masłem roślinnym i posypanej bułką tartą lub bułką tartą bezglutenową czy mąką owsianą.
  9. Piekę w 180 °C z termoobiegiem przez ok 35-40 minut. Do momentu kiedy wbity w ciasto patyczek, pozostanie suchy.
  10. Smacznego!

Ciasto-dyniowo-pomarańczowe

Ciasto dyniowo pomarańczowe i jabłkami

Ciasto dyniowo — pomarańczowe z jabłkiem

z dodatkiem orzechów w wersji wegańskiej
Kategoria: Desery, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 30 min.
Czas pieczenia 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • szklanki cukru, erytrolu, cukru kokosowego lub innego dowolnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka pure z dyni hokkaido dynia pokrojona w kawałki upieczona przez ok 20 minuy w piekarniku i zmiksowana na pure (inny rodzaj dyni trzeba obrać po upieczeniu ze skórki)
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • szklanki oleju
  • 1 garść orzechów włoskich

Wykonanie

  • Najpierw przygotowuję pure z dyni, jeśli nie mam gotowego:
    Dynię hokkaido kroję na pół, wydrążam pestki i kroję w kawałki razem ze skórką. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C piekąc ją przez ok 20 minut do miękkości.
    Miksuję na pure razem z sokiem z połówki pomarańczy.
    Do ciasta potrzebujemy 1 szklanke takiego pure, resztę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
  • Jabłko obieram i kroję w kostkę.
  • Z pozostałej połówki pomarańczy wykrawam miąższ bez błonek.
  • Do pure z dyni wlewam olej i mleko roślinne. Mieszam razem.
  • Dodaję cukier, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz cynamon.
  • Miksuję gęste ciasto. Dodaję miąższ pomarańczy, jabłko i posiekane orzechy włoskie.
  • Przekładam ciasto do formy wysmarowanej masłem roślinnym i posypanej bułką tartą.
  • Piekę w 180 °C z termoobiegiem przez ok 35-40 minut. Do momentu kiedy wbity w ciasto patyczek, pozostanie suchy.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 7 727 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 9 komentarzy

  1. Agnieszka

    zrobiłam to ciasto. Wyszło przepyszne, choć wygląda całkiem inaczej niż na twoich zdjeciach. Ciasto nie urosło, nie ma faktury ciasta jak na zdjeciach. Mam wręcz wrażenie, że to jeden wielki zakalec;). Co mogłam zrobić nie tak? dodałam na pewno wszystkie składniki. Piekłam w niskiej blaszce.

  2. Iwona

    Zrobiłam ciasto. Czy ono powinno być takie wilgotne w środku czy go nie dopieklam? Było 42 minuty na termoobiegu 180 stopni.

  3. Kinga12

    Wegańskie ciasta to fajne rozwiązanie dla każdego kto dba o zdrowie, nie tylko weganów. Moja córka ostatnio eksperymentuje i coraz chętniej sięga po takie przepisy, zaczęła nawet sama używać mojego thermomixa. W ubiegły weekend w kuchni powstały aż trzy przepisy z supergarnek.pl, a młoda, dumna jak paw, częstowała wszystkich domowników. Nawet mój mąż łaskawym okiem spojrzał na wegańskie ciasto 🙂

  4. Kasia

    cisto dyniowe- jedno z moich ulubionych 🙂 chętnie skorzystam z tego przepisu.

  5. StarszyPan

    Wygląda smakowicie. Jestem ciekawy, czy da się urozmaicić przepis poprzez np. bio surowce. Nie wiem, na ile to dobre połączenie, ale na pewno zdrowe.

  6. Elżbieta

    Czy Pani podała rozmiar formy? bo czytam i czytam i nie widzę…

  7. ewa

    a wersji bezglutenowej?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak jak napisałam w treści, pracuje nad wersją bezglutenową i niedługo się taka pojawi.:)

Dodaj komentarz

Recipe Rating