Lody truskawkowe wegańskie (bez maszynki do lodów)

Czerwiec w tym roku jest wyjątkowo ciepły. Sezon truskawkowy w pełni, więc najlepszym sposobem na letnie orzeźwienie są oczywiście lody! Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na zakup lodów w każdej lodziarni. Nawet w sorbetach są często składniki, które pochodzą z mleka.

Zapraszam więc na przepis na pyszne, domowe, kremowe, lody truskawkowe wegańskie, do zrobienia których nie potrzeba maszynki do lodów i wielu skomplikowanych działań. Ubijamy, mieszamy, do zamrażalnika i lody truskawkowe wegańskie są gotowe! 🙂 Cóż więcej nam do szczęścia potrzeba?

Oczywiście zamiast truskawek możemy użyć innych ulubionych owoców, czekolady, pasty waniliowej, masła orzechowego i dowolnie komponować smaki 🙂

Aquafaba nadaje puszystości, a śmietanka kokosowa kremowości. Nie potrzebujemy mleka i jajek, by przygotować pyszne, domowe lody truskawkowe wegańskie. Oczywiście zamiast śmietanki kokosowej możemy użyć mleka kokosowego o mniejszej zawartości tłuszczu, lub całkowicie pominąć ten składnik. Lody wtedy będą bardziej sorbetowe, ale tez pyszne!

Jakie smaki lodów lubisz najbardziej? Czy robisz je samodzielnie?

Nie przedłużając zbytnio zapraszam po przepis!

Tutaj przeczytasz jak ubić Aquafabę i jak ją zrobić samemu.

Śmietankę kokosową możesz kupić np tutaj lub w innych sklepach internetowych lub stacjonarnych ze zdrową żywnością 🙂

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, to proszę użyj załączonych ikonek i podziel się nim ze znajomymi na Facebooku lub Instagramie 🙂 Nicpoń będzie Ci bardzo wdzięczny 😉

lody truskawkowe wegańskie

Lody truskawkowe wegańskie (bez maszynki do lodów)

Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 20 min.
Łącznie 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1/2 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1/3 szklanki cukru pudru można zastąpić syropem z agawy/klonowym lub innym ulubionym słodzidłem
  • 300 g truskawek świeżych
  • 200 ml śmietany kokosowej powyżej 20 % tłuszczu można pominąć, ale lody będą bardziej sorbetowe

Wykonanie

  • Aquafabę ubijam mikserem aż piana będzie sztywna
  • Bardzo powoli dodaję cukier, po każdej dodanej porcji cukru ubijam chwilę zanim dodam następną porcję.
  • W osobnej misce ubijam śmietanę kokosową
  • Łączę ubitą aquafabę i śmietanę łyżką i dodaję zmiksowane na gładko truskawki. Mieszam powoli.
  • Masę przekładam do pojemnika i wkładam do zamrażalnika na minimum 3-4 godziny.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 9 391 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 24 komentarzy

  1. jagoda

    Karolino, a czy wafelki do lodów masz bezglutenowe? Gdzie takowe zakupujesz?

    1. Awatar użytkownika

      Niestety te że zdjęcia są zwykłe. Wiem, że można kupić w internecie takie bezglutenowe, ale jak robię sama lody w domu, to podaję w pucharkach

  2. Tysia Gotuje

    Takie najprostsze lody truskawkowe są idealne na lato 🙂 do tego jeszcze w tak zdrowej wersji! poproszę 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję :* Zdjęcia robiłam będąc sama w domu z dwójką dzieci, a w mieszkaniu miałam pewnie ze 30stopni. To była walka z czasem 😀 Myślałam, że będzie klapa, dlatego bardzo się cieszę, że się podobają :*

  3. Ala

    Z aquafaby można zrobić bezy. Ja mam inny problem, jak ubić śmietankę kokosową, nie mogę kupić więc używałam mleka chłodzonego przez noc, na trzy różne puszki ubiła się tylko jedna, dopiero tego ta, która miała najmniej tłuszczu ale posiadała emulatory. Muszę opanować te sztukę do końca sierpnia żeby zrobić torcik dla bezmlecznej córeczki 🙁

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ubijałaś całość czy tylko tą część twardą, która zbiera się na górze puszki schłodzonej w lodówce? Ja szukam mleka kokosowego w puszce, które właśnie nie zawiera emulgatorów, dlatego dziwię się, że takie Ci się ubiło 🙂 i wyjmuję tylko tą białą, twardą masę i to ubijam. Moja córeczka też jest z sierpnia 🙂 Mam już w planie przepis na tort w wersji bezmlecznej i bez jajek (biszkopt z aquafaby już znajdziesz na blogu) z kremem też z aquafabą, mam nadzieję że uda mi się go wstawić w najbliższych dniach 🙂

  4. Pierwszy raz w życiu słyszę o aquafaba i jestem w szoku 🙂 Ciecierzycę kocham, ale nie wpadłabym na pomysł, żeby wodę z niej wykorzystać jako zamiennik jajka. Niezmiennie jestem pod wrażeniem wegańskiej pomysłowości!!!!

  5. Jud

    Zaskoczyłaś mnie tą aquafabą w lodach! Ja do tej pory wykorzystywałam ją jedynie w ciastach. Pomysł jest super, smak na pewno też 😉 Mo i zdjęć gratuluję! 😉

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Bardzo dziękuję :* Mam na Aquafabę tyle pomysłów, tylko czasu mało na eksperymenty 😉

  6. Ja Zwykła Matkaa Klaudia

    Smaka mi narobiłaś tymi lodami, sezon truskawkowy dobiega końca…. trzeba się spieczyć. U mnie w domu specjalistą od lodów jest mój mąż, pokaże mu twòj przepis 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dokładnie, sezon na te pyszności jest trochę za krótki 🙂 na szczęście mam trochę zapasów zamrożonych 😀

      1. Justyna

        jak wykorzystać mrożone owoce do lodów ? rozmrozić i odcedzić czy dodać z tym całym sokiem powstałym po rozmrożeniu?

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          Ja bym rozmroziła i lekko odsączyła z tej wody. Jak w lodach będzie dużo wody to będą wyczuwalne w nich kryształki lodu ☺

  7. Takie lody musza być genialne w smaku i strukturze. Na pewno je zrobię póki czas truskawek jest 🙂

  8. Angelika

    kocham domowe lody i tylko takie robię;) nie używałam nigdy jeszcze aquafaby zazwyczaj robię sorbety lub na śmietance ale twój przepis mnie bardzo zaciekawił. Zapisuję i myślę że wykorzystam 😉

  9. Paweł

    W tym roku muszę się w końcu ogarnąć i zrobić własne domowe lody. Upały dają się we znaki, więc pora na odrobinę ochłody. Dzięki za przepis, na pewno skorzystam. Pozdrawiam 🙂

  10. Kasia Lorenc

    Bardzo ciekawy i zdrowy przepis. Na lato nadaje się w sam raz.