Czerwiec w tym roku jest wyjątkowo ciepły. Sezon truskawkowy w pełni, więc najlepszym sposobem na letnie orzeźwienie są oczywiście lody! Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na zakup lodów w każdej lodziarni. Nawet w sorbetach są często składniki, które pochodzą z mleka.
Zapraszam więc na przepis na pyszne, domowe, kremowe, lody truskawkowe wegańskie, do zrobienia których nie potrzeba maszynki do lodów i wielu skomplikowanych działań. Ubijamy, mieszamy, do zamrażalnika i lody truskawkowe wegańskie są gotowe! 🙂 Cóż więcej nam do szczęścia potrzeba?
Oczywiście zamiast truskawek możemy użyć innych ulubionych owoców, czekolady, pasty waniliowej, masła orzechowego i dowolnie komponować smaki 🙂
Aquafaba nadaje puszystości, a śmietanka kokosowa kremowości. Nie potrzebujemy mleka i jajek, by przygotować pyszne, domowe lody truskawkowe wegańskie. Oczywiście zamiast śmietanki kokosowej możemy użyć mleka kokosowego o mniejszej zawartości tłuszczu, lub całkowicie pominąć ten składnik. Lody wtedy będą bardziej sorbetowe, ale tez pyszne!
Jakie smaki lodów lubisz najbardziej? Czy robisz je samodzielnie?
Nie przedłużając zbytnio zapraszam po przepis!
Tutaj przeczytasz jak ubić Aquafabę i jak ją zrobić samemu.
Śmietankę kokosową możesz kupić np tutaj lub w innych sklepach internetowych lub stacjonarnych ze zdrową żywnością 🙂
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, to proszę użyj załączonych ikonek i podziel się nim ze znajomymi na Facebooku lub Instagramie 🙂 Nicpoń będzie Ci bardzo wdzięczny 😉
Lody truskawkowe wegańskie (bez maszynki do lodów)
Składniki
- 1/2 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- 1/3 szklanki cukru pudru można zastąpić syropem z agawy/klonowym lub innym ulubionym słodzidłem
- 300 g truskawek świeżych
- 200 ml śmietany kokosowej powyżej 20 % tłuszczu można pominąć, ale lody będą bardziej sorbetowe
Wykonanie
- Aquafabę ubijam mikserem aż piana będzie sztywna
- Bardzo powoli dodaję cukier, po każdej dodanej porcji cukru ubijam chwilę zanim dodam następną porcję.
- W osobnej misce ubijam śmietanę kokosową
- Łączę ubitą aquafabę i śmietanę łyżką i dodaję zmiksowane na gładko truskawki. Mieszam powoli.
- Masę przekładam do pojemnika i wkładam do zamrażalnika na minimum 3-4 godziny.
- Smacznego!
Karolino, a czy wafelki do lodów masz bezglutenowe? Gdzie takowe zakupujesz?
Niestety te że zdjęcia są zwykłe. Wiem, że można kupić w internecie takie bezglutenowe, ale jak robię sama lody w domu, to podaję w pucharkach
Takie najprostsze lody truskawkowe są idealne na lato 🙂 do tego jeszcze w tak zdrowej wersji! poproszę 🙂
Dokładnie, prostota wygrywa 🙂 Zapraszam, jeszcze trochę zostało 😀
Boskie te zdjęcia! Wiem, jak ciężko jest uchwycić lody i to jeszcze tak pięknie. Brawo! 🙂 A przepis smakowity 🙂
Dziękuję :* Zdjęcia robiłam będąc sama w domu z dwójką dzieci, a w mieszkaniu miałam pewnie ze 30stopni. To była walka z czasem 😀 Myślałam, że będzie klapa, dlatego bardzo się cieszę, że się podobają :*
Z aquafaby można zrobić bezy. Ja mam inny problem, jak ubić śmietankę kokosową, nie mogę kupić więc używałam mleka chłodzonego przez noc, na trzy różne puszki ubiła się tylko jedna, dopiero tego ta, która miała najmniej tłuszczu ale posiadała emulatory. Muszę opanować te sztukę do końca sierpnia żeby zrobić torcik dla bezmlecznej córeczki 🙁
Ubijałaś całość czy tylko tą część twardą, która zbiera się na górze puszki schłodzonej w lodówce? Ja szukam mleka kokosowego w puszce, które właśnie nie zawiera emulgatorów, dlatego dziwię się, że takie Ci się ubiło 🙂 i wyjmuję tylko tą białą, twardą masę i to ubijam. Moja córeczka też jest z sierpnia 🙂 Mam już w planie przepis na tort w wersji bezmlecznej i bez jajek (biszkopt z aquafaby już znajdziesz na blogu) z kremem też z aquafabą, mam nadzieję że uda mi się go wstawić w najbliższych dniach 🙂
Pierwszy raz w życiu słyszę o aquafaba i jestem w szoku 🙂 Ciecierzycę kocham, ale nie wpadłabym na pomysł, żeby wodę z niej wykorzystać jako zamiennik jajka. Niezmiennie jestem pod wrażeniem wegańskiej pomysłowości!!!!
Zaskoczyłaś mnie tą aquafabą w lodach! Ja do tej pory wykorzystywałam ją jedynie w ciastach. Pomysł jest super, smak na pewno też 😉 Mo i zdjęć gratuluję! 😉
Bardzo dziękuję :* Mam na Aquafabę tyle pomysłów, tylko czasu mało na eksperymenty 😉
Smaka mi narobiłaś tymi lodami, sezon truskawkowy dobiega końca…. trzeba się spieczyć. U mnie w domu specjalistą od lodów jest mój mąż, pokaże mu twòj przepis 🙂
Dokładnie, sezon na te pyszności jest trochę za krótki 🙂 na szczęście mam trochę zapasów zamrożonych 😀
jak wykorzystać mrożone owoce do lodów ? rozmrozić i odcedzić czy dodać z tym całym sokiem powstałym po rozmrożeniu?
Ja bym rozmroziła i lekko odsączyła z tej wody. Jak w lodach będzie dużo wody to będą wyczuwalne w nich kryształki lodu ☺
Takie lody musza być genialne w smaku i strukturze. Na pewno je zrobię póki czas truskawek jest 🙂
kocham domowe lody i tylko takie robię;) nie używałam nigdy jeszcze aquafaby zazwyczaj robię sorbety lub na śmietance ale twój przepis mnie bardzo zaciekawił. Zapisuję i myślę że wykorzystam 😉
Super 🙂 Daj potem znać jak Ci zasmakowały lody w takiej wersji 🙂
Śliczne te Twoje lody! 🙂
A dziękuję bardzo 🙂
W tym roku muszę się w końcu ogarnąć i zrobić własne domowe lody. Upały dają się we znaki, więc pora na odrobinę ochłody. Dzięki za przepis, na pewno skorzystam. Pozdrawiam 🙂
Proszę bardzo 🙂 Domowe smakują wyjątkowo!
Bardzo ciekawy i zdrowy przepis. Na lato nadaje się w sam raz.
Dziękuję 🙂 Dokładnie tak, na lato idealny 🙂