Pizza bezglutenowa. Prosty przepis na ciasto i dodatki

pizza bezglutenowa i wegańska przepis

Przepis na pizzę bezglutenową

Dziś przychodzę do Was z przepisem na pizzę. Pizza bezglutenowa to świetny pomysł na prosty obiad, który zjedzą nawet największe niejadki. No bo kto nie lubi pizzy?

Ja pizzę uwielbiam! Mogę nawet się przyznać, że mam do niej słabość. Jestem z tego znana, że jak tylko w towarzystwie ktoś rzuci hasłem: „może zamówimy pizzę?” to Nicponiowi już się oczka śmieją i nie ma odwrotu, trzeba zamawiać! 😀 Najczęściej dla dorosłych na większą imprezę zamawiamy pizzę z pizzerii np.: https://dominospizza.pl/ , a dla dzieci na szybko wtedy przygotowuję taką, którą nasi alergicy mogą śmiało zjeść i daję na nią coś na szybko, co mam w lodówce: szyneczkę, pomidorka, oliwki i już! Dzieci zadowolone, a ja nie muszę siedzieć w kuchni, robiąc ogromną ilość ciasta i dodatków dla całej ekipy, nie mówiąc już o pieczeniu tych pizz na zmianę w jednym piekarniku.

Dzieci uwielbiają taką bezglutenową pizzę. Jest mięciutka, chrupiąca z wierzchu i delikatna i puchata w środku. Smakuje przepysznie! Jeśli mamy w planach pizzę na obiad tylko dla naszej rodziny, to robię podwójną porcję, z której przygotowuję jedną dużą pizzę.

Bezglutenowa pizza

Dodatki do pizzy możecie dobrać według własnych preferencji. My najbardziej lubimy pizzę z papryką, pieczarkami. Jeśli możecie ser, dodajcie go. Aktualnie w sklepach dostępne są sery wegańskie, które również można dodać na pizzę. Ja nie dodałam sera wcale i szczerze mówiąc, nie brakowało mi go. Taka pizza bezglutenowa bez sera jest zdrowa, pełna błonnika ze względu na dodatek babki jajowatej, a i mąka z sorgo ma go sporo. Polecam serdecznie do wypróbowania ten prosty przepis.

Wydruk przepisu
Pizza bezglutenowa. Prosty przepis
pizza bezglutenowa przepis
Porcje
mała pizza
Składniki
Bezglutenowe ciasto na pizzę
  • 1/2 szklanki (60g ) mąki z sorgo lub gryczana jasna, owsiana
  • 1/3 szklanki (60g) mąki ryżowej białej
  • 1/4 szklanki (40g) skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych lub 6 g suszonych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Dodatki
  • 1/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta soli
  • 2 szt pieczarki
  • kilka plastrów salami
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek czarnych
  • kawałek papryki
  • świeża bazylia
  • wegański ser do pizzy opcjonalnie
Porcje
mała pizza
Składniki
Bezglutenowe ciasto na pizzę
  • 1/2 szklanki (60g ) mąki z sorgo lub gryczana jasna, owsiana
  • 1/3 szklanki (60g) mąki ryżowej białej
  • 1/4 szklanki (40g) skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych lub 6 g suszonych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Dodatki
  • 1/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta soli
  • 2 szt pieczarki
  • kilka plastrów salami
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek czarnych
  • kawałek papryki
  • świeża bazylia
  • wegański ser do pizzy opcjonalnie
pizza bezglutenowa przepis
Sposób przygotowania
  1. Do miseczki kruszę drożdże, dodaję cukier, 1/4 szklanki wody (odlewam z ilości podanej w składnikach) i łyżkę mąki sorgo. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Jeśli używam drożdży suchych pomijam ten krok.
  2. Do dużej miski wsypuję wszystkie mąki, łupiny babki jajowatej i sól. Dodaję oliwę, zaczyn, oraz połowę pozostałej wody. Mieszam łyżką. Powoli dolewam po łyżce wody dalej mieszając.Ciasto z czasem chłonie wodę i mocno gęstnieje. Powinno być gęste, ale nie da się wyrabiać ręką. Możliwe, że nie trochę wody z podanej ilości wam zostanie.
  3. Ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  4. Nagrzewam piekarniik do 240 st. C
  5. Wyrośnięte ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dłońmi posmarowanymi oliwą, rozpłaszczam je na kształt pizzy na grubość ok 1 cm.
  6. Przygotowuje szybki sos: W miseczce mieszam passatę, sól i oregano. Pizzę smaruję sosem i układam dodatki: U mnie ser jeśli używam, salami, pieczarki, paprykę i oliwki.
  7. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 240 st. C i piekę ok 10-12 minut.
  8. Gotową pizzę posypuję listkami bazylii. Smacznego!

Dajcie koniecznie znać, jak wyszła pizza w Waszym wykonaniu. Jestem ciekawa opini i zdjęć!

 

Wpis zawiera link sponsorowany.

(Visited 1 583 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam e-booka z przepisami na śniadania jak również moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

    1. Myślę, że może nie wyrosnąć aż tak ładnie, ale warto spróbować. Dałabym może łyżeczkę proszku do pieczenia i trochę sody, a do wody dodałabym odrobinę octu jabłkowego, by jeszcze bardziej pobudzić sodę do działania. Powinno się udać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *