Pizza bezglutenowa. Prosty przepis na ciasto i dodatki

Dziś przychodzę do Was z przepisem na pizzę. Pizza bezglutenowa to świetny pomysł na prosty obiad, który zjedzą nawet największe niejadki. No bo kto nie lubi pizzy?pizza bezglutenowa i wegańska przepis

Pizza bezglutenowa – przepis

Ja pizzę uwielbiam! Mogę nawet się przyznać, że mam do niej słabość. Jestem z tego znana, że jak tylko w towarzystwie ktoś rzuci hasłem: „może zamówimy pizzę?” to Nicponiowi już się oczka śmieją i nie ma odwrotu, trzeba zamawiać! 😀 Najczęściej dla dorosłych na większą imprezę zamawiamy pizzę z pizzerii np.: https://dominospizza.pl/ , a dla dzieci na szybko wtedy przygotowuję taką, którą nasi alergicy mogą śmiało zjeść i daję na nią coś na szybko, co mam w lodówce: szyneczkę, pomidorka, oliwki i już! Dzieci zadowolone, a ja nie muszę siedzieć w kuchni, robiąc ogromną ilość ciasta i dodatków dla całej ekipy, nie mówiąc już o pieczeniu tych pizz na zmianę w jednym piekarniku.

Dzieci uwielbiają taką bezglutenową pizzę. Jest mięciutka, chrupiąca z wierzchu i delikatna i puchata w środku. Smakuje przepysznie! Jeśli mamy w planach pizzę na obiad tylko dla naszej rodziny, to robię podwójną porcję, z której przygotowuję jedną dużą pizzę.

Bezglutenowa pizza

Dodatki do pizzy możecie dobrać według własnych preferencji. My najbardziej lubimy pizzę z papryką, pieczarkami. Jeśli możecie ser, dodajcie go. Aktualnie w sklepach dostępne są sery wegańskie, które również można dodać na pizzę. Ja nie dodałam sera wcale i szczerze mówiąc, nie brakowało mi go. Taka pizza bezglutenowa bez sera jest zdrowa, pełna błonnika ze względu na dodatek babki jajowatej, a i mąka z sorgo ma go sporo. Polecam serdecznie do wypróbowania ten prosty przepis.

pizza bezglutenowa przepis

Pizza bezglutenowa. Prosty przepis

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Wegańskie
Kuchnia: wloska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 mała pizza
Drukuj Zapisz

Składniki

Bezglutenowe ciasto na pizzę

  • 1/2 szklanki (60g ) mąki z sorgo lub gryczana jasna, owsiana
  • 1/3 szklanki (60g) mąki ryżowej białej
  • 1/4 szklanki (40g) skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych lub 6 g suszonych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Dodatki

  • 1/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta soli
  • 2 szt pieczarki
  • kilka plastrów salami
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek czarnych
  • kawałek papryki
  • świeża bazylia
  • wegański ser do pizzy opcjonalnie

Wykonanie

  • Do miseczki kruszę drożdże, dodaję cukier, 1/4 szklanki wody (odlewam z ilości podanej w składnikach) i łyżkę mąki sorgo. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Jeśli używam drożdży suchych pomijam ten krok.
  • Do dużej miski wsypuję wszystkie mąki, łupiny babki jajowatej i sól. Dodaję oliwę, zaczyn, oraz połowę pozostałej wody. Mieszam łyżką. Powoli dolewam po łyżce wody dalej mieszając.Ciasto z czasem chłonie wodę i mocno gęstnieje. Powinno być gęste, ale nie da się wyrabiać ręką. Możliwe, że nie trochę wody z podanej ilości wam zostanie.
  • Ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  • Nagrzewam piekarniik do 240 st. C
  • Wyrośnięte ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dłońmi posmarowanymi oliwą, rozpłaszczam je na kształt pizzy na grubość ok 1 cm.
  • Przygotowuje szybki sos: W miseczce mieszam passatę, sól i oregano. Pizzę smaruję sosem i układam dodatki: U mnie ser jeśli używam, salami, pieczarki, paprykę i oliwki.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 240 st. C i piekę ok 10-12 minut.
  • Gotową pizzę posypuję listkami bazylii. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Dajcie koniecznie znać, jak wyszła pizza w Waszym wykonaniu. Jestem ciekawa opini i zdjęć!

 

Wpis zawiera link sponsorowany.

(Visited 4 670 times, 34 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zostań Patronem bloga i pomóż w jego rozwoju. Sprawdź jak to zrobić tutaj: PATRONITE

Zapraszam Cię również do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent:

Checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook zdrowe Śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Ja zawsze pizzę robię z kminkiem albo z ziołami! 🙂
    Ale muszę w końcu wypróbować z tymi łupinami babki… tylko gdzie je kupić? Ps. Nie lubię zakupów spożywczych przez internet! 😉

    1. Lupiny babki jajowatej służą głównie do tego, by ciasto bezglutenowe miało dobrą i jakby glutenową konsystencję. Na smak nie mają raczej wpływu. Nie mniej jednak są bardzo korzystne bo to błonnik w czystej postaci. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością i w aptekach. Pozdrawiam

  2. A czy mąkę z sorgo można zastąpić owsianą bez potrzby zmieniania proporcji innych składników? Nie miałam okazji jeszcze jej wypróbować czy z niej pizza będzie lepsza w smaku?

    1. Można zastąpić mąką owsianą. Co do proporcji to każda mąka inaczej chłonie płyny, więc trzeba będzie dostosować konsystencję ciasta do tej zmiany poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości wody, tak żeby dało się uformować pizzę.

    1. Myślę, że może nie wyrosnąć aż tak ładnie, ale warto spróbować. Dałabym może łyżeczkę proszku do pieczenia i trochę sody, a do wody dodałabym odrobinę octu jabłkowego, by jeszcze bardziej pobudzić sodę do działania. Powinno się udać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *