Pizza bezglutenowa. Prosty przepis na ciasto i dodatki

Dziś przychodzę do Was z przepisem na pizzę. Pizza bezglutenowa to świetny pomysł na prosty obiad, który zjedzą nawet największe niejadki. No bo kto nie lubi pizzy?pizza bezglutenowa i wegańska przepis

Pizza bezglutenowa – przepis

Ja pizzę uwielbiam! Mogę nawet się przyznać, że mam do niej słabość. Jestem z tego znana, że jak tylko w towarzystwie ktoś rzuci hasłem: „może zamówimy pizzę?” to Nicponiowi już się oczka śmieją i nie ma odwrotu, trzeba zamawiać! 😀 Najczęściej dla dorosłych na większą imprezę zamawiamy pizzę z pizzerii np.: https://dominospizza.pl/ , a dla dzieci na szybko wtedy przygotowuję taką, którą nasi alergicy mogą śmiało zjeść i daję na nią coś na szybko, co mam w lodówce: szyneczkę, pomidorka, oliwki i już! Dzieci zadowolone, a ja nie muszę siedzieć w kuchni, robiąc ogromną ilość ciasta i dodatków dla całej ekipy, nie mówiąc już o pieczeniu tych pizz na zmianę w jednym piekarniku.

Dzieci uwielbiają taką bezglutenową pizzę. Jest mięciutka, chrupiąca z wierzchu i delikatna i puchata w środku. Smakuje przepysznie! Jeśli mamy w planach pizzę na obiad tylko dla naszej rodziny, to robię podwójną porcję, z której przygotowuję jedną dużą pizzę.

Bezglutenowa pizza

Dodatki do pizzy możecie dobrać według własnych preferencji. My najbardziej lubimy pizzę z papryką, pieczarkami. Jeśli możecie ser, dodajcie go. Aktualnie w sklepach dostępne są sery wegańskie, które również można dodać na pizzę. Ja nie dodałam sera wcale i szczerze mówiąc, nie brakowało mi go. Taka pizza bezglutenowa bez sera jest zdrowa, pełna błonnika ze względu na dodatek babki jajowatej, a i mąka z sorgo ma go sporo. Polecam serdecznie do wypróbowania ten prosty przepis.

pizza bezglutenowa przepis

Pizza bezglutenowa. Prosty przepis

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Wegańskie
Kuchnia: wloska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 mała pizza
Drukuj Zapisz

Składniki

Bezglutenowe ciasto na pizzę

  • 1/2 szklanki (60g ) mąki z sorgo lub gryczana jasna, owsiana
  • 1/3 szklanki (60g) mąki ryżowej białej
  • 1/4 szklanki (40g) skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych lub 6 g suszonych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Dodatki

  • 1/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta soli
  • 2 szt pieczarki
  • kilka plastrów salami
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek czarnych
  • kawałek papryki
  • świeża bazylia
  • wegański ser do pizzy opcjonalnie

Wykonanie

  • Do miseczki kruszę drożdże, dodaję cukier, 1/4 szklanki wody (odlewam z ilości podanej w składnikach) i łyżkę mąki sorgo. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Jeśli używam drożdży suchych pomijam ten krok.
  • Do dużej miski wsypuję wszystkie mąki, łupiny babki jajowatej i sól. Dodaję oliwę, zaczyn, oraz połowę pozostałej wody. Mieszam łyżką. Powoli dolewam po łyżce wody dalej mieszając.Ciasto z czasem chłonie wodę i mocno gęstnieje. Powinno być gęste, ale nie da się wyrabiać ręką. Możliwe, że nie trochę wody z podanej ilości wam zostanie.
  • Ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  • Nagrzewam piekarniik do 240 st. C
  • Wyrośnięte ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dłońmi posmarowanymi oliwą, rozpłaszczam je na kształt pizzy na grubość ok 1 cm.
  • Przygotowuje szybki sos: W miseczce mieszam passatę, sól i oregano. Pizzę smaruję sosem i układam dodatki: U mnie ser jeśli używam, salami, pieczarki, paprykę i oliwki.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 240 st. C i piekę ok 10-12 minut.
  • Gotową pizzę posypuję listkami bazylii. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Dajcie koniecznie znać, jak wyszła pizza w Waszym wykonaniu. Jestem ciekawa opini i zdjęć!

 

Wpis zawiera link sponsorowany.

(Visited 3 410 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

    1. Myślę, że może nie wyrosnąć aż tak ładnie, ale warto spróbować. Dałabym może łyżeczkę proszku do pieczenia i trochę sody, a do wody dodałabym odrobinę octu jabłkowego, by jeszcze bardziej pobudzić sodę do działania. Powinno się udać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *