Pizza bezglutenowa. Prosty przepis na ciasto i dodatki

Dziś przychodzę do Was z przepisem na pizzę. Pizza bezglutenowa to świetny pomysł na prosty obiad, który zjedzą nawet największe niejadki. No bo kto nie lubi pizzy?pizza bezglutenowa i wegańska przepis

Pizza bezglutenowa – przepis

Ja pizzę uwielbiam! Mogę nawet się przyznać, że mam do niej słabość. Jestem z tego znana, że jak tylko w towarzystwie ktoś rzuci hasłem: „może zamówimy pizzę?” to Nicponiowi już się oczka śmieją i nie ma odwrotu, trzeba zamawiać! 😀 Najczęściej dla dorosłych na większą imprezę zamawiamy pizzę z pizzerii np.: https://dominospizza.pl/ , a dla dzieci na szybko wtedy przygotowuję taką, którą nasi alergicy mogą śmiało zjeść i daję na nią coś na szybko, co mam w lodówce: szyneczkę, pomidorka, oliwki i już! Dzieci zadowolone, a ja nie muszę siedzieć w kuchni, robiąc ogromną ilość ciasta i dodatków dla całej ekipy, nie mówiąc już o pieczeniu tych pizz na zmianę w jednym piekarniku.

Dzieci uwielbiają taką bezglutenową pizzę. Jest mięciutka, chrupiąca z wierzchu i delikatna i puchata w środku. Smakuje przepysznie! Jeśli mamy w planach pizzę na obiad tylko dla naszej rodziny, to robię podwójną porcję, z której przygotowuję jedną dużą pizzę.

Bezglutenowa pizza

Dodatki do pizzy możecie dobrać według własnych preferencji. My najbardziej lubimy pizzę z papryką, pieczarkami. Jeśli możecie ser, dodajcie go. Aktualnie w sklepach dostępne są sery wegańskie, które również można dodać na pizzę. Ja nie dodałam sera wcale i szczerze mówiąc, nie brakowało mi go. Taka pizza bezglutenowa bez sera jest zdrowa, pełna błonnika ze względu na dodatek babki jajowatej, a i mąka z sorgo ma go sporo. Polecam serdecznie do wypróbowania ten prosty przepis.

pizza bezglutenowa przepis

Pizza bezglutenowa. Prosty przepis

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Wegańskie
Kuchnia: wloska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 mała pizza
Drukuj Zapisz

Składniki

Bezglutenowe ciasto na pizzę

  • 1/2 szklanki (60g ) mąki z sorgo lub gryczana jasna, owsiana
  • 1/3 szklanki (60g) mąki ryżowej białej
  • 1/4 szklanki (40g) skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych lub 6 g suszonych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Dodatki

  • 1/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta soli
  • 2 szt pieczarki
  • kilka plastrów salami
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek czarnych
  • kawałek papryki
  • świeża bazylia
  • wegański ser do pizzy opcjonalnie

Wykonanie

  • Do miseczki kruszę drożdże, dodaję cukier, 1/4 szklanki wody (odlewam z ilości podanej w składnikach) i łyżkę mąki sorgo. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Jeśli używam drożdży suchych pomijam ten krok.
  • Do dużej miski wsypuję wszystkie mąki, łupiny babki jajowatej i sól. Dodaję oliwę, zaczyn, oraz połowę pozostałej wody. Mieszam łyżką. Powoli dolewam po łyżce wody dalej mieszając.Ciasto z czasem chłonie wodę i mocno gęstnieje. Powinno być gęste, ale nie da się wyrabiać ręką. Możliwe, że nie trochę wody z podanej ilości wam zostanie.
  • Ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  • Nagrzewam piekarniik do 240 st. C
  • Wyrośnięte ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dłońmi posmarowanymi oliwą, rozpłaszczam je na kształt pizzy na grubość ok 1 cm.
  • Przygotowuje szybki sos: W miseczce mieszam passatę, sól i oregano. Pizzę smaruję sosem i układam dodatki: U mnie ser jeśli używam, salami, pieczarki, paprykę i oliwki.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 240 st. C i piekę ok 10-12 minut.
  • Gotową pizzę posypuję listkami bazylii. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Dajcie koniecznie znać, jak wyszła pizza w Waszym wykonaniu. Jestem ciekawa opini i zdjęć!

 

Wpis zawiera link sponsorowany.

(Visited 129 779 times, 95 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Wydaje mi się że jest za dużo wody w przepisie. Dałam trochę mniej, a i tak ciasto było bardzo luźne. Dodałam mąkę, tak aby było gęstsze i pizza wyszła pyszna. :)) Na pewno będę często korzystała z tego przepisu. Dzięki!

    1. Cieszę się że sobie poradziłaś i pizza wyszła. Wody jest dużo, bo jest wchłaniana przez łupiny babki jajowatej. Im dłużej wyrabiamy tym ciasto bardziej gęstnieje.

  2. 5 stars
    Bardzo sceptycznie podeszłam do przepisu że względu, że już tyle bezglutenowych przepisów mi nie wyszło. Pizza jest mega. robiłam z dwóch porcji na wypróbowanie no i za mało

  3. 5 stars
    Naprawdę spoko przepis na ciasto. Próbowałem z mąką gryczaną a później z kukurydziana. na dwie blachy 33cm robię półtorej porcji i odrazu leję całość płynów 😉 później jak urośnie trochę podsypuję i jest ok.
    Acha co do pieczenia to na papierze jest napisane max 220st…, ja piękne na blachach do pizzy posmarowanych oliwą, tyle że też trzeba mocno podsypać na stolnicy przy hmm rozwałkowywaniu palcami:) a na przekładanie na blachę to trzeba mieć sposób. Pozdrawiam i dziękuję

  4. Dzień dobry,
    Bardzo dziękuję za ten przepis. Pizza wychodzi wyśmienicie! Mąż wszystkojedzący:) mówi, że ciasto jest bardzo dobre – jest cienkie a zarazem puszyste i elastyczne. Na drugi dzień resztki pizzy zjedzone nawet bez odgrzewania, również nie tracą na smaku (ciasto jest dalej miękkie, nie kruszy się).

    Pozdrawiam

      1. Pizza zrobiona z małą zamianą mąk;) Zamiast sorgo – owsiana, zamiast ryżowej – gryczana. Piekłam na papierze do pieczenia a w ostatnim etapie usunęłam papier i dociekałam na blaszce nasmarowanej oliwą. Wyszła idealna, chrupiąca i smakowita. Dzięki za przepis 🙂

  5. Okropna. Ciosto slabo wyroslo a do sosu zrobil sie zakalec. Spod wypieczony nawet spalony a gora mokra ciasto ciastowate jak surowe. Piekarnik grzeje gora dol. Zamiast 10 minut siedzial pol godziny a i tak ciasto.

    1. Podejrzewam, że coś nie było wykonane według przepisu. Proszę sprawdzić czy czegoś Pani nie pominęła, czy ciasto wyrosło odpowiednio jak było surowe i czy temperatura pieczenia nie była za niska.

  6. Dzisiaj drugi raz robiłam to ciasto, jest faktycznie bardzo dobre, może nie jest jakieś zbyt wysokie ale ja też używam suchych drożdży. Do tej pory kupowałam gotowe ale to jest lepsze. Dzielę tą porcje na dwie kulki i robię jedną dla mnie (choć nie jestem na diecie bezglutenowej) a drugą kulkę dla córki, obie objadamy się tą pizzą. Wiadomo, że smak ma zupelnie inny niż zwykle ciasto ale jest dobre.

  7. 5 stars
    U mnie dzisiaj cebularze na tym cieście. Jest przepyszne! Jadłam nie raz pizzę z pizzerii na cieście bezglutenowym i w sumie byłam przyzwyczajona, że ciasto to jest brzydko mówiąc glut jakież było moje zdziwienie kiedy zrobiłam ciasto z tego przepisu! Jest mięciutkie, puszyste, naprawdę rewelacja.

  8. 5 stars
    Dziękuje za ten przepis. Zamiast łuski babki dalam siemię lniane.
    Trochę mi ciasto nie wyrosło, ale pewnie dlatego, ze w mkeszkaniu było za chłodno.
    Smak super, mąż i syn nawet się nie zorientowali, ze to nie byla “zwykła” pizza 🙂

  9. 5 stars
    Zrobiłam dzisiaj. Jedyny problem jaki z nią miałam to taki, że nie potrafię określić czy najlepsze pizze są na cienkim cieście czy jednak na grubszym. Jest przepyszna, mąż i synek zachwyceni. U mnie była z sorgo. Od razu polecam podwoić albo potroić składniki <3

  10. Ja zawsze pizzę robię z kminkiem albo z ziołami! 🙂
    Ale muszę w końcu wypróbować z tymi łupinami babki… tylko gdzie je kupić? Ps. Nie lubię zakupów spożywczych przez internet! 😉

    1. Lupiny babki jajowatej służą głównie do tego, by ciasto bezglutenowe miało dobrą i jakby glutenową konsystencję. Na smak nie mają raczej wpływu. Nie mniej jednak są bardzo korzystne bo to błonnik w czystej postaci. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością i w aptekach. Pozdrawiam

      1. Czy można zastąpić mąkę ziemniaczaną inną, np. kukurydzianą? Córka ma uczulenie na ziemniaki.

  11. A czy mąkę z sorgo można zastąpić owsianą bez potrzby zmieniania proporcji innych składników? Nie miałam okazji jeszcze jej wypróbować czy z niej pizza będzie lepsza w smaku?

    1. Można zastąpić mąką owsianą. Co do proporcji to każda mąka inaczej chłonie płyny, więc trzeba będzie dostosować konsystencję ciasta do tej zmiany poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości wody, tak żeby dało się uformować pizzę.

    1. na siemieniu czy na babce wychodzi tak samo, stosuję te sklądnki zamiennie. Czasami daję mielone nasiona chia. Też dają
      podobny efekt.

    1. Myślę, że może nie wyrosnąć aż tak ładnie, ale warto spróbować. Dałabym może łyżeczkę proszku do pieczenia i trochę sody, a do wody dodałabym odrobinę octu jabłkowego, by jeszcze bardziej pobudzić sodę do działania. Powinno się udać 🙂

        1. Proszę o pomoc. Nie wiem co zrobiłam nie tak Pizza wyszła dość rzadka, nie dało się rozciągać ciasta rękami. Zrobiłam z podwójnej porcji – mąkę sorgo zastąpiłem gryczaną, a skrobie ziemniaczaną – skrobią z tapioki. Dodałam pół szklanki wody do zaczynu i szklankę wody do ciasta… (zaznaczam, że robiłam podwojoną porcję) i już była za rzadka. Po upieczeniu smakowała dobrze, choć nie wyglądała aż tak ładnie. Jakaś rada? ☺️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating