Królik duszony w sosie pomidorowym z kapustą

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, mięciutkie i pachnąc ziołami i przyprawami mięso. Królik duszony w sosie pomidorowym z kapustą. Mięso i sos z kapustą podane z ziemniakami stanowi sycące i pełnowartościowe danie.

Zdobyłam świeżutkie, mięso z królika, hodowanego naturalnie na wsi. W sumie to miałam zamiar całość po porcjować i przeznaczyć na zupki dla córeczki, ale jednak zdecydowałam, że odłożę udka i comber i przyrządzę je na obiad dla nas wszystkich. Jako że nigdy nie przyrządzałam dań z tego mięsa, nie za bardzo miałam na nie pomysł. Trafiłam na przepis Karola Okrasy i to był strzał w 10. Królik duszony w sosie pomidorowym z kapustą według przepisu Okrasy jest naprawdę warty spróbowania, dlatego pozwoliłam sobie umieścić go na moim blogu, aby się z Wami nim podzielić.

Nie przeraźcie się ilością masła. Jeśli bardzo chcecie, możecie dać go mniej. Ja jednak myślę, że nadaje ono mięsu bardzo dużo smaku, a wytworzony sos jest gładki i aksamitny. Mięso z królika ma bardzo mało tłuszczu, więc myślę, że taka ilość masła nie zaszkodzi 🙂

Mięso z królika nie jest zbyt popularne i dlatego zachęcam Was do wypróbowania. U mnie dotychczas głównie jako dodatek do dziecięcych zupek, ale na pewno się to zmieni!

Królicze mięso jest bardzo zdrowe. Zawiera bardzo dużo białka i to białka wysokoprzyswajalnego przez nasz organizm, a także dużą ilość kwasu linolenowego, który zmniejsza ryzyko zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego.

Samo zdrowie!

Królik duszony w sosie pomidorowym z kapustą

Składniki dania: Królik duszony w sosie pomidorowym z kapustą

  • ok 1 kg mięsa królika
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g masła
  • 1 puszka pomidorów
  • ćwierć główki białej kapusty
  • kilka gałązek tymianku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 2-3 liście laurowe
  • szczypta przyprawy curry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • łyżeczka kuminu rzymskiego roztartego w moździerzu
  • skórka z ½ cytryny
  • szczypta cukru

Wykonanie dania: Królik duszony w sosie pomidorowym z kapustą

  • Królika przyprawiam pieprzem, solą i tymiankiem.
  • Smażę na oleju na patelni, aż się przyrumieni z każdej strony. Przesmażone mięso wyjmuję.
  • Na patelnie po smażeniu mięsa dolewam odrobinę oleju i smażę cebulę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki.
  • Smażę aż cebula i czosnek się zeszklą. Posypuję odrobiną pieprzu.
  • Wlewam na patelnię szklankę wody. Dodaję masło i przyprawy (liście laurowe, curry, pieprz cayenne, kumin i cukier) oraz wlewam pomidory.
  • Kiedy sos lekko zgęstnieje, dodaję startą skórkę z cytryny.
  • Kapustą pokrojoną w kostkę ok 2x2cm wykładam spód garnka. Na to kładę mięso królika, układam resztę kapusty i zalewam sosem.
  • Duszę do miękkości mięsa. Ok 1 godzinę.
  • Podaję z ziemniakami lub ryżem.
  • Smacznego!

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – darmowy ebook z przepisami bez glutenu, nabiału i cukru.

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

(Visited 1 527 times, 1 visits today)
Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *