Dziś mam dla Was przepis na pyszne, mięciutkie i pachnąc ziołami i przyprawami mięso. Królik duszony w sosie pomidorowym z kapustą. Mięso i sos z kapustą podane z ziemniakami stanowi sycące i pełnowartościowe danie.
Zdobyłam świeżutkie, mięso z królika, hodowanego naturalnie na wsi. W sumie to miałam zamiar całość po porcjować i przeznaczyć na zupki dla córeczki, ale jednak zdecydowałam, że odłożę udka i comber i przyrządzę je na obiad dla nas wszystkich. Jako że nigdy nie przyrządzałam dań z tego mięsa, nie za bardzo miałam na nie pomysł. Trafiłam na przepis Karola Okrasy i to był strzał w 10. Królik duszony w sosie pomidorowym z kapustą według przepisu Okrasy jest naprawdę warty spróbowania, dlatego pozwoliłam sobie umieścić go na moim blogu, aby się z Wami nim podzielić.
Nie przeraźcie się ilością masła. Jeśli bardzo chcecie, możecie dać go mniej. Ja jednak myślę, że nadaje ono mięsu bardzo dużo smaku, a wytworzony sos jest gładki i aksamitny. Mięso z królika ma bardzo mało tłuszczu, więc myślę, że taka ilość masła nie zaszkodzi 🙂
Mięso z królika nie jest zbyt popularne i dlatego zachęcam Was do wypróbowania. U mnie dotychczas głównie jako dodatek do dziecięcych zupek, ale na pewno się to zmieni!
Królicze mięso jest bardzo zdrowe. Zawiera bardzo dużo białka i to białka wysokoprzyswajalnego przez nasz organizm, a także dużą ilość kwasu linolenowego, który zmniejsza ryzyko zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego.
Samo zdrowie!
Królik duszony w sosie pomidorowym z kapustą
Składniki dania: Królik duszony w sosie pomidorowym z kapustą
- ok 1 kg mięsa królika
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g masła
- 1 puszka pomidorów
- ćwierć główki białej kapusty
- kilka gałązek tymianku
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 2-3 liście laurowe
- szczypta przyprawy curry
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżeczka kuminu rzymskiego roztartego w moździerzu
- skórka z ½ cytryny
- szczypta cukru
Wykonanie dania: Królik duszony w sosie pomidorowym z kapustą
- Królika przyprawiam pieprzem, solą i tymiankiem.
- Smażę na oleju na patelni, aż się przyrumieni z każdej strony. Przesmażone mięso wyjmuję.
- Na patelnie po smażeniu mięsa dolewam odrobinę oleju i smażę cebulę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki.
- Smażę aż cebula i czosnek się zeszklą. Posypuję odrobiną pieprzu.
- Wlewam na patelnię szklankę wody. Dodaję masło i przyprawy (liście laurowe, curry, pieprz cayenne, kumin i cukier) oraz wlewam pomidory.
- Kiedy sos lekko zgęstnieje, dodaję startą skórkę z cytryny.
- Kapustą pokrojoną w kostkę ok 2x2cm wykładam spód garnka. Na to kładę mięso królika, układam resztę kapusty i zalewam sosem.
- Duszę do miękkości mięsa. Ok 1 godzinę.
- Podaję z ziemniakami lub ryżem.
- Smacznego!