Pesto ze szpinaku z orzechami włoskimi

Pesto ze szpinaku z orzechami włoskimi

Pesto ze szpinaku z orzechami włoskimi to dodatek do dań, który dobrze mieć zawsze w lodówce. Kiedy mam mało czasu na przygotowanie obiadu, wyjmuję słoiczek i takie szpinakowe pesto  łączę z ugotowanym makaronem. Szybki i pyszny obiad gotowy! Dla urozmaicenia można dodać do tego suszone pomidory.

Samo pesto ze szpinaku i orzechów włoskich również nie wymaga wiele wysiłku. Delikatnie męczy się jedynie blender czy mikser 🙂 My tylko wrzucamy do niego wszystkie składniki i łączymy ze sobą.

Propozycji na pesto jest wiele. Zamiast szpinaku można użyć innej zieleniny: bazylii, pietruszki, nawet liści rzodkiewki. Tradycyjne pesto jest z bazylii z orzeszkami piniowymi. Cena tych małych orzeszków skłoniła mnie jednak do szukania alternatywy. Według mnie orzechy włoskie bardzo dobrze się nadają. Możecie użyć oczywiście innych, ulubionych.

Poza makaronem takie pesto można dodawać do grzanek, wszelkich drożdżowych bułeczek lub np. zrobić z nim taki chlebek ziołowy. Na pewno Wam zasmakuje!

Lubicie szpinak? Do czego najchętniej byś użył/a takie pesto ze szpinaku z orzechami włoskimi?

Jeśli przygotujesz ten lub inny przepis z mojego bloga lub e-booka pochwal się wysyłając do mnie zdjęcie na adres mailowy karolina.nicpon@gmail.com lub oznaczając zdjęcie moim profilem na Facebooku czy Instagramie bym je mogła zobaczyć 🙂 Masz pytania, sugestie? Pisz śmiało!

Pesto ze szpinaku z orzechami włoskimi

Pesto ze szpinaku z orzechami włoskimi

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 słoiczek ok 250g
Przygotowanie 5 min.
Łącznie 5 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 100 g liści szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich lub innych ulubionych
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 szklanki oliwy
  • 0,5 szklanki parmezanu, lub w wersji wegańskiej 2-3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych można użyć innego twardego sera np. grana padano

Wykonanie

  • Wszystkie składniki oprócz oliwy wsypuję do malaksera. Miksuję na najwyższych obrotach. Miksując dalej wlewam oliwę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Podaję do makaronu, grzanek, chlebka ziołowego itp Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 4 565 times, 1 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating