Pesto ze szpinaku z orzechami włoskimi

Pesto ze szpinaku z orzechami włoskimi

Pesto ze szpinaku z orzechami włoskimi to dodatek do dań, który dobrze mieć zawsze w lodówce. Kiedy mam mało czasu na przygotowanie obiadu, wyjmuję słoiczek i takie szpinakowe pesto  łączę z ugotowanym makaronem. Szybki i pyszny obiad gotowy! Dla urozmaicenia można dodać do tego suszone pomidory.

Samo pesto ze szpinaku i orzechów włoskich również nie wymaga wiele wysiłku. Delikatnie męczy się jedynie blender czy mikser 🙂 My tylko wrzucamy do niego wszystkie składniki i łączymy ze sobą.

Propozycji na pesto jest wiele. Zamiast szpinaku można użyć innej zieleniny: bazylii, pietruszki, nawet liści rzodkiewki. Tradycyjne pesto jest z bazylii z orzeszkami piniowymi. Cena tych małych orzeszków skłoniła mnie jednak do szukania alternatywy. Według mnie orzechy włoskie bardzo dobrze się nadają. Możecie użyć oczywiście innych, ulubionych.

Poza makaronem takie pesto można dodawać do grzanek, wszelkich drożdżowych bułeczek lub np. zrobić z nim taki chlebek ziołowy. Na pewno Wam zasmakuje!

Lubicie szpinak? Do czego najchętniej byś użył/a takie pesto ze szpinaku z orzechami włoskimi?

Jeśli przygotujesz ten lub inny przepis z mojego bloga lub e-booka pochwal się wysyłając do mnie zdjęcie na adres mailowy karolina.nicpon@gmail.com lub oznaczając zdjęcie moim profilem na Facebooku czy Instagramie bym je mogła zobaczyć 🙂 Masz pytania, sugestie? Pisz śmiało!

Pesto ze szpinaku z orzechami włoskimi

Pesto ze szpinaku z orzechami włoskimi

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 słoiczek ok 250g
Przygotowanie 5 min.
Łącznie 5 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 100 g liści szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich lub innych ulubionych
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 szklanki oliwy
  • 0,5 szklanki parmezanu, lub w wersji wegańskiej 2-3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych można użyć innego twardego sera np. grana padano

Wykonanie

  • Wszystkie składniki oprócz oliwy wsypuję do malaksera. Miksuję na najwyższych obrotach. Miksując dalej wlewam oliwę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Podaję do makaronu, grzanek, chlebka ziołowego itp Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

(Visited 2 080 times, 2 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *