Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

 

Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiemKolejna wersja dania z ciecierzycą, po tym curry, to ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem. Smakuje obłędnie! Rozgrzewa i poprawia nastrój w te chłodne dni.

Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Wystarczy 20 minut, w czasie kiedy gotuje się ryż, by przyrządzić do niego pyszny, wartościowy sos. Dla dzieci można zmniejszyć ilość curry, dla dorosłych można pokusić się o dodatkowy kawałeczek imbiru, czy papryczkę chilli. Danie nie wymaga dużo czasu, ale też zbyt wiele nakładu pracy. Polecam Wam bardzo tę potrawę. Jest naprawdę bardzo smaczna, zdrowa i sycąca.

Jeśli będziecie odlewać zalewę z puszki ciecierzycy, nie wylewajcie jej! Możecie pokusić się o zrobienie z niej pysznych deserów jak np. taki mus czekoladowy, lody czy bezy. Jest niesamowitym zastępnikiem jajek w wypiekach.

(Visited 2 375 times, 6 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem
Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 5 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 puszka ciecierzycy lub 240 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów lub 4 dojrzałe pomidory
  • 2 garście liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mleka kokosowego opcjonalnie
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 5 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 puszka ciecierzycy lub 240 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów lub 4 dojrzałe pomidory
  • 2 garście liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mleka kokosowego opcjonalnie
Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem
Sposób przygotowania
  1. Cebule i czosnek drobno siekam
  2. Na łyżce oleju podsmażam przyprawę curry aż wydobędzie się jej zapach, wrzucam cebulę, po chwili czosnek i liście szpinaku. Smażę, aż liście zmiękną.
  3. Dodaję pomidory i ciecierzycę. Dolewam trochę wody (ok 30-50ml) i duszę ok 5 minut. Doprawiam solą i ewentualnie pieprzem.
  4. Podaję z ryżem ugotowanym na sypko. Można dodać łyżkę mleka kokosowego, ale nie jest to konieczne 🙂 Smacznego!

  1. Super, zapisuję przepis, bo ostatnio się zastanawiałam, co jeszcze można wykombinować z ciecierzycy 🙂

      1. Szczerze? Musiałam mocno zmienić koncept przez moje ostatnie gapostwo… Okazało się, że nie mam curry i nie wiedziałam, że ciecierzycę tyle trzeba moczyć i gotować… Jednak jako inspiracja posłużyło super i na pewno zrobię jeszcze oryginał 🙂

  2. Pyszne i bezglutenowe. Obok fasolki po bretonsku z sosem pomidorowym, w wersji pomidorowej ciecierzysta. Juz oszalaly moje kubeczki smakowe, ktorych spokoj zostal wzmacony ta niebianską perspektywą. Pozdrawiam serdecznie Beata

  3. Lubię i kiedyś przygotowywałam, ale od dawna nie.. dziękuję, że przypomniałaś mi o tym daniu 🙂 Ja najczęściej sama gotuje ciecierzycę i ją mrożę, bo ta z puszki jest dla mnie za słona i nie dodaje curry a chili 🙂 Lubię podawać z kaszą gryczaną w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw 😉

    1. Nie ma sprawy 🙂 Taka gotowana samemu jest lepsza i na pewno zdrowsza, bo nie ma kontaktu z puszką. Dobry pomysł z mrożeniem. Ja czasem nagotuję i potem przerabiam na siłę, a w sumie to można zamrozić ;P

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *