Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem

 

Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiemKolejna wersja dania z ciecierzycą, po tym curry, to ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem. Smakuje obłędnie! Rozgrzewa i poprawia nastrój w te chłodne dni.

Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Wystarczy 20 minut, w czasie kiedy gotuje się ryż, by przyrządzić do niego pyszny, wartościowy sos. Dla dzieci można zmniejszyć ilość curry, dla dorosłych można pokusić się o dodatkowy kawałeczek imbiru, czy papryczkę chilli. Danie nie wymaga dużo czasu, ale też zbyt wiele nakładu pracy. Polecam Wam bardzo tę potrawę. Jest naprawdę bardzo smaczna, zdrowa i sycąca.

Jeśli będziecie odlewać zalewę z puszki ciecierzycy, nie wylewajcie jej! Możecie pokusić się o zrobienie z niej pysznych deserów jak np. taki mus czekoladowy, lody czy bezy. Jest niesamowitym zastępnikiem jajek w wypiekach.

Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem

Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Main Dish, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: azjatycka
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 5 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy lub 240 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów lub 4 dojrzałe pomidory
  • 2 garście liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz i cukier do smaku
  • 1 łyżka mleka kokosowego opcjonalnie

Wykonanie

  • Cebule i czosnek drobno siekam
  • Na łyżce oleju podsmażam przyprawę curry aż wydobędzie się jej zapach, wrzucam cebulę, po chwili czosnek i liście szpinaku. Smażę, aż liście zmiękną.
  • Dodaję pomidory i ciecierzycę. Dolewam trochę wody (ok 30-50ml) i duszę ok 5 minut. Doprawiam ok 1 łyżeczką cukru, solą i ewentualnie pieprzem.
  • Podaję z ryżem ugotowanym na sypko. Można dodać łyżkę mleka kokosowego, ale nie jest to konieczne 🙂 Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 25 303 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Super, zapisuję przepis, bo ostatnio się zastanawiałam, co jeszcze można wykombinować z ciecierzycy 🙂

      1. Szczerze? Musiałam mocno zmienić koncept przez moje ostatnie gapostwo… Okazało się, że nie mam curry i nie wiedziałam, że ciecierzycę tyle trzeba moczyć i gotować… Jednak jako inspiracja posłużyło super i na pewno zrobię jeszcze oryginał 🙂

  2. Ależ to obłędnie wygląda <3 Już chyba wiem co będzie jutro na obiad 😉 Tylko szpinak muszę kupić 😀

  3. Pyszne i bezglutenowe. Obok fasolki po bretonsku z sosem pomidorowym, w wersji pomidorowej ciecierzysta. Juz oszalaly moje kubeczki smakowe, ktorych spokoj zostal wzmacony ta niebianską perspektywą. Pozdrawiam serdecznie Beata

  4. Przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam ciecierzycy :O ale przepis wydaje się tak prosty, że chyba spróbuję 🙂

  5. Lubię i kiedyś przygotowywałam, ale od dawna nie.. dziękuję, że przypomniałaś mi o tym daniu 🙂 Ja najczęściej sama gotuje ciecierzycę i ją mrożę, bo ta z puszki jest dla mnie za słona i nie dodaje curry a chili 🙂 Lubię podawać z kaszą gryczaną w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw 😉

    1. Nie ma sprawy 🙂 Taka gotowana samemu jest lepsza i na pewno zdrowsza, bo nie ma kontaktu z puszką. Dobry pomysł z mrożeniem. Ja czasem nagotuję i potem przerabiam na siłę, a w sumie to można zamrozić ;P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating