Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem

 

Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiemKolejna wersja dania z ciecierzycą, po tym curry, to ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem. Smakuje obłędnie! Rozgrzewa i poprawia nastrój w te chłodne dni.

Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Wystarczy 20 minut, w czasie kiedy gotuje się ryż, by przyrządzić do niego pyszny, wartościowy sos. Dla dzieci można zmniejszyć ilość curry, dla dorosłych można pokusić się o dodatkowy kawałeczek imbiru, czy papryczkę chilli. Danie nie wymaga dużo czasu, ale też zbyt wiele nakładu pracy. Polecam Wam bardzo tę potrawę. Jest naprawdę bardzo smaczna, zdrowa i sycąca.

Jeśli będziecie odlewać zalewę z puszki ciecierzycy, nie wylewajcie jej! Możecie pokusić się o zrobienie z niej pysznych deserów jak np. taki mus czekoladowy, lody czy bezy. Jest niesamowitym zastępnikiem jajek w wypiekach.

Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem

Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Main Dish, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: azjatycka
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 5 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy lub 240 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów lub 4 dojrzałe pomidory
  • 2 garście liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz i cukier do smaku
  • 1 łyżka mleka kokosowego opcjonalnie

Wykonanie

  • Cebule i czosnek drobno siekam
  • Na łyżce oleju podsmażam przyprawę curry aż wydobędzie się jej zapach, wrzucam cebulę, po chwili czosnek i liście szpinaku. Smażę, aż liście zmiękną.
  • Dodaję pomidory i ciecierzycę. Dolewam trochę wody (ok 30-50ml) i duszę ok 5 minut. Doprawiam ok 1 łyżeczką cukru, solą i ewentualnie pieprzem.
  • Podaję z ryżem ugotowanym na sypko. Można dodać łyżkę mleka kokosowego, ale nie jest to konieczne 🙂 Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

(Visited 13 661 times, 8 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Super, zapisuję przepis, bo ostatnio się zastanawiałam, co jeszcze można wykombinować z ciecierzycy 🙂

      1. Szczerze? Musiałam mocno zmienić koncept przez moje ostatnie gapostwo… Okazało się, że nie mam curry i nie wiedziałam, że ciecierzycę tyle trzeba moczyć i gotować… Jednak jako inspiracja posłużyło super i na pewno zrobię jeszcze oryginał 🙂

  2. Pyszne i bezglutenowe. Obok fasolki po bretonsku z sosem pomidorowym, w wersji pomidorowej ciecierzysta. Juz oszalaly moje kubeczki smakowe, ktorych spokoj zostal wzmacony ta niebianską perspektywą. Pozdrawiam serdecznie Beata

  3. Lubię i kiedyś przygotowywałam, ale od dawna nie.. dziękuję, że przypomniałaś mi o tym daniu 🙂 Ja najczęściej sama gotuje ciecierzycę i ją mrożę, bo ta z puszki jest dla mnie za słona i nie dodaje curry a chili 🙂 Lubię podawać z kaszą gryczaną w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw 😉

    1. Nie ma sprawy 🙂 Taka gotowana samemu jest lepsza i na pewno zdrowsza, bo nie ma kontaktu z puszką. Dobry pomysł z mrożeniem. Ja czasem nagotuję i potem przerabiam na siłę, a w sumie to można zamrozić ;P

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *