Dziś mam pyszną propozycję na lekki obiad. Bardzo często faszeruję różne warzywa. Czasem jest to papryka faszerowana, czasem cukinia faszerowana, a czasem inne warzywa. Pomidory, bakłażany, pieczarki. Ten przepis zrobiłam w wersji z papryką i cukinią. Mąż bardziej wolał paprykę, a ja obie wersje 😉
Farsz z tego przepisu pasuje do wszystkich warzyw. Kasza jaglana z dodatkiem brukselki i pora. Pyszny bezmięsny obiad, prosty i szybki. Farsz można przygotować wcześniej, nadziać warzywa, a pół godziny przed obiadem po prostu wstawić całość do piekarnika. Jeśli szukasz przepisu na paprykę faszerowaną mięsem, to zapraszam po przepis na paprykę faszerowaną po meksykańsku.
Brukselki nie jadłam od bardzo dawna. Nie lubiłam jako dziecko i myślę, że wielu z Was też nie darzyło jej sympatią. Zobaczyłam ją ostatnio w sklepie i pomyślałam: kupię. Przecież kapustę lubię w każdej postaci, to przecież brukselkę też powinnam lubić… 🙂 Tak więc kupiłam i zrobiłam i zjadłam ze smakiem 🙂 Co więcej, moje dzieciaki też zajadały i mówiły, że te małe kapustki są bardzo smaczne 🙂 Mam nadzieję, że i Wy się przekonacie i spróbujecie tego dania 🙂
Jest tu ktoś, kto też nie lubił brukselki, a może ktoś z Was jako dziecko zajadał się brukselką, aż się uszy trzęsły? Dajcie znać w komentarzu! 🙂
A teraz cukinia i/lub papryka faszerowana kaszą jaglaną z brukselką. Bardzo Wam polecam to zestawianie smaków, pasuje idealnie! Oczywiście dodatek pomidorowego sosu, to nieodłączny element dania! 🙂 W wersji bezglutenowej można go zagęścić mąką ziemniaczaną lub inną, której w tym celu najczęściej używacie.
Cukinia lub papryka faszerowana kaszą jaglaną z brukselką
Składniki
- 3 papryki czerwone
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 20 dkg brukselki
- 1 kawałek pora ok. 10-15 cm
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka listki z kilku gałązek tymianku lub łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
sos pomidorowy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 szklanka buionu warzywnego
- 1 łyżeczka mąki (ziemniaczanej lub łyżka pszennej)
- szczypta cukru
Wykonanie
- Papryki przekrawam na pół i wydrążam gniazda nasienne, cukinie kroję wzdłuż i wydrążam miąższ. Miąższ z cukinii siekam drobno i odkładam. Przekrojone i wydrążone warzywa lekko oprószam solą i oliwą wewnątrz.
- Kaszę jaglaną płuczę, przelewam wrzątkiem. Przesypuję do garnka, zalewam wrzątkiem i gotuję ok 10 minut. Po tym czasie wyłączam gaz i przykrytą kaszę zostawiam by doszła.
- Cebulę obieram i drobno siekam. Pora myję i kroję w cienkie plasterki.
- Z brukselek odcinam twarde głąby i usuwam brzydkie liście. Myję i kroję w plasterki.
- Na oleju (ok. 2 łyżki) podsmażam cebulę, dodaję pora i brukselki. Nie mieszam zbyt często, by brukselki się ładnie przysmażyły. Jeśli faszeruję cukinię, to w tym momencie na patelnię wrzucam również jej miąższ i smażę, aż lekko zmięknie. Doprawiam dużą szczyptą soli, pieprzu, tymiankiem i papryką.
- Do ugotowanej kaszy dodaję podsmażoną brukselkę z warzywami, mieszam i doprawiam w razie potrzeby solą i pieprzem.
- Masą faszeruję papryki i cukinię. Wkładam faszerowane warzywa do brytfanki, wlewam na dno ok. pół szklanki wody lub bulionu. Przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika na ok 30 minut. W połowie pieczenia okrywam pokrywkę.
- Warzywa wyjmuję i podaję z pomidorowym sosem. Smacznego!
sos pomidorowy
- W czasie, kiedy warzywa się pieką, przygotowuję sos pomidorowy.
- Do gorącego bulionu dodaję przecier pomidorowy i mieszam.
- Zagotowuję i zmniejszam ogień do minimum. W osobnej miseczce mieszam dokładnie mąkę (ziemniaczaną lub pszenną) z zimną wodą tak ok 1/4 szklanki. Jeśli używam pszennej mąki, najpierw wsypuję mąkę, a powoli dolewam wodę ciągle mieszając, by nie powstały grudki.
- Mąkę wlewam do pomidorowego bulionu i mieszam. Doprowadzam do wrzenia, powinno zgęstnieć. Przyprawiam solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotowe
Planujesz już świąteczne potrawy?
Pobierz e-book „Słodkie Święta” w wydaniu klasycznym, wege, fit i dla dzieci i nie martw się o świąteczne słodkie menu! 🙂 Kliknij w okładkę, by się zapisać i pobrać plik 🙂
Robię jeszcze cukinię – ile się da, bo to już końcówka sezonu. Kocham szczególnie faszerowaną jej postać. Przepis na pewno wypróbuje!
Tak, sezon już się kończy, ale póki jeszcze jest, trzeba wykorzystać na maksa 🙂 Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂 Mam nadzieję, że dasz znać jak smakowało 🙂