1łyżeczkalistki z kilku gałązek tymiankulub łyżeczka suszonego tymianku
szczyptaostrej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
sos pomidorowy
1łyżkaprzecieru pomidorowego
1szklankabuionu warzywnego
1łyżeczkamąki (ziemniaczanej lub łyżka pszennej)
szczyptacukru
Wykonanie
Papryki przekrawam na pół i wydrążam gniazda nasienne, cukinie kroję wzdłuż i wydrążam miąższ. Miąższ z cukinii siekam drobno i odkładam. Przekrojone i wydrążone warzywa lekko oprószam solą i oliwą wewnątrz.
Kaszę jaglaną płuczę, przelewam wrzątkiem. Przesypuję do garnka, zalewam wrzątkiem i gotuję ok 10 minut. Po tym czasie wyłączam gaz i przykrytą kaszę zostawiam by doszła.
Cebulę obieram i drobno siekam. Pora myję i kroję w cienkie plasterki.
Z brukselek odcinam twarde głąby i usuwam brzydkie liście. Myję i kroję w plasterki.
Na oleju (ok. 2 łyżki) podsmażam cebulę, dodaję pora i brukselki. Nie mieszam zbyt często, by brukselki się ładnie przysmażyły. Jeśli faszeruję cukinię, to w tym momencie na patelnię wrzucam również jej miąższ i smażę, aż lekko zmięknie. Doprawiam dużą szczyptą soli, pieprzu, tymiankiem i papryką.
Do ugotowanej kaszy dodaję podsmażoną brukselkę z warzywami, mieszam i doprawiam w razie potrzeby solą i pieprzem.
Masą faszeruję papryki i cukinię. Wkładam faszerowane warzywa do brytfanki, wlewam na dno ok. pół szklanki wody lub bulionu. Przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika na ok 30 minut. W połowie pieczenia okrywam pokrywkę.
Warzywa wyjmuję i podaję z pomidorowym sosem.
Smacznego!
sos pomidorowy
W czasie, kiedy warzywa się pieką, przygotowuję sos pomidorowy.
Do gorącego bulionu dodaję przecier pomidorowy i mieszam.
Zagotowuję i zmniejszam ogień do minimum. W osobnej miseczce mieszam dokładnie mąkę (ziemniaczaną lub pszenną) z zimną wodą tak ok 1/4 szklanki. Jeśli używam pszennej mąki, najpierw wsypuję mąkę, a powoli dolewam wodę ciągle mieszając, by nie powstały grudki.
Mąkę wlewam do pomidorowego bulionu i mieszam. Doprowadzam do wrzenia, powinno zgęstnieć. Przyprawiam solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotowe