Pyszne, wilgotne kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii.
Czas przygotowania40 min.mins
Czas gotowania6 min.mins
Czas całkowity46 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: cukinia
Porcje: 10kotlecików
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
1cukinia
1ząbekczosnku
1cebula
1/2szklankikaszy jaglanejodmierzona sucha
2-3łyżkimąki ziemniaczanej
1łyżkaposiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenialub zmiksowane płatki kukurydziane w wersji bezglutenowej
Wykonanie
Cukinię myję i trę na tarce o małych oczkach (nigdy nie obieram cukinii ze skórki, ale jeśli wolicie możecie obrać)
Posypuję odrobiną soli i odstawiam na kilkanaście minut.
W tym czasie gotuję kaszę jaglaną w 1 i 1/4 szklanki lekko osolonej wody. Kasza musi być dość mocno ugotowana, nawet trochę rozgotowana, więc gotuję ją ok 20 minut. Jeśli płyn szybko odparuje możecie dolać trochę wody. Ugotowaną kaszę pozostawiam do przestudzenia.
Siekam drobno czosnek i cebulę. Na łyżce oleju podsmażam lekko cebulę i czosnek, aż będą delikatnie złote.
Cukinię dokładnie odsączam z powstałej wody. Dodaję do niej ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, koperek, przyprawy i mąkę ziemniaczaną.
Wilgotnymi dłońmi formułuję kotlety, obtaczam je w bułce tartej lub płatkach kukurydzianych i smażę po 2-3 minuty z każdej strony, aż się pięknie zarumienią.
Podaję z domowym ketchupem z cukinii, lub sosem czosnkowym.
Smacznego!