Bezglutenowe pączki wegańskie

Dziś chciałam pokazać Wam mój najnowszy przepis na bezglutenowe pączki wegańskie. Są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Na blogu jest już sporo przepisów na pączki. Część wegańska, część bezglutenowa. Ten przepis nie zawiera mleka, jajek ani glutenu.

Bezglutenowe pączki wegańskie

W przeciwieństwie do tych pączków bezglutenowych, ten przepis jest na mąkach bezglutenowych jednorodnych, czyli nie zawiera gotowej mieszanki.

Takie przepisy najbardziej lubię i takie właśnie najczęściej robię. Wiem dokładnie co dodaję do ciasta i co podaję dzieciom. Pączki wychodzą pyszne, pięknie się napowietrzają i smażą.

Jeśli nie lubisz jednak zbyt tłusto, możesz te pączusie upiec. Można użyć foremek do donatów lub po prostu ułożyć ciasto na blaszce. Szczerze mówiąc te pieczone wychodzą naprawdę wyśmienite! Nie wiem nawet czy nie lepiej niż smażone, które jednak są dość tłuściutkie. 🙂

Bezglutenowe pączki przekrój

Jak zrobić bezglutenowe pączki wegańskie?

Do zrobienia tych pączków bezglutenowych potrzebujesz neutralnych w kolorze i lekkich mąk i skrobi. Ja użyłam mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej i z tapioki. Kluczem do sukcesu jest łupina babki jajowatej. Wiele już o niej pisałam wcześniej, np przy okazji tego przepisu na bezglutenową babkę drożdżową.

Jeśli jednak musicie ją czymś zastąpić, możecie dać mielone siemię lniane. 3 łyżki wymieszaj z 1/4 szklanki cieplej wody. Odstaw na kilka minut i dodaj do ciasta. Co ważne, siemię nie chłonie wody aż tak, jak łupina babki jajowatej, więc zdecydowanie będzie trzeba zmniejszyć ilość wody w przepisie na pączki.

Nie przedłużając, poniżej znajdziecie przepis na te bezglutenowe pączki wegańskie.

Bezglutenowe pączki wegańskie

Bezglutenowe pączki wegańskie

Prosty przepis bez gotowych mieszanek mąk.
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Keyword: bezglutenowe drożdżowe, pączki, Tłusty czwartek
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 1 godz. 30 min.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ½ szklanki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • ¼ szklanki łupin babki jajowatej
  • 9 g suchych drożdży lub 25g świeżych
  • 20 g cukru lub innego słodzidła
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu
  • szklanki wody ciepłej
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Z drożdży, łyżeczki cukru i 2 łyżek mąki ryżowej robię zaczyn. Zalewam je połową szklanki ciepłej wody. (Nawet z drożdży suchych)
  • Do miski przesiewam mąki, dodaję cukier lub cukier kokosowy, erytrol lub inny, sól i łupiny babki jajowatej. Mieszam.
  • Dodaję zaczyn, olej, spirytus i resztę wody, wlewając po trochę i mieszając ciasto.
  • Ciasto powinno z czasem robić się coraz gęstsze. Po dodaniu całej wody będzie dość miękkie i lekko klejące. Przykrywam miskę z ciastem ręcznikiem lub folią, którą w kilku miejscach nakłuwam. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  • Po tym czasie wykładam na stolnicę wysypaną mąką ryżową. Lekko oprószam ciasto mąką i rozpłaszczam lub rozwałkowuję na grubość ok 2 cm. Wykrawam szklanką kółka. Odstawiam na wysypaną mąką stolnicę, przykrywam czystą ściereczką, aby jeszcze podrosły.
    Wyrastanie pączki bezglutenowe
  • W tym czasie rozgrzewam olej do ok 170°C.
  • Wyrośnięte pączki kładę na gorący tłuszcz i smażę kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.
  • Odkładam gotowe pączki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Jeśli pączki pieczemy, wstawiamy je na ok 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  • Usmażone lub upieczone pączki nadziewam konfiturą lub gładkim dżemem i opcjonalnie obtaczam w drobno zmielonym cukrze/erytrolu z dodatkiem cynamonu
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Bezglutenowe pączki wegańskie

pączki bezglutenowe

(Visited 11 344 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Sorki ale do pieczenia to to się nie nadaje. Zrobiłam wg przepisu, 20 minut pieczenia i w środki zakalec, tak jak ktoś pisał to coś a la bułka a nie paczek. 11 sztuk do smieci…

  2. Czy wyrobione ciasto można odłożyć na następny dzień, jeśli się nie chce od razu robić pączków z całości?

    1. Niestety nie da się tutaj zastąpić babki jajkami. Ona bardziej zastępuje gluten niż jajka. Można spróbować dać 1 jajko i np mielone siemię lniane zamiast babki, ale trzeba będzie zmniejszyć ilość wody w przepisie. Dokładnych proporcji nie podam, bo tak nie robiłam, ale trzeba dążyć do konsystencji z filmiku.

      1. Dziękuję! Jakimś cudem kupiłam mielone łupiny babki jajowatej, czy ma to znaczenie czy są mielone czy nie?
        Już się doczekać nie mogę kiedy je zrobię 🙂

  3. Mi zwykle wegańskie danie kojarzyło się z czymś mniej smacznym. Dopiero niedawno odkryłam dzięki mojej siostrze, jak bardzo się myliłam. Sama zaczęłam eksperymentować z tego typu daniami. Przygotowałam pączki według Twojego przepisu i od razu mnie urzekły. Lekkie, puszyste, a przy tym bardzo smaczne 🙂 zainspirowałaś mnie i na pewno wypróbuję też inne przepisy 🙂

  4. Witam wszystko zrobione wg przepisu ciasto było sprężyste i ładnie podrosło. Niestety upieczone w piekarniku po 20 min 180 st zupełnie surowe po 30 min wyszły raczej bułki śniadaniowe na pewno nie pączki dzieci rozczarowane.

  5. I ja chętnie się dowiem, czy mogę czymś zastąpić drożdże? Soda/proszek…? Młody ma alergię na drożdże.

  6. Przepis wygląda świetnie! Mam pytanie odnośnie spirytusu/ rumu, po co dodaje się spirytus? i czy można go jeszcze jakoś zastąpić? Pozdrawiam!

    1. Dodaje się po to, by pączki nie chlonely zbyt mocno tłuszczu. Alkohol w takiej temperaturze się ulotni, więc nie będzie go w pączkach. Można też dać octu odrobinę, ma podobne działanie.

  7. 5 stars
    Super przepis, chętnie wypróbuję. Najbardziej urzekło mnie, że mąki są tylko trzy w porywach wyjdzie i z dwóch a jeśli chodzi o siemię czy łupiny babki, czy jeśli nie zależy nam na Wega – można dodać jajka ? Pozdrawiam Justyna

  8. Czy jest szansa na podawanie gramatury składników? Nie mam szklanki miarki i bardzo trudno mi znaleźć odpowiednie ilości…
    Pozdrawiam!

    1. Chodzi o to, że jesli nie możesz skrobi ziemniaczanej, możesz dać tylko tapiokę i odwrotnie. Ja je robię dając i tapiokę i ziemniaczaną, ale wyjdą równie dobrze z jednego rodzaju skrobią. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating