Popękane ciasteczka czekoladowe bezglutenowe bez jajek

Popękane ciasteczka czekoladowe chodziły za mną już jakiś czas. W końcu zabrałam się za opracowanie na nie przepisu. Zapraszam, bo wychodzą przepyszne!

Popękane ciasteczka czekoladowe bezglutenowe

Kocham ciasteczka. Kruche, maślane, orzechowe, czekoladowe, owsiane, kokosowe dosłownie wszystkie! 😀 Zresztą moje dzieci też, więc dość często różne ciasteczka przygotowujemy, Córka coraz więcej pomaga w kuchni. Sprawia jej to dużą frajdę, a takie ciasteczka są idealne dla małych pomocnych rączek. Nie ma nic lepszego niż ugniatanie ciasta, kulanie i obtaczanie w cukrze pudrze, prawda?

Jeśli dodamy do tego zapach unoszący się podczas pieczenia, to mamy już przepis na idealne popołudnie!

Popękane ciasteczka czekoladowe bezglutenowe

Popękane ciasteczka czekoladowe bezglutenowe wychodzą pyszne! Są mocno czekoladowe, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Dość słodkie, ale ta słodka cukrowa skorupka sprawia, że są takie chrupiące. Nadaje im charakteru. Najlepiej smakują moczone w kubku migdałowego mleka.

Jak zrobić popękane ciasteczka czekoladowe bezglutenowe?

Przepis na te ciastka jest bardzo prosty. To masło lub wegańska margaryna np. Alsan Bio, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, łupiny babki jajowatej, dzięki którym ciasteczka się nie rozpływają na płasko oraz kakao lub karob i cukier, lub inny słodzik typu erytrol, ksylitol itp.

Wszystko wystarczy praktycznie razem wymieszać, aż powstanie kulka zwartego elastycznego ciasta, które jeszcze musimy schłodzić w lodówce, by następnie utworzyć kulki. Każdą kulkę solidnie obtaczamy cukrem pudrem, lub erytrolem zmielonym na puder.

Ciasteczka rozkładamy na papierze do pieczenia w dość dużych odstępach i pieczemy ok. 12-15 minut.

I tyle! Szybkie, proste, idealne! Popękane ciasteczka czekoladowe bez glutenu i jajek. Wegańskie, jeśli użyjemy margaryny.

Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe

Jakich zamienników użyć?

Jeśli chodzi o mąki, zamiast ryżowej można użyć większej ilości skrobi ziemniaczanej, mąki z sorgo, kukurydzianej lub jaglanej. Zamiast skrobi ziemniaczanej, można użyć skrobi z tapioki.

Łupiny babki jajowatej, można zastąpić mielonym siemieniem lnianym lub nasionami chia.

Kakao można zastąpić karobem, a cukier — erytrolem lub ksylitolem. Wtedy jednak warto zmniejszyć jego ilość o około 1/3.

Zamiast proszku do pieczenia można dać sodę oczyszczoną. Ok. 0,5 łyżeczki razem z łyżeczką soku z cytryny lub octu jabłkowego.

Każda ta zmiana sprawi, że ciastka wyjdą trochę inaczej. Mogą wyjść bardziej płaskie, kruche, mokre lub bardziej suche. Efekt może się różnić, ale na pewno będą smaczne. Warto eksperymentować i dostosować przepis do swoich preferencji.

Polecam wypróbować i podzielić się wrażeniami w komentarzu. Czekam na Waszą relację i opinię.

Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe bezglutenowe

Pyszne, proste mocno czekoladowe ciasteczka. Idealne do kubka migdałowego mleka lub kawy
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Keyword: ciasteczka, czekolada
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 40 min.
Czas pieczenia 15 min.
Łącznie 55 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 70 g masła lub margaryny bezmlecznej
  • ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej 50g
  • ½ szklanki mąki ryżowej białej 50 g
  • 1,5 łyżeczki łupin babki jajowatej
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ¼ szklanki gorzkiego kakao 40g
  • szklanki cukru lub erytrolu zmielonego drobno ok. 50g
  • ½ szklanki cukru pudru - do obtoczenia

Wykonanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  • Łupiny babki jajowatej zalewamy 5 łyżkami wody. Odstawiamy.
  • Masło ucieramy, dodajemy łupiny. Mąki, cukier, proszek i kakao dodajemy do masła i wyrabiamy szybko kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
  • Z ciasta formujemy kulki po ok 20-23g każda. Mocno obtaczamy w przesianym pudrze i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach.
  • Pieczemy w 180st. grzanie góra dół przez 12-15 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i dopiero po kilku minutach wyjmujemy i przekładamy na kratkę do przestudzenia.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Ciasteczka czekoladowe bezglutenowe

(Visited 2 870 times, 1 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating