Mam dla Was nowy przepis na babkę. Na blogu jest już przepis na babkę z aquafaby i mąki ziemniaczanej. Kilka osób pisało do mnie, że smak skrobi w poprzedniej babce był dla nich zbyt intensywny. Postanowiłam spróbować ponownie i stworzyłam przepis na babkę, która jest prostsza i bardziej przypomina tradycyjną babkę piaskową. Powstała więc bezglutenowa wegańska babka piaskowa.
Taka babka idealnie będzie się prezentować na Święta Wielkanocne wśród innych świątecznych ozdób.
Przepis na wegańską babkę piaskową bez glutenu
Przepis jest prosty i myślę, że wszystkim się uda. Smakowo jestem z niej bardzo zadowolona. Dzieciaki się zajadały, a mąż prosił o jeszcze. Lepszej rekomendacji nie mogłam sobie wyobrazić 🙂 Ta bezglutenowa wegańska babka piaskowa smakowała nam od razu po upieczeniu, ale na drugi dzień była nawet lepsza. Do trzeciego dnia nie dotrwała 😉
Struktura ciasta jest dość zwarta jak w babce piaskowej. Jest wilgotna, ale jak to w wypiekach bezglutenowych bywa, trochę się kruszy. Mnie to nie przeszkadza 🙂 Ważne, że podczas krojenia nic się z nią nie dzieje i nie rozpada się. Z kubkiem herbaty czy kawy smakuje przepysznie!
Nie przedłużając, zapraszam Was na przepis na takie oto cudo. Wegańska babka piaskowa bezglutenowa, a dodatkowo zastępując cukier ksylitolem łatwo przekształcimy ją w wypiek bez białego rafinowanego cukru. Polecam!
Bezglutenowa wegańska babka piaskowa
Ingredients
- 1,5 szklanki mąki ryżowej jasnej
- 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru lub 1/3 ksylitolu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru wanliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego u mnie migdałowe
- 1/3 szklanki oleju roślinnego u mnie rzepakowy
- garść rodzynek wcześniej namoczonych w wodzie
- mąka migdałowa lub zmielone migdały do posypania formy
- cukier lub ksylitol puder do posypania gotowej babki
Instructions
- Rozgrzewam piekarnik do 180st. C
- Przygotowuję formę na babkę. Smaruję ją dokładnie margaryną i posypuję mąką migdałową.
- Suche składniki - mąki, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier lub ksylitol (ksylitol zmiksowany na puder) mieszam w misce.
- W drugiej misce mieszam mokre składniki - olej, mleko roślinne, ocet.
- Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam łyżką do połączenia składników. Od razu przelewam do formy.
- Wstawiam do piekarnika i piekę w 180st. C przez ok 40 minut Studzę i ostrożnie wyjmuję z formy. Gotową babkę posypuję ksylitolem pudrem. Smacznego!
Notes
Postaram się już jutro ją zrobić według tego przepisu. Tylko czy można na przykład dodać do nie Karobu. Jak myślicie jaka wtedy będzie w smaku?
KATASTROFA! Środek babki został płynnym surowym ciastem, które wypłynęło po wyliczeniu na paterę. Wszystko przygotowane zgodnie z przepisem, bez żadnych zamienników, temperatura i czas pieczenia prawidłowe.
Piekarniki pieką w różny sposób. Może trzeba było jeszcze trochę potrzymać w piekarniku. Warto zanim się wyłączy sprawdzać patyczkiem czy środek jest upieczony.
Jak długo można ją przechowywać i gdzie?
Jest dobra przez ok 2 dni. Najlepiej trzymać owiniętą woreczkiem foliowym.
Nie dodałam rodzynek, ale dosypałam maku i upiekłam w zwykłej prostokątnej foremce. Ciasto wyszło bardzo dobre, ale ciut za mało słodkie (pewnie przez rezygnację z rodzynek). Robi się błyskawicznie, przepis wydrukowałam więc na pewno będę piekła.
Cieszę się, że smakuje. Z rodzynkami jest takie w sam raz słodkie 🙂 Choć tutaj wiadomo, wiele zależy od osobistych preferencji i przyzwyczajeń.
wygląda super!
Pięknie wyrosło, ale w środku niestety zakalec. Dla mnie za bardzo czuć ciecierzyce.
Też czuję ciecierzycę, ale gdybym nie wiedziała, że ona jest w składzie, to pewnie nie zwróciłabym uwagi na ten posmaczek. Ciasto wyszło smaczne
Zrobiłam babkę, wygląda oryginalnie, ale smak… niestety jest gorzkawy, strasznie czuć sodę. 1 kawałek zjedzony przez synka posmarowany dżemem truskawkowym, ale na więcej nie ma amatorów 🙁 Dałam ryżową, mąkę z ciecierzycy i ziemniaczaną, bez jaglanej, skąd może być ta gorycz?
Czy można użyć mleka sojowego?
Czy w formie silikonowej bez smarowania się uda?
tak, może być mleko sojowe a forma silikonowa powinna zdać egzamin 🙂
Czy mleko migdałowe można zastąpić kokosowym, tylko takim domowej roboty?
myślę że tak, ale możliwe, że lepiej je trochę rozrzedzić wodą 🙂
Jaka pojemnosc w ml ma szklanka?
czy mozna zastapic mąkę cieciezycy mąka kokosowa lub migdalowa?
Czy mozna pominac rodzynki?
szklanka to u mnie 250ml. Można spróbować z mąką migdałową, kokosowa zbyt mocno wchłonie płyn, a rodzynki można spokojnie pominąć 🙂
Czy mogę zastąpić olej rzepakowy masłem klarowanym lub kokosowym olejem?
Tak, można ale w formie płynnej
Czy wyjdzie z mąki pszennej? U nas bmk i jajka zabronione i nie mam takiego arsenału mąk w domu.
Czy proporcje te same?
Tak, wyjdzie ale co do proporcji, będzie trzeba je dostosować. Myślę, że nie będzie potrzeba aż tyle mleka roślinnego, wlej 3/4 porcji i w razie czego dolej. Ciasto powinno mieć standardową konsystencję jak na babkę 🙂
Udało mi się upiec babkę bez glutenu i cukru. Widzę, że jajek i mleka też można się pozbyć.
Można jak najbardziej 🙂
dzień dobry. Czym można zastąpić proszek do pieczenia i sodę oczyszczaną. Niestety jestem na te produkty uczulona. Czy może jakiś przepis bezglutenowy bez użycia tych dwóch składników?
Ucieklam, ale nie wiem co mnie pokusiło wyjąc przed ostudzeniem…i się porozpadala. Ale smak ciekawy. Akurat miałam mąkę z ciecierzycy na którą nigdy nie miałam pomysłu.
A czy można użyć zwykle mleko? (zwierzęce:) pozdrawiam serdecznie!:)
Tak, możesz użyć zwierzęcego 🙂
witam, mnie przyszło na stare lata uczyć się gotować na nowo :O
myślę, że te zastępcze mąki można by pisać już w przepisie, żeby potem nie szukać i nie zastanawiać się czy można zamienić… np. mąka z ciecierzycy?!?, ale gorzej – kukurydziana??? i tym podobne zastępstwa
a ponadto dla czego mąkę z ciecierzycy zastępujemy gryczaną, ale paloną???
Dziękuję za wskazówkę. A co do mąki to ciecierzycową można zastąpić gryczaną niepaloną, czyli tą jasną. Ma mniej intensywny smak niż palona, dlatego jest bardziej uniwersalna.
Witam a czym zastapic ocet lub sok z cytryny? U nas niedozwolone 🙁
Ocet lub sok z cytryny aktywuje działanie sody. W cieście musi być coś kwaśnego, co sprawi że soda zadziała. Można dać trochę jogurtu albo sok z innego kwaśnego owocu, np z żurawiny
Witam . Mam pytanie na jaka make mogę zamienić mąkę z ciecierzycy?
Tak jak pisałam w uwagach: Mąkę z ciecierzycy można zastąpić np. gryczaną niepaloną, jaglaną lub owsianą bezglutenową 🙂
bardzo fajny przepis, babka wygląda apetycznie! 🙂
Właśnie upiekłam czekam aż wystygnie. Pytanie tylko co do wielkości formy. To jest taka mniejsza babka niż zwykła? Mi wyszła do połowy foremki. Chyba że coś źle zrobilam?
U mnie też babka nie była na całą formę, tylko tak na 2/3 🙂
Mniam! Wygląda bardzo pysznie!
Miło mi to słyszeć 🙂 Smakuje również pysznie! 🙂
Świetny przepis, na pewno będzie świąteczna niespodzianką dla mojej bezglutenowej córki
Pięknie! Mam nadzieję, że córka będzie zachwycona 🙂
Świetny pomysł! Nareszcie będe mogła pochwalić się rodzinie, że bezglutenowe święta są możliwe 🙂
Na pewno przepis wypróbuję, dziękuję.
I jak się tak rozglądam po blogu, to chyba zostanę z Tobą na dłużej.
Pozdrawiam
Super! Bardzo miło mi to słyszeć 🙂