Bezglutenowa wegańska babka piaskowa

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Bezglutenowa wegańska babka piaskowaMam dla Was nowy przepis na babkę. Na blogu jest już przepis na babkę z aquafaby i mąki ziemniaczanej. Kilka osób pisało do mnie, że smak skrobi w poprzedniej babce był dla nich zbyt intensywny. Postanowiłam spróbować ponownie i stworzyłam przepis na babkę, która jest prostsza i bardziej przypomina tradycyjną babkę piaskową. Powstała więc bezglutenowa wegańska babka piaskowa. 

Przepis jest prosty i myślę, że wszystkim się uda. Smakowo jestem z niej bardzo zadowolona. Dzieciaki się zajadały, a mąż prosił o jeszcze. Lepszej rekomendacji nie mogłam sobie wyobrazić 🙂 Ta bezglutenowa wegańska babka piaskowa smakowała nam od razu po upieczeniu, ale na drugi dzień była nawet lepsza. Do trzeciego dnia nie dotrwała 😉

Struktura ciasta jest dość zwarta jak w babce piaskowej. Jest wilgotna, ale jak to w wypiekach bezglutenowych bywa, trochę się kruszy. Mnie to nie przeszkadza 🙂 Ważne, że podczas krojenia nic się z nią nie dzieje i nie rozpada się. Z kubkiem herbaty czy kawy smakuje przepysznie!

Nie przedłużając, zapraszam Was na przepis na takie oto cudo. Wegańska babka piaskowa bezglutenowa, a dodatkowo zastępując cukier ksylitolem łatwo przekształcimy ją w wypiek bez białego rafinowanego cukru. Polecam!

Wydruk przepisu
Bezglutenowa wegańska babka piaskowa
Bezglutenowa wegańska babka piaskowa
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (pieczenia) 40 minut
Porcje
forma na babkę o śr. 21cm
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej jasnej
  • 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru lub 1/3 ksylitolu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru wanliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego u mnie migdałowe
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego u mnie rzepakowy
  • garść rodzynek wcześniej namoczonych w wodzie
  • mąka migdałowa lub zmielone migdały do posypania formy
  • cukier lub ksylitol puder do posypania gotowej babki
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (pieczenia) 40 minut
Porcje
forma na babkę o śr. 21cm
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej jasnej
  • 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru lub 1/3 ksylitolu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru wanliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego u mnie migdałowe
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego u mnie rzepakowy
  • garść rodzynek wcześniej namoczonych w wodzie
  • mąka migdałowa lub zmielone migdały do posypania formy
  • cukier lub ksylitol puder do posypania gotowej babki
Bezglutenowa wegańska babka piaskowa
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 180st. C
  2. Przygotowuję formę na babkę. Smaruję ją dokładnie margaryną i posypuję mąką migdałową.
  3. Suche składniki - mąki, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier lub ksylitol (ksylitol zmiksowany na puder) mieszam w misce.
  4. W drugiej misce mieszam mokre składniki - olej, mleko roślinne, ocet.
  5. Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam łyżką do połączenia składników. Od razu przelewam do formy.
  6. Wstawiam do piekarnika i piekę w 180st. C przez ok 40 minut Studzę i ostrożnie wyjmuję z formy. Gotową babkę posypuję ksylitolem pudrem. Smacznego!
Pozostałe informacje

Kilka słów o zastępnikach:

Mąkę ziemniaczaną, możecie zastąpić tapiokową

Mąkę z ciecierzycy można zastąpić np. gryczaną niepaloną, jaglaną lub owsianą bezglutenową

Mąkę ryżową gryczaną lub jaglaną.

Można użyć oleju kokosowego wcześniej doprowadzonego do postaci płynnej

Bezglutenowa wegańska babka piaskowa

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam Cię do obserwowania nicponiowego bloga na Facebooku i Instagramie.

Zachęcam do zapisu na newsletter, a w prezencie za zapis otrzymasz darmowego e-booka z 7 przepisami nie opublikowanymi na blogu na dania wegańskie. bezglutenowe i bez dodatku cukru rafinowanego. Możesz zapisać się tutaj:

Od niedawna prowadzę również grupę na Facebooku, której motywem przewodnim jest aquafaba i pieczenie z jej udziałem dań bez jajek, mleka i glutenu. Zapraszam serdecznie 🙂

(Visited 2 615 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. dzień dobry. Czym można zastąpić proszek do pieczenia i sodę oczyszczaną. Niestety jestem na te produkty uczulona. Czy może jakiś przepis bezglutenowy bez użycia tych dwóch składników?

  2. Ucieklam, ale nie wiem co mnie pokusiło wyjąc przed ostudzeniem…i się porozpadala. Ale smak ciekawy. Akurat miałam mąkę z ciecierzycy na którą nigdy nie miałam pomysłu.

  3. witam, mnie przyszło na stare lata uczyć się gotować na nowo :O
    myślę, że te zastępcze mąki można by pisać już w przepisie, żeby potem nie szukać i nie zastanawiać się czy można zamienić… np. mąka z ciecierzycy?!?, ale gorzej – kukurydziana??? i tym podobne zastępstwa
    a ponadto dla czego mąkę z ciecierzycy zastępujemy gryczaną, ale paloną???

    1. Dziękuję za wskazówkę. A co do mąki to ciecierzycową można zastąpić gryczaną niepaloną, czyli tą jasną. Ma mniej intensywny smak niż palona, dlatego jest bardziej uniwersalna.

    1. Ocet lub sok z cytryny aktywuje działanie sody. W cieście musi być coś kwaśnego, co sprawi że soda zadziała. Można dać trochę jogurtu albo sok z innego kwaśnego owocu, np z żurawiny

  4. Właśnie upiekłam czekam aż wystygnie. Pytanie tylko co do wielkości formy. To jest taka mniejsza babka niż zwykła? Mi wyszła do połowy foremki. Chyba że coś źle zrobilam?

  5. Świetny pomysł! Nareszcie będe mogła pochwalić się rodzinie, że bezglutenowe święta są możliwe 🙂
    Na pewno przepis wypróbuję, dziękuję.
    I jak się tak rozglądam po blogu, to chyba zostanę z Tobą na dłużej.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *