Wigilijny smażony karp najlepszy na świecie!

Wigilijny smażony karpDziś klasyczny, niewyrafinowany, tradycyjny przepis, czyli wigilijny smażony karp.

Wigilia bez karpia to nie Wigilia, przynajmniej u mnie 😉 Co jak co, ale karp musi być!

Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, zawsze przed Świętami mama kupowała kilka żywych sztuk i umieszczała w wannie wypełnionej wodą i tak sobie pływały. Dziś jest to dla mnie trochę hardcorowe, ale wtedy byłam podekscytowana, bo to był znak, że niedługo będą Święta i prezenty 😉

W przygotowaniu karpia najważniejszą sprawą jest to, aby nie było czuć specyficznego mulistego smaku.

Sposobów na to jest mnóstwo. Jedni moczą karpie w mleku, inni w maślance, jeszcze inni polewają wrzątkiem itp. Każdy sposób jest pewnie dobry, jeśli przynosi efekt. Jeśli chodzi o mnie, to karpia przygotowuję dokładnie tak, jak robiła to moja mama. Marynuję rybę przez całą noc w dużej ilości soli, czosnku i cebuli. Tak przygotowana do smażenia ryba jest bardzo smaczna i nawet osoby, które nie przepadają za karpiem, mówią, że im smakuje. Choć tak sobie myślę, że wielu przeciwników karpia nie lubi tej ryby nie ze względu na smak, a ilość ości. Tu niestety nic nie poradzę 😉

Wigilijny smażony karp

Wigilijny smażony karp

Tradycyjny przepis na pysznego Wigilijnego karpia smażonego
Rodzaj: Dania główne, Main Dish
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Author: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 12 min.
Gotowanie 10 min.
Łącznie 22 min.
Drukuj Zapisz

Ingredients

  • 1 karp
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 jajko do panierowania
  • 3 łyżki mąki do panierowania
  • olej do smażenia

Instructions

  • Karpia kroję na kawałki jak na zdjęciu ( wygodniejsze niż dzwonki). Cebulę kroję w półplasterki, czosnek przeciskam przez praskę. Kawałki karpia obficie posypuję solą i wsmarowuję w nie czosnek. Obkładam cebulą i przykrytego folią wstawiam do lodówki na ok 12 godzin
  • Każdy kawałek oczyszczam z cebuli, panieruję w mące, jajku i bułce tartej i smażę na oleju ok 4 minuty z każdej strony w zależności od grubości każdego kawałka ryby. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 8 512 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 4 komentarzy

  1. Klaudia

    U mnie w domu też tak się robi. Ale dodatkowo skrapiamy ryby jeszcze sokiem z cytryny i marynujemy 2 dni. A pozniej maka, jajko, bułka tarta i na patelnię.

  2. grazyna

    zeby latwiej oczyscic karpia ze skory polewam wrzatkiem oczyszczam do bialej skory porcjuje karpia na dzwonki i polewam sokiem z cytryny i do zamrazalnika i po wyjeciu oczywiscie po rozmrozeniu obtaczam tylko w mace i smaze na masle klarowanym

  3. Danka

    U nas w domu od tygodnia karp siedzi w zamrażarce zasolony i z czosnkiem. Robila tak moja babcia i robi mama wiec kiedy ktoś mówił, że nie lubi karpia bo czuć go mułem haha to nie wiedziałam o czym mówi, bo nasze tego posmaku nie miały i teraz wiem ze to za sprawą zasolenia smażymy go lekko obtoczonego tylko w pszennej mace a potem dochodzi w piekarniku i jest super.