Wigilijny smażony karp najlepszy na świecie!

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Wigilijny smażony karpDziś klasyczny, niewyrafinowany, tradycyjny przepis, czyli wigilijny smażony karp.

Wigilia bez karpia to nie Wigilia, przynajmniej u mnie 😉 Co jak co, ale karp musi być!

Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, zawsze przed Świętami mama kupowała kilka żywych sztuk i umieszczała w wannie wypełnionej wodą i tak sobie pływały. Dziś jest to dla mnie trochę hardcorowe, ale wtedy byłam podekscytowana, bo to był znak, że niedługo będą Święta i prezenty 😉

W przygotowaniu karpia najważniejszą sprawą jest to, aby nie było czuć specyficznego mulistego smaku.

Sposobów na to jest mnóstwo. Jedni moczą karpie w mleku, inni w maślance, jeszcze inni polewają wrzątkiem itp. Każdy sposób jest pewnie dobry, jeśli przynosi efekt. Jeśli chodzi o mnie, to karpia przygotowuję dokładnie tak, jak robiła to moja mama. Marynuję rybę przez całą noc w dużej ilości soli, czosnku i cebuli. Tak przygotowana do smażenia ryba jest bardzo smaczna i nawet osoby, które nie przepadają za karpiem, mówią, że im smakuje. Choć tak sobie myślę, że wielu przeciwników karpia nie lubi tej ryby nie ze względu na smak, a ilość ości. Tu niestety nic nie poradzę 😉

Wydruk przepisu
Wigilijny smażony karp
Tradycyjny przepis na pysznego Wigilijnego karpia smażonego
Wigilijny smażony karp
Czas przygotowania 12 godzin
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 sztuka karpia
  • 1 sztuka cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 sztuka jajka do panierowania
  • 3 łyżki mąki do panierowania
  • olej do smażenia
Czas przygotowania 12 godzin
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 sztuka karpia
  • 1 sztuka cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 sztuka jajka do panierowania
  • 3 łyżki mąki do panierowania
  • olej do smażenia
Wigilijny smażony karp
Sposób przygotowania
  1. Karpia kroję na kawałki jak na zdjęciu ( wygodniejsze niż dzwonki). Cebulę kroję w półplasterki, czosnek przeciskam przez praskę. Kawałki karpia obficie posypuję solą i wsmarowuję w nie czosnek. Obkładam cebulą i przykrytego folią wstawiam do lodówki na ok 12 godzin
  2. Każdy kawałek oczyszczam z cebuli, panieruję w mące, jajku i bułce tartej i smażę na oleju ok 4 minuty z każdej strony w zależności od grubości każdego kawałka ryby. Smacznego!

(Visited 72 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

2 Odpowiedzi do “Wigilijny smażony karp najlepszy na świecie!”

  1. U nas w domu od tygodnia karp siedzi w zamrażarce zasolony i z czosnkiem. Robila tak moja babcia i robi mama wiec kiedy ktoś mówił, że nie lubi karpia bo czuć go mułem haha to nie wiedziałam o czym mówi, bo nasze tego posmaku nie miały i teraz wiem ze to za sprawą zasolenia smażymy go lekko obtoczonego tylko w pszennej mace a potem dochodzi w piekarniku i jest super.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *