You are currently viewing Wigilijny smażony karp najlepszy na świecie!
Wigilijny smażony karp najlepszy na świecie!

Wigilijny smażony karpDziś klasyczny, niewyrafinowany, tradycyjny przepis, czyli wigilijny smażony karp.

Wigilia bez karpia to nie Wigilia, przynajmniej u mnie 😉 Co jak co, ale karp musi być!

Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, zawsze przed Świętami mama kupowała kilka żywych sztuk i umieszczała w wannie wypełnionej wodą i tak sobie pływały. Dziś jest to dla mnie trochę hardcorowe, ale wtedy byłam podekscytowana, bo to był znak, że niedługo będą Święta i prezenty 😉

W przygotowaniu karpia najważniejszą sprawą jest to, aby nie było czuć specyficznego mulistego smaku.

Sposobów na to jest mnóstwo. Jedni moczą karpie w mleku, inni w maślance, jeszcze inni polewają wrzątkiem itp. Każdy sposób jest pewnie dobry, jeśli przynosi efekt. Jeśli chodzi o mnie, to karpia przygotowuję dokładnie tak, jak robiła to moja mama. Marynuję rybę przez całą noc w dużej ilości soli, czosnku i cebuli. Tak przygotowana do smażenia ryba jest bardzo smaczna i nawet osoby, które nie przepadają za karpiem, mówią, że im smakuje. Choć tak sobie myślę, że wielu przeciwników karpia nie lubi tej ryby nie ze względu na smak, a ilość ości. Tu niestety nic nie poradzę 😉

Wigilijny smażony karp

Wigilijny smażony karp

Tradycyjny przepis na pysznego Wigilijnego karpia smażonego
Kategoria: Dania główne, Main Dish
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 12 min.
Gotowanie 10 min.
Łącznie 22 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 karp
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 jajko do panierowania
  • 3 łyżki mąki do panierowania
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Karpia kroję na kawałki jak na zdjęciu ( wygodniejsze niż dzwonki). Cebulę kroję w półplasterki, czosnek przeciskam przez praskę. Kawałki karpia obficie posypuję solą i wsmarowuję w nie czosnek. Obkładam cebulą i przykrytego folią wstawiam do lodówki na ok 12 godzin
  • Każdy kawałek oczyszczam z cebuli, panieruję w mące, jajku i bułce tartej i smażę na oleju ok 4 minuty z każdej strony w zależności od grubości każdego kawałka ryby. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 7 773 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Klaudia

    U mnie w domu też tak się robi. Ale dodatkowo skrapiamy ryby jeszcze sokiem z cytryny i marynujemy 2 dni. A pozniej maka, jajko, bułka tarta i na patelnię.

  2. grazyna

    zeby latwiej oczyscic karpia ze skory polewam wrzatkiem oczyszczam do bialej skory porcjuje karpia na dzwonki i polewam sokiem z cytryny i do zamrazalnika i po wyjeciu oczywiscie po rozmrozeniu obtaczam tylko w mace i smaze na masle klarowanym

  3. Danka

    U nas w domu od tygodnia karp siedzi w zamrażarce zasolony i z czosnkiem. Robila tak moja babcia i robi mama wiec kiedy ktoś mówił, że nie lubi karpia bo czuć go mułem haha to nie wiedziałam o czym mówi, bo nasze tego posmaku nie miały i teraz wiem ze to za sprawą zasolenia smażymy go lekko obtoczonego tylko w pszennej mace a potem dochodzi w piekarniku i jest super.

Dodaj komentarz

Recipe Rating