Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z rozmarynem (bez mleka)
Czas przygotowania20 min.mins
Czas gotowania40 min.mins
Czas całkowity1 godz.hr
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: mięso, polędwiczka
Porcje: 4osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
1polędwiczka wieprzowa
1cebula
1łyżeczkamusztardy dijonmoże być inna, dowolna
2gałązki świeżego rozmarynu
1łyżeczkaskrobi ziemniaczanej
ok 1szklankiwody
1łyżkaśmietanki kokosowej ( pełnotłustej)ja używam takiej* jeśli jadasz nabiał, użyj min. 18%
sól i pieprz
Wykonanie
Polędwiczkę myję, oczyszczam z wszelkich błon i ścięgien. Kroję ją w poprzek włókien w plastry o szerokości ok 2 cm. Lekko rozbijam każdy plaster dłonią i oprószam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Na rozgrzany tłuszcz wkładam plastry mięsa i smażę krótko, ale na dość mocnym ogniu, tak by się przyrumieniło na zewnątrz. Zdejmuję podsmażone mięso i na ten sam tłuszcz wkładam pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę ją, zeskrobując jednocześnie przypieczone resztki po polędwiczce. Wsypuję posiekane listki rozmarynu i smażę chwilę całość. Wlewam ok pół szklanki wody, dodaję łyżeczkę musztardy, mieszam i wkładam z powrotem mięso. Przykrywam i duszę na wolnym ogniu ok 30 -40 minut, aż mięso będzie mięciutkie. Jeśli sos w czasie duszenia zbyt mocno się redukuje, dolewam resztę wody.
Łyżeczkę skrobi ziemniaczanej rozpuszczam w kilku łyżkach wody i wlewam tę mieszaninę do sosu z mięsem, mieszam, by zagęścić cały sos. Dodaję łyżkę śmietany kokosowej i mieszam do rozpuszczenia. Podaję od razu z kluseczkami, ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!
Notes
śmietanka kokosowa - ja kupuję ją przez internet. Można ją zamówić w sklepie Kuchnie Świata tutaj. Bardzo dobrze się sprawdza, jeśli chcemy zabielić sos, nadać mu konsystencję kremowo-śmietanową.